spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici
Assaig
La independència explicada al meu fill Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 09 setembre 2014
La independència explicada al meu fillPioner en la literatura de debat i divulgació política, Víctor Alexandre ens ofereix un nou gran llibre sobre el procés català: una més que possible conversa sobre la independència entre un pare i el seu fill, un adolescent en aquella edat en què fa tot tipus de preguntes, fins i tot les que els adults no gosem fer: "Per què Espanya no admet que Catalunya és una nació?", "Un senegalès o un marroquí podrien ser presidents de Catalunya?", "Catalunya ha de tenir exèrcit?", "Què passarà amb la resta dels Països Catalans?", "La llengua catalana serà oficial a la Unió Europea?", "Voler ser un estat és provincià?", "Si la independència separa les famílies, ja no veuré mai més els avis?"... Aquestes i d'altres preguntes fan que aquest sigui un llibre ple de respostes.

Editorial Meteora · 184 pàgines · ISBN: 978-84-92874-98-9 · Preu: 15 €Comprar

Ressenyes:

Notícies:
 
Nosaltres, els catalans Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 27 març 2008
Nosaltres, els catalansVíctor Alexandre conversa amb vint catalans dels cinc continents: Patrícia Gabancho, Najat El Hachmi, Sam Abrams, Matthew Tree, Asha Miró i Txiki Begiristain, entre d'altres.

Procedents dels cinc continents, els vint personatges d'aquest llibre ens demostren que no cal néixer en un país per estimar-lo. Cap d'ells no ha nascut als Països Catalans i, això no obstant, sense renunciar als seus orígens, tots vint hi han fet arrels, ja sigui al Principat, a la Catalunya del Nord, al País Valencià o a les Illes. El cas del senegalès Mbaye Gaye, per exemple, agredit per la policia per mantenir-se ferm parlant català, és corprenedor. A través de l'amor amb què parlen de la seva terra materna i del coneixement que tenen de la nostra, tots ells ens fan comprendre que la limitació no és mai geogràfica, sinó mental. Les pàgines d'aquest llibre parlen del dret a viure a qualsevol lloc del planeta i del deure de respectar la llengua i la cultura de la societat d'acollida.

Editorial Pòrtic, col·lecció Visions, núm. 25 · 495 pàgs. · ISBN: 978-84-9809-042-0Comprar

Personatges
Patrícia Gabancho (Argentina), Najat El Hachmi (Marroc), Sam Abrams (Estats Units), Matthew Tree (Anglaterra), Asha Miró (Índia), Txiki Begiristain (Euskal Herria), Mbaye Gaye (Senegal), Sachimi Sasaki (Japó), Cathy Sweeney (Irlanda), Pius Alibek (Iraq), Klaus-Jürgen Nagel (Alemanya), Adriana Gil (Mèxic), Mia Ramondt (Holanda), Salah Jamal (Palestina), Gabrielle Deakin (Austràlia), Lluís Cabrera (Espanya), Cillie Motzfeldt (Noruega), Raimundo Viejo (Galícia), Saoka Kingolo (Congo) i Michael Greenacre (Sud-àfrica).
Llegeix més...
 
TV3 a traïció Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 12 setembre 2006
TV3 a traïció“La involució experimentada per TV3 d’un temps ençà ha estat espectacular. En donen fe les nombroses queixes que dia a dia apareixen als diaris denunciant la seva progressiva descatalanització i l’abandonament de la idea per la qual va ser creada: disposar d’una televisió pública que reflecteixi els valors que ens configuren com a poble, dotar la llengua catalana d’un espai que garanteixi la seva presència en un àmbit dominat abassegadorament per l’espanyola i crear consciència de pertinença a una comunitat nacional diferenciada. Aquests principis, els mateixos que els de totes les televisions públiques d’arreu del món, han desaparegut. Aquella emissora que el 10 de setembre de 1983 vam veure néixer amb llàgrimes als ulls ja no existeix. El plantejament catalanocèntric inicial ha estat substituït per la seva antítesi, quan és precisament contra ella que TV3 ens havia de protegir. La llengua catalana ha cedit bona part del seu lloc a l’espanyola, que penetra subtilment a través de programes d’aparença inofensiva, i la consciència de pertinença a la nació catalana per part de l’emissora s’ha transmutat en un prepotent sentiment d’espanyolitat.
Aquest llibre, diguem-ho clar, pretén despullar el missatge subliminar que TV3 amaga darrere de noms, paraules, frases, enunciats, conceptes i definicions d’aparença merament informativa i que abasta tots els telenotícies i també diversos programes.”
(de la introducció de Víctor Alexandre)

Edicions Proa · Col·lecció "Debat", núm. 27 · 304 pàgines · ISBN: 84-8437-909-4 Comprar
Llegeix més...
 
La paraula contra el mur Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 30 juny 2006
La paraula contra el mur“Fa tres segles que la paraula catalana s'estavella sistemàticament contra el mur espanyol. Tres segles en el decurs dels quals homes i dones dels Països Catalans, vinculats a la política, les arts, les ciències o el pensament, han fracassat en l'intent d'explicar a Espanya la irrenunciable voluntat de ser del poble català. Tots els esforços en aquest sentit, plens de bona fe, han resultat fallits i han trobat sempre una única resposta: cerrazón. Cerrazón contra la llengua, la identitat i les llibertats nacionals catalanes; cerrazón per admetre que els drets dels pobles no prescriuen i que Catalunya ja era una nació molt abans que Espanya n'esdevingués. [...] No hi ha nació sense autoconsciència i tota autoconsciència comporta voluntat d'autogovern. La idea és negar l'existència nacional de Catalunya per tal que així, reduïda la identitat catalana a un mer sentiment, no hi hagi cap escletxa jurídica que n'afavoreixi l'autodeterminació.”
(Del pròleg de Víctor Alexandre)

La lectura d'aquest llibre és apassionant perquè Alexandre no sols desmunta un per un tots els tòpics que fan dels Països Catalans un poble subordinat a un altre; amb la seva serena contundència també dóna arguments per rebatre les tesis dels qui, des de la demagògia o l'autoodi, defensen aquesta subordinació. El títol -La paraula contra el mur- ens situa en el conflicte, el subtítol ens dóna la clau per resoldre'l: La independència no és un privilegi.

La Busca Edicions · ISBN: 84-96125-65-3
Comprar
Obra guardonada amb el Premi d'Assaig Francesc Ferrer i Gironès 2006.
Llibre traduït a l'èuscar: Hitza hormaren kontra


Presentacions:

Crítiques:

Entrevistes:

Notícies:

El parer del lector:

"Acabo de llegir La paraula contra el mur i no puc estar-me'n de donar-te les gràcies per ajudar-me a veure amb claredat quin és el problema dels catalans que volem ser-ho i donar-me arguments que alguna vegada he trobat a faltar per expressar els meus sentiments. És ben cert que moltes vegades ens falten arguments per defensar la nostra identitat i la nostra llengua, i el que és pitjor, per convèncer-nos nosaltres mateixos que és una realitat, que no estem sonats ni som uns somiatruites."
M. Eugènia · 1/2/2007
Llegeix més...
 
El cas Carod 50 dies de linxament polític d'una nació Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 01 setembre 2004
El cas Carod"Els 50 dies que van del 26 de gener al 15 de març del 2004 quedaran marcats amb foc a la història de Catalunya."
Víctor Alexandre fa la crònica dels moviments de Josep-Lluís Carod-Rovira, sense estalviar els detalls de la seva entrevista amb ETA. També hi analitza les reaccions dels mitjans de comunicació i reporta les declaracions i les maniobres de polítics catalans, bascos i espanyols. Un índex onomàstic en facilita el seguiment. Alguns preferirien oblidar-ho, però la campanya de criminalització interessada a què va ser sotmès Carod-Rovira és massa greu, per la virulència i pel missatge inquietant que ha deixat entre nosaltres. Qui té por de Carod-Rovira? Qui té por de la pau i la democràcia?

Edicions Proa · Col·lecció "Debat", núm. 18 · ISBN: 84-8437-692-3
Comprar
Llibre traduït a l'espanyol:
El caso Carod. Los detalles de la entrevista con ETA y sus consecuencias.
Llegeix més...
 
<< Inici < Ant 1 2 Seg > Final >>

Resultats 1 - 9 de 10
spacer.png, 0 kB