spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Articles
Articles
Luis del Olmo i la independència de Catalunya Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 11 gener 2013
Luis del OlmoNo fa gaire, en un acte a Saragossa, el periodista Luis del Olmo va parlar de Catalunya en uns termes molt similars als del policia bo de l'espanyolisme. És a dir, aquell que, sense deixar de considerar Espanya una creació divina i l'espanyolitat un fet sagrat, adopta un paper bonhomiós, reposat i aparentment dialogant a l'hora de parlar-ne. Vegem-ne alguns fragments:

  • (Sobre la manifestació independentista del 2012): "Vaig estar voltant i, efectivament, hi havia un milió i mig de persones. Em van venir calfreds."

  • (Sobre l'independentisme): "Hi ha gent que estima Catalunya com jo estimo el meu poble també [Ponferrada]."

  • (Referint-se al president Mas): "'President, què hem de fer els qui estimem Catalunya i la resta d'Espanya i no volem la independència?' El president, es va quedar callat i la resposta que em va donar va ser aquesta: 'No tinc resposta.'"

  • "Que no em demanin la independència de Catalunya, perquè jo estimo tan profundament Catalunya com la resta d'Espanya."

  • "Jo he viscut a Catalunya cinquanta anys, parlo sempre en espanyol i no he tingut mai cap problema."

D'entrada, sobta que un demòcrata senti calfreds en veure una multitud reivindicant pacíficament el dret del seu país a decidir per si mateix. Sobta molt, perquè mentre el món es va admirar davant l'extraordinària lliçó de civisme que va donar Catalunya, el senyor Del Olmo sentia calfreds i s'ho mirava horroritzat. També sobta que una persona com ell, amb un magnífic bagatge periodístic, empri arguments de nivell galdós, com ara la comparança entre la independència de Catalunya i els seus sentiments per Ponferrada (Lleó, Espanya), ja que demostra que no sols no admet la nació catalana, sinó que considera provincià el fet de voler-la lliure.

Amb relació a la pregunta que Del Olmo va fer al president Mas –“Què hem de fer els qui estimem Catalunya i la 'resta' d'Espanya i no volem la independència?–, sorprèn que aquest últim digués que no tenia resposta, ja que és ben senzilla: el que han de fer els ciutadans com Del Olmo, si són demòcrates, és acceptar el veredicte de les urnes. És a dir, acceptar que la major part dels catalans vota formacions polítiques que porten la independència de Catalunya en el seu programa electoral i que aquells que hi estan en contra són minoria. ¿No és justament això, acceptar la realitat, el que hem fet els independentistes tots aquests anys mentre no érem majoria? Del Olmo, per altra banda, no s'adona que la pregunta que ell formula es pot girar en contra seva. Què respon ell, si un independentista li pregunta: “Què hem de fer, senyor Del Olmo, els catalans que estimem Catalunya i que, precisament perquè l'estimem, la volem lliure i convertida en un Estat independent? Té alguna resposta que no sigui absolutista i totalitària?”

Finalment, té gràcia la lleugeresa amb què el senyor Del Olmo fonamenta la subordinació de Catalunya a Espanya en nom de l'amor que diu que ell sent per ambdós països. Una mica com l'infant que estima el gosset de casa, però que té clar que l'amo són els seus pares. Del Olmo, per tant, no menteix quan diu que estima Catalunya; sempre, és clar, que Catalunya sigui espanyola. És a dir, sempre que Catalunya sigui com ell vol. Però, se'n pot dir amor, d'això? Una Catalunya independent no mereix ser estimada, senyor Del Olmo? I respectada tampoc? En realitat, allò que Del Olmo estima de debò és Espanya. Altrament, si fos veritat que el seu amor es reparteix entre Catalunya i Espanya en un 50%, no tindria cap inconvenient que l'estatus es capgirés i que, d'ara endavant, Catalunya deixés de pertànyer a Espanya i que fos Espanya qui pertanyés a Catalunya. És a dir, que el Congrés espanyol se subordinés a la voluntat del Parlament català.

Recordo força bé l'arribada del senyor Del Olmo a Catalunya. Jo era molt petit, però abans que ell s'incorporés a Ràdio Nacional d'Espanya, em vaig fer farts de sentir l'allau de falques publicitàries que anunciaven el seu nom com si es tractés del Messies: “¡Llega una nueva voz! ¡Llega Luis del Olmo!”. Res a veure, com veiem, amb l'arribada dels immigrants de la dècada dels seixanta a l'estació de França de Barcelona amb una maleta de cartró. Tanmateix, malgrat que molts d'ells amb prou feines sabien llegir i escriure, no van tenir cap problema per parlar català. Del Olmo, en canvi, es vanta de viure a Catalunya des de fa mig segle i de no parlar mai la nostra llengua; només parla en espanyol. I com que allò que és admissible en persones d'extracció molt humil no ho és gens en d'altres amb més possibilitats, és obvi que el senyor Del Olmo no parla català perquè no li dóna la gana i perquè mai, mai, no ha fet el més mínim esforç per parlar la llengua del país que tant diu estimar. Deia Diògenes, benvolgut senyor Del Olmo, que el moviment es demostra caminant.

El Singular Digital , 8/1/2013
 
El compromís nacional de Josep Maria Forn Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 09 gener 2013
 Josep Maria FornDes d'aquí vull retre homenatge al director de cinema Josep Maria Forn, que actualment té 84 anys, pel plaer que m'han donat moltes de les seves pel·lícules i perquè crec que la seva trajectòria artística mereix un reconeixement institucional més ampli, sense desmerèixer, és clar, la Creu de Sant Jordi de l'any 2001 i el Gaudí d'Honor que l'Acadèmia del Cinema Català li va concedir l'any 2010. Tinc ben gravades en la memòria les imatges de La piel quemada, una pel·lícula que Forn va realitzar l'any 1967 centrada en la figura imaginària de José, un immigrant granadí que ve a Catalunya a guanyar-se la vida. Forn va quedar colpit per la lectura del llibre de Paco Candel Els altres catalans i va voler fer un film que reflectís les vivències i els sentiments d'aquella gent que arribava a l'estació de França de Barcelona amb una maleta de cartró a la mà i una barreja d'enyor i d'esperança als ulls. Va ser precisament durant el rodatge d'aquest film que Forn va conèixer l'actriu Marta May, amb qui es casaria i que dotze anys més tard interpretaria el personatge de Carme Ballester, la segona esposa de Lluís Companys, a Companys, procés a Catalunya.

Companys, procés a Catalunya va tenir un èxit de públic extraordinari i va cobrir una mica l'enorme dèficit que tenia i que encara té Catalunya d'un cinema que enforteixi la seva autoestima i que faci justícia als seus referents històrics com a nació d'Europa. En aquest sentit, cal recordar els aplaudiments del públic el dia de l'estrena a Barcelona, el 23 de maig de 1979, en el moment que el president Companys diu les seves paraules més conegudes: "Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer".

Amb tot, la pel·lícula més especial de Josep Maria Forn és M'enterro en els fonaments, basada en la novel·la del mateix títol de Manuel de Pedrolo, sobre un metge que durant la guerra ha lluitat al bàndol republicà, però que després s'acomoda al franquisme i manté un enfrontament amb el seu fill, un estudiant contestatari que li retreu la seva actitud. M'enterro en els fonaments, però, és només el títol de la versió catalana, ja que el film es va rodar quan Franco encara era viu. El títol original és "La respuesta", per bé que això no va evitar que la Junta de Censura fos implacable –va fer-ne vint-i-quatre visionats– i que Forn patís un autèntic calvari no només per les modificacions que li imposaven en el guió sinó per l'eliminació de seqüències senceres que li exigien. I com que els talls es van aplicar al negatiu, tot el metratge censurat està definitivament perdut. Forn es va sentir tan humiliat que l'any 1970 va fer unes declaracions molt fortes contra la censura i va estar a punt de ser processat a Madrid pel Tribunal de Orden Público, el famós TOP franquista, un tribunal que, com sabem, encara existeix amagat darrere el nom d'Audiència Nacional. Finalment, per sort, La respuesta, és a dir, la versió espanyola del film, es va poder estrenar el 1976, i la catalana, M'enterro en els fonaments, el 1985. El problema és que l'única possibilitat de veure aquest film avui dia és en una projecció de la Filmoteca de Catalunya o del Canal 33.

La darrera pel·lícula de la llarga filmografia de Forn és El coronel Macià, sobre la figura del president més estimat de Catalunya, que es va estrenar l'any 2007 i que va tenir una magnífica acollida. Després d'això, no sé si Forn podrà realitzar els projectes que encara li bullen al cap, entre els quals una segona part dedicada a Macià i una nova versió de M'enterro en els fonaments, però mentrestant estaria bé que honoréssim el conjunt de la seva obra com a director. Honorar Josep Maria Forn és fer justícia a un cineasta compromès amb Catalunya i amb els seus drets nacionals.

Racó Català , 7/1/2013
 
Cañas insulta i De Gispert consent Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 07 gener 2013
Jordi CañasHan transcorregut més de dues setmanes d'ençà que Jordi Cañas, número dos de Ciudadanos, va pronunciar unes paraules contra el poble català, i la reprovació per part de Núria de Gispert, presidenta del Parlament, continua sense arribar. Malgrat que el 22 de desembre passat, l'endemà mateix dels fets, un vídeo mostrava com Cañas deia "qué lástima" quan el diputat de la CUP, David Fernàndez, recordava que els catalans "hem sobreviscut a Espartero i hem sobreviscut a Franco", la senyora De Gispert no diu res. I aquest silenci és tan greu com les paraules de Cañas, perquè estem parlant d'unes paraules que enalteixen el feixisme, que en banalitzen els crims i que constitueixen apologia del genocidi; coses inadmissibles en un país democràtic.

Sí, ja sabem que Cañas ha comentat que quan va dir "qué lástima" estava negant que la dictadura franquista fos un Estat de dret. Però només cal mirar les imatges per veure que menteix descaradament. Es veu amb nitidesa com la frase de Cañas –fins i tot agafa aire abans de dir-la– comença a gestar-se quan Fernàndez està parlant de la nostra supervivència a Franco i com Cañas la deixa anar abans que el diputat de la CUP acabi de dir, irònicament, que "la dictadura franquista era un Estat de dret", és a dir, que també Hitler i Franco van intentar disfressar d'Estat de dret el seu absolutisme. Per tant, les paraules "qué lástima", de Cañas no indiquen només que som davant d'una apologia del genocidi sinó també davant d'una covardia. La covardia d'algú que ni tan sols té el valor de mantenir allò que ha dit. No és estrany que la societat civil hagi obert una pàgina a la xarxa demanant-nos que signem contra la presència de Cañas al Parlament.

Diu la dita que qui calla consent, i el consentiment de Núria de Gispert resulta encara més greu tenint en compte la celeritat amb què aquesta senyora va reprovar els diputats de Solidaritat per haver dit que "Espanya ens roba" i com va haver de rectificar i reconèixer que la frase era perfectament legítima perquè, a més de ser veritat que Espanya ens roba, Solidaritat tenia tot el dret de dir-la. I és que no és el mateix denunciar una espoliació que lamentar que un poble hagi pogut sobreviure al braç exterminador del feixisme.

Nació Digital , 5/1/2013
 
La força de 'Pedra i Sang' Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 05 gener 2013
Xavier Tor
Xavier Tor
Ja fa dotze anys que l'obra Pedra i Sang, de Josep M. Jaumà, dirigida per Dolors Vilarasau, es representa a la sala capitular del Monestir de Sant Cugat i continua fresca com el primer dia. Les funcions d'aquesta última edició es van fer, com d'habitud, pels volts de Nadal, i tothom en parlava elogiosament. Jo mateix ja fa anys que no em perdo cap edició i sempre en surto molt content. Em meravella la força que té. Aquesta vegada, a més, la vaig veure al costat de l'actor Jaume Pla, que durant tota una dècada, és a dir, durant noranta-quatre funcions, va interpretar formidablement el paper de l'abat Biure.

Ara, qui encarna aquest controvertit personatge del segle XIV és l'actor Xavier Tor. Tor l'ha fet seu i està esplèndid, i és ben interessant observar els matisos diferencials que ell i Jaume Pla, tot i tractar-se del mateix text, han aportat al personatge. L'abat Biure de Jaume Pla, per exemple, era ambigu, dubtós, obscur, mentre que el de Xavier Tor és ferreny, gèlid, incommovible. Però, com dic, són matisos interessants i enriquidors.

La resta del repartiment és excel·lent i cal felicitar Dolors Vilarasau per l'encert en l'elecció del nen Adam Abaghi. A mi, personalment, em van admirar la seguretat i la naturalitat amb què deia la seva part del text. És tota una troballa. Per altra banda, també va ser molt divertida l'escena en què el poble expressa les seves inquietuds cantant un rap escrit per Eduard Jener. No és estrany que hi haguessin les càmeres de TV3. Estem parlant d'una tragicomèdia musical que no parla únicament de l'assassinat d'un abat, l'any 1350, en l'època de la pesta negra, mentre oficiava la Missa del Gall al Monestir de Sant Cugat, sinó d'un fet que va tenir conseqüències en l'àmbit jurídic a Catalunya. Pedra i Sang, que quedi clar, no és una obra per a santcugatencs, és una obra per a tots els catalans.

Cugat.cat , 4/1/2013
 
Teresa Forcades, ètica i dignitat Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 04 gener 2013
Converses amb Teresa ForcadesRecomano vivament la lectura del llibre Converses amb Teresa Forcades (Dau, 2012), d'Eulàlia Tort. Entenc que la condició de monja de la seva protagonista pot desmotivar algunes persones, en el sentit de pensar que tot el que hi trobaran serà una visió esbiaixada de la realitat. Però qui tingui aquests prejudicis s'equivocarà. És obvi que l'element religiós és present en bona part de les pàgines del llibre, però tots els temes que s'hi aborden, incloent-hi el negoci farmacèutic, el món d'avui o el paper de les dones en la societat, són interessantíssims per la intel·ligència amb què Teresa Forcades els analitza i hi reflexiona.

Esplèndidament conduïda per la periodista Eulàlia Tort, que amb les seves preguntes esdevé una prolongació constant de les inquietuds del lector, Forcades explica com viu la projecció mediàtica de la seva persona, la pressió social que li suposa aquesta projecció i com l'han ferida les mentides que alguns mitjans de comunicació i algunes veus de l'Església han arribat a dir sobre ella. "M'acusen falsament", diu, "però encara que fos veritat que jo sóc tan dolenta com pinten, com és possible que parlin així? [...] Després va venir la grip A, però no em va tocar tan profundament perquè potser ja m'havia acostumat al fet que sortissin adjectius denigrants al costat del meu nom. Els comentaris laudatoris i els denigrants els hem de deixar passar, però ben pensat potser em fan més mal els laudatoris. Els denigrants et poden enfonsar, però si vénen de persones que no són significatives per a tu ho superes. Els laudatoris, en canvi, poden fer que, sense adonar-te'n, et vagis inflant i t'acabis creient més important del que ets."

L'any 2009, en assabentar-se de les declaracions que Forcades havia fet sobre l'avortament al programa Singulars del Canal 33, els sectors més conservadors de l'Església la van deixar com un drap brut i això la va afectar: "Em va impactar que fins i tot alguns capellans fossin capaços de parlar de mi en termes denigrants." Ella, però, només havia expressat els seus dubtes personals preguntant-se si és lícit, segons la moral catòlica, de violar el dret d'autodeterminació de la mare per tal de salvar la vida del fill.

Tanmateix, les desqualificacions que Teresa Forcades ha rebut no han estat només per qüestions relatives als principis doctrinals. També va ser molt virulenta, especialment per part dels diaris La Vanguardia i El País, l'ofensiva de què va ser víctima per haver denunciat els crims de les empreses farmacèutiques. El País, concretament, en un article que semblava dictat pels laboratoris i en un to de menyspreu i desqualificació, la definia com "la monja-bulo" i, de manera sibil·lina, posava en dubte la seva titulació com a metgessa així com la seva especialització en Medicina Interna per la Universitat de Nova York. I és que els grans grups de poder tenen magnífics aliats en els grans grups de comunicació.

Forcades fa aquestes reflexions al lector: "La formulació de la hipòtesi de treball l'han de desenvolupar científics que poden ser dependents o independents. La majoria de científics són dependents perquè treballen per a les mateixes companyies farmacèutiques que els fan investigar exclusivament sobre hipòtesis favorables als seus interessos econòmics. I això no és tot: s'han donat casos en què han inventat malalties. [...] Com pot ser que el 90% dels nens d'una classe estiguin prenent medicaments? [...] Cal estudiar a fons quines conseqüències té posar trenta vacunes als nens abans que compleixin els cinc anys; caldria saber com afecta el seu cervell. [...] Sobre la vacuna de la grip tampoc no hi ha prou estudis. No sabem de quina manera afecta el cervell de les persones grans que reben aquesta vacuna anualment des que tenen 65 anys. [...] La grip nova matava menys que la grip estacional que tenim cada any. Des que va començar, fins al setembre de 2009, van morir de la grip A 137 persones a Europa i unes 3.500 a tot el món, mentre que cada any moren a Europa entre 40.000 i 220.000 persones a causa de la grip estacional."

En aquest mateix sentit, són inquietants les pàgines en què Forcades explica la mortalitat infantil que l'empresa Nestlé va causar a l'Àfrica, en convèncer les dones que substituïssin la llet materna per la llet en pols sense tenir en compte que l'aigua d'aquelles terres està contaminada, o els 27.000 morts per atac de cor, entre el 1999 i el 2003, per culpa d'un antiinflamatori anomenat Vioxx que l'empresa Merck no va voler retirar del mercat. Tot i aquestes morts, els advocats de Merck van continuar treballant perquè el medicament no fos retirat i el negoci continués. El judici, finalment, no fou favorable a Merck, però la xifra de diners que va haver de pagar va ser molt inferior als guanys que havia obtingut amb l'esmentat verí.

Dos temes altament interessants del llibre són els que parlen del rol de les dones i de la moral sexual en el món actual. En el primer veiem que a les dones se'ls demana que tinguin cura del benestar emocional de la família mentre els homes, per mantenir el seu estatus, creen àmbits que a elles els són inaccessibles. I en el segon, Forcades s'expressa així: "En la qüestió de l'homosexualitat, clama al cel la postura actual de l'Església i la prohibició que una persona homosexual pugui ser sacerdot. [...] Hi ha molts temes oberts: el clericalisme entès com la supremacia dels eclesiàstics, el paper de la dona, el celibat, la sexualitat, l'homosexualitat, el desig, l'erotisme, l'anticoncepció, l'avortament, etc. Tot el que està relacionat amb la moral sexual és avui un camp de batalla, i les posicions tancades de l'actual jerarquia són insostenibles."

Tenint en compte el moment que viu el nostre país, hom troba a faltar en el llibre un breu capítol sobre al pensament de Forcades amb relació als drets nacionals de Catalunya. Uns drets que ella defensa amb fermesa. Tanmateix, les seves pàgines són profundament enriquidores en tots els sentits. No és estrany que hi hagi tants poders fàctics interessats a difamar-la. Avui, aquests poders, ja no crucifiquen ningú, però utilitzen la calúmnia i la desqualificació per desacreditar les persones que, com Teresa Forcades, treballen generosament per transformar la realitat cultural i socioeconòmica del nostre temps. Tota una lliçó d'ètica i dignitat.

Lletres , núm. 56, desembre/gener, 2012
 
L'autoretrat del Partit Popular Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 02 gener 2013
Jorge Carreras i Sánchez-Camacho
Jorge Carreras i Sánchez-Camacho
No fa gaire, en un article a Cugat.cat, el senyor Jorge Carreras, portaveu del PP a l'Ajuntament de Sant Cugat, demanava la dimissió d'Artur Mas i de diversos dirigents de CiU en considerar que havien fet "una campanya electoral incongruent" i que el seu projecte havia fracassat. També deia, sense avergonyir-se'n, que el PP defensa "els interessos legítims de Catalunya" i definia les persones independentistes com a persones mancades de "base intel·lectual i racional". Fins i tot, traspuant un odi profund a la llibertat de Catalunya i exhibint un desconeixement interessat de la realitat catalana, qualificava d'"onada sentimental" l'independentisme i de "quimera" el dret de decidir.

Davant d'això, cal fer algunes consideracions. La primera és constatar que l'exigència de dimissió d'Artur Mas, per part del PP, coincideix amb la de la resta d'integrants del front espanyolista, PSOE de Catalunya i Ciudadanos. És a dir, el trident perdedor de les eleccions catalanes. Recordem, en aquest sentit, que el 29 de novembre passat era el socialista Pere Navarro qui, alineat amb insignes catalanistes com Alfonso Guerra i Rita Barberà, demanava la dimissió d'Artur Mas, i quatre dies més tard, el 3 de desembre, el ‘ciudadano' Albert Rivera exigia el mateix. De fet, la mateixa nit de les eleccions, amb només nou escons i sense sentit del ridícul, Rivera gosava proclamar-se "vencedor moral" i qualificava de perdedora la força que en tenia cinquanta amb aquestes paraules: "Senyor Mas plegui, marxi, i que un altre president presideixi Catalunya".

Com veiem, tot molt edificant. Però hi ha més consideracions a fer. La segona és que el senyor Jorge Carreras parli de "campanya incongruent" d'Artur Mas. Incongruent per què? Perquè escoltava la reivindicació majoritària del país -sí, majoritària- i deia als catalans que Catalunya serà allò que vulguin ells i no pas allò que vulgui Espanya? A mi, en política, ves per on, tampoc no se m'acut res més democràtic que això. En canvi, no sols em va semblar "incongruent", sinó també miserable, la campanya mentidera, infame i calumniosa del Partit Popular, que deia que en una Catalunya independent la gent amb cognoms espanyols hauria de canviar-los per cognoms catalans i que difonia fotomuntatges que associaven la persona d'Artur Mas a la d'Adolf Hitler. Això sí que, a més d'incongruent, és repugnant. Només per això la senyora Alícia Sánchez-Camacho, si tingués un mínim de dignitat, ja hauria d'haver dimitit o el president del seu partit, Mariano Rajoy, l'hauria d'haver cessat. Però ja diu la dita que de marranxó i de senyor se n'ha de venir de mena.

Finalment, el fet de considerar persones mancades de "base intel·lectual i racional" els catalans que volen per a Catalunya els mateixos drets de què gaudeixen Espanya, Dinamarca o Portugal, em recorda les tesis d'Antonio Vallejo-Nájera, el psiquiatra del franquisme, que deia que "un roig era un dèbil mental" i establia un paral·lelisme entre la inferioritat mental i les persones partidàries de la igualtat social. "Individus mentalment inferiors", deia ell. Per això no sobta gens que el senyor Carreras parli de "la quimera del dret a decidir". Que defineixi com a "quimera" el fonament bàsic de la democràcia és molt greu. Però encara ho és més que parli així de l'article número 1 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics proclamat per les Nacions Unides i de l'article 6 de la Declaració Universal dels Drets dels Pobles. Tot un demòcrata, el senyor Jorge Carreras.

Diari de Sant Cugat , 21/12/2012
 
La qualitat humana de Tito Vilanova Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 27 desembre 2012
Tito VilanovaLa revifada del càncer de Tito Vilanova a la glàndula paròtide, la més gran de les glàndules salivals, ha colpit tothom. No és estrany que li hagin arribat milers de missatges de suport de gent anònima que, sense conèixer-lo personalment, li tenen una gran estima. De fet, estic segur que són precisament aquests missatges els que més l'han impressionat. I en això és innegable que la dimensió universal del Barça hi té molt a veure. Però en el cas de Tito Vilanova també hi juga un paper determinant la seva personalitat d'antiheroi. Ho vam veure quan la premsa esportiva va pensar en tota mena de noms per substituir Pep Guardiola menys en el seu. "Un bon noi, però sense carisma", deien alguns. "Les rodes de premsa sense Guardiola ja no seran el mateix", deien uns altres. I, ves per on, Vilanova ha fet el millor inici de Lliga de la història i en les seves rodes de premsa mai no fuig d'estudi a l'hora de parlar de la "pilota de platja" de la Copa del Rei [d'Espanya] o de l'atac espanyol a la llengua catalana.

De fet, en aquestes rodes de premsa, hi ha un detall que dóna la mesura de la qualitat humana de Vilanova. I és que, a diferència del que fan la majoria d'entrenadors, ell mai no s'aixeca de la cadira quan acaba. Només ho fa quan el cap de premsa ha acabat de parlar. És un detall insignificant, sí, però que diu molt del seu respecte per les persones amb càrrecs menys rellevants. Això, és clar, no ens ha de fer oblidar que hi ha molts milers de persones que també pateixen càncer i que, tanmateix, no apareixen per televisió. Però cal reconèixer que són les personalitats com Vilanova les qui més poden contribuir a crear consciència social en aquest sentit. Aquestes paraules són seves: "Quan et passa una cosa així és quan més necessites els qui t'envolten, és quan els teus no et poden fallar". T'esperem, amic.

Nació Digital , 22/12/2012
 
L'homenatge a Esteve Polls Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 25 desembre 2012
Esteve Polls
Esteve Polls
Va ser realment exquisit l'homenatge que Òmnium Cultural de Sant Cugat va dedicar dies enrere al director teatral Esteve Polls amb el muntatge Nadal a casa, basat en el Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra. Ho va ser per la direcció de Mònica Lucchetti i també per la interpretació de Laura Conejero, Jaume Pla, Mariona Ribas i Xavier Tor, en companyia del cor infantil Fusió, de la Camerata Sant Cugat i de les escoles Collserola i Pins del Vallès.

Esteve Polls ja té noranta anys i no era segur que la seva salut li permetés assistir a la representació per interpretar els darrers versos del poema. Tanmateix ho va fer, i s'ha de reconèixer que la seva presència a l'escenari, amb una veu encara prodigiosa i captivadora, va ser tot un regal. Polls és un dels grans noms del teatre català, per bé que mai no ha gaudit del reconeixement que mereix. El 1952, quan tenia trenta anys, Josep Maria de Sagarra el va telefonar per oferir-li la direcció de l'obra L'amor viu a dispesa i ell no s'ho podia creure. Finalment va dir que sí, l'obra es va estrenar al Teatre Romea de Barcelona i a partir d'aquell moment van començar seixanta anys de professió amb altres textos de Sagarra, com ara La ferida lluminosa, La paraula de foc, Marçal Prior o el Poema de Nadal. Tot això sense oblidar, naturalment, els seus muntatges d'obres de Verdaguer, de Shakespeare o de Molière i el foment del teatre a Colòmbia i Costa Rica, amb la creació de les companyies nacionals d'aquells països.

A les persones que vulguin aprofundir en la personalitat d'Esteve Polls els recomano la lectura d'un llibre que es va publicar l'any 2009 titulat Cinc minuts abans que caigui el teló; memòries de tota una vida dedicada al teatre, amb pròleg de l'actriu Núria Espert, que precisament va debutar fent el paper de Justina a L'amor viu a dispesa. Però tornant al Poema de Nadal, em va saber greu que l'altre dia hi hagués poca gent jove al Teatre-Auditori. Suposo que la causa es troba en el títol de l'obra, que segurament estimula poc els adolescents. Però en representacions posteriors jo els recomanaria que hi anessin, perquè, com diu Mònica Lucchetti, "el poema no parla només del Nadal, el poema parla d'humanitat, parla de com són les persones i, en definitiva, parla de la vida".

Cugat.cat , 21/12/2012
 
Catalans alliberats de compromís Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 20 desembre 2012
Catalans alliberats de compromísNo fa gaire, Francesc Pi de la Serra feia aquestes declaracions: "No em contracten perquè canto en català, i no només a l'Estat espanyol, també a Mallorca, a València... Ho trobo absolutament lamentable". I ho és, de lamentable. Per capgirar la seva situació personal -que és la de molts altres músics catalans-, Pi de la Serra podria deixar de cantar en català i passar a fer-ho en espanyol. Si així ho decidís, la notícia apareixeria immediatament en grans titulars als mitjans de comunicació de Catalunya -"Pi de la Serra deixarà de cantar en català"- i d'Espanya -"Pi de la Serra cantará en español para llegar a todo el mundo"- i tindríem el que se'n diu una bomba informativa. Com és obvi, a Catalunya se'l blasmaria per alta traïció i a Espanya se'l convidaria a entrevistes radiofòniques i televisives per endolcir l'oïda dels espanyols repetint a tort i a dret que "el català és un problema". Aquesta frase -que va ser encunyada per empresaris catalans botiflers-, els encanta. Tot d'una, a més a més, els governs del País Valencià, de les Illes i de la Franja de Ponent rebrien Pi de la Serra amb els braços oberts. En definitiva, la seva carrera faria un tomb radical i el seu caixet pujaria notablement. No se l'estimarien, és clar que no, però l'utilitzarien com a bon desertor català.

En Pi de la Serra, malgrat això, no deserta. I no ho fa per la mateixa raó que tampoc no ho fan Raimon o Maria del Mar Bonet. Són, per tant, cantautors lleials al seu país i a la seva llengua, un país i una llengua que no són lliures. Però si mires els índexs de venda dels seus discs als Països Catalans, n'hi ha per deprimir-se. Sort en tenen, d'alguns concerts a l'estiu. Com s'entén, això? Com s'entén que molts d'aquells catalans que els crucificarien i que els acusarien de botiflers i d'alta traïció per cantar en espanyol no tinguin per costum comprar els seus discos? De què se suposa que han de viure, els músics? No és justa, la reciprocitat? Com és que el país no és lleial amb els artistes que li són lleials? Com és que aquesta lleialtat ha de ser sempre d'una sola direcció?

Però hi ha més preguntes. Preguntes que molts catalans amb la cua de palla defugen. Què passaria si, a més de cantar en espanyol, Pi de la Serra, Bonet o Raimon anessin pel món amb una bandera espanyola a la samarreta, fossin els abanderats espanyols en una olimpíada musical, fessin recitals internacionals a benefici polític d'Espanya i es passegessin per Madrid en un autobús descobert mentre la gent, enfervorida, els crida "¡Viva España!"? "Quin escàndol! Quina traïció!", dirien abrandats catalanistes. Però no és això el que fan, per exemple, els jugadors catalans del Barça? Sí, i tant! Però es veu que hi ha catalans que han de tenir principis, dignitat i compromís perquè d'altres, tot signant autògrafs, puguin exhibir individualisme, indolència i compte corrent.

El Singular Digital , 18/12/2012
 
El missatge de les eleccions Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 19 desembre 2012
El missatge de les eleccionsSón molt estimulants els resultats de les eleccions catalanes del 25 de novembre passat, en l'àmbit de Sant Cugat, ja que suposen una derrota espectacular de l'espanyolisme i una victòria clara i indiscutible de les forces sobiranistes. Les xifres parlen per si soles i són tot un missatge, tant en vots com en percentatges. Mentre l'anomenat front espanyol (PP-C's-PSOE-UPyD) ha obtingut 11.899 vots, només un 27,7% dels vots emesos, el bloc catalanista (CiU-ERC-ICV-CUP-SI) ha superat els 30.000 vots i ha arribat al 69%. És veritat que l'espanyolisme ha experimentat un petit augment de prop de 2.700 vots, però també ho és que el sobiranisme n'ha guanyat 5.000, que és pràcticament el doble.

Hi ha, per altra banda, un segon aspecte que fa més diàfana i contundent la desfeta del front espanyol, i és la volatilització del seu argument més tradicional a l'hora de justificar la derrota sistemàtica que pateix en totes les eleccions al Parlament de Catalunya: la baixa participació. Fins ara, la justificació consistia a dir que els seus votants, en sentir-se nacionalment espanyols, no tenien cap interès per votar en unes eleccions catalanes. A les espanyoles sí que votaven, però a les catalanes no. Ara, però, ja s'ha vist que aquesta excusa era un bluf, perquè en les darreres eleccions els catalans han votat més que mai. A Sant Cugat, concretament, l'any 2010 va votar-hi un 71,5% del cens, i aquest 2012 ho ha fet un 78,5%.

Les xifres sempre són fredes, no hi ha dubte, però tenen la virtut de mostrar-nos la inconsistència de certs arguments presentats com a veritats absolutes. El de la baixa participació n'era un, ja ho hem dit, però n'hi ha d'altres que també sovintegen indistintament en campanyes electorals i en debats polítics i tertúlies mediàtiques. Em refereixo a aquelles frases tronades que parlen de "la Catalunya real" i dels "problemes que de debò interessen a la gent". Doncs bé, ha quedat clar que allò que més interessa a la majoria de catalans és que el seu país esdevingui un Estat independent amb els mateixos drets que tenen tots els països membres de les Nacions Unides. No hi ha problema més real a la vida que veure negada la pròpia identitat, no hi ha imatge més indesitjable que veure un ésser humà o una col·lectivitat sotmesos a la voluntat d'un tercer que se'ls declara superior. El perfil psicològic d'aquest tercer no ha canviat gaire al llarg dels anys. Ha evolucionat en les formes, sí, però el seu afany de sotmetre persones o pobles es manté inalterable. Per això s'oposa frontalment a la independència de Catalunya, perquè no sap imaginar-se a si mateix sense la possibilitat de dominar una presa tan valuosa. Abans dominava per dret de conquesta, però ara, obligat a contemporitzar, intenta fer-ho en nom de l'amor. És a dir, amagant el sentiment real -que és el plaer de sentir-se poderós- i beatificant el dret de conquesta. Talment com si pel sol fet de dir a algú que l'estimem aquest ja hagués de lliurar-se captiu a la nostra voluntat.

Amb un perfil psicològic tan envitricollat com aquest sembla evident que Espanya i els seus acòlits catalans patiran una gravíssima crisi d'identitat quan Catalunya esdevingui un Estat independent. Però aquest serà un problema que hauran de resoldre tot sols i assumint que no hi ha creixement sense dolor. La nostra independència, per tant, serà molt bona per a Espanya, ja que li suposarà un bany de realitat. A partir d'aleshores, Espanya ja mai més no podrà esclafar la voluntat del Parlament de Catalunya.

Diari de Sant Cugat , 14/12/2012
 
El pla contra la llengua catalana Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 14 desembre 2012
El pla contra la llengua catalanaComparteixo plenament les declaracions de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, a Cugat.cat, referides a l'avantprojecte de la Llei orgànica de reforma de l'Ensenyament, que ha presentat el ministre de Cultura espanyol, José Ignacio Wert, i que pretén convertir la llengua catalana en una llengua residual a Catalunya. Mercè Conesa ha dit que "es vol fer veure un conflicte lingüístic que no existeix" i que, per tant, l'Ajuntament es mantindrà ferm en la defensa del model català perquè "amb la llengua no es negocia".

Certament ha de ser així. El Partit Popular, a través del govern espanyol, ha iniciat una ofensiva a tots els Països Catalans per fer possible allò que Franco no va aconseguir, que és el pla de substitució lingüística. És a dir, l'anorreament i la desaparició de la llengua catalana per tal que el seu lloc sigui ocupat per la llengua espanyola. Només cal mirar el lingüicidi que està practicant al País Valencià, a les Illes i a la Franja de Ponent i que passa, a més, per fer creure que català i valencià són idiomes diferents i que a la Franja no s'hi parla català sinó "aragonès oriental" o "xapurriau".

Algú pot pensar que el Partit Popular, en fer això, en saltar-se la normativa científica, demostra tenir molt poc sentit del ridícul, ja que queda com un ignorant. Però és pitjor que això. Tant de bo fos només una qüestió d'ignorància. La ignorància, si hi ha voluntat, pot ser transformada en coneixement. En aquest cas, per desgràcia i per damunt de tot, hi ha ideologia. Ideologia totalitària, ideologia franquista, ideologia lingüicida. En definitiva, ideologia nacionalista espanyola. I com que tenen pressa, molta pressa, perquè ben aviat les lleis espanyoles seran lletra morta a Catalunya, fins i tot prescindeixen de les sibil·lines maneres de Felip V -"que se consiga el efecto sin que se note el cuidado"- i opten per una ofensiva en tota regla que converteixi el projecte d'extermini de la llengua catalana en un fet consumat. I aquí és on coincideixen la ideologia i la ignorància del Partit Popular: la ideologia que els enfosqueix el cervell i la ignorància que els impedeix veure que no se'n sortiran.

Cugat.cat , 14/12/2012
 
El lingüicidi del govern espanyol Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 13 desembre 2012
El lingüicidi del govern espanyolEl nou atac del govern espanyol a la llengua catalana, a través de la reforma de la llei d'Educació estatal, que envaeix competències de la Generalitat, que trenca el model català, que separa els alumnes per raons lingüístiques, que fixa el 100% dels continguts de les matèries classificades com a troncals –llengua espanyola, ciències socials, ciències de la naturalesa, llatí, literatura, matemàtiques, física, química, història, biologia, geologia, geografia, economia...– i que situa el català com a quarta llengua a l'ESO, per darrere de l'espanyol i de dues llengües més, ha irritat de tal manera la nostra societat que gairebé es pot dir que aquests darrers dies no s'ha parlat de res més. És una irritació lògica, ja que constitueix una ofensiva directa contra la nostra identitat i forma part d'un pla meticulosament elaborat per destruir allò que el mai no derogat Decret de Nova Planta i el règim feixista de Franco no van poder destruir: la nació catalana. I com que saben molt més que nosaltres que la nació catalana real no es redueix només a allò que ells en diuen "les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona", sinó que abasta tots els Països Catalans –n'és una prova l'article 145 de la Constitució espanyola–, han començat per intentar assassinar el català al País Valencià, a les Illes i a la Franja de Ponent. En tots tres llocs, el català se situa en fase marginal i esdevé una llengua secundària, una mena de patuès, merament ornamental que ningú no té l'obligació de saber per treballar a la funció pública. És a dir, que, talment com una andròmina, ha deixat de ser un requisit per convertir-se en un simple mèrit i milers d'infants es veuen obligats a l'escolarització en espanyol a causa de la premeditada manca de places en català.

Tanmateix, el govern espanyol, amb el ministre José Ignacio Wert al capdavant, com a fills ideològics del franquisme que són tant el primer com el segon, s'han adonat que una manera d'afeblir els moviments de resistència que hi troben és dinamitant la part on la llengua és més forta. És a dir, Catalunya. Saben que sense l'anorreament de la llengua catalana el projecte imperial espanyol serà un projecte fallit i estan molt neguitosos perquè s'adonen que l'independentisme no para de créixer i que si no ho aconsegueixen ara ja no ho aconseguiran mai. En definitiva, tenen clar que, a menys català, menys consciència nacional catalana, i a menys consciència nacional catalana, menys reivindicació de la constitució d'un Estat independent.

Davant d'aquest estat de coses, la reacció de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i del secretari d'Universitats, Antoni Castellà, plantant-se ferms contra les maniobres espanyoles, ha estat positiva. I també ho han estat alguns polítics, demanant empara a la Unió Europea contra les agressions espanyoles, així com les iniciatives d'Òmnium Cultural i de l'associació Somescola, que aplega diverses entitats, cridant a la mobilització. Són reaccions defensives lloables. Però dit això, cal preguntar al sector sobiranista del Parlament quin pla té per aturar aquestes agressions que no sigui la independència del país. Ho dic perquè resulta molt poc edificant veure'ls córrer amunt i avall sense rumb i queixant-se que no hi ha dret, que Espanya ens vol mal, que ves quina barra, que si el ministre Wert, que si el Tribunal Constitucional espanyol, que si la FAES, que si Madrid, que si Espanya... Qui són el ministre Wert, el Tribunal Constitucional espanyol, la FAES, Madrid o Espanya per dir-nos com han de ser les nostres escoles? Ja n'hi ha prou de plorar, senyors! La multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre no cridava "Volem fer el ploramiques!". La manifestació cridava: "Independència! Catalunya, nou Estat d'Europa!". On és, per tant, senyors sobiranistes, aquesta independència? On és la resposta política a allò que vostès mateixos van definir com "el clam d'un poble"? Que potser no saben –o no ho volen saber– que amb la configuració del nou Parlament sorgida de les urnes, Catalunya podria ser un Estat independent l'any 2013?

El món sí que ho sap, això, i està esperant a veure què fem. Però nosaltres no fem res. Parlem i parlem, com a llatins que som, i ens queixem i ens queixem, com a masoquistes que també som, i mentrestant el temps va passant i Espanya continua burlant-se de nosaltres. No és la Unió Europea qui ens ha de donar empara, sinó la nostra maduresa. Demanar ajuda a la ‘senyoreta' està molt bé quan ets un infant, però quan ets un adult resultes patètic. Responguin aquesta pregunta, senyors sobiranistes: quan pensen independitzar aquest país, abans del 2014 o després de l'any 3000?

El Singular Digital , 11/12/2012
 
La dimissió de Pere Navarro Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 12 desembre 2012
Pere NavarroNomés cal escoltar Pere Navarro per entendre la raó del seu fracàs. Fracàs com a polític i fracàs de partit. Tots dos, ell i el PSOE de Catalunya, semblen sorgits d'èpoques predemocràtiques i traslladats al segle XXI a través d'un forat negre sorneguer. Deu ser per això que es passegen per la política catalana totalment desorientats i amb aspecte d'extraterrestres. I deu ser per això també que, sense el més mínim sentit del pudor, arriben tan fàcilment a l'esperpent per mitjà de declaracions que provoquen vergonya aliena.

D'entrada, té molta gràcia que repeteixin com un lloro que PSC i PSOE són partits diferents. Si són partits diferents, com és que es veuen obligats a repetir-ho des de fa més trenta anys? Què ho fa, per altra banda, que els seus mítings estiguin sempre farcits de figuretes del pessebre espanyol, com ara Felipe González o Alfredo Pérez Rubalcaba? Tan gran és el desinterès dels seus votants que, sense aquests reforços, difícilment sortirien de casa per ensopir-se escoltant la buidor discursiva de gent com Pere Navarro, Carmen Chacón o Daniel Fernández?

En aquest sentit, també resulta clarificadora la coincidència de Pere Navarro amb Alfonso Guerra, una coneguda mòmia del nacionalisme espanyol més caspós, exigint la dimissió d'Artur Mas com a president de Catalunya. Sembla un acudit, però és cert. I la certesa, en aquest cas, es transforma en estirabot. Realment cal molta baixesa moral per intentar amagar una derrota espectacular demanant la dimissió del guanyador tot volent fer creure que qui de debò ha perdut les eleccions ha estat qui les ha guanyades. D'aquesta manera, segons els socialistes, patir la derrota més brutal de la seva història, passant de segona força a tercera i quedant-se amb només vint escons, trenta menys que CiU, és millor que ser primera força i tenir cinquanta diputats. Significa això que el PSOE de Catalunya no voldria, ara mateix, tenir cinquanta diputats en lloc de vint? Si és així, per què feia mítings arreu del país demanant el vot per al seu partit, el senyor Navarro? No és el senyor Navarro qui, en coherència, hauria de dimitir? Sí, ja sabem que a l'espanyolisme, en general, li cou haver perdut per 87 a 48. Però la noblesa es demostra en el reconeixement de la derrota, no pas demanant la dimissió del guanyador.

Racó Català , 10/12/2012
 
La sortida de Solidaritat del Parlament Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 10 desembre 2012
Solidaritat Catalana per la IndependènciaLa sortida de Solidaritat Catalana del Parlament, malgrat la immensa feina feta sense diners, sense infraestructures i amb només tres diputats, és un punt negre del resultat de les eleccions. I no només perquè afebleix l'independentisme, sinó perquè aquesta sortida era l'anhel inconfés de gairebé tothom. Del trident espanyolista, PSOE-PP-C's, per descomptat. Però també dels catalanistes. Els primers, per raons òbvies, i els segons, perquè posava en evidència les seves contradiccions. Tanmateix, un regidor de CiU em va dir això abans de les eleccions: "Em sabria greu que Solidaritat tingués un mal resultat. El meu partit la necessita per no desviar-se del camí cap a la independència". Eren paraules intel·ligents i compartides per molts votants de CiU. Aquest, però, no era el cas d'Esquerra. La gran alegria republicana, a banda dels 21 escons obtinguts, ha estat la sortida de Solidaritat. Això sí que ho han considerat una victòria. De fet, era la part no escrita de la seva estratègia electoral.

Amb tot, allò que ha estat més decisiu en el resultat de Solidaritat ha estat el boicot que li han fet els grans mitjans de comunicació. Aquest boicot consistia a silenciar-la o a desacreditar-la sistemàticament com a força, i a sobredimensionar Esquerra, amb qualsevol pretext, presentant-la com "l'única" opció independentista. I és que, posats a triar, els poders fàctics, conscients que qui té el cul llogat no seu quan vol, s'han estimat més algú endeutat i amb les mans lligades que algú independent i amb les mans lliures. Solidaritat, per tant, haurà de saber esperar, perquè vénen reptes molt importants per a Catalunya i no tothom estarà a l'alçada de l'anhel dels seus votants.

Nació Digital , 8/12/2012
 
Winston Churchill i Pep Codó Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 09 desembre 2012
Pep Codó
Pep Codó
Em sento feliç que Pep Codó sigui l'autor de l'escultura que la Fundació Catalunya Oberta dedica a Winston Churchill pel seu enaltiment del coratge de Barcelona sota les bombes del feixisme durant la Guerra Civil. Va ser quan Hitler amenaçava Europa que Churchill, en qualitat de primer ministre britànic, va dir: "No subestimo la severitat de la prova que ens amenaça, però crec que els nostres conciutadans serien capaços de redreçar valerosament i enfrontar-s'hi, tal com ho va fer la coratjosa gent de Barcelona, i plantar-hi cara i seguir resoltament endavant, si més no tan bé com qualsevol altre poble del món."

Una altra cosa és si aquestes paraules de Churchill són motiu suficient per a fer-li un monument. Ho dic perquè de personalitats que han lloat Catalunya amb molta més profunditat que Churchill i que, això no obstant, no tenen cap carrer o monument a la seva memòria a casa nostra, n'hi ha moltes. Voltaire, per exemple, n'és una. Voltaire, dos segles abans que Churchill, ja va expressar la seva admiració pel coratge de Catalunya davant la invasió dels espanyols i dels francesos així com dels seus assassinats en massa i la violació sistemàtica de dones. Voltaire va dir: "Catalunya és un dels països més fèrtils de la terra. Catalunya pot sortir-se'n sense comptar amb l'univers, però els seus veïns no se'n poden sortir sense Catalunya".

La pregunta és: per què Churchill sí i Voltaire no? Per què un simple esment de Barcelona mereix més rellevància que un elogi explícit de Catalunya? Això, però, ho haurien de respondre la Fundació Catalunya Oberta i l'Ajuntament de Barcelona. Sigui com vulgui, Churchill tindrà el privilegi de tenir un monument fet pel santcugatenc Pep Codó, un dels millors escultors catalans, en una placeta a la cruïlla entre la Via Augusta i la ronda de General Mitre de Barcelona. Es tracta d'una escultura de dos metres i mig d'alçada que serà inaugurada el proper 15 de desembre. Aquesta és per a mi la part més positiva de tot plegat. Vull dir que, tant si Winston Churchill s'ho mereix com si no s'ho mereix -si se'm permet la ironia-, li hem d'estar agraïts, ja que, gràcies a ell, una nova obra de Pep Codó serà patrimoni de tots els catalans.

Cugat.cat , 7/12/2012
 
El pànic d'Esquerra a governar Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 06 desembre 2012
El pànic d'Esquerra a governarNomés han transcorregut uns pocs dies de les eleccions catalanes i molts dels votants d'Esquerra ja s'han penedit de la seva decisió. Havien cregut que l'estratègia de posar algú mediàtic com a cara visible al capdavant del partit equivalia a una transformació de les persones que, des del darrere, en mouen els fils. Però no. Al darrere no hi ha un violí, hi ha una botzina. I una botzina, per més bé que soni, continua essent una botzina, i, per tant, no té cap sentit confondre-la amb un instrument musical. També hi ha una gran diferència entre l'ús del mot independència i el compromís d'assolir-la. El primer és fàcil, tan fàcil com tocar una botzina; el segon requereix convicció, voluntat i coratge.

Esquerra ha obtingut un bon resultat en aquestes eleccions, però es torna a equivocar en no voler reconèixer que els 21 escons obtinguts són, en la seva major part, fruit d'un vot prestat. És a dir, el vot dels catalans que, atrets pel missatge populista d'Oriol Junqueras, parlant dels anhels dels nostres pares, fills, avis i besavis, i convençuts que CiU obtindria una majoria més folgada, li van donar el vot perquè entrés al govern i assumís les responsabilitats pertinents. Però resulta que no. Per a sorpresa d'aquells votants de bona fe, Esquerra no vol entrar al govern. L'Esquerra que va nomenar un espanyolista com José Montilla president de Catalunya i que va possibilitar a ulls clucs un segon tripartit d'infausta memòria, és la mateixa que ara defuig governar. I el més curiós és que el nombre de diputats que ara té és el mateix que tenia aleshores: 21.

És comprensible, per tant, que cada cop hi hagi més votants d'Esquerra que se sentin tan traïts com es van sentir els de l'any 2006. Sobretot tenint en compte que dos mesos abans de les eleccions d'enguany, el 26 de setembre passat, aquest partit, des del Parlament, instava el president Mas a exercir el dret a l'autodeterminació amb aquestes paraules: "Tenim pressa, molta pressa". Curiosament, l'endemà mateix de les eleccions, el 26 de novembre, Esquerra afirmava el contrari: "No tenim pressa". Aquest canvi recorda la versió anglesa -What a difference a day makes- d'un bonic bolero mexicà que parla de la diferència que va d'un dia a un altre.

Hom pot dir que el context polític del 2006 no era el mateix que el d'aquest 2012, i és cert. D'independència, llavors, només en parlava l'independentisme no claudicant. Ara, en canvi, no sols en parla tothom, sinó que el món observa Catalunya amb expectació i els mitjans de comunicació internacionals més prestigiosos es pregunten quan farem el pas. I és que la independència de Catalunya no depèn d'Espanya, depèn de Catalunya. Però perquè això sigui possible cal un govern sobiranista fort, una coalició de dues forces que, més enllà de les diferències que els separen en altres àmbits, demostrin que mai els seus interessos de partit no estaran per damunt de la llibertat de Catalunya. No som en una de les legislatures anteriors en què, per eludir el tema capital de la llibertat, els partits escenificaven batalletes regionalistes i submises amb l'ordenament espanyol. Ara som en la cruïlla més decisiva de la nostra història -esdevenir un Estat independent o desaparèixer com a poble- i el gros dels votants d'Esquerra, aquells que li han prestat el vot, esperaven que aquest partit assumís les seves responsabilitats i fes costat al president Mas en les verdes i en les madures fins a la proclamació d'independència. Després Mas es retirarà i les urnes configuraran un nou Parlament.

"No es pot anar a la processó i repicar campanes", deia Joan Ridao, el 7 de desembre de 2007, tot retraient a CiU que el dia 1 d'aquell mes hagués anat a la manifestació pel dret a decidir i que el dia 6 celebrés la festa de la Constitució espanyola. Tenia raó, no es pot repicar i anar a la processó. Per això, per ser coherent amb les seves pròpies paraules, Esquerra hauria de saber que no es pot conduir un país i ser-ne cap de l'oposició alhora. Aquesta actitud, sabent de la importància que té que Catalunya disposi d'un govern fort per afrontar els reptes que vindran, és d'una covardia inadmissible i impròpia d'algú que es diu independentista. D'aquesta manera, deixant les retallades pressupostàries i el desgast del dia a dia a CiU, Esquerra es reserva la part més vistosa de l'espectacle, que és la de sortir a la tele fent encaixades de mans amb mandataris d'altres països i la dels discursos retòrics sobre els anhels dels nostres pares, fills, avis i besavis. És a dir, el paper de l'artista convidat que sempre queda bé perquè, en fer una aparició breu, no ha d'assumir la responsabilitat dels protagonistes sobre els quals descansa el pes de la pel·lícula. Davant d'això, és lògic fer-se un parell de preguntes: Com pot estar preparat per a independitzar un país algú que no se sent prou madur per a governar-lo? Com pot estar capacitat per a governar un Estat independent algú que no es veu amb cor de governar una autonomia?

El Singular Digital , 4/12/2012
 
Nosaltres, els catalans Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 05 desembre 2012
Nosaltres, els catalansVull agrair a l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Sant Cugat l'organització de la conferència que em van convidar a fer dies enrere al Teatre de la Unió, sota el títol "Nosaltres, els catalans", i que vaig dividir en quatre apartats: immigració, llengua, cultura i qualitats positives i negatives. Amb relació al primer apartat, la immigració, he de dir que no comparteixo les temences que tenen moltes persones, en el sentit de veure els nouvinguts com un perill per a la identitat catalana. "És que no s'integren...", diuen algunes veus. Però es tracta d'una generalització poc fonamentada. Hi ha gent que no fa cap esforç per aprofundir en el coneixement del país, és cert. Però no es pot satanitzar tot un col·lectiu per culpa de determinats comportaments individuals. O no és cert que també hi ha catalans de soca-rel que no s'han integrat mai? Em refereixo a catalans que viuen en contra dels drets nacionals del seu país i que, en lloc de voler-lo lliure el volen sotmès fins a la fi del món. A mi, francament, no m'importa gens l'origen i el color de la pell de l'home o de la dona que presideixi Catalunya. M'importa, això sí, que la vulgui tan sobirana com Espanya o França i com a membre de ple dret de les Nacions Unides. El problema, per tant, no és l'origen de les persones. El problema són les ideologies absolutistes, per més que se'ns presentin disfressades amb fórmules o frases eufemístiques.

És veritat que Catalunya ha viscut una onada migratòria espectacular que ha fet que en molt poc temps passéssim de sis milions d'habitants a set i mig. I també és innegable que l'arribada d'un milió i mig de persones es fa sentir més en un país petit que en un de gran. Vull dir que un milió i mig de nouvinguts no té els mateixos efectes en un país de vuitanta milions d'habitants, com ara Alemanya, que en un de sis, com va ser el nostre. Però jo recorro el país contínuament i dono fe de les moltíssimes persones no nascudes aquí que treballen en defensa dels nostres drets com a col·lectivitat nacional i en defensa de la nostra llengua. Són persones que, sense renunciar als seus orígens i sentint-se'n orgulloses, han incorporat els valors del país d'acollida al seu bagatge existencial. I la gran victòria de Catalunya i que els seus enemics no poden pair és que en la manifestació de dos milions de persones de la Diada d'enguany hi hagués milers i milers de catalans nascuts als cinc continents, la qual cosa parla de la transversalitat del procés que hem iniciat per tenir veu i vot en els concert de les nacions com a poble adult i madur que som.

En l'àmbit de la llengua cal tenir present que no n'hi ha prou que el català sigui útil en alguns espais. Perquè no desaparegui o acabi convertit en un dialecte de l'espanyol, cal que sigui imprescindible per viure a Catalunya. La naturalesa no és cruel, simplement li és indiferent qui neix i qui mor. I allò que no és imprescindible, mor. Per això també hem de ser curosos en la protecció de les nostres tradicions i no caure en el provincianisme de celebrar Sant Valentí o de substituir la castanyada, el tió i les nadales per Halloween, Santa Claus i cançonetes americanes.

I pel que fa a les qualitats, destacaria, entre les negatives, la nostra tendència al desànim, la por a crear grans empreses i un baix esperit de comandament. I entre les positives, l'equitat, la capacitat de diàleg i la voluntat de ser. Una voluntat de ser gràcies a la qual som al llindar de constituir-nos en un nou Estat independent.

Diari de Sant Cugat , 30/11/2012
 
La caiguda del PSOE de Catalunya Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 02 desembre 2012
PSOE de CatalunyaDies enrere, a través de Cugat.cat, el senyor David Gutiérrez, número 80 a les llistes del Partit Socialista per Barcelona, feia unes declaracions contràries a la independència de Catalunya que expliquen perfectament perquè el seu partit ha patit una dramàtica davallada en les eleccions del passat 25 de novembre. Ja se sap, quan formes part d'un front espanyolista no pots anar amb eufemismes, perquè el votant sempre optarà per aquell que parli més clar. I de parlar clar, encara que sigui per dir barbaritats, és evident que en saben molt més el Partit Popular i Ciudadanos, que no pas el PSOE de Catalunya.

Però més enllà dels matisos, tothom sap que per a aquests tres partits Espanya és una "unidad de destino en lo universal" per designi diví, i per impedir que allò que Déu va lligar al cel no ho deslligui la democràcia a la terra són capaços de qualsevol cosa. El senyor Miquel Iceta ho va expressar clarament el 15 de juny de 2010: "Combatrem l'independentisme"; i el senyor Pere Navarro ho va reblar el 22 de novembre passat: "Lluitarem contra l'independentisme". Sobta, tanmateix, que una formació com el Partit Socialista, que es proclama d'esquerres, empri un llenguatge tan bel·licista, i sobta també que hi hagi catalans al·lèrgics a la plena llibertat del seu país fins al punt de combatre -"con uñas y dientes", en paraules de Carmen Chacón- els qui gosin defensar-la.

Deu ser per això que David Gutiérrez diu exactament les mateixes coses que diuen el Partit Popular i Ciudadanos:

  • "El Parlament de Catalunya no té prou sobirania per encetar un procés independentista ni per convocar un referèndum".

  • "Referèndum sí, però dins la legalitat [espanyola]. Ha de passar per les Corts espanyoles, que és on resideix la sobirania d'aquest tipus de decisions i no en el Parlament".

És a dir, que per al senyor Gutiérrez el Parlament de Catalunya és una cambra de fireta que, decideixi el que decideixi, ni que sigui per unanimitat, serà lletra morta si Madrid no ho aprova. I Madrid, que vol dir PP i PSOE, mai no admetrà cap referèndum sobre la independència de Catalunya. Ja ha dit el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, que en el cas que es fes hi haurien de votar també els espanyols. I és que, segons tota aquesta gent, el poble català no és cap subjecte polític. Només hi ha poble espanyol. En altres paraules, el poble català no existeix. La pregunta és: si no existim, per què lluiten contra la nostra independència?

Cugat.cat , 30/11/2012
 
La dama del gosset Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 29 novembre 2012
La dama del gossetNo sé com es diu ni en quin carrer viu. Però només veure-la m'hi sento interessat, perquè no sembla una dona d'avui. I no pas per l'edat, tot i que ja és una dona gran, sinó perquè tota ella és com una aparició vinguda del segle XIX. Talment com un personatge evadit d'un relat de Txèkhov que volgués conèixer món viatjant a través del temps. És baixeta, té la pell tan blanca com els cabells, es cobreix el cap amb un petit barret anglès i passeja un gosset pels carrers de Sant Cugat. Hi ha moments que em recorda Louisa Alexandra Wilberforce, l'encantadora i excèntrica dispesera que acollia a casa seva un tenebrós quintet de corda, que en realitat era un quintet de la mort, en una deliciosa comèdia negra d'Alexander Mackendrick. L'actriu que la interpretava, Katie Johnson, havia nascut al segle XIX i va morir poc després del rodatge, a setanta-vuit anys.

La dama del gosset de Sant Cugat és una mica més jove, però el personatge de la senyora Wilberforce me la recorda pel seu capell. Un capell guarnit de floretes i de fruits de ras folrats de seda, com si fossin un petit jardí transportat sobre el cap. En això totes dues són iguals, per bé que la senyora Wilberforce era vídua i no tenia cap gos. D'ençà de la mort del seu marit, vivia sola en companyia d'uns lloros cridaners a tocar de l'estació de King's Cross, a Londres, molt a prop de la via del tren, i matava el temps fent volar la imaginació i elaborant fantasioses sospites sobre els costums dels seus veïns.

Txèkhov té un conte exquisit sobre una dama que passeja un gosset. Es diu Anna Serguéievna, és jove, rossa, bonica, elegant i porta una boina al cap. En Dmitri s'hi fixa de seguida i pensa “si està sola, sense el seu marit, sense amics, potser convindria fer-hi amistat”, però no gosa dir-li res. És l'atzar qui n'afavoreix la coneixença una nit en què tots dos coincideixen sopant al mateix lloc. De primer, inicien una conversa banal, però, a poc a poc, intercanvien informacions per mitjà de les quals ell s'assabenta que ella està de vacances a Jalta, que no és feliç en el seu matrimoni i que és possible que el seu marit vingui a fer-li companyia, si les ocupacions que té a la funció pública li ho permeten.

En Dmitri tampoc no viu a Jalta, però igualment està passant una temporada tot sol a la ciutat ucraïnesa i quan arriba la nit i es tanca a la cambra de l'hotel només pensa a retrobar Anna Serguéievna l'endemà. I la retroba. Passegen cada tarda, contemplen el mar, sopen plegats, es besen, enraonen, intimen i es fan amants fins que un dia arriba una carta en què el marit d'Anna Serguéievna comunica a aquesta que està malalt i li demana que torni a casa. Ella puja al tren i poc abans de partir diu a Dmitri que no es tornaran a veure mai més, però que pensarà sempre en ell i que el recordarà tota la vida. Llavors ell torna a Moscou, al costat de la seva dona, amb l'esperança que el record d'Anna Serguéievna s'esvaeixi lentament. Però el temps passa, el record no s'esvaeix i un dia la retroba a la platea d'un teatre en un moment en què el marit és al vestíbul fumant. Ella li confessa que encara l'estima i que és molt desgraciada sense ell, i a partir d'aleshores recuperen les antigues trobades en una cambra d'hotel mentre els anys van passant, els cabells se'ls van emblanquint i tots dos continuen preguntant-se què poden fer per deixar d'estimar-se en secret.

Ara comença a plovisquejar, la dama del gosset s'allunya rambla del Celler amunt i jo segueixo pensant-hi en el meu camí cap a casa.

Diari de Sant Cugat
, 16/11/2012
 
Independència, 87 – dependència, 48 Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 27 novembre 2012
Independència, 87 – dependència, 48S'entén força que el PP i el PSOE de Catalunya estiguessin en contra d'aquestes eleccions. Mentre predicaven que els "problemes reals" de la gent no tenen res a veure amb la independència i que "la majoria dels catalans no la volen", pregaven d'amagat que la derrota de l'espanyolisme no fos tan evident com ho ha estat. Però les urnes han parlat, amb un 70% de participació, i la societat no s'ha deixat impressionar per les mentides i calúmnies que populars i socialistes han escampat al llarg de la campanya. Tots els mitjans internacionals han vist que l'independentisme és majoria a Catalunya i que l'espanyolisme és minoria. Tant en vots, més de dos milions, com en escons, 87. És a dir, que l'espanyolisme ha perdut.

No cal dir que dos dels tres partits del front espanyolista, PP i Ciudadanos, intentaran maquillar la seva derrota adduint que han pujat –un escó el primer i sis el segon– amb relació a les eleccions anteriors. Però faran trampa, perquè en el recompte global, incloent-hi la formació socialista, n'han perdut un, d'escó; cosa que indica que l'espanyolisme ja fa temps que va tocar sostre a Catalunya.

Al marge d'això, cal felicitar entusiàsticament la CUP per la seva entrada al Parlament. Per dues raons, si més no. La primera, perquè amb molt poc temps de marge i amb uns petitíssims recursos econòmics ha aconseguit tres diputats; i la segona, perquè els sectors més desafavorits de la societat tindran una veu inequívoca que els defensi contra els interessos depredadors dels poders fàctics. I pel que fa a la sortida de Solidaritat Catalana del Parlament, caldrà parlar-ne en profunditat en un proper text. És obvi que la seva veu, la veu de l'independentisme no claudicant, despullava moltes vergonyes i contradiccions i calia fer-la fora. I els qui ho volien ja ho han aconseguit.

Tanmateix, el resultat de les eleccions és bo, molt bo, ja que, com he dit, l'independentisme és majoria a Catalunya. Una altra cosa és si aquesta majoria es veurà reflectida també en la política nacional. És a dir, si CiU, ERC i ICV hauran escoltat de debò la veu del poble de Catalunya o tot plegat haurà estat una pura estratègia electoral per seguir quatre anys més marejant la perdiu. En definitiva, es tracta de saber si els 87 diputats que els catalans han escollit per independitzar el país compliran el seu compromís o seran simples gestors de la dependència.

El Singular Digital , 27/11/2012
 
"En aquesta casa va viure Pere Calders" Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 27 novembre 2012
Homenatge de Sant Cugat a Pere Calders
Homenatge de Sant Cugat a Pere Calders
Hi ha actes solemnes de caràcter institucional que resulten gèlids, sense ànima, i hi ha actes senzills, nascuts d'iniciatives modestes, que tenen una força i un caliu extraordinaris. Sempre ha estat així a tot arreu. I no fa gaire vam gaudir d'una d'aquestes iniciatives a Sant Cugat amb l'homenatge que la ciutat va retre a Pere Calders, coincidint amb el centenari del seu naixement.

Aquest homenatge, que no era el primer que li feia la ciutat -recordem les tres obres de Lectures a la Fresca- va consistir en la instal·lació d'una placa commemorativa, feta per la ceramista Lola Gratacós, a la casa on l'escriptor va viure entre el 1962 i el 1966 en tornar de l'exili a Mèxic i que es troba al número 17 de l'avinguda de Lluís Companys. Va ser un acte deliciós, francament. Per tres raons, si més no. En primer lloc, per la manca de protocols i per les ganes de transmetre als fills de Pere Calders, la Glòria, en Raimon i la Tessa, que hi eren presents, l'estimació que sentim per l'obra del seu pare. En segon lloc, per la calidesa amb què es va desenvolupar, malgrat que feia un fred que pelava, amb dues cançons de l'espectacle Nevares i una escenificació del conte L'imprevist a la casa número 10 a càrrec dels Amics de Pedra i Sang, que n'ha estat l'entitat promotora. I, per últim, perquè d'ara endavant, gràcies a aquest reconeixement, la casa en qüestió passa a formar part del patrimoni de Sant Cugat.

Algú pot pensar que tot plegat no és res de l'altre món, però no hi estic d'acord. Aquesta mena d'actes diuen molt de la sensibilitat cultural d'una col·lectivitat i també de la seva autoestima. Per això, parlant de l'autoestima i referint-se al seu pare, Raimon Calders va dir: "El millor homenatge que podria rebre seria que tots els polítics es posessin d'acord per aconseguir la sobirania del país".

Cugat.cat , 23/11/2012
 
La difamació de Mas i el boicot a Solidaritat Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 27 novembre 2012
Parlament de CatalunyaCom més dies passen més es posa en evidència la trama ordida pel diari El Mundo i la maquinària nacionalista espanyola contra el president de Catalunya. L'intent de manipular les eleccions catalanes és tan obvi com repugnant, però gens sorprenent venint de Ponent. Sempre hem sabut que Espanya és capaç de qualsevol cosa per tal d'impedir la independència de Catalunya, i és en aquesta línia que, paral·lelament a les maniobres d'El Mundo, tant el Partit Popular com el Partit Socialista s'han dedicat a associar l'independentisme amb el nazisme i el president Mas amb Hitler. I quan algú arriba a aquest grau de vilesa, vol dir que no té arguments. Jo, per tant, sempre estaré al costat del meu president contra tot això.

Tanmateix, per bé que sembla obvi que hi ha hagut la voluntat de frenar la majoria absoluta de CiU mitjançant la criminalització d'Artur Mas, es fa difícil de creure que Madrid ignori que la creació de màrtirs té un efecte boomerang que acaba perjudicant el martiritzador. Només cal recordar el cas Carod i els vuit diputats obtinguts pel seu partit en les eleccions espanyoles del 2004. Quin seria el guany, aleshores? Davant d'això, no es pot excloure que, contràriament al que sembla, l'objectiu de la difamació no hagi estat frenar l'ascens de CiU sinó el de l'independentisme insubmís. És a dir, que Espanya, posats a triar, s'hagi estimat més una CiU victoriosa que no pas un independentisme fort. Aviat ho sabrem.

En tot cas, allò que sí que ha quedat clar ha estat el boicot d'alguns partits i de determinats poders fàctics contra Solidaritat Catalana. De fet, aquesta ha estat la veritable campanya electoral de fons: l'intent de desviar el votant de Solidaritat cap a sigles més dòcils i claudicants. Cal, doncs, apel·lar a la intel·ligència del votant. Una Catalunya que vol ser independent no es pot permetre un Parlament sense Solidaritat.

Nació Digital , 24/11/2012
 
Unes eleccions hereves de les consultes Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 24 novembre 2012
Cua per votar a la consulta de Sant CugatNo tinc cap dubte que en aquestes eleccions les forces sobiranistes obtindran una aclaparadora majoria a Sant Cugat. Serà una mostra local d'un resultat global que farà ben palesa la transversalitat de la presa de consciència nacional dels catalans i el creixement imparable que ha experimentat l'independentisme aquests darrers anys. Ara, per tant, és un bon moment per recordar el menyspreu amb què el Partit Popular i el Partit Socialista van tractar les consultes per la independència organitzades per la societat civil entre els anys 2009 i 2011. "No són vinculants", deien uns. "No serviran de res", deien altres. "I després què fareu?", preguntaven uns tercers en to burleta. Doncs bé, ja s'està veient. Les consultes van enfortir l'autoestima del poble de Catalunya i van fer que cregués en ell mateix i en la seva força.

Jo, personalment, com a portaveu de la Plataforma Santcugatenca per l'Autodeterminació, vaig poder veure la profunda animadversió del Partit Popular i del Partit Socialista a l'exercici democràtic que suposaven aquelles consultes arreu del país. En aquest sentit, tinc ben presents les desqualificacions que ambdós partits van dedicar al govern municipal i als Premis Ciutat de Sant Cugat per haver guardonat l'esmentada plataforma pel seu esforç i per l'èxit de participació obtingut en la consulta del 13 de desembre de 2009. Fins i tot volien restar-li representativitat adduint que "només" havia aplegat 16.000 persones. Això va resultar curiós, francament, perquè si la xifra de 16.000 persones els semblava poca cosa, com n'hauríem de dir dels vots que ells havien aplegat en les eleccions municipals? Poc mes de 4.000 els socialistes i poc més de 2.000 els populars. Ni junts van aconseguir arribar a la meitat de la Plataforma. També va ser curiós que acusessin els Premis d'estar polititzats. Què hi fan, aleshores, el Partit Popular i el Partit Socialista al jurat?

Ves per on, el gran valor de les consultes va ser que no les convocava cap formació política. Al contrari. Les consultes van sorgir de la societat civil com a reacció a la passivitat del poder polític i a la seva incapacitat per alliberar Catalunya de l'espoliació econòmica i de l'anorreament nacional que pateix per part d'Espanya. Mentre el Partit Socialista, a través del seu portaveu Miquel Iceta, ens entabanava cantant les excel·lències del nou acord de finançament, definint-lo com a "galàctic" i "megaespectacular", el país s'enfonsava en la misèria i les seves infraestructures quedaven obsoletes. Per sort, el temps acaba posant cadascú al seu lloc i ara els catalans s'adonen del frau que van suposar aquelles paraules. Es pot aixecar la camisa a un país en un moment determinat, però no se'l pot enganyar indefinidament. Tard o d'hora sura la veritat i l'entabanat s'acaba revoltant. I això és el que ha passat.

Ara, per tant, es veuen clares les raons per les quals populars i socialistes van boicotejar les consultes: d'una banda, perquè se sabien perdedors i per evitar la visibilitat de la derrota no els quedava més remei que intentar deslegitimar-les negant-se a participar; i de l'altra, perquè intuïen que aquelles consultes serien el germen d'una convocatòria del govern emparada pel dret internacional. Els catalans, consegüentment, som al llindar de la nostra constitució com a Estat independent europeu i ho demostrarem en aquestes eleccions fent bona la proposta de l'Assemblea Nacional Catalana: aconseguir prop de 100 diputats sobiranistes al Parlament de Catalunya.

Diari de Sant Cugat , 23/11/2012
 
La gran mentida federalista Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 21 novembre 2012
Chacón i NavarroÉs comprensible que el PSOE de Catalunya estigui desesperat davant el cataclisme que patirà en les eleccions del proper dia 25. Si no ho estigués, no necessitaria dir mentides, ni insultar, ni desqualificar, ni estigmatitzar, ni fer espots televisius injuriosos contra l'independentisme. Però, és clar, per no fer tot aquest munt de coses, calen dos requisits bàsics. El primer és tenir principis ètics, i el segon tenir arguments. I el PSOE de Catalunya ja s'ha vist que no té ni principis ètics ni arguments. Un partit amb principis ètics no titlla de nazis aquelles persones que no demanen res més que decidir a les urnes el seu futur polític d'acord amb el dret internacional. I un partit amb arguments no insulta l'adversari. Posats a parlar de feixisme, caldria que ens diguessin qui és el feixista: aquell que vol expressar-se per mitjà de les urnes o aquell que li nega aquest dret?

Sí, ja sabem que el PSOE de Catalunya diu que acceptaran un referèndum sempre que es faci d'acord amb la legalitat espanyola. Però això no fa res més que palesar el seu cinisme, ja que la legalitat espanyola la fan el PP i el PSOE. I aquesta legalitat prohibeix taxativament el referèndum. Per tant, el seu comportament és el mateix que el del carceller que diu al pres que pot abandonar la cel·la quan vulgui després d'haver-se assegurat que està ben tancada a pany i forrellat.

Un altra mostra d'hipocresia per part de la delegació catalana del PSOE la trobem en el manifest d'autosuport que han fet signar a uns quants acòlits. Afirmen que la independència "no és la resposta intel·ligent en una Europa que necessita avançar cap a nivells més elevats d'unitat política". Ah, no? Aleshores, d'acord amb aquesta 'unitat política' com és que no redacten un manifest demanant que Espanya deixi de ser un Estat independent? O és que aquesta cantarella només serveix per a Catalunya? També diuen que volen "una Espanya federal en el marc d'una Europa federal". De Catalunya, però, no en diuen res. I no ho diuen, perquè consideren que Catalunya no té dret a formar part d'aquesta Europa federal amb el seu nom ni a presidir-la cíclicament. I encara menys a tenir veu i vot a les Nacions Unides i a representar-se a si mateixa políticament, socialment, culturalment i esportivament arreu del món.

Tot s'aclareix, tanmateix, quan mirem quines són les persones signants de l'autosuport i hi descobrim la flor i nata catalana del nacionalisme espanyol més jacobí. Aquell nacionalisme que l'any 1997 ja va signar el manifest del Foro Babel en contra de la llengua catalana: Anna Maria Moix, Rosa Regàs, Victoria Camps, Isabel Coixet... De fet, vénen a dir el mateix que diu un altre manifest procedent de Madrid i signat per diversos nacionalistes espanyols de la mateixa corda: Almudena Grandes, Félix de Azúa, Pedro Almodóvar, Javier Mariscal, Elías Querejeta, Carlos Solchaga, Mario Vargas Llosa, Aitana Sánchez-Gijón, Elvira Lindo... Aquesta darrera, va ser la convidada de l'Ajuntament de Barcelona, sota govern socialista, com a pregonera de la Mercè l'any 2006.

Per cert, si de debò són federalistes i estimen tant Catalunya, com és que no van elaborar cap manifest quan José Luis Rodríguez Zapatero va incomplir les seves promeses electorals i quan el Tribunal Constitucional espanyol, passant el ribot per l'Estatut, va escopir al poble de Catalunya i al seu Parlament? Per altra banda, si la delegació catalana del PSOE és veritablement federalista, com és que no predica amb l'exemple començant per tenir grup propi al Congrés Espanyol? Com és que no han suprimit el punt 1 de l'article 145 de la Constitució espanyola? És aquell que diu això: "En cap cas s'admetrà la federació de Comunitats Autònomes". Federalistes que prohibeixen la federació, doncs. Que curiós.

En tot cas, ja que amb l'esmentat manifest d'autosuport intenten frenar la independència catalana invocant les "interdependències i sobiranies compartides del segle XXI", només dir-los que una Catalunya lliure estarà encantada de ser tan interdependent com Dinamarca, Suècia o Finlàndia i de compartir la seva sobirania amb Europa. Bàsicament, perquè només pot compartir sobirania aquell que és sobirà.

El Singular Digital , 20/11/2012
 
'Trifulkes...' i la història que ens van amagar Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 19 novembre 2012
Trifulkes de la KatalanaTribuDes d'aquesta columna vull donar les gràcies a totes les persones que l'11 de novembre passat van assistir a la representació de l'obra Trifulkes de la KatalanaTribu al Teatre-Auditori de Sant Cugat. Va ser un plaer poder parlar amb moltes d'elles, en acabar, i comentar les emocions positives que van sentir.

Catalunya és un poble que ha patit una rentada de cervell nacionalista espanyola durant tres-cents anys i ara el Partit Popular pretén exacerbar-la perquè veu que el projecte d'anorreament de la nació catalana no sols no ha reeixit sinó que ja no serà possible. Al contrari, som molt a prop de ser un nou Estat independent d'Europa i tots els esforços per espanyolitzar-nos han fracassat. Per això vaig escriure Trifulkes de la KatalanaTribu, per contrarestar des dels escenaris els intents de fer-nos creure que nosaltres no tenim història. Ho vaig fer l'any 2008 per encàrrec del director Pere Planella, i després de tot un seguit de representacions l'any 2009 al Museu d'Història, com a teatre de text, aquest 2012, transformada ja en un musical, es va estrenar a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya amb un èxit espectacular.

Tanmateix, és molt interessant veure la presa de consciència que ha experimentat Catalunya des del 2009 fins ara. Aquesta presa de consciència ja feia temps que estava en procés d'evolució, però el seu ritme encara era lent. Ha calgut un detonant, com ara el menyspreu institucional explícit d'Espanya a Catalunya o l'evidència d'una espoliació ferotge dels nostres recursos, perquè el procés s'hagi accelerat i l'independentisme estigui a punt d'obtenir una grandiosa majoria al Parlament en les eleccions del proper dia 25. La vida, tard o d'hora, acaba posant cadascú al seu lloc, i els qui ens van fer administrativament espanyols per la força de les armes hauran d'acceptar que tornem a ser catalans per la força de la democràcia.

Cugat.cat , 16/11/2012
 
A Solidaritat Catalana Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 18 novembre 2012
Strubell, Tena i BertranPrego a Solidaritat Catalana, partit d'inequívoca catalanitat i que em mereix tota la confiança, que es desmarqui de la resta de partits i que faci costat al president Mas davant dels atacs que està rebent des d'Espanya amb la intenció de desacreditar internacionalment Catalunya.

És obvi que el nacionalisme espanyol, encapçalat pel Partit Popular i pel Partit Socialista, amb el silenci complagut d'Esquerra i d'ICV, està disposat a tota mena de baixeses morals per impedir la llibertat de Catalunya. Com que no tenen arguments, utilitzen la violència verbal, l'insult, la mentida, la injúria i la difamació. De primer intenten que el món associï Artur Mas amb Hitler i l'independentisme amb el nazisme, i, tot seguit, com que no se'n surten, pretenen criminalitzar per altres vies la màxima figura institucional del país. Ja ho van intentar amb Jordi Pujol i ara ho tornen a intentar amb Artur Mas a través d'un diari franquista com El Mundo.

Solidaritat no pot restar indiferent davant d'això. La noblesa d'un partit independentista català i dels homes i de les dones que el representen rau en el fet de posar els interessos de Catalunya per davant dels interessos de partit. Altrament, estaríem legitimant les injúries d'un país que no és el nostre així com les campanyes ignominioses de la seva premsa, dels seus cossos policials i de la seva justícia al servei de principis totalitaris.

En aquest moment és vital la unitat de tots aquells que mai no admetrem per a Catalunya cap altre estatus polític que no sigui el d'un Estat independent amb veu i vot a les Nacions Unides. Aquesta és la raó per la qual prego a Solidaritat Catalana que, sense renunciar als seus principis ni a les diferències que la separen de Convergència Democràtica, faci costat al president de Catalunya contra els atacs del nacionalisme espanyol.
 
El 'Frente Nacional' espanyol a Catalunya Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 13 novembre 2012
Navarro i CamachoLes campanyes electorals del Partit Popular i del PSOE de Catalunya repugnen. Cal dir-ho així, en una sola paraula: repugnen. Repugnen les dues campanyes i repugnen aquells que les han dissenyades, que les han aprovades i que les estan dirigint. La dels populars per lerrouxista, roïna i mentidera; la dels socialistes per vil, infame i ignominiosa. En la primera hi veiem un vídeo titulat "El primer dia de la independència de Catalunya", en què un home anomenat Joan Garcia i una funcionària del Registre Civil estableixen el següent diàleg:
-Home: Bon dia.

-Dona: Bon dia. Nom i cognom, si us plau.

-Home: Joan Garcia.

-Dona: Ha! A veure, Joan d'acord. Però Garcia no és molt català. Què li sembla Garriga, en lloc de Garcia?

-Home: Com?! Què em dirà la meva dona?

-Dona: Ui, no pateixi. El d'ella també el canviarem, que estem construint un país.

L'home fa un crit esfereïdor, es desperta i descobreix que només ha estat un malson. Llavors un rètol i una veu en off ens diuen: "Acaba amb el malson. Vota Partit Popular."
En el vídeo del PSOE de Catalunya hi veiem Pere Navarro, amb aires de suficiència mirant-se un cara a cara entre un candidat favorable a l'Estat independent i Alícia Sánchez-Camacho. No hi ha debat, només hi ha crits i Sánchez-Camacho qualifica de nazi l'independentisme: "Sembleu nazis!", "Sí, nazis!" D'aquesta manera, fidel a la seva praxi sibil·lina, el PSOE de Catalunya intenta difamar l'independentisme fent dir a un tercer allò que aquest partit no gosa verbalitzar obertament. Del que es tracta, al capdavall, és que la societat rebi el missatge i que, gairebé sense adonar-se'n, associï la llibertat amb el nazisme i la captivitat amb el seny. Què hi ha més repugnant que això, en una campanya electoral? Aquests vídeos ja donen la mesura de la baixesa moral de populars i socialistes, capaços de les barbaritats més repulsives a fi d'amagar la seva flagrant manca d'arguments.

Tanmateix, és lògic que sigui així. Del 'Frente Nacional' espanyol a Catalunya es pot esperar qualsevol cosa. El Partit Popular i el Partit Socialista, en companyia de Ciudadanos -Franco hauria beneït el vídeo d'aquest tercer partit i els personatges casposos que hi apareixen-, són els representants de la caverna espanyola al nostre país. És a dir, els encarregats de vigilar el forrellat de les portes i de les cadenes que ens empresonen. Per això és tan important que en les eleccions plebiscitàries del proper 25 de novembre Catalunya faci seu el lema "100 Diputats Independència", promogut per l'entitat Gent de la terra, vinculada a l'Assemblea Nacional Catalana, a fi que 100 dels 135 escons del Parlament estiguin ocupats pels defensors de la llibertat. Aquells defensors que, sabent que una Catalunya independent serà una de les principals potències europees, volen retornar-li l'estatus que li correspon com a nació mil·lenària d'Europa: l'estatus d'un Estat plenament sobirà amb veu i vot a les Nacions Unides.

El Singular Digital , 13/11/2012
 
El muntatge nazi del regidor del PP de Rubí Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 11 novembre 2012
Jonatan Cobo (PP)
Jonatan Cobo (PP)
Crec que la Generalitat no hauria de negligir les infàmies que el regidor del PP de Rubí, Jonatan Cobo Ortega, ha llançat a través del seu compte de Twitter, comparant la independència de Catalunya amb l'holocaust nazi i la mort de milions de persones als camps d'extermini tot mostrant un muntatge fotogràfic amb el president Mas vestit d'oficial de les SS. Diu la dita que qui calla consent, i hi ha coses que no es poden consentir. Jonatan Cobo és un personatge sinistre totalment incapacitat per exercir un càrrec públic en una societat democràtica, un personatge ignominiós que només pot trobar suport en els qui pensen com ell, encara que no ho diguin. Per això, a la gravetat de la seva acció, cal sumar-hi l'empara que ha rebut per part del PP, que es nega a expulsar-lo del partit. Això ja ho diu tot. És cert que l'infamant ha retirat les piulades del Twitter, però només ho ha fet quan s'hi ha vist obligat per la por de les conseqüències legals de la seva iniquitat. I és que el mal ja està fet, atès que l'esmentat muntatge fotogràfic és perfectament visible per mitjà del Google des de qualsevol lloc del món. La idea és aquesta: desprestigiar el govern de Catalunya per mitjà d'imatges que generin rebuig i que transmetin una idea criminal del nostre país. Arribats aquí, és obvi que la Generalitat ha de lliurar el cas a la Justícia. La negativa del PP a expulsar Cobo indica que les essències d'aquesta formació nacionalista espanyola són perilloses i arriben a l'extrem de criminalitzar el president Mas acusant-lo de delicte de sedició en cas que escolti la veu del poble català i el seu desig de constituir-se en un Estat independent. Només un partit de mentalitat totalitària pot ser capaç d'amenaçar un poble que decideix exercir de manera pacífica i democràtica la voluntat del seu Parlament.

Diari de Sant Cugat , 9/11/2012
 
L'espot "escandalós" del govern Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 11 novembre 2012
Jo vaig votarLa prohibició, per part de la Junta Electoral Central (JEC), de l'espot institucional de la Generalitat destinat a promoure el vot en les eleccions del 25-N és pròpia d'una democràcia totalitària. Només una democràcia totalitària prohibeix el foment de la participació en unes eleccions, criminalitza els referèndums i amenaça d'empresonar el president de Catalunya si consulta els catalans a través de les urnes. Els quatre partits que han demanat la retirada de l'espot -PP, PSOE, ICV i C's-, basen la seva petició en un ús suposadament partidista de la Diada d'enguany, i el socialista Pere Navarro ha arribat a dir que la campanya és "escandalosa". Però allò que és realment escandalós és l'acusació d'aquests quatre partits. I la prova és que la JEC no ha prohibit pas l'espot pel seu contingut -d'això no en diu res-, sinó perquè incentiva el vot, i la incentivació del vot és una cosa "no emparada per la legislació electoral". Això només ho pot fer Espanya. Sembla increïble, però és així.

És obvi, doncs, que Espanya vol una Catalunya subordinada sense ni tan sols potestat per fomentar el vot en unes eleccions. Tanmateix, cal preguntar a PP, PSOE, ICV i C's en què es basen per dir que l'esment de la Diada és partidista? Ens estan dient, potser, que els prop de dos milions d'assistents a la manifestació eren votants de CiU? Déu meu, quanta misèria intel·lectual! I Pere Navarro encara gosa dir que l'espot només parla "d'una part de Catalunya". Doncs no. L'espot parla de la manifestació del 1977, dels castellers, dels Jocs Olímpics, de la Constitució espanyola, de Tarradellas, de l'entrada a Europa, dels catalans d'origen espanyol... Què té de partidista i escandalós, això? Ah, sí, és clar. Si l'espot l'hagués fet el front espanyolista hi apareixerien les curses de Fernando Alonso, els partits de "la roja", les orejas y el rabo tallats per José Tomás i la Hispanidad. Si fa no fa, ves per on, la mateixa Catalunya que Franco havia somniat.

Nació Digital , 10/11/2012
 
Catalans a qui Espanya nega el dret a vot Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 11 novembre 2012
Ambaixada espanyola a Londres
Ambaixada espanyola a Londres
Són d'una gravetat extrema els impediments que ha posat el govern espanyol del Partit Popular als catalans residents en altres països que volen votar en les eleccions del 25 de novembre. Ho hem sabut gràcies als mitjans de comunicació que s'han fet ressò de les moltíssimes queixes expressades des dels cinc continents, en el sentit que les ambaixades i els consolats espanyols els posen tota mena de traves administratives o els obliguen a desplaçar-se a altres ciutats i a fer elevades despeses econòmiques.

Aquestes persones, per altra banda, han denunciat el cinisme de les seus diplomàtiques i dels seus funcionaris en respondre a les queixes amb afirmacions inadmissibles com aquesta: "No és important, només són unes eleccions autonòmiques". L'ambaixada espanyola de Pequín, fins i tot, ha tingut el desvergonyiment de comunicar als catalans que, per més que lliurin el seu vot, les paperetes no arribaran mai a la seva destinació perquè "el cost del tràmit és massa car per a unes eleccions de tan poca importància". És molt greu, això, perquè ja sabem que del Partit Popular, una de les ultradretes més casposes d'Europa, es pot esperar qualsevol cosa menys el respecte pels drets democràtics, però l'impediment del vot traspassa totes les línies vermelles d'un Estat de dret.

Davant d'això, és molt lloable que Solidaritat Catalana, a més de denunciar els fets a les instàncies internacionals, hagi posat en marxa una solució imaginativa anomenada "apadrina un vot" consistent en el vot per delegació. És a dir, la creació d'una plataforma a través de la qual els catalans residents a fora puguin delegar el seu vot en catalans que viuen a Catalunya i que no tenen intenció de votar. La fórmula és senzilla, ja que el compte de twitter @apadrinaunvot està posant en contacte els uns amb els altres. Pensem que són més de 150.000 els catalans de l'exterior que el 25-N no podran votar.

I és que Espanya té molta por, perquè sap que Catalunya es troba en una cruïlla històrica i que aquestes són les eleccions més importants dels darrers trenta anys.

Cugat.cat , 9/11/2012
 
<< Inici < Ant 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seg > Final >>

Resultats 561 - 630 de 1776
spacer.png, 0 kB