spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Articles
Articles
La hispanoaddicció de Miquel Iceta Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 13 març 2007
La hispanoaddicció de Miquel IcetaEl problema del PSC -llevat d'unes poques figures catalanistes merament ornamentals que li serveixen de coartada- no és que sigui un partit espanyolista, sinó que, mancat de valor per confessar-ho, opta per desacreditar tots aquells que defensen l'autodeterminació de Catalunya. La seva estratègia consisteix a menysprear el catalanisme conseqüent titllant-lo d'antiquat, provincià i folklòric en contraposició a un progressisme universalista del qual ell en seria el màxim exponent. Les recents manifestacions del seu portaveu, l'hispanoaddicte Miquel Iceta, dient que "el dret a l'autodeterminació és una collonada", responen a aquesta estratègia. Iceta, ja ho sabem, és el dependentista que durant les negociacions de l'Estatut a Madrid s'asseia a la banda de la taula del govern espanyol i retallava tot allò que els partits catalans, el seu inclòs, havien pactat a Catalunya.

Però Iceta va més lluny en les seves desqualificacions i afegeix que el PSC no vol fer de Catalunya un Montenegro o un Kosovo. Troba que la Unió Europea ha creat una jurisprudència massa assequible en permetre que un 55% de vots afirmatius sigui suficient per autodeterminar-se, per això malda per inocular-nos el verí de la por mitjançant l'amenaça d'un conflicte armat. Caldria preguntar al senyor Iceta, això no obstant, de quines armes parla, perquè, ara com ara, l'únic armament que hi ha a Catalunya és en mans espanyolistes, que són les seves. Significa això que aprovaria l'ús de la violència com a mesura repressora contra la voluntat d'una majoria pacífica i democràtica? Fa bé d'avisar. Haurem de treballar perquè, arribat el cas, ell i els seus estiguin força allunyats del poder.

Tanmateix, el món avança en sentit invers als desitjos del senyor Iceta. Cosa lògica, per altra banda, ja que la independència, un cop superades la infantesa i l'adolescència, és indestriable de la maduresa. I si el senyor Iceta, amb 46 anys d'edat, considera que això és "una collonada", hauria de ser conseqüent i tornar a viure a casa dels seus pares o sotmetre la seva voluntat a la voluntat d'un tercer. Més que res perquè l'Assemblea General de les Nacions Unides ja fa molt de temps que va aprovar aquesta "collonada" com a principi bàsic dels Drets Humans: "El dret dels pobles i de les nacions a decidir per ells mateixos és una condició prèvia a l'aplicació de tots els drets fonamentals de l'ésser humà".

El Singular Digital , 13/3/2007
 
La "cerrazón" contra el poble basc Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 13 març 2007
Iñaki De JuanaEm pregunto què sent un espanyol -un espanyol demòcrata, naturalment- quan veu les imatges del lehendakari Juan José Ibarretxe compareixent davant el Tribunal Superior de Justícia acusat d'haver dialogat amb Arnaldo Otegi. Em pregunto que sent un espanyol quan, gràcies a un diari britànic, veu la situació en què es troba un ésser humà que el govern espanyol, tàcitament, ha condemnat a mort a l'hospital 12 de Octubre de Madrid. Quin sarcasme, per cert, que aquest centre eutanàsic tingui per nom una data que és el paradigma del nacionalisme més abominable.

Potser és perquè sóc català i pertanyo a un país de profunda cultura democràtica que em costa tant comprendre el silenci còmplice amb què el poble espanyol, especialment la seva esfera intel·lectual, observa tot això. Potser és perquè sóc català que no sé veure on es troben aquells actors i actrius d'esquerres que en una famosa cerimònia de lliurament dels Goya van prendre posició a favor dels drets humans i que ara callen com si res. Eren els drets humans allò que realment els preocupava o només es tractava de donar un cop de mà electoral al Partit Socialista? Crida l'atenció que aquesta gent tan sensible i humana sigui la mateixa que ara guarda silenci davant la vulneració de drets bàsics com la llibertat de tota persona adulta per reunir-se amb qui vulgui i quan vulgui. De debò no tenen res a dir aquests demòcrates, com a ciutadans d'un Estat que criminalitza el diàleg i imposa anys de presó per opinar en un diari?

El que m'ofèn, això no obstant, no és la perversió dels diferents poders de l'Estat espanyol, sinó l'aquiescència de la seva societat. Una aquiescència que produeix vergonya aliena perquè parteix del principi absolutista segons el qual el País Basc serà espanyol o no serà. Aquesta és l'arrel del conflicte, la que exigeix la subordinació de la nació basca perquè és en aquesta subordinació que Espanya reafirma la seva identitat. És, per tant, la desconfiança en ella mateixa i el desconcert davant una realitat que no comprèn, el que empeny Espanya a humiliar Ibarretxe, a protegir Enrique Rodríguez Galindo i –fins al seu trasllat a Euskadi- a provocar la mort d'Iñaki de Juana Chaos.

Un altre tema són les delirants declaracions de Josu Jon Imaz en què diu que "el meu objectiu i l'objectiu estratègic d'aquest país no han de ser enfrontar-se a Espanya, hem de captivar Espanya i guanyar confiança a Espanya; la societat basca ha de captivar l'espanyola". És curiós: cap al·lusió al sentit invers d'aquest captivament, cap referència a la necessitat que sigui Espanya qui captivi els bascos. I és que el dominador no necessita captivar; per què ho hauria de fer, si ja posseeix allò que desitja? Imaz, no hi ha dubte, és el viu retrat del dependentista feliç, és el basc amb ànima d'esclau que somriu complaent cada cop que un espanyol li diu que no sembla basc. Cosa comprensible, per altra banda, ja que l'únic que ell desitja és que Espanya l'estimi, encara que per aconseguir-ho hagi de renunciar a ser qui és. És el comportament lògic de qui, des de la seva condició de dominat, no té més aspiració que ser el favorit del dominador.

Diu la saviesa popular que no s'ha de demanar la lluna en un cove, i potser sigui aquest l'error que catalans i bascos han comès. Espanya, just és reconèixer-ho, ha fet un gran esforç per democratitzar les seves institucions, però la seva naturalesa continua essent la mateixa. Té tan interioritzat allò de por el imperio hacia Dios que continua sense saber què significa el dret a l'autodeterminació dels pobles. És per això que en el seu comportament amb Catalunya i Euskal Herria hi ha un primitivisme grotesc, el mateix primitivisme que exhibeixen aquells individus que només saben relacionar-se amb una dona per mitjà de la petulància o la dominació. "La dona es brinca i l'home es trinca", diuen. I això mateix pensen amb relació a catalans i bascos. Ja ho deia Manuel Azaña: "És una llei de la història d'Espanya la necessitat de bombardejar Barcelona cada cinquanta anys. El sistema de Felip V era injust i dur, però sòlid i còmode. Ha servit per a dos segles".

Crec que s'acosten moments de gran duresa, però que tindran un vessant positiu: el que empenyerà catalans i bascos cap a la independència després d'adonar-se que tot intent de democratitzar les estructures mentals d'Espanya és una lluita estèril contra la cerrazón. Estem parlant d'un país que ha creat una llei que conculca els drets humans -la llei antiterrorista- i una llei que il·legalitza la desafecció a la nació espanyola -la llei de partits-. Estem parlant d'un país que criminalitza un lehendakari pel delicte de parlar amb persones lliures i que es disposa a jutjar-lo pel sol fet de cercar camins de pau a través del diàleg. Estem parlant d'un país que tanca diaris que després es veu obligat a reconèixer com a innocents i que tortura els seus directius com en els dies més àlgids del franquisme. Estem parlant d'un país que, com una vulgar dictadura, primer demana per a un home noranta-sis de presó per un delicte d'opinió, tot seguit el condemna a dotze anys, després s'ho repensa i diu que són tres i, finalment, quan l'home protesta, l'empeny a la mort.

Iñaki de Juana Chaos ha matat, és cert, i m'escandalitza que algú es cregui amb dret a llevar la vida de ningú, però ja ha pagat per això. El delicte d'opinió només existeix en les dictadures. La seva mort, per tant, hauria estat un crim d'Estat, el crim d'una democràcia totalitària en què ensenyar èuscar als adults, demanar un DNI basc o tornar el DNI espanyol suposa desenes d'anys de presó.

Deu ser perquè no sóc espanyol que em resulta inconcebible tant prejudici envers el poble basc, deu ser perquè no sóc espanyol que em resulta impossible comprendre les raons d'una visió tan obtusa de l'existència.

El Triangle
Berria , 15/2/2007 (èuscar)
Nabarralde , 15/2/2007 (espanyol)
El Triangle , núm. 818, 12/3/2007 (català)
El Punt , 16/4/2007 (català)
 
Els sis-cents mil votants segurs d'ERC Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 08 març 2007
Els sis-cents mil votants segurs d'ERCUna vegada, després de les eleccions del 2003, parlant de la situació política del país, un dirigent d'ERC em va dir: "Tenim sis-cents mil votants segurs, ara hem d'anar a buscar-ne més". No el vaig contestar, m'ho deia tan convençut que em va saber greu decebre'l. Compartia amb ell, com és lògic, l'objectiu expressat en la segona part de la frase -no hi ha creixement sense votants-, però em deixava astorat que fes una lectura vitalícia del vot de sis-centes mil persones. No cometré la indelicadesa de recordar els vots segurs perduts en les darreres eleccions, però sí que em sento obligat a demanar a aquest partit que pel seu bé i el del país abandoni la docilitat i la renúncia com a praxi política. Pel que sembla, ERC no s'adona que la molt bona gestió de Carod a l'Índia s'ha vist entelada per negligències de caràcter simbòlic. És cert que els qui ara retreuen a Carod que usés el cotxe oficial amb l'estanquera i que es deixés acompanyar sistemàticament per l'ambaixador espanyol -o n'hem de dir tutor?-, són els mateixos que callaven quan Jordi Pujol s'allotjava a les ambaixades espanyoles. Però no és del passat d'aquesta gent, del que parlem, sinó del present d'ERC. I ERC no sembla ser conscient de fins a quin punt humilia els seus votants quan renuncia a recórrer la llei de la dependència, una llei que envaeix en un 70% les competències del govern de Catalunya. No li preocupa, a ERC, que la gent es pregunti com pot liderar la independència aquell que ni tan sols és veu amb cor de defensar una escardelenca autonomia?
Llegeix més...
 
Patologia de l'autoflagel·lació Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 05 març 2007
Patologia de l'autoflagel·lacióLa patologia de l'autoflagel·lació és inherent a totes les col·lectivitats inferioritzades o sotmeses a la voluntat d'un tercer. En totes les èpoques i en tots els continents, el pitjor enemic d'un poble sotmès ha estat sempre ell mateix. Minada la seva moral a través del temps, la pèrdua d'autoestima i el sentiment de frustració que acumula són tan elevats que arriba un moment en què ja sols és capaç de reconèixer-se en la culpabilitat. Com passa a les víctimes de violència domèstica, el dominat en té prou amb una simple mirada de l'opressor per sentir-se culpable i demanar-li perdó. Això és així perquè la dependència emocional que la víctima ha desenvolupat a poc a poc envers el seu amo, la incapacita per a la rebel·lió i l'emancipació. I és una llàstima, perquè no es tracta d'una qüestió de força -el veritablement feble sempre és l'opressor-, sinó d'autoconfiança. Just allò que la víctima ja no té. Catalunya és un viu exemple d'aquesta patologia. Inferioritzada psicològicament durant anys, ha interioritzat un complex de culpabilitat que l'empeny a un cercle viciós dins el qual la justificació d'aquest complex només és possible mostrant el fons humà del botxí i la perversitat intrínseca de la víctima. Necessita, per tant, excavar en les seves pròpies misèries per emmascarar la dependència que pateix.
Llegeix més...
 
Les Quatre Columnes invisibles Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 28 febrer 2007
Les Quatre Columnes invisiblesDiu Carles Martí, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, que no és pas per "manca de patriotisme", sinó per "motius estètics", que amagarà les Quatre Columnes dissenyades per Puig i Cadafalch que han de ser restituïdes a Montjuïc. Considera, el regidor Martí, que les esmentades columnes no han de tornar al seu emplaçament original perquè "els gustos actuals han canviat" i ara "no tindria sentit la ubicació frontal" que presidia l'avinguda de Maria Cristina. D'acord amb aquesta decisió, que compta amb el vist-i-plau d'ICV i d'ERC –hi ha algú a Esquerra?-, però criticada per Convergència i Unió, les columnes s'ordenaran longitudinalment, de mar a muntanya, en lloc de fer-ho frontalment, de Llobregat a Besòs, com estaven situades en el seu dia. D'aquesta manera, només una de les columnes podrà ser vista des de la plaça d'Espanya i es perdrà la imatge de les quatre barres frontals. És evident, per tant, que la restitució d'aquests pilars no respon pas a cap iniciativa de la regidoria de Cultura, sinó a un manament del Parlament de Catalunya i a la pressió que la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans ha dut a terme en considerar-los un símbol d'afirmació del poble català davant els totalitarismes que han volgut anorrear-lo.
Llegeix més...
 
La croada espanyolitzadora de TV3 Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 21 febrer 2007
Deu ser molt gran la por que tenen a perdre el seu lloc de treball els professionals de TV3 amb un mínim de consciència nacional, atesa la docilitat amb què acullen la croada espanyolitzadora que aquesta emissora, governada descaradament amb el manual del Partit Socialista, està portant a terme des de fa tres anys. Altrament no s'explica tant de silenci davant la traïció constant als seus principis fundacionals, entre els quals "dotar la llengua catalana d'un espai propi en un ámbit dominat per l'espanyola i crear sentiment de pertinença a una comunitat nacional diferenciada".
Llegeix més...
 
El dret d'opinió d'Oleguer Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 13 febrer 2007
OleguerDe tots els intents per desacreditar Oleguer Presas, aquests darrers dies, el més lamentable ha estat el de Joan Laporta. Laporta ha amonestat Oleguer per no haver informat els serveis de premsa del Barça de la publicació del seu article i li ha retret la utilització de les instal·lacions del club per opinar sobre el cas De Juana Chaos. Realment increïble. Més que res perquè l'actitud del senyor Laporta suposa una greu contradicció amb un dels valors que, de sempre, han identificat el FC Barcelona: la defensa dels drets humans. Uns drets que Oleguer ha defensat denunciant el dèficit democràtic d'un Estat que castiga amb dotze anys de presó l'exercici del dret d'opinió.
Llegeix més...
 
L'estratègia del marit Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 07 febrer 2007
Ernest MaragallSi una cosa ha reconegut Catalunya a Esquerra Republicana ha estat la seva esplèndida tasca com a responsable de la conselleria d'Educació. Fins i tot l'oposició l'ha reconeguda. Per això, davant la renúncia d'aquest partit a continuar-la, els primers desconcertats han estat els seus propis votants. És molt probable que els republicans, en assabentar-se de la intenció del govern Zapatero d'imposar una hora més d'espanyol en l'ensenyament primari, pensessin que la millor estratègia era fer el mateix que fan molts marits quan la dona els diu "Hem de parlar". És a dir: no ser-hi. Així, en arribar el decret, les crítiques i el descrèdit caurien demolidorament sobre el PSC, en general, i sobre Ernest Maragall, en particular, i l'estratègia d'erosió del soci faria el seu efecte. Sembla un raonament astut, no hi ha dubte, però només en aparença. La prova és que no són pas els socialistes els qui estan patint el desgast polític del polèmic decret, sinó la pròpia Esquerra. I això és així per la senzilla raó que és Esquerra qui ha lliurat el govern del país a l'autor de dues promeses que constitueixen un frau històric al poble català. Una, la que deia que el govern espanyol acceptaria l'Estatut que aprovés el Parlament de Catalunya; i l'altra, la que insistia que "si guanya Zapatero, guanya Catalunya".
Llegeix més...
 
Ségolène Royal, independentista? Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 31 gener 2007
Ségolène Royal, independentista?En unes polèmiques declaracions, la candidata socialista a la presidència de França, Ségolène Royal, ha dit que "Com en totes les democràcies, el poble que vota és sobirà i lliure i els quebequesos decidiran lliurement el seu destí quan arribi el moment. No ha de ser França qui dicti, ni als quebequesos ni als canadencs, què han de fer". Té raó. De fet, són tan entenimentades les seves paraules que només algú mancat de cultura democràtica les rebatria. Aleshores, per què sonen tan buides i tan poc creïbles, aquestes paraules? Per què només el govern canadenc, a través del seu primer ministre, Stephen Harper, se les ha pres seriosament i ha replicat Royal dient que "no era correcte que un dirigent estranger interfereixi en els assumptes d'un altre país"? Doncs perquè tothom sap que la senyora Royal no pensa el que diu. I no em refereixo a la independència del Quebec, punt en el qual el gruix de la societat francesa podria estar-hi d'acord, sinó al dret de tot poble a decidir lliurement el seu destí.

I és que la relació de França amb el Quebec no és gaire diferent de la d'Espanya amb Portugal, malgrat les diferències lingüístiques d'aquests dos darrers països. En tots dos casos, hi ha una mirada de nostàlgica grandeur que mai no ha acabat d'interioritzar l'emancipació de les antigues colònies com un fet irreversible. Per això la senyora Royal veuria amb bons ulls la independència del Quebec; perquè només la voluntat quebequesa d'esdevenir part de França, la faria més feliç que el naixement d'un nou Estat de parla francesa. En realitat, però, no hi ha cap sentiment afectiu de França vers el Quebec ni d'Espanya vers Portugal, la prova és que aquestes antigues metròpolis, ja sigui per sentiment de superioritat o per despit, sempre han menystingut les cultures quebequesa i portuguesa.

Si algun polític català vol posar en evidència el nivell de cultura democràtica de la senyora Royal només li ha de fer dues preguntes. Una: el poble català, com a poble democràtic, té dret a decidir lliurement el seu destí? I dues: això és extensible, també, al poble cors? Diu la saviesa popular que abans s'atrapa un mentider que un coix.

El Singular Digital , 30/1/2007
 
La consciència crítica d'Esquerra Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 24 gener 2007
ImageTenen raó les veus d'Esquerra Republicana que consideren que les crítiques de l'exconseller de Governació Joan Carretero afavoreixen Convergència i Unió. No hi ha dubte que és justament per això que els mitjans de comunicació afins a CiU s'interessen per ell molt més ara que no pas quan era al govern. De fet, és tan elevat l'interès que manifesten que gairebé sembla que Joan Carretero hagi canviat. Però no és cert. Carretero no ha canviat, en tot cas és ERC qui ho ha fet. ERC diu que ho fa pel bé del país, potser sí, acceptem-ho, però ha canviat. I quan hom canvia, no pot pretendre que tots els qui li donaven suport canviïn també.

Dic que tenen raó les veus republicanes que es queixen de la utilització que fa CiU de les crítiques de Carretero, perquè és inqüestionable que és així. És més, seria absurd que CiU no en tregués profit. Però no em sembla un bon argument –en realitat denota absència d'argument- fer callar Carretero amb aquest pretext. Comprenc que les seves crítiques dolen més perquè actua com a veu d'una consciència a la qual ERC no hi estava acostumada. I és que per a una força política que ha estat durant molts anys la veu de la consciència de CiU, ha de ser molt difícil acceptar l'aparició d'una veu nova dintre seu. Però aquesta és la realitat, i ERC haurà d'aprendre a conviure amb ella, entre altres raons, perquè Carretero no fa crítica sinó autocrítica, i l'autocrítica ha estat, des de sempre, un dels grans valors d'aquest partit.

Vull dir amb això que és un greu error la desqualificació sistemàtica que alguna gent d'ERC està fent de les seves veus discordants, talment com si fossin una força enemiga a abatre. L'autocrítica, quan és noble i no la mou ni l'autoodi ni el desig inconfessat de fer mal, és profundament enriquidora. Seria injust, per tant, a més de poc intel·ligent, qüestionar la noblesa de Carretero en lloc de reflexionar sobre el que diu. I hi ha dues bones raons per fer-ho: perquè no és l'únic que ho diu i perquè la divisió de l'independentisme seria un mal averany per al país.

El Singular Digital , 23/1/2007
Racó Català , 25/1/2007
 
Lluís Companys era imperfecte, i què? Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 12 gener 2007
Lluís CompanysConeix el lector aquest acudit? Un home petit li diu a un amic: "L'altre dia anava pel carrer i vaig veure dos paios grans i cepats que estomacaven un de desvalgut i esprimatxat. No ho vaig poder resistir i vaig intervenir-hi". "I què va passar?", pregunta l'altre. "Home", respon el primer, "doncs que entre tots tres li vàrem fotre una mà d'hòsties impressionant, tu!". Sembla un comportament reprovable, oi? Doncs a Catalunya sovinteja força. Albert Boadella sempre ha compensat la seva mediocritat fent befa d'aquells que no li podien fer cap mal. S'ha fet el milhomes escarnint Jordi Pujol, però s'ha mostrat sempre molt submís davant el rei d'Espanya o el govern espanyol. És tot el que donen de sí la covardia i la impotència intel·lectual.

En el mateix sentit, quina utilitat té escarnir Lluís Companys seixanta-sis anys després de la seva mort? La defensa de la veritat? Quina veritat? La d'un periodista presoner de les seves fòbies? Se sent més feliç, l'autor de l'escarni, després de dir-nos que Companys era un alcohòlic, un faldiller, un egòlatra, un hipòcrita, un vanitós, un immadur, un frívol, un oligofrènic, un fatalista, un cercador de glòria, un mal advocat, un fracassat que va tenir la sort de ser detingut pels nazis, lliurat a Franco i executat? Tot plegat és una magnífica carnassa per al nacionalisme espanyol, sempre tan disposat a destruir els referents catalans. Ves per on, va ser el mateix periodista que ara escup sobre la tomba de Companys qui, el passat mes d'octubre, per mitjà d'una entrevista al diari Avui, ens endolcia la figura de Jesús Irurre, el carceller de Puig Antich. Curiosa, si més no, aquesta manera de fer: mostrar el fons humà del botxí i la perversitat intrínseca de la víctima.

Té gràcia, per altra banda, que algú que es defineix com a nacionalista català dediqui més energia a destruir els referents del seu país que no pas els del país que l'empresona. Això em recorda unes paraules del poeta Plaute, pronunciades ara fa més de dos mil anys: "Els denigradors tenen un tresor a la llengua: es guanyen la vida parlant malament dels qui són millors que ells."

El Singular Digital , 12/1/2007
 
En favor de Joan Ridao Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 10 gener 2007
Joan RidaoÉs molt trist veure com el portaveu d'ERC al Parlament, Joan Ridao, és desacreditat públicament pel seu partit per haver dit la veritat sobre el procés de pau al País Basc. És molt trist que allò que no tan sols saben i pensen les bases d'ERC, sinó també bona part de la societat catalana, no es pugui verbalitzar per no molestar Rodríguez Zapatero. Qui li havia de dir a Joan Ridao que la submissió que Esquerra sempre havia retret a CiU i al PSC seria exactament la mateixa que un dia el ridiculitzaria a ell davant de tothom. Zapatero ordena, Montilla transmet i Esquerra obeeix. Des d'un punt de vista catalanocèntric ho trobo senzillament escandalós. Em pregunto si Esquerra s'adona que, a més d'ofendre l'independentisme amb aquest comportament, s'està desnaturalitzant com a força política. Em pregunto qui en són els assessors i a on volen arribar. És aquest el camí de la independència? És en la posició del collidor de gírgoles, com els catalans prenen consciència que el seu país es diu Catalunya?

N'hi ha prou de mirar els telenotícies de TV3 -versió regional dels telediarios-, per copsar la profunda espanyolització de la vida política catalana. Deu ser que a Catalunya no passa res, i, com que no passa res, cal omplir els informatius amb tones de notícies de política espanyola que, al capdavall, és la política que veritablement regeix la vida dels catalans. Ara bé, si la nació ha estat substituïda per la subordinació i el país ha canviat de nom, qui esperen els polítics que vagi a votar quan arribi el moment? Votar què? Si votar Catalunya és votar Espanya, per què no votar Espanya directament?

Doncs bé, atès que Ridao ha estat silenciat, faig meves les paraules de Ridao: "ETA, en particular, i l'esquerra abertzale, en general, han fet molt més pel procés de pau que no pas Zapatero". I hi afegeixo: la Llei Penitenciària obliga el govern espanyol a l'acostament de presos. L'acostament, per tant, no és una concessió, és un dret. Quina és l'autoritat moral d'un govern que incompleix les seves pròpìes lleis?

El Singular Digital , 9/1/2007 (català)
Nabarralde , 12/1/2007 (espanyol)
Diario de Noticias , 14/1/2007
(espanyol)
 
La veritat té màrtirs Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 06 gener 2007
La veritat té màrtirsLa Catalunya d'avui és una nació que ha perdut el costum d'honorar les persones que van donar la vida per ella. Totes aquelles figures que en qualsevol altra nació amb un mínim d'autoestima serien lloades i respectades, a Catalunya són menystingudes, desacreditades o fins i tot, com passa sovint, blasmades. Lluís Companys és una d'aquestes figures. El seu assassinat i la dignitat amb què es va lliurar a la mort en nom de Catalunya són tan indiscutibles als ulls de la història, que alguna ànima arrogant del país -emparant-se en l'autodefinició de catalanista i amb el suport de l'Esfera dels Llibres, del grup que edita el diari El Mundo- ja s'ha afanyat a escorcollar i escampar les nombroses contradiccions que l'afectaven com a ésser humà per mitjà d'un llibre titulat La veritat no necessita màrtirs. Un llibre, per cert, que ha estat elogiat i rebut amb els braços oberts per la dreta més feixista espanyola. En les seves pàgines, el seu autor, Enric Vila, i l'esfera literària de l'espanyolisme emmascarat aboquen tanta porqueria com poden sobre el nom de Lluís Companys afirmant que era un ésser melodramàtic, fatalista i malaltís, un cercador de glòria, un egòlatra, un vanitós, un fracassat políticament mort que "els nazis, en lliurar-lo a Franco, van ressucitar". D'aquesta manera, sotmeten Companys a un doble judici: el judici sumaríssim que se li va fer l'any 1940 i el judici d'intencions que ara li fan. Dos judicis, a més, units per un trist denominador comú: la indefensió de Companys.

No hi ha dubte que la recerca de la veritat sempre és lloable; sempre, és clar, que la recerca no sigui un pretext per justificar una sentència condemnatòria feta a priori. Per tant, qui vulgui conèixer l'autèntica veritat sobre Companys, cal que llegeixi els llibres Nacionalisme i Guerra Civil a Catalunya i Nacionalisme català a l'exili, de Víctor Castells. En ells no hi trobarà autoodi, sinó autoestima. L'afany per cercar els aspectes foscos dels herois nacionals és positiu quan la nació a la qual pertanyen és una nació lliure, sobirana i independent. Un Estat es pot permetre aquestes coses sense que trontolli la seva consciència com a poble. Les nacions no normalitzades com la nostra, en canvi, necessiten referents que els recordin qui són, què han estat i quin ha de ser el seu irrenunciable horitzó. Tanmateix, per paradoxal que sembli, és justament en aquestes nacions, no pas en els estats, on proliferen els entrebancaires, on excel·leixen els trasbalsadors amb afany de notorietat. I és que els pobles llargament subordinats a la voluntat d'un altre ja tenen aquesta patologia. Molts dels seus ciutadans experimenten un plaer morbós denigrant-se ells mateixos, despullant-se davant la nació que els domina i exhibint-se públicament amb tots els seus defectes. És així, per mitjà de l'autoflagelació, que legitimen i amplifiquen la figura del dominador alhora que minimitzen la pròpia tot justificant el sotmetiment que pateixen.

Per què deu ser que aquests abrandats i neutrals escorcolladors de la veritat no s'enfronten mai amb el dominador? Per què deu ser que es mostren tan iconoclastes davant els referents catalans i tan respectuosos amb els espanyols? Com s'explica que despleguin tanta energia per poder cobrir de porqueria Lluís Companys i que es mostrin tan submisos amb els referents de l'espanyolitat, com per exemple el rei d'Espanya? La resposta és senzilla: per covardia. Per covardia, perquè blasmar Lluís Companys no suposa cap risc mentre que blasmar el rei d'Espanya sí. I és que del que es tracta és de destruir els pocs referents que ens queden com a poble mentre els referents espanyols, arran d'això, s'engrandeixen cada dia més. És així com, a poc a poc, el nosaltres col·lectiu català va cedint el seu lloc a un nosaltres col·lectiu espanyol; és així com, òrfena de referents, la consciència nacional catalana es veu obligada a fer un esforç titànic per tal de compensar les llacunes que presenta el seu imaginari com a poble.

Queda clar, d'acord amb això, que la revisió dels nostres referents històrics només es pot fer l'endemà de la independència, mai abans. I no es pot fer abans per la senzilla raó que sense referents difícilment hi haurà independència. És més, si no hi ha cap poble jurídicament reconegut que renunciï als seus referents, per què hauríem de renunciar-hi nosaltres? Doncs bé, diguem-ho clar: nosaltres no som jutges d'intencions, nosaltres ens atenem als fets i els fets demostren que el president Lluís Companys, l'únic president democràtic d'Europa afusellat pel feixisme, va donar la vida per Catalunya. El seu assassinat, per tant, va ser un crim d'Estat que no hem oblidat. Com no hem oblidat tampoc que Espanya no sols no ha demanat mai perdó per aquest crim, sinó que manté un silenci còmplice i es nega a revisar l'ignominiosa farsa d'aquell 14 d'octubre de 1940. Sortosament, aquest no és el cas d'Alemanya. Alemanya va demanar perdó a Carme Ballester, vídua de Companys, per haver lliurat el seu marit a les autoritats franquistes i, posteriorment, per mediació de Josep-Maria Batista i Roca, la va indemnitzar en saber que malvivia tota sola sense recursos en unes golfes de París.

Hi ha una cosa que els catalans amb un mínim de dignitat hem de tenir present: a Lluís Companys el van assassinar perquè era el president de Catalunya i perquè amb la seva mort pretenien destruir la nostra identitat nacional. Va ser per això que va patir tota mena de vexacions, com ara ser exhibit entre reixes mentre les visites li llançaven escopinades, monedes i rosegons de pa. Tot i així, el seu comportament davant la mort va ser exemplar. Amb una serenor i una fermesa extraordinàries, va fer les últimes passes de la seva vida al Fossar de Santa Eulàlia, al castell de Montjuïc; es va descalçar per poder sentir la terra que tant havia estimat i, amb els ulls descoberts, mirant de fit a fit els seus botxins, va pronunciar aquestes últimes paraules: "Per Catalunya!"

Crec, honestament, que si Lluís Companys va tenir la dignitat de morir per Catalunya, Catalunya ha de tenir la dignitat d'estimar el seu gest, honorant la seva memòria i elevant-lo a la categoria d'heroi nacional.
Monument a Companys al Coll de Manrella
Monument a Lluís Companys
Coll de Manrella, La Vajol (Alt Empordà)

El Punt , 5/1/2007
 
La degradació de TV3 Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 02 gener 2007
TelenotíciesLa degradació de TV3 ha arribat a límits realment alarmants i caldria saber si Esquerra Republicana té algun projecte amb relació a la televisió nacional de Catalunya o si pensa continuar donant per bona l'operació espanyolitzadora que els gestors socialistes estan portant a terme des de fa tres anys. De fet, n'han tingut prou amb una legislatura curta per carregar-se el tradicional lideratge que l'emissora mantenia i convertir els seus informatius en una mera còpia dels espanyols amb la llengua com a únic tret diferencial. Per això, mirar avui dia TV3 o el 3/24 és com llegir la versió catalana d'El Periódico: a més de dir el mateix que l'espanyola, el contingut, la narració i el missatge també estan al servei dels interessos del Partit Socialista. Joan Ferran, el diputat del PSC que l'any 2001 manifestava la seva preocupació al Parlament perquè el terme "Espanya" se sentia massa poc a TV3, pot estar tranquil en aquest sentit. Ara, el terme "Espanya" ja supera àmpliament el terme "Catalunya".

El primer Telenotícies de l'any, fidel a aquests principis, ja va deixar clar que l'operació espanyolitzadora continuarà impertèrrita el 2007: les comarques van ser substituïdes per províncies, es va magnificar la selecció espanyola i es va dir sense rubor que, amb l'oficialitat del búlgar i del romanès, la Unió Europea demostra el seu "respecte per la diversitat lingüística". Arribats aquí, caldria fer dos requeriments a TV3: un, que ens expliqui quina mena de respecte és aquest que impedeix que el català gaudeixi dels mateixos drets que el romanès; i dos, com pot ser que la televisió nacional de Catalunya faci una glosa d'aquells que menyspreen la llengua pròpia del país?

L'espectador català hauria d'anar molt en compte cada cop que mira TV3, perquè la llengua catalana no és res més que la vaselina que facilita la penetració del missatge que ens ha de fer a tots més plurals, més multiculturals, més ciutadans del món i, per tant, més espanyols.

El Singular Digital , 2/1/2007
Racó Català , 6/1/2007
 
Greus irregularitats en l'elecció del "Català de l'Any", que organitzen El Periódico i TV3 Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 26 desembre 2006
La setmana passada es van tancar les votacions de la primera fase de l'elecció del "Català de l'Any", el guardó que organitzen conjuntament El Periódico i Televisió de Catalunya. La llista inicial es va tancar amb quaranta-quatre noms els deu primers dels quals passaran a la fase següent, que s'obrirà el 8 de gener i que determinarà els tres finalistes.

Èric Bertran al final de totDeixant de banda el fet que entre els guanyadors de les edicions anteriors -Ernest Lluch, Pau Gasol, Manuela de Madre, Ferran Adrià, Joan Manuel Serrat i Joan Massagué- hi hagi un nombre significatiu de militants o simpatitzants socialistes, l'edició d'enguany presenta notables irregularitats que han de ser denunciades i que podrien comportar la impugnació del concurs. I és que durant la primera setmana de la convocatòria, Èric Bertran, el tercer nom més votat, va ser dràsticament ocultat, cosa que, a banda de constituir un greuge comparatiu, es va convertir en un factor de dissuasió per al votant potencial que, per més que el cercava, no el trobava a la llista. Calia molta perseverança per intuir que el tercer candidat, després de Joan Laporta i Lluís Llach, es trobava en una llista marginal identificada com a "Altres". Amb el pas dels dies, el nombre de candidats anava creixent amb noves incorporacions i la llista es mantenia oberta, però el nom de Bertran -repetim que era el tercer- continuava sense aparèixer. Aquesta situació de flagrant discriminació es va mantenir fins que un votant va formular una queixa explícita que va obligar els organitzadors a rectificar, per bé que a contracor. Tan a contracor, que van sotmetre Bertran a un nou greuge comparatiu: ara sí que apareixia a la llista, una llista alfabètica de 44 noms, però ell era l'únic que no estava inclòs en el lloc que li corresponia. Per trobar-lo calia anar al final de tot, al número 44. D'aquesta manera, qui el volgués votar, en no veure'l entre Emma Vilarasau i Fabià Estapé (l'ordre era per noms, no pas per cognoms), entenia que Èric Bertran no figurava entre els seleccionats i votava una altra opció. Ningú, com és lògic, ja fos cercant-lo per la lletra E o per la B, podia intuir que l'havien amagat al final, darrere de Víctor Mora.

Les raons que motiven els ciutadans a aportar noms de personatges públics a la llista del "Català de l'Any" són diverses, però gairebé sempre estan relacionades amb l'actualitat: Joan Laporta per la bona marxa del FC Barcelona, Lluís Llach per la seva anunciada retirada professional, Pepe Rubianes per la polèmica que van generar les seves declaracions en un programa de TV3, Emma Vilarasau per la sèrie Ventdelplà o Èric Bertran per la publicació del llibre Èric i l'Exèrcit del Fènix en què explica com va ser acusat de terrorista per l'Audiència Nacional espanyola per haver demanat a supermercats DIA que etiquetessin els seus productes en català. Sobre aquests fets, i també sobre l'assetjament psicològic i les agressions subsegüents que Bertran va patir a l'institut de Vidreres, on cursava quart d'ESO, el Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès estrenarà oficialment el proper 26 de gener l'obra Èric i l'Exèrcit del Fènix, dirigida per Pere Planella.

No es tracta de dir si l'Èric Bertran podria haver esdevingut o no "Català de l'Any", al capdavall es tracta d'un guardó sense cap mena de rellevància, però la descarada manipulació que els organitzadors han fet de la candidatura d'Èric Bertran per tal que no surti escollit, infringint fins i tot els articles 3 i 11 del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya, demostra que la història es repeteix. Com ja va passar a l'institut de Vidreres, novament són catalans els qui no sols li giren l'esquena, sinó que l'arraconen i l'amaguen com si fos un empestat.

Notícies:
 
L'impossibilisme d'Esquerra Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 20 desembre 2006
Bandera espanyola a GovernacióLa guerra de banderes que s'ha produït recentment a Catalunya s'assembla força a la que va tenir lloc l'abril del 2005 a Leitza (Navarra), per bé que amb diferents elements. A l'Ajuntament de Leitza, la Guàrdia Civil retirava la ikurriña i els ciutadans tornaven a posar-la. A Catalunya, Esquerra Republicana va retirar la bandera espanyola de la conselleria de Joan Puigcercós i José Montilla ha ordenat penjar-la de nou. És a dir, que l'espectacle ha acabat amb una nova humiliació d'ERC. El pitjor, però, és que si hem de jutjar ERC per la docilitat amb què acull les humiliacions que rep, haurem de concloure que ha trobat en la subordinació una font de plaer molt més poderosa que l'independentisme. Esquerra, no hi ha dubte, té tot el dret a flirtejar amb el suïcidi; el que és preocupant és que demani, a més, la complicitat dels qui l'han votada. Francament, no es comprèn tanta pusil·lanimitat. Més que res perquè si hi ha un tret que singularitza el votant republicà és precisament el rebuig a la subordinació que per espai d'un quart de segle ha caracteritzat la política de CiU. O no sap ERC que el possibilisme genera un profund sentiment de frustració en tota societat sotmesa a una situació de greuge permanent sense horitzó de canvi? De fet, va ser la voluntat d'alliberar-se d'aquesta frustració el que va empènyer milers de catalans a votar ERC en les eleccions del 2003 i a posar en ella unes expectatives que el temps ha revelat com a excessives. Excessives per dues raons: perquè ERC, amb només 23 diputats, no podia anar gaire lluny i perquè la classe política catalana, infantil, espanyolitzada i covarda, no té la més mínima intenció de liderar un procés d'emancipació nacional. Així les coses, no és estrany que l'abstenció i el vot en blanc hagin estat la resposta de la societat a les dues darreres consultes que se li han fet. Ja se sap: un Estatut infame, indigne d'una nació que senti respecte per ella mateixa, i un horitzó desolador, com correspon a tot país subordinat, resulten molt poc persuasius.

Montilla i PuigcercósÉs aquesta nova humiliació d'Esquerra, doncs, la que ha generat més frustració en els seus votants. I no ho dic per l'ordre de Montilla, sinó per la submissió amb què Esquerra l'ha obeïda. No és pas cap novetat l'espanyolisme del PSC, el que és sorprenent és que ERC li doni un vernís catalanista i el dignifiqui. A ERC no se la vota perquè acati una legalitat injusta -per a això ja hi ha el PSC i CiU, que són el paradigma de la subordinació- sinó perquè es rebel·li contra ella per mitjà de la desobediència cívica. La mateixa desobediència cívica que proposa la plataforma Sobirania i Progrés, que li és propera. Què farà el PSC si ERC es nega a penjar la bandera espanyola a les seves conselleries? Expulsar-la del govern? Tancar a la presó Joan Puigcercós? Prou de fer el ridícul, si us plau. No s'entén que ERC s'empari en la legalitat per fer just allò que sempre ha criticat. Després de les eleccions ens va dir que des del poder es pot fer molt més per Catalunya que no pas des de l'oposició i ara resulta que ni tan sols pot retirar la bandera d'un balcó. ¿És així com espera créixer en votants, seguint el manual espanyolista de Duran i Lleida o imitant ICV tot convertint-se en el majordom del PSC?

Ningú no estima o odia una bandera pel que és, sinó pel que representa. Vull dir amb això que la bandera d'Espanya és la bandera d'un poble tan respectable com qualsevol altre i només un racista la menysprearia per raons ètniques. El rebuig català o basc a la bandera espanyola es fonamenta en una altra cosa, i és que simbolitza un poder hegemònic. És a dir, la supremacia d'un país sobre d'altres. Rebutjar aquesta hegemonia, per tant, a més d'una qüestió de principi és també una qüestió de dignitat. Passa exactament el mateix amb la selecció espanyola. L'aversió que hi ha envers ella a Catalunya o a Euskal Herria no és per la seva condició d'espanyola, sinó perquè, amb la seva hegemonia, impedeix l'existència de les seleccions d'aquests dos països i la seva projecció internacional.

No és correcte, per tant, promoure actes contra la Constitució, la Hispanitat o l'Estatut, com fa ERC, si no s'és capaç, alhora, de ser conseqüent en detalls merament simbòlics. I en aquest sentit, la pregunta és: si ERC no es veu amb cor de plantar cara al PSC en un tema menor com el de les banderes, com serà capaç de liderar un procés d'autodeterminació? No regia la mateixa llei en la legislatura anterior, i, això no obstant, per ordre de l'aleshores conseller Joan Carretero, la bandera espanyola no onejava a Governació? Què ha passat perquè es produeixi aquest canvi? És menys catalanista l'Esquerra actual que la d'aleshores o potser és més espanyolista Montilla que Maragall? Em temo que aquest interrogant situa ERC a la vora del penya-segat, perquè encara que opti lògicament per la segona opció li serà difícil defugir aquesta altra pregunta: Qui ha fet Montilla president de Catalunya? Heus aquí una qüestió que empaitarà ERC durant moltíssims anys.

No hi ha dubte, doncs, que l'argument de la legalitat no s'aguanta per enlloc; sobretot si tenim en compte l'absència de la bandera catalana en els edificis estatals, el manteniment de monuments franquistes en municipis governats per CiU –amb la connivència del PSC– o l'incompliment de la llei de Política Lingüística segons la qual tots els rètols comercials i les cartes dels restaurants han d'estar com a mínim en català. No compta aquesta legalitat? Diguem-ho d'una altra manera: si ERC vol guanyar-se el respecte dels seus votants, el primer que ha de fer és retirar la bandera espanyola de les seves conselleries i recordar al Partit Socialista que no ha estat Catalunya sinó Esquerra qui li ha donat la presidència.

És un mal negoci intentar captar votants aliens si pel camí, a més dels propis, es perd la dignitat. Tants anys criticant la política possibilista de CiU i ara resulta que la dignitat és secundària.

Berria , 19/12/2006 (èuscar)
Nabarralde , 20/12/2006 (
espanyol, èuscar)
radiocatalunya.ca , 21/12/2006 (català)
Racó Català , 24/12/2006 (català)
 
Seleccions nacionals, el llindar de la independència Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 07 desembre 2006
Les seleccions nacionals de Catalunya i el País Basc seran una realitat molt abans del que ens pensem. Ja sé que, vista la situació actual, aquesta fita sembla encara molt llunyana. Tanmateix, ¿com frenarà el govern espanyol la cada cop més poderosa demanda social en aquest sentit? ¿Com reprimirà el desacomplexament del jovent català? Per la força, sens dubte. Però, no és l'ús de la força en si mateix un signe de feblesa?

Catalunya-EuskadiPotser sigui massa aviat per adonar-nos-en, però el partit de futbol que es va celebrar el passat 8 d'octubre a Barcelona, entre les seleccions catalana i basca, va marcar un abans i un després en aquesta qüestió. Va suposar el final d'una etapa caracteritzada per la dilació i la inseguretat i el començament d'una altra en què la resposta social a la repressió espanyola serà molt més contundent. Prova d'això són les mesures arbitràries que el govern espanyol pensa prendre per impedir l'exhibició d'estelades i pancartes relatives al dret a l'autodeterminació. I és que la pressió social catalana i basca és tan forta en l'àmbit esportiu que només prohibint la llibertat d'expressió és possible ocultar-la. Ja és curiós, tot i que gens sorprenent, que es persegueixin símbols pacífics i democràtics sense contingut xenòfob al Camp Nou, i, en canvi, es permeti que onegin banderes espanyoles amb escuts franquistes als estadis d'Espanya.

Seleccions basca i catalanaEn tot cas, va ser molt meritòria l'actitud de la selecció basca en els actes previs al partit abans esmentat. Molt més digna i valenta que la de la catalana. Mentre l'equip tècnic i els jugadors bascos, després d'escoltar l'himne del seu país, no van tenir cap problema a retratar-se amb una pancarta que deia Ofizialtasuna (Oficialitat), els catalans, cedint a les pressions de la Federació Catalana, es van limitar a fotografiar-se amb una pancarta en què apareixien diverses multinacionals. Realment trist. De res no van servir els intents d'alguns jugadors per reivindicar de manera gràfica l'oficialitat. Treient-li importància, Jordi Roche, president de la FCF, va dir que "els jugadors ja duien el logotip de la plataforma pro seleccions a la samarreta". I quina incompatibilitat hi ha entre el logotip i la pancarta?, caldria preguntar-li. Tanta por li fa Espanya a la FCF, que ni tan sols és capaç de practicar la desobediència cívica en un dels pocs actes reivindicatius que celebra a l'any?

Quina gran lliçó de coherència va donar aquell dia la selecció basca. I que diferents les declaracions del lehendakari Juan José Ibarretxe de les de Pasqual Maragall. De fet, Maragall encara hauria estat més tou si Ibarretxe no s'hagués mostrat tan contundent: "Volem tenir una selecció pròpia i jugar oficialment amb qualsevol altra selecció". Després d'aquestes paraules, Maragall no va tenir més remei que dir que les seleccions catalanes són "una obvietat des del moment en què les Corts espanyoles van aprovar que Catalunya és una nació". Deixant a banda que no és cert que l'Estatut reconegui Catalunya com a nació, el que Maragall no va dir és que si Catalunya i el País Basc no poden competir oficialment amb les seves seleccions nacionals és perquè el seu partit, el Partit Socialista, no ho permet. Estem, per tant, davant d'un acte de cinisme. El mateix cinisme que practica José Montilla quan afirma "Sóc partidari d'ajudar les federacions esportives a aconseguir el seu reconeixement internacional". No hem d'oblidar que va ser el govern de Rodríguez Zapatero, no el d'Aznar, el que va presionar les més altes instàncies internacionals -com van denunciar alguns dels pressionats- per impedir el reconeixement oficial de la Federació Catalana de Patinatge a les assemblees de Fresno i de Roma.

Però l'element clau del procés d'emancipació esportiva que s'ha iniciat està en la projecció internacional que comporta. Vull dir que no és la certesa de veure delmada la selecció espanyola després de la fugida d'esportistes catalans i bascos a les seves seleccions o la probabilitat de perdre davant d'elles allò que més amoïna Espanya. La seva vertadera por, i d'aquí la coincidència entre socialistes i populars, se centra en la força de l'oficialitat com a generadora de consciència nacional. És per això que no suporten la simbologia que acompanya el Barça, per exemple, com a substitutiu de la selecció nacional de Catalunya.

Política i esportQuan José Montilla -com tants d'altres-, referint-se a les banderes i a les pancartes reivindicatives, diu que "no s'ha de barrejar política i esport", està practicant un nou exercici de cinisme, ja que si l'esport no ha de ser polititzat, per què existeixen seleccions nacionals? Per què es magnifiquen els trofeus com a victòries nacionals i sonen els himnes nacionals als estadis? Què hi feien, el rei d'Espanya i Rodríguez Zapatero a la llotja de l'estadi Saint-Denis, de París, en la final de la Lliga de Campions que va guanyar el F.C. Barcelona? Si tan afeccionats al futbol són aquests alts dignataris, bé estarà que s'asseguin a la graderia, entre el públic, en lloc de fer-ho a la llotja politizant el que, segons ells, no és més que un mer esdeveniment esportiu. És més, si el Barça no és una selecció i, per tant, només es representa a ell mateix, què hi feien, els esmentats senyors, aquell dia a París i per què van desplaçar, amb la seva presència, el president de Catalunya a la segona fila de personalitats?

Catalunya-EuskadiCom veiem, tot és una gran mentida destinada a frenar l'inevitable. I l'inevitable és que, esport a esport, federació a federació, Catalunya i el País Basc acabaran participant en competicions oficials amb el seu propi nom i sota la seva pròpia bandera. I quan arribi aquest dia, quan la normalitat abasti esports de masses, el procés vers la independència d'ambdós països serà imparable. Ara com ara, més enllà de l'esport, no hi ha cap altra força que sigui capaç de generar un més gran sentiment de pertinença a una comunitat nacional diferenciada. Si no, de què té por Espanya?

Berria , 31/10/2006 (èuscar)
Nabarralde , 31/10/2006 (espanyol)
Racó Català , 12/12/2006 (català)
 
Qui vigila el torturador? Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 19 novembre 2006
Tortura No"No és cert que a Espanya es torturi", em deia un amic madrileny votant socialista, "estem en un Estat democràtic i els detinguts tenen drets constitucionals inviolables i gaudeixen de les garanties de les instàncies internacionals". "I què passa amb els presos polítics que han denunciat haver estat víctimes de tortures?", li vaig preguntar jo. "Menteixen d'ofici", va respondre.

El meu amic pertany als milions de persones que estaven en contra de la participació espanyola en la guerra de l'Iraq i que es van indignar quan van sortir a la llum les tortures practicades per militars nord-americans a la presó d'Abu Graib. També es va escandalitzar davant les tortures nord-americanes a Guantánamo, les troba repugnants. Jo comparteixo la seva opinió. Això no obstant, per què li mereixen més credibilitat les denúncies sobre Abu Graib i Guantánamo que les d'Intxaurrondo, per exemple? Per què, sense haver estat en cap d'aquests tres centres, li resulten més creïbles els dos primers que el tercer? La seva resposta va ser aquesta: "Perquè de les tortures nord-americanes hi ha testimonis gràfics i de les espanyoles, no."

És cert. Hem vist tantes vegades per televisió les fotos de tortures a presoners iraquians que podríem descriure-les amb detall. De les d'Intxaurrondo o altres centres espanyols, en canvi, mai no n'hem vist cap. Per què hauríem de creure aleshores el que diuen els independentistes catalans i bascos que hi han estat? Doncs hi ha una bona raó: perquè les denúncies de tortures a mans espanyoles mai no són investigades. Aquesta és, a falta de testimonis gràfics, la prova més fefaent que les tortures són certes. Va ser just per aquest motiu, per negar-se a investigar, que el 18 de novembre de 2003 el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg va condemnar l'Estat espanyol a indemnitzar els independentistes catalans que van denunciar haver estat torturats per les forces i cossos de seguretat de l'Estat el 1992. I és que tota denúncia per tortures ha de ser investigada, i el jutge o el govern que s'hi oposa es converteix en còmplice dels torturadors.

L'article 5 de la Declaració Universal dels Drets Humans diu que "cap persona serà sotmesa a tortura ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants", i l'article 2 de la Constitució espanyola conclou que les normes relatives als drets fonamentals "s'interpretaran de conformitat amb la Declaració Universal dels Drets Humans". La violació espanyola d'aquests drets, per tant, és irrebatible, ja que encara que no hi hagués tortura la simple negativa a investigar-la resulta altament sospitosa perquè viola els drets fonamentals dels denunciants i blinda la impunitat dels torturadors. D'aquí que tampoc no siguin assumides les recomanacions de les Nacions Unides d'enregistrar tots els interrogatoris amb càmeres de vídeo, de suprimir el règim d'incomunicació i de facilitar als detinguts l'accés a un advocat de confiança.

Tot això, afegit a la denúncia que s'interposa contra les víctimes de tortures que gosen denunciar-les, demostra fins a quin punt les forces policíaques no són sinó el braç armat d'un Estat que continua regint-se per principis franquistes i demostrant un menyspreu absolut pels drets humans. De fet, l'anomenada llei antiterrorista és l'instrument que dóna cobertura legal a aquesta pràctica, perquè és sota la seva empara que els detinguts són despullats literalment dels seus drets més bàsics i convertits, amb la connivència d'aquells que haurien de vetllar per la seva integritat, en mers objectes al servei d'éssers covards que veuen així l'oportunitat de donar curs a la seva profunda depravació moral i a l'odi ètnic que senten envers tot allò que és català o basc.

Dissortadament, a causa de la perversa política de dispersió de presos, això no és tot el que passa a les dependències policíaques i als centres penitenciaris espanyols. Hi ha coses pitjors. Per exemple: les 13 misterioses morts de presos polítics bascos produïdes en els darrers 20 anys, xifra que dóna una mitjana aproximada d'un mort gairebé cada any i mig. Si a aquestes dades hi afegim el fet dramàtic de l'excarceració absoluta de tots els responsables del GAL -amb prop de 30 assassinats a l'esquena, tortures sanguinàries i delictes de suborn-, mentre que als presos d'ETA se'ls perllonguen les penes després d'haver-les complert, la corrupció dels poders estatals no pot ser més escandalosa.

I ho és perquè existeix una complicitat tàcita entre la societat espanyola i els torturadors, una complicitat que comença per aquells jutges que es neguen a investigar les tortures –cosa que equival a protegir-les i a fomentar-les– i desemboca en la conspiració de silenci de la immensa majoria dels mitjans de comunicació de l'Estat. I és que al conjunt de la societat espanyola ja li va bé aquesta desinformació. Sap que gràcies a ella podrà continuar creient-se ciutadana d'un Estat de dret, respectuós amb els drets humans, i pensant, com el meu amic madrileny votant socialista, que tot aquell que denuncia tortures "menteix d'ofici". La ignorància, doncs, és la millor vacuna contra la mala consciència i la gran coartada de la hipocresia.

Això explica l'enorme contrast entre la indignació que han suscitat les tortures nord-americanes d'Abu Graib i Guantánamo en la societat espanyola i l'apatia amb què aquesta ha acollit des de sempre totes les que es practiquen a pocs quilòmetres de casa seva. Les primeres són tan llunyanes que indignar-se davant d'elles, a més de no tenir cap cost, permet a l'indignat sentir-se en pau amb ell mateix. Les segones, en canvi, a més d'un compromís, exigeixen transparència i la desqualificació moral de tots els qui es troben al servei d'aquesta ideologia fanatitzada que es diu la unitat d'Espanya; una ideologia que ho justifica tot, des de la tortura policial fins el crim més abjecte. Què trist, oi?


Fragment del documental de la cadena australiana SBS sobre la tortura a l'Estat espanyol.
El documental sencer el podeu veure aquí.


Berria , 31/3/2006 (èuscar)
Nabarralde , 31/3/2006 (espanyol)

Lluita , núm. 251, octubre-novembre 2006 (català)
Diari Mataró , 20/11/2006 (català)
Racó Català , 22/11/2006 (català)
eurotribune.net , 22/11/2006 (català, anglès, espanyol)
radiocatalunya.ca , 22/11/2006 (català)
 
Catalanisme 69, espanyolisme 54 Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 13 novembre 2006
Catalanisme 69, espanyolisme 54És evident que moltes persones s'han sentit decebudes davant el resultat de les recents eleccions catalanes, sobretot si tenim en compte que les enquestes i les prepotents expectatives de Convergència i Unió van crear un miratge que presagiava una victòria d'aquesta força política al voltant dels 52 escons. El cert, però, és que s'ha quedat amb 48, només dos més que en la legislatura anterior, i que ha perdut noranta mil vots. La seva victòria, per tant, té un regust amarg que només l'espectacular caiguda del Partit Socialista, amb una pèrdua de 5 escons i de quasi un quart de milió de vots, permet endolcir. Sense aquesta derrota del PSC, el fracàs de CiU hauria resultat molt més visible encara. Tot i així, voldria fer notar dues coses. Una: que el catalanisme no ha cedit terreny, ja que el nombre d'escons a repartir entre ERC i CiU continua essent el mateix d'abans; i dues: que la gran abstenció –un 43%– i el vot en blanc –60.000– indiquen que hi ha un sector sobiranista de la societat catalana que ha castigat aquestes dues opcions polítiques. A CiU per la traïció del pacte Mas-Zapatero i a ERC por haver lliurat la presidència de Catalunya a un partit espanyolista com el PSC. Però hi ha una lectura més, i és que el sobiranisme creix a Catalunya com ho demostra la consolidació del vot independentista. Si haguessin tingut raó els qui deien que la majoria dels vots d'ERC en el 2003 –que va passar de 12 a 23 diputats– procedien de CiU, com és que ara, malgrat la ferotge campanya mediàtica en contra, només n'ha perdut dos? Un altre aspecte a destacar és que el catalanisme, amb 69 escons, supera l'espanyolisme, que sols en té 54. Fins i tot sumant-hi els 12 d'ICV en queda per sota. Què lluny podran arribar ERC i CiU juntes el dia que s'ho proposin.
Llegeix més...
 
No és això, companys d'Esquerra Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 06 novembre 2006
No és això, companys d'EsquerraNo és això, companys d'Esquerra. Un partit independentista no pot fer mai president l'home que el 6 d'agost de 2005 va dir que "els drets històrics de Catalunya no existeixen". Un partit independentista no pot lliurar mai el país a un partit espanyolista com el PSC, que el 9 de febrer de 2006, amb els seus vint-i-un diputats al Congrés espanyol, va votar al costat del Partit Popular en contra de la unitat de la llengua catalana. Un partit independentista no pot posar mai en el govern la força política que el 17 de març d'enguany, votant novament amb el Partit Popular, va impedir que Catalunya pugui gestionar plenament els seus ports i aeroports. Un partit independentista no pot justificar aquests disbarats dient que ho fa amb la intenció que "la qualitat de vida dels catalans formi part de la nostra identitat com a poble al costat de la llengua i la cultura nacionals". No ho pot fer perquè el PSC no ha cregut mai que Catalunya sigui una nació. És més, tota la seva política al llarg dels anys no ha tingut cap altre objectiu que la sibil·lina espanyolització de Catalunya i el fre constant a la seva projecció internacional com a comunitat nacional diferenciada d'Espanya. ¿Cal recordar que ha estat el PSC el principal responsable del miserable Estatut que Zapatero ha lliurat a Catalunya? Cal recordar que ha estat aquest partit el qui ha ofert el patètic i espanyolista espectacle de l'Institut Ramon Llull, el qui va espanyolitzar la presència de Catalunya a la Fira literària de Guadalajara i el qui pretén fer exactament el mateix a la Fira literària de Frankfurt? Com pot, un partit independentista com Esquerra Republicana, lliurar la clau del govern a la força política que malda per donar a l'espanyol el rang de llengua pròpia de Catalunya -cosa que suposaria la mort de la llengua catalana- i que representa per si mateixa el més viu retrat de l'autoodi?

¿És el PSC qui ha de protegir la llengua, la identitat i els drets nacionals dels catalans? ¿Pot ser president de Catalunya un home que no creu necessari tenir un bon nivell de català per presidir el país, que considera que hi ha pobles superiors i pobles inferiors i que, d'acord amb això, afirma que Espanya és una nació superior i Catalunya una nació inferior? ¿És que no té dignitat Esquerra Republicana, que ja ha oblidat que va ser el PSC (amb el suport d'ICV) qui la va expulsar del govern després d'haver destituït Josep-Lluís Carod-Rovira com a conseller en cap?

Hi ha errors històrics, i Esquerra és a punt de cometre'n un de molt important. L'ambició de tenir un lloc al govern és legítima en tota força política; sempre, és clar, que el preu no impliqui la substitució nacional d'un poble. Si Esquerra no escolta les seves bases és que s'ensuma la resposta i prioritza el poder al país. Les bases, però, tenen molt a dir i ho faran. Cosa que, paradoxalment, dignifica Esquerra. Per adonar-nos-en, n'hi ha prou que ens preguntem si les bases de Convergència i Unió farien mai una cassolada davant la seu central del seu partit en cas d'un pacte CiU-PSC.

Estem vivint moments molt importants de la història de Catalunya i la imatge que Esquerra transmet -més enllà de la ingènua bona intenció que la mogui- és que pensa més en ella que en el país. I això no és bo ni per a ella ni per a Catalunya. Si el pacte amb CiU no és possible, sempre queda l'alternativa de romandre a l'oposició. Fer un pas en fals és a l'abast de tothom. La saviesa, en canvi, consisteix a saber fer un pas enrere per poder-ne fer dos endavant.

Racó Català, 6/11/2006
 
Reflexions Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 27 octubre 2006
Reflexions
  • Un independentista només pot votar una força independentista, altrament seria una greu contradicció.

  • Quin és l'únic partit que si té prou vots pot empènyer aquest país a la independència? ERC.

  • Com aconsegueix un partit ser prou fort al Parlament si els que volen el mateix que ell voten un altre partit?

  • Tot vot donat a CiU, PSC, ICV i PP és un vot conservador la conseqüència del qual és que les coses quedin com estan. És a dir, més anys de sotmetiment i subordinació. L'única possibilitat que aquest país faci un salt gegantí és una ERC forta.

  • Quina cara posaran els sobiranistes que votin CiU -per por a un govern d'ERC amb el PSC- quan es trobin que la sociovergència forma part del pacte Mas-Zapatero?

 
Més proves de la veneració del franquisme per part de CiU Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 25 octubre 2006
Monument franquista a TorregrossaA la població de Torregrossa, al Pla d'Urgell, el govern municipal de Convergència i Unió, format per Ramon Lleonart (alcalde), M. Antonieta Ollé (1r. tinent d’alcalde. Benestar Social, Ensenyament i Sanitat), Ramon Codony (2n tinent d’alcalde. Infrastructures i Esports), Sònia Oriola (Cultura, Festes i Joventut) i Llorenç Reig (Indústria, Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient), manté els símbols franquistes malgrat la pressió social.

El passat 12 d'octubre, l'organització independentista Maulets va dur a terme una acció contra el monument feixista que l'Ajuntament manté en aquesta població. L'acció, com va informar Vilaweb, va consistir a llançar pintura vermella contra l'esmentat monument per "tacar simbòlicament de sang" l'àliga imperial, el jou i les fletxes.

Aquest monument, tan venerat pel consistori de CiU, es troba en un parc infantil i just al costat d’una escola.
 
Convergència i Unió venera el franquisme Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 22 octubre 2006
Jaume MatasLes afinitats entre Convergència i Unió i el Partit Popular són moltes, com ho demostra la coincidència de vot d’ambdós partits en el Congrés espanyol i en el Parlament de Catalunya. Al Congrés espanyol, en el període 1996-2000, CiU i PP van votar junts el 94’7% de les lleis, i en el període 2000-2004 un 83’4%. Pel que fa al Parlament de Catalunya, en el període 2000-2003, la coincidència va arribar al 97’22%.

Convergència i Unió, que amb el PP i el PSOE és signatària de les lleis més feixistes de l’Estat espanyol, com ara la Llei Antiterrorista i la Llei de Partits Polítics -la primera viola la Declaració Universal dels Drets Humans i la segona vulnera tots els principis democràtics- comparteix amb el Partit Popular el mateix afany per frenar tant com es pugui la recuperació de la memòria històrica. Va ser a començament de la dècada dels noranta que CiU i PP van impedir la internacionalització de l’Estadi Olímpic Lluís Companys amb aquest nom, i va ser en la dècada anterior que CiU va dedicar un carrer de Gandesa, a la Terra Alta, a Ramón Serrano Suñer, ministre en els quatre primers governs de Franco (1938-1942) i figura pròxima als nazis alhora que peça clau en la formació de la División Azul.

Les simpaties de Convergència i Unió amb el franquisme no s’aturen aquí. Com il·lustra la foto que acompanya aquest text, el manteniment dels símbols feixistes en municipis de Catalunya governats per CiU es manté inalterable malgrat el pas del temps. Aquest és el cas de Prat de Comte, a la Terra Alta, on, com podem veure, el govern municipal -amb majoria absoluta de CiU des de fa molts anys- manté encara avui un monument que diu "Caídos por Dios y España, presentes" just davant l’escola pública de la vila.

El Partit Popular ho ha dit a Catalunya i ho ha repetit a Espanya: el seu candidat a les properes eleccions catalanes és Artur Mas. És aquest el partit que ha de defensar els drets nacionals de Catalunya en la propera legislatura?

Convergència i Unió venera el franquisme
Monument franquista davant l'escola pública de Prat de Comte (Terra Alta)
amb el lema "Caídos por Dios y España, presentes"


Racó Català, 25/10/2006
 
La manipulació política de Frankfurt 2007 Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 16 octubre 2006
La manipulació política de Frankfurt 2007La presència de la literatura catalana com a convidada d’honor a la Fira de Frankfurt-2007 serà una gran oportunitat per als Països Catalans. És la fira literària més important del món, molt més que la mexicana de Guadalajara, i, per tant, la projecció internacional que suposa és extraordinària. Si a això hi afegim que la literatura catalana forma part d’una cultura minoritzada i que aquesta minorització és fruit de l’hostilitat de les seves dues poderoses veïnes, l’espanyola i la francesa, la invitació no pot ser més oportuna.

Aquesta invitació, això no obstant, com no podia ser de cap altra manera tractant-se d’una nació sense Estat, s’ha convertit en una font de conflictes i ha tret a la llum les misèries que comporta tota subordinació excessivament perllongada a la voluntat d’un tercer. Ignoro com es resoldrà aquesta situació l’any en què les convidades d’honor siguin les lletres basques, però els seus autors i el seu govern haurien d’anar-hi pensant per no caure en debats absurds i oferir espectacles tan patètics com el que ara té lloc a Catalunya. Certament, no és cap novetat que un dels paranys en què cauen totes aquelles persones i pobles mancats de reconeixement jurídic és la justificació. Aquesta mena de persones i pobles fan una immensa despesa d’energia cercant dades, proves, raonaments, etc., per tal de convèncer el món que la seva existència és real.
Llegeix més...
 
Ara toca Brussel·les Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 10 setembre 2006
[Discurs al Fossar de les Moreres la vigília de la Diada de 2006, en l'acte organitzat per l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana.]

Brussel·lesNo hi ha creixement sense patiment. Tots els processos d'aprenentatge, de maduració i d'emancipació individual o col·lectiva són lents, difícils i plens de moments de desencís. La història ens diu que gairebé sempre tot gran avenç, ja sigui polític, científic o social, va precedit d'una o de diverses dilacions. És improbable que una fita plenament assolida no hagi requerit abans la intel·ligència de saber fer una passa enrere en el moment oportú. I això és així, perquè no hi ha línies rectes en els camins de la vida. Tota fita humana és inassolible sense la capacitat de reconèixer les pròpies limitacions. I els catalans, és prou sabut, tenim les nostres limitacions. Algunes són idiosincràtiques, formen part de la nostra naturalesa, d'altres són fruit de l'adversitat, responen a fets puntuals. Tanmateix, aquestes limitacions, per més que ho semblin, no són un enemic afegit a la nostra subordinació nacional. No ho són perquè els qui ens volen subordinats també en tenen, de limitacions; els qui se'ns declaren superiors i ens diuen que no som ningú per decidir per nosaltres mateixos, també estan, mal que els pesi, irremissiblement subordinats a la seva pròpia naturalesa. Aquesta és la sàvia ironia de la vida, la que ens recorda no sols la nostra vulnerabilitat sinó també la dels nostres enemics.
Llegeix més...
 
Jo també vull un Estat propi Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 04 setembre 2006
[La campanya “Jo també vull un Estat propi” proposa encapçalar amb aquest títol els escrits publicats la setmana del 4 al 10 de setembre.]

Jo també vull un Estat propiLes raons d’un Estat propi per a la nació catalana són diverses. La primera: perquè la nació catalana ja era un Estat i els seus drets –mai no restituïts– li van ser arrabassats per la força de les armes. Però, si com ens diuen els universalistes catalans i espanyols, ja no hi ha fronteres i la creació de nous estats està mancada de sentit, per què hem de ser solidaris amb Madrid, en lloc de ser-ho amb aquelles zones del planeta on la gent mor literalment de fam? Què ens dóna Espanya a canvi –a banda de subordinar la nostra voluntat a la seva–, per haver de respondre a les seves demandes? La solidaritat implica la consciència de pertinença a una mateixa col·lectivitat, i aquesta consciència ja la tenim els catalans. És justament porquè som universalistes i no tenim una visió provinciana del món que, en lloc de pertànyer al cercle tancat de la comunitat espanyola, desitgem integrar-nos en el cercle obert de la comunitat internacional. I desitgem fer-ho no pas com a espanyols sinó com allò que realment som: catalans.

Però hi ha més raons per a la independència. N’hi ha d’ordre econòmic, social, cultural, conceptual, d’actitud davant la vida, d’afirmació personal, d’oposició a intromissions o tutories... Totes aquestes raons, tanmateix, malgrat ser importantíssimes, estan mancades de força sense una base psicològica que les sostingui. I quan dic psicològica vull dir una vertadera consciència de la nostra identitat col·lectiva, atès que sense ella no és possible l’autoestima i sense autoestima no és possible la independència.

Per això penso que, per damunt de totes les raons legítimes que ens assisteixen per integrar-nos amb nom propi –i nom propi vol dir un Estat– a la comunitat internacional, és en el conreu i en l’enfortiment de la nostra autoestima que hem de concentrar els nostres esforços. Som, és cert. Però només serem si volem ser.
 
Barça, el reflex d'una anormalitat política Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 28 agost 2006
La Senyera més gran del món, al Camp NouEls Països Catalans són terra de preguntes recurrents. La incapacitat que hem demostrat per solucionar els nostres problemes al llarg dels segles ens empeny contínuament a debatre qüestions que els pobles normalitzats ja fa temps que van deixar enrere. Ens interroguem dia rere dia sobre la nostra identitat, la nostra llengua, els nostres drets, els nostres símbols... Només per això, per la necessitat vital de sortir d'una vegada d'aquest cercle viciós profundament insà, ja estaria justificada la recuperació de la nostra independència política. El Barça, és clar, no és aliè a tot això. La prova és que passen els anys però el debat sobre la seva dimensió extraesportiva es manté inalterable. I, tanmateix, no hi fa res que l'evidència que el Barça és més que un club hagi estat raonada i explicitada per diferents pensadors en articles, llibres o tesis doctorals; no hi fa res, perquè la nostra immaduresa col·lectiva es caracteritza per donar voltes sempre al mateix tema tot fent veure que reflexionem, quan en realitat només pretenem guanyar temps per tal de no haver de prendre cap decisió.
Llegeix més...
 
La independència és a les nostres mans Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 16 juliol 2006
Pi de les Tres BranquesDiscurs al Pi de les Tres Branques, 16 de juliol de 2006:

S'acosten temps millors, no en tingueu cap dubte. Ja sé que després de la humiliant retallada que ha experimentat el nou Estatut, parlar de bons temps sembla gairebé un estirabot. El Parlament de Catalunya, certament, ha estat humiliat, i quan un Parlament és humiliat ho és també el poble que representa. Però, de vegades, hi ha moments a la vida en què cal fer un pas enrere per després poder-ne fer dos endavant. El nou Estatut, contràriament a allò que ens diuen els altaveus oficials, no és un pas endavant, és un pas enrere. I ho és per moltes raons. Us en diré algunes:
Llegeix més...
 
El menyspreu d'Andorra a Catalunya Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 11 juliol 2006
El menyspreu dýAndorra a CatalunyaQue les autoritats andorranes no senten la més mínima simpatia cultural ni política per Catalunya és cosa sabuda. De fet, potser perquè se senten superiors, les seves simpaties les guarden per a Espanya. Això de poder parlar de tu a tu amb un Estat les fa sentir-se molt importants fins el punt que, en públic i en privat, se’n riuen de les anomenades nacions sense Estat. És lògic, les autoritats andorranes estan en un altre nivell. Tenir una cadira i una bandera a les Nacions Unides no és cosa de no res. Per això també se senten més realitzades quan viatgen a Madrid per parlar amb ministres que no pas quan ho fan a Barcelona per parlar amb consellers. Al capdavall, què és un conseller? I què és una nació sense Estat? Les autoritats andorranes fan alta política i les legítimes aspiracions catalanes de veure reconeguts els seus drets nacionals els provoquen hilaritat. Coses de pobles infants, ja se sap. Els caps de govern dels pobles adults, en canvi, viatgen a Madrid, centre de l’univers, i s’estarrufen cada cop que els donen uns copets a l’esquena i els deixen recolzar els peus damunt la taula. A canvi, durant el Mundial de futbol, el govern andorrà envaeix la freqüència del Canal 33 de Televisió de Catalunya i la dóna a un canal espanyol com La Sexta per tal que Andorra sencera pugui vibrar d’emoció amb els partits de la selecció espanyola. Així és com un govern obedient i submís demostra que res no el faria més feliç que deixar de ser Estat per convertir-se en una comunitat autònoma d’Espanya.
Llegeix més...
 
Presoners del sí Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 27 juny 2006
Presoners del síEl PP i el PSOE han estat els grans triomfadors del referèndum celebrat a Catalunya. Només ells poden atribuir-se l'èxit del resultat. De fet, ningú no ha contribuït tant a la victòria del sí com el Partit Popular. Seu és, doncs, el mèrit de la derrota del no i just serà que el PSOE, encara que sigui en privat, li ho reconegui. La seva portentosa interpretació de l'espanyol horroritzat davant la inevitable ruptura d'Espanya ha constituït el millor aliat del sí en tot el procés estatutari. El PSOE necesitava presentar com un gran avenç allò que no és res més que l'equiparació de Catalunya amb Ceuta i Melilla, i el PP, amb els seus escarafalls i les seves crides a la unitat d'Espanya, li ha permès sortir-se amb la seva. O és que algú creu que hagués estat possible un triomf del sí amb un Partit Popular cantant les excel·lències del nou Estatut? Queda clar, doncs, que tot estava lligat i ben lligat.
Llegeix més...
 
<< Inici < Ant 21 22 23 24 25 26 Seg > Final >>

Resultats 1751 - 1819 de 1819
spacer.png, 0 kB