spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Articles
Articles
El muntatge nazi del regidor del PP de Rubí Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 11 novembre 2012
Jonatan Cobo (PP)
Jonatan Cobo (PP)
Crec que la Generalitat no hauria de negligir les infàmies que el regidor del PP de Rubí, Jonatan Cobo Ortega, ha llançat a través del seu compte de Twitter, comparant la independència de Catalunya amb l'holocaust nazi i la mort de milions de persones als camps d'extermini tot mostrant un muntatge fotogràfic amb el president Mas vestit d'oficial de les SS. Diu la dita que qui calla consent, i hi ha coses que no es poden consentir. Jonatan Cobo és un personatge sinistre totalment incapacitat per exercir un càrrec públic en una societat democràtica, un personatge ignominiós que només pot trobar suport en els qui pensen com ell, encara que no ho diguin. Per això, a la gravetat de la seva acció, cal sumar-hi l'empara que ha rebut per part del PP, que es nega a expulsar-lo del partit. Això ja ho diu tot. És cert que l'infamant ha retirat les piulades del Twitter, però només ho ha fet quan s'hi ha vist obligat per la por de les conseqüències legals de la seva iniquitat. I és que el mal ja està fet, atès que l'esmentat muntatge fotogràfic és perfectament visible per mitjà del Google des de qualsevol lloc del món. La idea és aquesta: desprestigiar el govern de Catalunya per mitjà d'imatges que generin rebuig i que transmetin una idea criminal del nostre país. Arribats aquí, és obvi que la Generalitat ha de lliurar el cas a la Justícia. La negativa del PP a expulsar Cobo indica que les essències d'aquesta formació nacionalista espanyola són perilloses i arriben a l'extrem de criminalitzar el president Mas acusant-lo de delicte de sedició en cas que escolti la veu del poble català i el seu desig de constituir-se en un Estat independent. Només un partit de mentalitat totalitària pot ser capaç d'amenaçar un poble que decideix exercir de manera pacífica i democràtica la voluntat del seu Parlament.

Diari de Sant Cugat , 9/11/2012
 
L'espot "escandalós" del govern Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 11 novembre 2012
Jo vaig votarLa prohibició, per part de la Junta Electoral Central (JEC), de l'espot institucional de la Generalitat destinat a promoure el vot en les eleccions del 25-N és pròpia d'una democràcia totalitària. Només una democràcia totalitària prohibeix el foment de la participació en unes eleccions, criminalitza els referèndums i amenaça d'empresonar el president de Catalunya si consulta els catalans a través de les urnes. Els quatre partits que han demanat la retirada de l'espot -PP, PSOE, ICV i C's-, basen la seva petició en un ús suposadament partidista de la Diada d'enguany, i el socialista Pere Navarro ha arribat a dir que la campanya és "escandalosa". Però allò que és realment escandalós és l'acusació d'aquests quatre partits. I la prova és que la JEC no ha prohibit pas l'espot pel seu contingut -d'això no en diu res-, sinó perquè incentiva el vot, i la incentivació del vot és una cosa "no emparada per la legislació electoral". Això només ho pot fer Espanya. Sembla increïble, però és així.

És obvi, doncs, que Espanya vol una Catalunya subordinada sense ni tan sols potestat per fomentar el vot en unes eleccions. Tanmateix, cal preguntar a PP, PSOE, ICV i C's en què es basen per dir que l'esment de la Diada és partidista? Ens estan dient, potser, que els prop de dos milions d'assistents a la manifestació eren votants de CiU? Déu meu, quanta misèria intel·lectual! I Pere Navarro encara gosa dir que l'espot només parla "d'una part de Catalunya". Doncs no. L'espot parla de la manifestació del 1977, dels castellers, dels Jocs Olímpics, de la Constitució espanyola, de Tarradellas, de l'entrada a Europa, dels catalans d'origen espanyol... Què té de partidista i escandalós, això? Ah, sí, és clar. Si l'espot l'hagués fet el front espanyolista hi apareixerien les curses de Fernando Alonso, els partits de "la roja", les orejas y el rabo tallats per José Tomás i la Hispanidad. Si fa no fa, ves per on, la mateixa Catalunya que Franco havia somniat.

Nació Digital , 10/11/2012
 
Catalans a qui Espanya nega el dret a vot Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 11 novembre 2012
Ambaixada espanyola a Londres
Ambaixada espanyola a Londres
Són d'una gravetat extrema els impediments que ha posat el govern espanyol del Partit Popular als catalans residents en altres països que volen votar en les eleccions del 25 de novembre. Ho hem sabut gràcies als mitjans de comunicació que s'han fet ressò de les moltíssimes queixes expressades des dels cinc continents, en el sentit que les ambaixades i els consolats espanyols els posen tota mena de traves administratives o els obliguen a desplaçar-se a altres ciutats i a fer elevades despeses econòmiques.

Aquestes persones, per altra banda, han denunciat el cinisme de les seus diplomàtiques i dels seus funcionaris en respondre a les queixes amb afirmacions inadmissibles com aquesta: "No és important, només són unes eleccions autonòmiques". L'ambaixada espanyola de Pequín, fins i tot, ha tingut el desvergonyiment de comunicar als catalans que, per més que lliurin el seu vot, les paperetes no arribaran mai a la seva destinació perquè "el cost del tràmit és massa car per a unes eleccions de tan poca importància". És molt greu, això, perquè ja sabem que del Partit Popular, una de les ultradretes més casposes d'Europa, es pot esperar qualsevol cosa menys el respecte pels drets democràtics, però l'impediment del vot traspassa totes les línies vermelles d'un Estat de dret.

Davant d'això, és molt lloable que Solidaritat Catalana, a més de denunciar els fets a les instàncies internacionals, hagi posat en marxa una solució imaginativa anomenada "apadrina un vot" consistent en el vot per delegació. És a dir, la creació d'una plataforma a través de la qual els catalans residents a fora puguin delegar el seu vot en catalans que viuen a Catalunya i que no tenen intenció de votar. La fórmula és senzilla, ja que el compte de twitter @apadrinaunvot està posant en contacte els uns amb els altres. Pensem que són més de 150.000 els catalans de l'exterior que el 25-N no podran votar.

I és que Espanya té molta por, perquè sap que Catalunya es troba en una cruïlla històrica i que aquestes són les eleccions més importants dels darrers trenta anys.

Cugat.cat , 9/11/2012
 
José Montilla, l'home que homenatjava dictadors Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 09 novembre 2012
José Montilla"El referèndum és la fórmula preferida dels dictadors". Aquestes són paraules de José Montilla per desacreditar un referèndum sobre la independència de Catalunya. És a dir, són paraules d'un home que va ser president de la Generalitat no pas per voluntat dels catalans sinó com a fruit d'una operació feta en despatxos de Madrid i Barcelona, mitjançant l'assassinat polític, amb nocturnitat i traïdoria, de Pasqual Maragall. Per sort, el país el va foragitar a les següents eleccions. Però llavors ell, en lloc de retirar-se de la vida política o de quedar-se com a diputat al Parlament, va degradar el càrrec de president de Catalunya, equiparant-lo al d'una entitat menor, i es va convertir en senador espanyol. I és que per a ell Catalunya no són res més que quatre províncies espanyoles. El 6 d'agost de 2005 ho va deixar ben clar: "Els drets històrics de Catalunya no existeixen".

Convertit en portaveu del nacionalisme espanyol, José Montilla no té escrúpols a dir les més grans barbaritats si creu que aquestes són útils per mantenir el dogal al coll dels catalans. Ni li passa pel cap que quedaran escrites en la història com a exemple de fanatisme religiós -per als espanyolistes la "unidad de España" és una religió-, de totalitarisme i d'indigència intel·lectual. Realment, el nacionalisme espanyol ha d'estar molt mancat d'arguments, i també molt desesperat, per dir que "el referèndum és la fórmula preferida dels dictadors". Cinisme i indignitat són la gran aportació d'aquesta gent a la humanitat. No se'n pot esperar res que no sigui això. Amb tot, seria interessant saber què en pensen, de les declaracions de José Montilla, a Suïssa, on els referèndums són el pa de cada dia. En tot cas, té gràcia que gosi criminalitzar els referèndums la mateixa persona que l'any 2006 va convocar-ne un sobre l'Estatut. Deu ser la fórmula de l'absolutista, que només considera legal un referèndum si el convoca ell o algú dels seus. En el fons, estem parlant d'una persona que té aversió a les urnes quan aquestes poden emetre un veredicte que el converteixi en perdedor. I com que no té més argument que la prepotència per a oposar-s'hi, opta per la criminalització del dret de Catalunya a decidir el seu destí.

Tanmateix, les paraules de Montilla encara resulten més esperpèntiques si tenim en compte que va ser ell, precisament ell, en companyia del govern tripartit, qui l'any 2010 va homenatjar Juan Antonio Samaranch, mà dreta del dictador Franco, al Palau de la Generalitat, davant l'estupor de la premsa internacional. Com n'hem de dir, dels qui homenatgen dictadors? Se'n pot dir d'esquerres, algú que homenatja feixistes? Està legitimat per parlar de drets i llibertats, un polític que quan era governant va retre els màxims honors d'un país a un exdirigent d'un règim que va assassinar milers i milers de catalans defensors de les llibertats? José Montilla, en qualitat de president de Catalunya, ho va fer el 21 d'abril de 2010. Jo, que he viscut a Alemanya, no puc imaginar-me un canceller alemany i el seu govern homenatjant un membre destacat del règim de Hitler. Ni en somnis! Una barbaritat així comportaria el processament immediat d'aquell canceller i un escàndol de dimensions espectaculars. Doncs bé, a Catalunya es poden fer aquestes coses sense que passi res. I a més les fa l'autoanomenada esquerra, aquella que un 15 d'octubre, a Montjuïc, homenatja Lluís Companys, i un 21 d'abril, a la Generalitat, homenatja la mà dreta dels seus assassins. Sense escrúpols ni vergonya.

I ara apareix José Montilla i ens diu que "el referèndum és la fórmula preferida dels dictadors". Déu meu quanta ignomínia! Prego als eurodiputats Ramon Tremosa i Raül Romeva que transmetin aquesta frase als seus col·legues del Parlament Europeu. És un fidel exponent dels principis totalitaris amb què Espanya pretén impedir la independència de Catalunya.

El Singular Digital , 6/11/2012
 
Duran i Lleida, un cadàver polític Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 07 novembre 2012
Duran i LleidaUna de les moltíssimes coses bones que té la presa de consciència nacional de Catalunya és que està deixant literalment despullats i sense màscara tots aquells que van viure confortablement durant el règim franquista i que en el període posterior van trobar el seu espai en una Catalunya espoliada i subordinada a Espanya. Només cal veure les atzagaiades que deixen anar contra la independència de Catalunya i com cerquen paraules diferents per dir exactament el mateix que diuen les veus de la caverna franquista espanyola. Que fàcil que era, fins ara, fer-se passar per catalanista mentre els catalans que volien sortir de la presó espanyola no tenien cap força. Que fàcil que era cridar "Visca Catalunya!" en un aplec del cargol, i alhora, moure la cua davant d'un ministre espanyol a canvi d'unes molles de pa. I que fàcil que era, també, presentar aquestes molles com una victòria històrica. El poble, pensaven, és babau i s'ho empassa tot.

Però això s'ha acabat i ara els qui estan en minoria són els qui han viscut a costa nostra al llarg dels darrers trenta anys. No és estrany que estiguin tan neguitosos en veure com la fi de la seva carrera política tindrà un desenllaç força diferent del que havien previst. Aquest és el cas de Josep Antoni Duran i Lleida, un dels personatges més execrables de la política catalana. Un personatge que, com recorden companys seus d'institut a Tamarit de Llitera en el llibre Viatge a les entranyes de la llengua, d'Eugeni Casanova, "exercia el càrrec d'animador del Cara al sol entre les files abans d'entrar a classe". Per això és el polític català més ben valorat a Madrid, perquè en realitat és un dels seus. I, com ells, es veu obligat a recórrer a la mentida i al fantasma de la por per intentar frenar la plena llibertat de Catalunya. Només cal veure com el feliciten dues abanderades de l'ultranacionalisme espanyol com Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta espanyola, i Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català, quan diu coses com aquestes: "No veig una Catalunya sense Espanya", "És dolent per a Catalunya no tenir Espanya", "No hi ha una gran majoria de ciutadans de Catalunya que desitgin un escenari d'independència", "No té sentit que nosaltres convoquem un referèndum que no sigui legal [espanyol]."

La desesperació fa perdre els nervis i dir moltes mentides, no hi ha dubte. I Duran i Lleida, ara mateix, és un home desesperat. És l'home que va relegar l'independentista Josep Maria Vila d'Abadal a un lloc testimonial de les llistes d'Unió per forçar-lo a retirar la candidatura i fer-lo invisible com a rival a la presidència del partit. No és, doncs, Catalunya, sinó Duran, qui té por. Duran té por, perquè sap que un Estat català independent significa la mort del col·laboracionisme. I ell sempre n'ha estat un membre molt aplicat. En això s'ha de reconèixer que hi ha excel·lit. Com a ministre espanyol, no, pobret. Ni tan sols no ho ha flairat. Però com a col·laboracionista, sí. Aquesta és la raó per la qual intenta debades frenar la independència de Catalunya, perquè, per a assegurar-se el seu futur, no té escrúpols a sacrificar el futur del seu país. Unió, per tant, té ara dues assignatures pendents: enterrar el cadàver polític de Duran i respondre si el seu Estat es diu Catalunya o es diu Espanya.

Racó Català , 5/11/2012
 
El nou Diari de Sant Cugat Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 06 novembre 2012
Diari de Sant CugatFalten molt pocs dies perquè el Diari de Sant Cugat experimenti una notable transformació. Serà una transformació conceptual i de disseny, no pas de fons, destinada a fer d'aquesta publicació un mitjà en què els elements de reflexió no estiguin rígidament subordinats a l'actualitat. L'actualitat, com és obvi, hi serà amb tots els seus fets noticiables, no caldria sinó!, però hi predominarà un tractament més analític de la realitat. És a dir, que, en lloc d'aturar-se en el "què passa", aprofundirà més en el "per què passa" allò que passa. Aquest canvi, que coincideix amb el vintè aniversari del setmanari, serà molt més atractiu a la vista, tant per a la gent jove com per a la gent gran. Els joves hi trobaran una publicació més moderna i la gent gran agrairà moltíssim l'augment del format de lletra. Jo mateix conec persones d'edat avançada que s'han vist obligades a renunciar a la lectura d'aquestes pàgines a causa d'un format de lletra excessivament menut per als seus ulls. De fet, la demanda de lletra més grossa a la premsa escrita en general, per part d'aquest col·lectiu, és una vella reivindicació que no acaba de reeixir. Per això, des d'aquí, convido els lectors a celebrar-ho el proper dia 15 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, en l'acte de presentació que es farà al vestíbul del Teatre-Auditori. A mi, personalment, m'agrada que sigui un acte obert a tothom, ja que el Diari de Sant Cugat és un element d'identitat que afavoreix la implicació dels santcugatencs en la seva ciutat. Pensem que en els temps que corren, l'existència i la qualitat periodística d'aquest setmanari són un luxe que la majoria de municipis catalans no es poden permetre. Feu-vos-en subscriptors, llegiu-lo i doneu llarga vida a les seves pàgines. Són les pàgines que expliquen la nostra vida a Sant Cugat.

Diari de Sant Cugat , 2/11/2012
 
Submissió lingüística, submissió nacional Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 03 novembre 2012
Català a la cartaCada cop són més els catalans que s'adonen que Franco no és mort. El 1975 només va ser l'any en què la seva figura es va diversificar en milers de rostres que molt abans ja havien decidit que el franquisme podia tenir llarga vida si era prou intel·ligent per adaptar-se als nous temps. Només calia moderar les formes, fer-hi alguns retocs i dir-ne democràcia. Si abans hi havia un règim totalitari ara hi hauria una democràcia totalitària. I governar una democràcia totalitària és molt millor que governar una dictadura, ja que permet fer i desfer maquillant sibil·linament l'absolutisme. És a dir, que allò que el franquisme no va poder destruir, ja fos per ineptitud, per la intensitat dels focus amb què podia ser observat o pels anticossos que generava tot activant consciències, ho intenta destruir ara amb instruments d'aparença democràtica. Aquest és el cas del genocidi lingüístic que el Partit Popular està portant a terme a les Illes, al País Valencià i a la Franja de Ponent, per exemple. Al Principat, és clar, hi troba més resistència. Per això ataca la immersió a les escoles des del Govern espanyol.

I això, per què? Doncs perquè hi ha un pla espanyol d'extermini de la llengua catalana, i tots els atacs que estem vivint formen part d'aquest pla. Saben que la llengua catalana és la demostració més irrefutable que els catalans no som espanyols ni francesos -que és el que fa segles que intenten fer-nos creure amb rentades de cervell- i volen exterminar-la convençuts que amb la seva desaparició desapareixerà també la identitat nacional de Catalunya. Ens trobem, per tant, al caire d'un penya-segat i només tenim dues opcions, o deixar-nos-hi caure o plantar cara i lluitar dignament. I en aquest sentit, el llibre Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística (Setzevents, 2012), de David Vila, és una eina utilíssima per a reflexionar sobre el nostre grau d'implicació en la defensa de la llengua i per actuar amb assertivitat en totes aquelles situacions quotidianes -no sempre malintencionades, sovint només per inèrcia- en què la llengua catalana resta invisibilitzada.

Ferran Suay, professor de psicobiologia de la Universitat de València, adverteix en el pròleg del llibre que "una de les armes més potents del poder és la d'uniformar el marc a través del qual tothom ens mirem la realitat", i David Vila ho explicita així: "La història de la humanitat és també la història de la vulneració constant dels drets individuals i col·lectius. I els drets lingüístics, expressió genuïna dels pobles, no n'han estat una excepció. Com s'entén, sinó, que el 50% de la població mundial s'expressi habitualment en alguna de les deu llengües més parlades, mentre l'altre 50% empra les 6.000 llengües restants?". M'encanta aquest raonament de Vila, perquè, en molt poc espai, obre els ulls del lector i el fa corresponsable del futur de la llengua. Li diu que el projecte d'extermini del català només pot reeixir si ell se'n desentén. És a dir, cada cop que practica la submissió i el substitueix per l'espanyol.

El llibre, per altra banda, s'adreça indistintament a persones conscienciades i a persones que pateixen a l'hora de mantenir-se en català en un diàleg amb un hispanoparlant. Vegem-ne alguns exemples:
"Els parlants de les llengües minorades s'han avesat, durant anys, a renunciar a la seva llengua en qualsevol situació: algú que s'expressa en la llengua dominant, un desconegut, una persona estrangera... En lloc de preguntar-li si parla la llengua minorada o si, com a mínim, l'entén, el gest inconscient és adreçar-s'hi en la dominant. És el que es coneix tècnicament com a submissió lingüística o, dit d'una manera menys contundent, timidesa lingüística: canviar a la llengua de l'interlocutor en situacions que no és necessari. [...] Per què [els nouvinguts] aprenen normalment espanyol i no pas català? Doncs perquè l'espanyol és la llengua que perceben com a útil, necessària i, fins i tot, única del país, tot plegat degut a l'ocultació que fan els catalans de la llengua pròpia. [...] Si aprenem a fer un ús constant, fidel i còmode del català, la percepció que se'n tindrà socialment s'enfortirà i ningú no dubtarà de la necessitat de parlar-lo. Les coses útils sumen adeptes."
David Vila aborda en el llibre diversos àmbits que afecten la llengua catalana, com ara la submissió, el darwinisme lingüístic, el doblatge cinematogràfic, la immigració, la cohesió social o la dada empírica que diu que els únics pobles que han aconseguit normalitzar les seves llengües han necessitat primer assolir la seva independència política. També encoratja el lector, de manera didàctica, a usar el català amb naturalitat i sense prejutjar la competitivitat de l'interlocutor, independentment de l'accent o del color de pell que tingui, i li recorda que la immersió lingüística "és un dels pilars fonamentals de la normalització del català. I si no fixeu-vos com en retrocedeix a la resta dels Països Catalans, on no hi ha aquest model educatiu."

El tema més important de tots, però, si més no des del meu punt de vista, és el de l'esquarterament de la llengua: valencià, mallorquí, menorquí, eivissenc, formenterenc, aragonès oriental, llemosí, xapurriau... L'esquarterament és el punt més important de l'operació espanyola d'extermini de la llengua catalana, perquè resulta molt més efectiu que no pas la prohibició franquista de parlar-la. A més, esquarterant la llengua, esquarteren també el mercat català, un mercat potencial de catorze milions de persones. Això fa, com diu el llibre, que "el mercat de la llengua minorada sigui inviable a nivell econòmic i, per tant, es força els parlants a integrar-se en el mercat de la llengua imposada o dominant."

La pregunta més inquietant de tot plegat, i que Vila es formula en les pàgines finals, és aquesta: "Com s'entén que nois i noies que han estat escolaritzats aquí, en un model teòricament d'immersió lingüística, siguin incapaços de mantenir activament una conversa en català amb una mínima fluïdesa?" La resposta es troba dintre nostre. Si de debò volem salvar el català, hem de deixar de menystenir-lo i d'invisibilitzar-lo. Hem de fer-lo útil i necessari per viure al país. Tan útil i necessari com ho és l'espanyol per a viure a Espanya o l'alemany per a viure a Alemanya. Un llibre per reflexionar.

Lletres , núm. 55, tardor 2012
 
Carrers de Sant Cugat al Facebook Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 03 novembre 2012
Sant CugatDe tant en tant, a la xarxa, apareixen iniciatives de caràcter personal amb vocació universal que passen desapercebudes per la seva humilitat. Parlo de pàgines web que responen a projectes sense afany de lucre i amb l'únic objectiu de servir a la col·lectivitat. Aquest és el cas de la pàgina "Carrers de Sant Cugat", una pàgina del Facebook sorgida de la voluntat de Joan Vallvé, membre de l'equip de Cugat.cat, que, com ell mateix explica, vol mostrar "els carrers més antics de Sant Cugat amb els canvis i les transformacions que han sofert al llarg del temps."

La iniciativa, com dic, és esplèndida, perquè, nodrint-se del fons de l'Arxiu Municipal i de material dispers en llibres, aplega un munt de fotografies que expliquen l'evolució de la ciutat des dels anys en què no era més que un petit poble del Vallès Occidental. Hi ha imatges encantadores del carrer Major, de la plaça d'Octavià, del Monestir, del seu entorn... i també d'establiments, d'escoles o d'entitats. La idea és que sigui una pàgina que els santcugatencs facin seva i que els forans interessats en el passat del municipi hi trobin un fàcil accés. Per això és important que tothom que conservi material documental de com era abans la vida als carrers de Sant Cugat ho comuniqui al gestor de la pàgina per tal que es pugui posar a l'abast de tothom. Pensem que tot sovint la fotografia més insignificant pot ser un valuós document sobre la història o el patrimoni locals. Entreu-hi, passegeu-vos-hi, mireu-ne la galeria fotogràfica encara incipient, i veureu com era Sant Cugat abans de convertir-se en la moderna i equilibrada ciutat que és avui.

Cugat.cat , 2/11/2012
 
Amenaça de bomba Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 03 novembre 2012
Evacuació de l'Ajuntament de Sant Cugat
Evacuació de l'Ajuntament de Sant Cugat
Els mitjans de comunicació n'han parlat poc per mirar de no fer el joc als autors de l'acció, cosa que està bé. Però això no treu que l'acció sigui molt greu, i és d'esperar que la investigació dels Mossos d'Esquadra arribi fins al final. Em refereixo a les amenaces de bomba que el 9 d'octubre passat van afectar l'Ajuntament de Sant Cugat i el Parlament de Catalunya. L'amenaça al consistori santcugatenc, a través d'una trucada als Mossos des d'una cabina telefònica, es va produir a dos quarts d'onze del matí i poc més de cinc hores després, a les quatre de la tarda, n'hi va haver una altra que parlava d'una bomba al Parlament. Això, com és lògic, va suposar un trasbals, ja que, per més que les amenaces puguin ser mentida, obliguen a seguir el protocol establert per a aquests casos amb la consegüent evacuació de personal i l'escorcoll immediat dels edificis amenaçats. I és que estem parlant de terrorisme. Un terrorisme destinat a atemorir les institucions catalanes i a frenar com sigui el procés que ha de convertir el nostre país en un Estat independent. Ho provaran tot. Absolutament tot. L'amenaça de bomba, que, en el cas que apareguin els culpables, ens serà presentada com l'acció d'un guillat -i si no ja ho veurem-, és una de les moltes formes d'intimidació violenta que ens arribaran. Una altra d'aquestes intimidacions l'hem tinguda recentment en forma d'avions de guerra F-18 de l'exèrcit espanyol volant a poca distància del terra a quatre comarques catalanes i provocant la indignació de berguedans, cerdans, pallaresos i ripollesos. "Trobo indignant que els caça-bombarders sobrevolin Campdevànol a aquesta alçada, és una vergonya", ha dit l'alcalde de Campdevànol. Doncs sí, és una vergonya. Però és també la nostra victòria. Només amenaça i intimida qui s'ha quedat sense arguments.

Diari de Sant Cugat , 26/10/2012
 
Mossos, policia catalana o espanyola? Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 01 novembre 2012
Mossos d'EsquadraÉs interessantíssim observar el meravellós espectacle de clarificació política que el procés d'independència de Catalunya ens està oferint des de l'Onze de Setembre passat. Durant un bon grapat d'anys, han estat moltíssimes les persones que, aprofitant-se de la feblesa dels moviments independentistes i de la subordinació del nostre país, han viscut literalment de la indefinició. Com que la dignitat nacional cotitzava a la baixa i no hi havia pressió social en aquest sentit, els vividors de la dependència en tenien prou de dir que Franco era un home molt dolent per passar per grans catalanistes. Però, ves per on, qui els ho havia de dir, ara són ells els qui cotitzen a la baixa. Ara són ells els qui han quedat en minoria mentre es pregunten com és possible que les coses hagin canviat tant d'un dia per l'altre. Tan submís que es presentava el panorama català al llarg d'aquest nou mil·lenni, oi?, i ara resulta que tot s'ha capgirat amb una espectacular caiguda de caretes.

Doncs sí, el panorama s'ha capgirat i ara és hora de definir-se: o estàs a favor de la independència de Catalunya o hi estàs en contra, o estàs a favor de la llibertat dels pobles o de la seva captivitat. En aquesta qüestió, a desgrat dels panxacontents, no hi ha terme mitjà. I això, a banda d'un sentiment de desubicació profunda, els crea un neguit insuportable que els empeny a dir-les de l'alçada d'un campanar sense ni tan sols adonar-se que la història els deixarà ben retratats per sempre més. Aquest és el cas de Pere Navarro, del PSOE de Catalunya, que, amarat d'espanyolisme, es retrata tot sol amb declaracions ben galdoses. Recentment, ha dit sentir-se "escandalitzat" pel discurs amb què el conseller d'Interior, Felip Puig, va expressar la seva convicció que, en cas d'un conflicte amb Espanya, els Mossos d'Esquadra estaran al servei de Catalunya.

Aquestes van ser les paraules de Puig:
"Estic convençut que el cos dels Mossos d'Esquadra, com a institució del país, com a referent de llibertats, com a símbol de la catalanitat i del nostre sistema de valors, com a estructura d'Estat que hem anat construint i que caldrà completar en el futur, participareu en aquest doble rol. [...] Hi pot haver moments que hi hagi gent que vulgui contraposar una legalitat jurídica a una legalitat democràtica. [...] En aquesta tessitura, també estic convençut que el cos que representeu estarà al servei del país i de les seves institucions."
I aquesta va ser la reacció del PSOE de Catalunya a través de David Pérez, responsable de la seva àrea d'Interior:
"És una barbaritat que el conseller d'Interior demani a la policia de Catalunya que no compleixi la llei. Demanem una rectificació o el cessament fulminant."
Aquesta reacció s'explica perquè, amb la caiguda de les caretes ‘catalanistes', el Partit Socialista ha passat a ocupar el seu veritable lloc en la societat catalana, al costat del Partit Popular i Ciudadanos. Tots tres partits configuren el trident nacionalista espanyol que lluita per un mateix vot en les properes eleccions del 25 de novembre i ara rivalitzen en espanyolitat. En aquest sentit, és il·lustrativa la reacció coincident del PP i Ciudadanos amb el PSOE de Catalunya. El PP, per mitjà d'Alícia Sánchez-Camacho, ha exigit la reprovació de Felip Puig, i Ciudadanos, per veu de Jordi Cañas, ha dit: "Escoltant Felip Puig, hom entén perquè el separatisme volia treure de Catalunya la Policia Nacional i la Guàrdia Civil." Pobre, Cañas, que limitadet; encara no se n'havia adonat. Es veu que la Policia espanyola i la Guàrdia Civil han d'estar al servei d'Espanya, però els Mossos no poden estar al servei de Catalunya.

Arribats aquí, n'hi ha prou de repassar les paraules de Puig, del tot impecables, per posar en evidència al mateix temps el trident espanyolista i els sindicats dels Mossos -aquells que canten "¡Que viva España!"-, així com també, de passada, algun radiofonista amb sou públic molt afeccionat a fer editorials tramposos i a dir contínuament "a la resta d'Espanya". Siguem clars: quin és el delicte del conseller, haver dit que els Mossos són una institució del país, un referent de llibertats, un símbol de la catalanitat i del nostre sistema de valors, potser? Que no ho són, una institució, els Mossos? No són les llibertats, allò que han de defensar? No és, la nostra policia, un símbol de la personalitat nacional de Catalunya i del seu sistema de valors? I no és cert que aquesta policia forma part de les estructures pròpies de l'Estat que estem construint i que només el totalitarisme ens pot negar? Què haurà de fer, doncs, aquesta policia, quan l'absolutisme vulgui contraposar una legalitat jurídica a una legalitat democràtica? Posar-se al servei de la primera o de la segona? Convertir-se en el braç armat d'una legalitat antidemocràtica o defensar els valors democràtics fonamentats en els Drets Humans? Els Mossos d'Esquadra són la policia nacional de Catalunya i la missió que tenen encomanada consisteix a defensar la voluntat del seu Parlament, un Parlament que és l'expressió pacífica i democràtica d'aquesta nació mil·lenària d'Europa.

El Singular Digital , 30/10/2012
 
Les fonts ideològiques del Partit Popular Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 29 octubre 2012
Les fonts ideològiques del Partit PopularNo fa gaire, a través de Cugat.cat, el Partit Popular afirmava que sent "passió" i "amor" per Catalunya i titllava la independència del país d'"onada separatista". Fins i tot apel·lava a la "laboriositat" del poble català per impedir que es constitueixi en Estat independent. I, ves per on, aquestes expressions resulten d'allò més divertides, ja que la forta patacada que les enquestes pronostiquen al PP en les eleccions del 25 de novembre fa pensar que una bona colla de diputats d'aquest partit tindran més futur explicant acudits que no pas exercint la política.

Això no obstant, és interessant analitzar les expressions esmentades, perquè mostren clarament quin és el marc ideològic que els serveix de referència. D'entrada, té gràcia que parlin d'"amor" i de "passió" per Catalunya i que, en virtut d'aquests sentiments, la vulguin captiva i subordinada a Espanya tot seguint aquell principi masclista que diu "seràs meva o no seràs de ningú". Déu ens guardi d'amors i de passions així. Més que res perquè se suposa que quan estimes algú de debò el vols lliure i decidint per si mateix, no pas encadenat i a mercè de la teva voluntat.

Però també les expressions "separatista" i "laboriositat" aporten molta informació sobre les fonts ideològiques que hi ha al darrere. I és que tant l'una com l'altra formaven part del discurs del règim franquista. El règim de Franco no va parlar mai d'independentisme. Mai. Sempre s'hi va referir com a "separatisme". Era la seva manera de satanitzar el dret de Catalunya a la llibertat. I quan volia ensabonar de manera folklòrica els catalans sempre s'hi referia parlant del "laborioso pueblo catalán"; cosa que té la seva gràcia, ja que si en una cosa coincideixen el règim de Franco i el Partit Popular és que el poble català no existeix perquè només hi ha poble espanyol. És a dir, que els catalans no seríem cap poble per nosaltres mateixos. Només seríem poble espanyol de Barcelona, Tarragona, Lleida o Girona. Pobre Partit Popular, quina deriva. Com més parla més es despulla.

Cugat.cat , 26/10/2012
 
L'espanyolisme "catalanista" Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 28 octubre 2012
L'espanyolisme "catalanista"El procés d'independència de Catalunya no sols avança per la seva pròpia dinàmica, que ara com ara és admirable, sinó pels efectes que té en la societat. Em refereixo al seu poder clarificador en sectors dominats fins no fa gaire per l'ambigüitat i que, tot d'una, gairebé sense adonar-se'n, s'han vist obligats a definir-se com a catalanistes o com espanyolistes. Just allò que tant havien temut. I és que en un país on la llibertat nacional causava tremolor de cames, n'hi havia prou d'incorporar una C a les sigles per dir-se catalanista. És cert que el PSOE de Catalunya i el PP encara es diuen catalanistes a si mateixos, però això és degut a la inèrcia de tants anys de cantarella. Una mica com els trens, que, per més que es vegin obligats a frenar, continuen corrent abans no s'aturen.

Per sort, com dic, el procés d'independència, que comença amb les consultes, ha llevat la bena dels ulls a molta gent i la realitat s'ha fet força diàfana. Fixem-nos, si més no, en el magnífic quartet que forma el nacionalisme espanyol a Catalunya amb populars, "ciudadanos", socialistes i falangistes. Units, tots quatre, pel principi franquista de la "unidad de destino en lo universal". Ara, per fi, la comèdia s'ha acabat i el ball de disfresses també. Ara, com veiem, cada cop es fa més palès que l'espanyolista és aquell que considera que Catalunya és d'Espanya i catalanista el qui considera que Catalunya és del món. El primer exigeix una Catalunya captiva, el segon defensa una Catalunya lliure. Som, per tant, davant d'una lluita entre el totalitarisme i la democràcia, entre l'opressió i la llibertat. Tothom ha de dir quin és el seu lloc.

Nació Digital , 27/10/2012
 
On són, els espanyols demòcrates? Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 25 octubre 2012
On són, els espanyols demòcrates?Aquests dies, arran de l'allau d'atacs que està rebent Catalunya, procedents d'Espanya, són molts els catalans que es pregunten on són els demòcrates espanyols. Per què callen? Per què es fan l'orni davant de tantes barbaritats, mentides i amenaces que la dreta i l'esquerra espanyoles llancen contra Catalunya i contra el seu dret a constituir-se en un Estat independent? On són els intel·lectuals i els artistes de mentalitat oberta i de vocació universalista, com ara Víctor Manuel, Ana Belén, José Sacristán, Luis Eduardo Aute, Javier Bardem, Fernando Trueba, Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar, Carlos Saura i tants d'altres? No tenen res a dir, en veure amenaçada la voluntat pacífica i democràtica del poble català a decidir el seu destí? Doncs no, no tenen res a dir. Ni mitja paraula.

Tanmateix, volem creure que a Espanya hi ha una minoria silenciosa que sí que n'és, de demòcrata. Dic minoria silenciosa perquè, encara que no es faci sentir, no dubto que acceptarà amb naturalitat que Catalunya, d'acord amb el seu Parlament, es declari nou Estat independent d'Europa. Aquí tenim dos exemples d'espanyol demòcrata:

  • Miguel Bosé, cantant: "Estic convençut que veuré canviar la geografia de la Península, hi estem abocats. No es pot forçar un poble a ser el que no vol ser. Tampoc no pots forçar individualment les persones. I la suma de persones fa un poble".

  • Vicente del Bosque, seleccionador espanyol de futbol: "Catalunya està en el seu dret de defensar la independència. És la llibertat que té cada poble per decidir el seu futur."

La pregunta és: quants segles han de passar perquè la cultura democràtica de Bosé i Del Bosque, deixi de ser anecdòtica i esdevingui majoritària a Espanya? De moment no hi ha resposta, perquè l'evolució que demanem és antagònica amb la naturalesa d'aquell país. La seva història, una història de dominació i d'anorreament de pobles, cultures i llengües, n'és la prova. I si a això hi afegim que l'estatus d'Espanya és insostenible sense la subordinació de Catalunya, en la mateixa mesura que l'estatus de l'amo és insostenible sense la subordinació de l'esclau, entendrem la virulència de la reacció espanyola davant l'horitzó immediat d'una Catalunya independent.

Com he dit, molts catalans volem creure que hi ha un sector de la societat espanyola veritablement democràtic i disposat a acceptar la voluntat del Parlament de Catalunya. Però, perquè aquesta creença deixi de ser un acte de fe, cal que aquest sector es faci visible i que amb veu alta i clara rebati els atacs i les amenaces que el Partit Popular i el Partit Socialista llancen contra Catalunya i que defensi la independència catalana –encara que no la desitgi– com un dret inalienable de tots els pobles de la Terra. Són, per tant, aquests espanyols demòcrates de pedra picada els qui han de blasmar el nacionalisme d'arrel totalitària que nega a Catalunya la seva condició de subjecte polític; cosa que significa la negació de la nació catalana, de la seva història i dels seus drets nacionals. Són aquests espanyols, en definitiva, els qui, des de la radicalitat democràtica, s'han de pronunciar contra l'Espanya que afirma que el poble català no existeix. Volem conèixer-los i escoltar com fan seves les paraules de Miguel Bosé i Vicente del Bosque. Al capdavall, si Espanya està interessada a saber el nombre de catalans independentistes, Catalunya també té interès a saber el nombre d'espanyols demòcrates.

El Singular Digital , 23/10/2012
 
Atacs, mentides i amenaces Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 24 octubre 2012
Alfons López TenaL'acte d'Alfons López Tena, diputat de Solidaritat Catalana, a Sant Cugat, ha estat molt positiu, perquè els seus coneixements jurídics han servit per esvair el fantasma de la por amb què els nacionalistes espanyols de dretes i d'esquerres intenten frenar Catalunya en el seu camí a la independència. Mai com ara el món havia estat tan pendent de nosaltres, mai com ara Catalunya havia aparegut en les portades dels mitjans de comunicació internacionals amb la seva identitat nacional reconeguda com a subjecte polític. I és precisament aquesta projecció el que posa tan neguitós l'espanyolisme. Només cal veure els atacs, les mentides i les amenaces que llancen el PP i el PSOE per atemorir la gent de bona fe. Per sort, no se'n sortiran. No podran perquè el camí que hem emprès no té retorn i perquè és ben obvi que només ataca, menteix o amenaça qui no té arguments. La prepotència i la mentida no són arguments, són debilitat intel·lectual. La debilitat intel·lectual d'un dominador que es creu amb dret a imposar la seva voluntat a un tercer. Que ningú no es cregui la mentida segons la qual una Catalunya independent sortirà de la Unió Europea. I ara! Com diu López Tena, "Els catalans som europeus, i perquè perdem el dret de lliure circulació a la UE, cal que vulguem sortir-ne", i la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, ho ha reafirmat amb aquestes paraules: "Cap llei no diu que Catalunya hagi de sortir de la UE si s'independitza. La legislació internacional no diu res que s'assembli a això". Queda clar, doncs, que no hem de fer cas de les mentides propagades pels fantasmes de la por. Els fantasmes de la por són aquells que, conscients de la seva desubicació en una Catalunya independent, estan fent mèrits com a actors per treballar al Túnel del Terror del Tibidabo.

Diari de Sant Cugat , 19/10/2012
 
El Partit Popular, enemic de la cultura Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 21 octubre 2012
El Partit Popular, enemic de la culturaL'atac ferotge del Partit Popular a la cultura tindrà gravíssimes conseqüències en tots els àmbits d'aquest sector a Catalunya. I Sant Cugat, evidentment, no se n'escaparà. No és estrany que hi hagi tanta indignació. La gent econòmicament més feble, després de ser víctima de la corrupció en les altes esferes, no sols veu com els corruptes continuen en llibertat i no tornen els diners que han robat, sinó que, a més, es veu condemnada a pagar la sagnia que aquests individus han provocat.

La situació, òbviament, és molt greu, perquè, a l'espoliació diària que patim com a catalans per part d'Espanya -12.000 euros anuals per família-, a les retallades en serveis bàsics i a les xifres inquietants d'atur, ara hi hem d'afegir l'augment de l'IVA, que en diversos camps culturals s'ha apujat tretze punts i ha passat del 8% al 21%. És a dir, que anar avui al teatre, al cinema o a un concert és molt més car que fa dos mesos. I també ho és, per exemple, la compra d'obres d'art. En aquest darrer cas és un cop molt fort per a les galeries i per als artistes no consagrats, ja que serà difícil que es venguin aquelles obres que no suposin una inversió segura.

A Sant Cugat, a més de les galeries, dels cinemes i del Teatre-Auditori, ho patiran també moltíssimes entitats culturals, com ara el Teatre de la Unió, o determinats espectacles que se celebren en equipaments municipals. En aquest sentit, m'agrada la definició que en fa Àngels Ribé, Premi Nacional de Cultura i de les Arts 2012 en Arts Plàstiques: "L'art cohesiona un poble; si a un poble li treus l'art, es desfà". Doncs sí, és cert. Però és que l'atac del Partit Popular a la cultura consisteix justament en això: lobotomitzar l'individu, fer de la cultura un privilegi de rics i destruir tot allò que ajuda la gent a pensar i a decidir per si mateixa.

Cugat.cat , 19/10/2012
 
Rates als Quatre Cantons Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 18 octubre 2012
Rates als Quatre Cantons¿És normal que les rates es passegin per la plaça dels Quatre Cantons, al cor de Sant Cugat, com si fossin vianants? Ho pregunto perquè les he vist tot sovint anant amunt i avall en ple dia, no pas de nit, molt a prop dels contenidors situats a tocar del carrer de Santiago Rusiñol. Són rates que deuen formar part d'una colònia que habita en aquella zona i que ha trobat en els contenidors esmentats un restaurant de cuina catalana amb un menú de franc molt divers i saborós. Òbviament, s'imposa una actuació municipal immediata en aquell indret, però no es pot descartar l'existència de més colònies de rates en altres llocs igualment transitats. Sabem prou bé que els contenidors són un focus d'atracció per a aquestes bèsties per la senzilla raó que és habitual trobar-hi restes de menjar de tota mena al seu voltant. Són restes de menjar que provenen de l'incivisme. I és que hi ha ciutadans que no saben viure en col·lectivitat perquè tenen el costum de no molestar-se a dipositar la bossa d'escombraries en el contenidor. Es veu que si ho intentessin, l'esforç titànic d'obrir-ne la tapa els deixaria encarcarats. "Obrir un contenidor?", diuen, "I ara! Quin horror!". Per això deixen sempre la bossa d'escombraries a terra, sense reflexionar sobre les conseqüències del fet. Pensen que les seves deixalles desapareixen per art d'encanteri i ni els passa pel cap que són moltes les bestioles que n'estriparan el plàstic escampant-ne el contingut. És molt lamentable, això. La convivència té unes regles, i no embrutar l'espai públic és una de les més elementals. Algú pot pensar que aquest comportament és propi de gent sense estudis, però no és cert. Jo mateix he observat persones universitàries deixant les escombraries a terra sense avergonyir-se'n. Hi ha de tot. L'incivisme és una xacra ben transversal.

Diari de Sant Cugat , 12/10/2012
 
L'atemptat contra Artur Mas Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 18 octubre 2012
Artur MasDesitjo sincerament una vida molt llarga i feliç al president Mas. Crec que és un polític de molt alt nivell, que enforteix l'autoestima del seu país quan va pel món i que està cridat a ser -si ell mateix no ho esguerra- un personatge rellevant de la nostra història. De moment -empès per nosaltres-, ha fet el que no havia fet mai cap primer mandatari català en els darrers tres segles, que és situar Catalunya en el mapa del planeta i atreure l'interès de tots els mitjans de comunicació internacionals sobre la nostra identitat i els nostres anhels. Fins ara, més enllà del Barça i de la ciutat de Barcelona, la nació catalana, vista des de l'exterior, només era un subjecte polític a ulls de les elits més informades. La resta del món no en sabia res. D'Escòcia i del Quebec sí que en sabia, però de Catalunya no. Ara, tanmateix, la situació ha canviat. I el president Mas, en qualitat de president, ha esdevingut la figura més visible d'aquest procés que hem iniciat i que ha de culminar en un breu espai de temps -força més breu del que molts independentistes es pensen- en la consecució d'un Estat independent.

Una altra cosa, això sí, són els pals a les rodes que Espanya posarà per impedir que la independència sigui una realitat. Aquests pals hi seran, és obvi. I hem d'estar preparats per a tota mena d'atacs i amenaces, sense caure en les provocacions. En veurem de tots colors. Ja hem vist que Espanya fins i tot passeja els seus avions de guerra, bombarders F-18, a molt poca distància dels nostres caps al Pallars Sobirà, al Ripollès, al Berguedà i a la Cerdanya per tal d'atemorir-nos. I és que, per al violent, un avió de guerra és la prolongació del seu penis i necessita exhibir-lo en públic per a reafirmar-se. Però això, repetim-ho, no és res comparat amb altres coses que poden passar i hem d'estar preparats. Oi que no s'ha pogut esbrinar mai qui va ordir la trama del magnicidi de Dallas, de l'any 1963? Se n'han fet molts llibres i pel·lícules, sí. Però qui hi havia al darrere de Lee Harvey Oswald, l'home que se'ns ha dit que va disparar contra John Fitzgerald Kennedy? I què en sabem del magnicidi d'Estocolm, de l'any 1986? Qui hi havia al darrere de Christer Pettersson, el presumpte atacant d'Olof Palme? De teories n'hi ha per a donar i vendre, però res més. En el cas d'Oswald, hi trobem un comunista casat amb una russa; i en el de Pettersson, un drogoaddicte que va sortir de la presó perquè no hi havia proves concloents contra ell.

Algú pensarà que l'advertiment que faig en aquest sentit, referit a la persona d'Artur Mas, és inversemblant. Però no ho és gens. Ni molt menys. Artur Mas s'ha convertit en l'enemic públic número u d'Espanya i seria un gravíssim error d'ingenuïtat no preveure la possibilitat que pugui patir un atemptat. De fet, estic segur que les mesures de seguretat de la seva persona s'han intensificat des de l'Onze de Setembre passat. Per altra banda, vull fer notar que la temença que expresso crec haver-la percebut també en la velada insinuació de l'expresident Jordi Pujol en el programa ‘El convidat', de TV3. Pujol hi diu: "Hi ha algú que si ara es morís, seria realment un trauma molt gros per al país." I Albert Om li pregunta: "Qui?" I Pujol respon: "En aquest moment? Hem quedat que no parlaríem de política". Això és tot. No diu res més. Però sembla força evident que s'està referint a Artur Mas.

Hem de tenir en compte també, que, si un fet així s'esdevingués -sense excloure l'accident-, el malfactor respondria a un perfil de manual. Vull dir que seria un drogoaddicte, un ultra, un boig, un fanàtic... En definitiva, el personatge ideal per neutralitzar tota teoria sobre un complot polític i poder presentar el magnicidi com l'obra incontrolable d'un pària social o d'un desequilibrat. No podem oblidar que d'un Estat com Espanya, que va crear una banda terrorista des del seu govern, que no ha revelat mai la identitat de l'home X que hi havia al darrere i que té en llibertat els seus cervells i els seus assassins, ho podem esperar tot. Absolutament tot. Per tant, cal que estiguem amatents. I el president Mas farà bé de prendre mesures molt especials en les seves aparicions públiques així com en els aspectes relatius a la seva integritat física. Fins i tot els més banals o insignificants. Som a punt de segar les cadenes, i això és més del que pot suportar qui ens vol encadenats per sempre.

El Singular Digital , 16/10/2012
 
La singularitat de Jaume Barberà Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 16 octubre 2012
Jaume BarberàLa personalitat de Jaume Barberà, com a director i presentador de programes a Televisió de Catalunya, no admet el terme mitjà. O agrada molt o no agrada gens. Els seus detractors diuen que té un estil excessivament seriós, que s'aparta de la dinàmica més aviat alegre de l'emissora, cosa que, fins a cert punt, és certa, perquè és un comunicador amb unes maneres molt personals. Però, des del meu punt de vista, aquest és un dels seus principals valors: l'estil propi. No m'estranya que el seu programa es digui Singulars, ja que trenca el tarannà artificiosament distès de molts programes fonamentats en la cultura del hi-hi, ha-ha. Ara, pel que sembla, a la ràdio i a la televisió tot s'ha de dir de manera riallera, mirant de no encaparrar l'audiència. No fos cas que un excés de treball intel·lectual la fatigués i canviés d'emissora.

A Jaume Barberà, en canvi, li interessen les persones que no pretenen complaure tothom i que no sobredimensionen la banalitat. Persones que tenen coses a dir, encara que aquestes coses puguin resultar incòmodes a aquells que ens volen submisos i adotzenats. I, en aquest sentit, les edicions protagonitzades per personatges com Germà Bel, Edward Hugh, Jonathan Tepper o Carles Boix, sobre la viabilitat econòmica de la independència de Catalunya, han estat exquisides.

La força de Barberà com a comunicador és que no actua davant la càmera, simplement és ell mateix treballant a cor obert davant l'espectador i mostrant-li amb naturalitat tot allò que l'admira, que l'encurioseix o que el neguiteja. És tot un plaer gaudir de periodistes com ell, per als quals la salvaguarda de la seva carrera mai no és més important que el compromís amb la llibertat del seu país. Tot un plaer i tot un luxe.

Nació Digital , 13/10/2012
 
La remodelació de la plaça de Barcelona Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 14 octubre 2012
Plaça de Barcelona de Sant Cugat
Plaça de Barcelona de Sant Cugat
És un plaer passejar-se per la plaça de Barcelona de Sant Cugat, després de la remodelació que s'hi ha fet. Aquesta plaça sempre ha estat un dels meus llocs preferits de la ciutat. Sobretot perquè els seus veïns i els seus edificis han resistit molt bé i no han sucumbit a l'afany depredador de les excavadores. Aquesta resistència, a més, encara resulta més meritòria si tenim en compte que a la plaça, llevat de l'antic Ajuntament, no hi ha cap edifici emblemàtic que, per si mateix, hagi contribuït a la preservació del conjunt.

La plaça de Barcelona, situada al cor d'una ciutat que ha crescut vertiginosament en pocs anys, s'ha convertit en un recés de pau protegit per petits carrers que també evoquen el passat i que ens conviden a caminar-hi sense presses. Deu ser per això que em sembla tan esplèndida la remodelació que s'hi ha practicat, eliminant la circulació de vehicles, instal·lant-hi noves llambordes, conservant-ne els arbres i la sorra de la part central i anivellant-ne el terra, cosa que transmet una sensació d'unitat ambiental. Per altra banda, també és una feliç idea celebrar-hi els actes oficials de la Diada Nacional de Catalunya, ja que és una celebració que li imprimeix caràcter. Són coses, en definitiva, que ens fan dir que els 600.000 euros que ha costat tot plegat han estat ben emprats. Fixem-nos que només han transcorregut tres mesos de la remodelació de la plaça i la seva vida no sols ha fet un gir, sinó que ha crescut espectacularment. Senyal inequívoc que la gent ha redescobert l'indret i que les coses s'han fet bé.

Cugat.cat , 12/10/2012
 
12 d'octubre, dia feiner a l'escola catalana Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 12 octubre 2012
12 d'octubre, dia feiner a l'escola catalanaLes declaracions del ministre espanyol d'Educació, Cultura i Esports, José Ignació Wert, dient que "hi ha algunes evidències que relacionen el creixement del sentiment independentista amb el procés educatiu a Catalunya", i la seva amenaça de violar les competències de la Generalitat en matèria educativa imposant que l'espanyol sigui llengua vehicular a les escoles, expliquen la raó per la qual el Partit Popular es nega a condemnar el franquisme. No ho pot fer perquè equivaldria a condemnar-se a si mateix. El Partit Popular va ser fundat per la mà dreta de Franco i és molt difícil que aquesta mà es condemni a si mateixa.

Per això volen separar els alumnes a les escoles catalanes per raons de llengua, perquè necessiten que existeixin dues comunitats enfrontades que trenquin la profunda civilitat de la societat catalana. Els franquistes són així. Mancats d'atributs per imposar els "Principios del Movimiento" en el marc de la Unió Europea -els mateixos "Principios" que va jurar el seu rei-, utilitzen la democràcia per imposar l'espanyolització no reeixida del dictador. Fixem-nos que la ruïna econòmica que suposa gastar milers de milions en la construcció de línies de trens d'alta velocitat sense passatgers, amb l'única finalitat d'aplicar els principis franquistes de la "vertebració d'Espanya", és filla del mateix nacionalisme.

Sortosament, però, no se'n sortiran. Catalunya els ha perdut la por i ara se'n riu, de les seves amenaces. De fet, aquestes són un estímul per no desviar-nos ni un mil·límetre del camí que hem emprès vers l'Estat independent. Tanmateix, perquè això sigui així, és imprescindible que el nostre govern estigui a l'alçada del país. És cert que el president Mas ha dit que "Wert confirma que no entenen res ni ho volen entendre", i que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha reblat el clau dient que som davant "d'una ofensiva total contra el marc competencial català" per part d'un govern espanyol que "està intentant espanyolitzar l'alumnat de Catalunya".

Són paraules fermes, sens dubte. Però no n'hi ha prou. La fermesa es demostra amb fets, no només amb paraules. Cal tenir en compte que els hereus del franquisme poden recórrer a un canvi legislatiu i, com d'habitud, fer-se una llei a mida. N'hi ha prou que recordem que totes les lleis espanyoles estan fetes d'acord amb la voluntat del nacionalisme que encarnen el Partit Popular i el Partit Socialista.

Arribats aquí, consegüentment, Catalunya no ha de fer cas de les amenaces. Catalunya ha de tenir clar que Espanya mai no podrà obligar-la a fer allò que no vulgui fer. No hi ha cap poder al món, cap ni un, que sense l'ús de la violència, pugui passar per damunt de la voluntat de tot un poble en un sistema democràtic. És una qüestió de dignitat. I la dignitat es defensa per mitjà de la fermesa. L'entitat 'Escola en Català' és un exemple ben representatiu d'aquesta dignitat i d'aquesta fermesa. Per això demana que aquest 12 d'octubre totes les escoles i instituts de Catalunya no celebrin la "Fiesta de la "Hispanidad" i obrin les seves portes com si fos un dia feiner. La mateixa conselleria d'Educació hi està d'acord i ha suggerit que, encara que no s'imparteixin matèries curriculars, els centres poden celebrar-hi una jornada de portes obertes. Serà una bona resposta a una ofensiva que, com diu Mercè Escarrà, presidenta d'Escola en Català, "és una imposició més d'aquesta Espanya prepotent que ens nega als catalans el dret de ser lliures".

Tinguem present que el 12 d'octubre és una festa nacional espanyola que simbolitza la subordinació de Catalunya a Espanya. Però Catalunya, precisament perquè no és Espanya, té les seves pròpies festes nacionals. I d'acord amb això, és obvi que les úniques festes nacionals que la nació catalana ha de celebrar són les seves. Per tant, siguem conseqüents. Aquest 12 d'octubre, dia feiner a les escoles de Catalunya.

El Singular Digital , 9/10/2012
 
Les contradiccions del "sector catalanista" Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 11 octubre 2012
Les contradiccions del "sector catalanista"És un espectacle fascinant observar les estratègies que estan ordint certs polítics per tal de no quedar-se en fora de joc en una Catalunya independent. Parlo d'aquells polítics que han fonamentat la seva carrera en la satanització de l'independentisme, blasmant-lo, menyspreant-lo o desqualificant-lo, i que ara, en adonar-se que el país ha pres consciència dels seus drets i que el procés d'alliberament és imparable, fan declaracions i es postulen com a grans catalanistes a costa dels companys del seu mateix partit que, com a mínim, no diuen blanc on abans deien negre. El PSOE de Catalunya és tot un viver, en aquest sentit. I encara ho serà més a mesura que el procés avanci. Vull dir que veurem mutacions ben curioses en els dies que vindran. Dues de les més recents han estat les de Marina Geli i Montserrat Tura. No, no és que Geli i Tura es proclamin independentistes. No ho fan pas, això. Però sí que fan proclames que contradiuen tot allò que feien quan governaven. Marina Geli va anar a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre i Montserrat Tura ha dit: "Cap Estat no pot impedir que un poble expressi democràticament la seva veu". Molt bé.


Però recordem, tanmateix, que Marina Geli, l'any 2008, tot i tenir competències plenes, va decidir posar-se a les ordres del ministeri espanyol de Sanitat i no aplicar la llei antitabac perquè, en paraules seves, "no és bo que Catalunya es distanciï d'Espanya". Déu nos en guard que la llei antitabac catalana hagués posat en perill la unitat d'Espanya! I recordem també els enormes impediments que Montserrat Tura va posar els anys 2009 i 2010, com a consellera de Justícia, a la celebració de les consultes per la independència amb el mateix argument que feien servir els anglesos contra Gandhi i el seu poble: "La llibertat no és el que ens agradaria fer, sinó allò que les lleis ens permeten fer". Unes lleis fetes per la majoria absoluta eterna del Partit Popular i del Partit Socialista, el partit de la senyora Tura.


Per sort, Catalunya ha fet un tomb espectacular i el PSOE de Catalunya ha quedat alineat al costat del PP i Ciudadanos com a trident defensor de la sagrada unitat d'Espanya. Amb tot, no és això el que crida l'atenció. Això ja ho sabíem. El que crida l'atenció és que un partit com el dels socialistes, que es defineix com a catalanista, tingui un sector "catalanista". Si el partit de debò és catalanista, com s'entén que tingui un sector catalanista? Qui menteix, el partit, el sector o tots dos? No contesten. Però hi ha més preguntes. Una per a la senyora Geli: No és un contrasentit assistir a una manifestació per la independència de Catalunya, en veure's descavalcat del poder, i fer una política totalment subordinada Espanya quan es té el poder a les mans? I una per a la senyora Tura: Com es pot defensar la llibertat d'expressió quan s'és a l'oposició i impedir-la quan s'és al govern? No se'n diu intent de reubicació, d'aquestes contradiccions? És comprensible que la política estigui tan desacreditada. La societat s'adona que, en la lluita pel poder, l'ambició és molt més forta que els principis.

Racó Català , 4/10/2012
 
Les dues passions de Martí Gasull Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 09 octubre 2012
Martí GasullLa mort de Martí Gasull, ànima de la Plataforma per la Llengua, m'ha colpit moltíssim per diverses raons. La primera, perquè el coneixia personalment i dono fe que era un home exquisit. Però també per les circumstàncies en què ha mort, víctima d'una allau a l'Himàlaia amb set persones més, i perquè era molt jove, només 43 anys d'edat, i tenia un munt de projectes al cap que, malauradament, ja no podrà veure realitzats. Una vegada em va dir que les seves dues grans passions eren la llengua catalana i la muntanya, i és ben cert que en totes dues hi va posar el cor.

En el camp de la llengua, en concret, va fer una tasca impressionant amb la Plataforma. Aquesta entitat va treballar intensament en defensa d'Èric Bertran, el nen de 14 anys que l'any 2004 va ser acusat de terrorisme per haver demanat a una cadena de supermercats que etiquetessin els seus productes en català, i el desembre d'aquell mateix any Martí Gasull va acompanyar l'Èric a l'Audiència Nacional espanyola per fer-li costat davant la violació dels seus drets individuals.

També són obra d'en Gasull i de la Plataforma els estudis sobre la marginació de la llengua catalana en els diferents sectors del mercat així com la publicació d'un manual gratuït que es troba a moltes aules d'acollida de nouvinguts titulat El català també és meu i que respon preguntes com ara "Per què he de parlar català?", "Per què no em responen en català?" o "Com puc viure en català?".

Per sort, la Plataforma, que és una entitat amb 4.000 socis i 5.000 voluntaris, compta amb moltíssima gent valuosa que treballa amb el mateix esperit de Martí Gasull per retornar a la llengua catalana la seva condició de llengua comuna. Gasull ho resumia amb aquestes paraules: "El català suma i, per tant, aporta benefici, benestar i valor als ciutadans en tots els àmbits". Gràcies, amic. Catalunya és a punt de fer realitat el teu somni de llibertat.

Cugat.cat , 5/10/2012
 
Jaume Pla Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 08 octubre 2012
Jaume PlaÉs un actor extraordinari i versàtil, l'hem vist fent Shakespeare, Txèkhov, Molière, Espriu, Brecht, Rodoreda o l'abat Biure de Pedra i Sang. És un conversador càlid i afable, que sap escoltar i amb qui tinc el goig de compartir regularment una tertúlia a Cugat.cat i també una tertúlia amical a la plaça d'Octavià. És un home exquisit de 84 anys, positivista, amant de la vida i de les relacions humanes, interessat en els problemes del món i compromès amb la llibertat de Catalunya. No és un avi que viu de records i que explica batalletes, és un home d'avui, immers en el present i delerós d'implicar-s'hi. Deu ser per això que sembla molt més jove. Es diu Jaume Pla, va arribar a Sant Cugat el 1998, va rebre la Creu de Sant Jordi el 2011 i fa més de mig segle que viu amb la Laura, la dona que estima i per la qual hagué de lluitar a causa de l'oposició familiar. En Jaume, llavors, era un jove somniador, un noi de futur incert que volia ser artista i que frisava per treballar als escenaris interpretant personatges reals o imaginaris, però les famílies benestants com la de la Laura són refractàries a esperits aventurers i ell va haver de perseverar. “No pararé fins a aconseguir-te, Laura, perquè et desitjo amb tota la meva ànima", li va dir en una carta. I ella li va respondre: “Seré teva, Jaume, perquè jo també t'estimo". D'allò fa molt de temps, és clar. Les vivències han estat moltes i, com és lògic, les han passades de tots colors, però les mirades diuen molt més que les paraules i en les seves es nota que són inseparables. Jo em sento feliç d'haver conegut en Jaume Pla. Tinc una grandíssima estimació per ell, per la seva humanitat, per les estones que compartim i per les converses que mantenim, i el meu desig és que la vida em permeti seguir gaudint de la seva companyia durant molts anys.

Diari de Sant Cugat , 28/9/2012
 
L'evolució d'Artur Mas Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 04 octubre 2012
Artur MasÉs molt interessant l'evolució que ha fet Artur Mas en els darrers deu anys. Al principi, quan va ser escollit candidat de Convergència i Unió en substitució de Jordi Pujol, molts dels seus votants van arrufar el nas. No els acabava de fer el pes. Eren votants fidelíssims de Pujol –més pujolistes que convergents– i tota figura que se li acostés quedava eclipsada als seus ulls. Pujol és el polític més important que ha tingut Catalunya en els darrers trenta anys i ja té un lloc rellevant en la història del país. Estic convençut, a més, que la seva figura creixerà quan ja no hi sigui. Es reconeixerà el seu talent, la seva intel·ligència i la seva capacitat de lideratge. Però l'independentisme conseqüent mai no oblidarà que el seu desig de voler encaixar Catalunya a Espanya ens ha fet perdre un temps molt valuós. I la prova és que ell mateix reconeix el seu fracàs. "He fracassat", ha dit. I aquest fracàs encara es farà més palès en els dies que vénen, quan veurem ressorgir l'Espanya de sempre, l'Espanya eterna, l'Espanya antidemocràtica, l'Espanya que menysprea tot allò que ignora, l'Espanya que es reafirma per mitjà de la dominació. Tota l'energia que necessitàvem per alliberar-nos la vam malbaratar intentant democratitzar un Estat d'essències totalitàries, com ho demostra el ventall d'amenaces que estan desplegant per obligar-nos a sotmetre'ns a la seva santa voluntat. Cal regraciar, tanmateix, que Jordi Pujol, per fi, s'hagi adonat que l'única sortida de Catalunya és la independència i que ho hagi dit públicament, ja que la seva figura té una gran ascendència en moltíssims catalans.

Artur Mas tampoc no és el mateix polític de fa dues legislatures. En els set anys d'estada a l'oposició no va dormir a la palla. Es va preparar a fons i ara tenim un president que, a diferència de l'anterior, no és un delegat del govern espanyol a Catalunya, sinó algú que, empès pel seu poble –ell mai no hauria esperonat el poble–, s'ha compromès a retornar-li la dignitat. En aquest moment és massa d'hora perquè puguem copsar-ne la transcendència, però el seu discurs del 13 de setembre passat, a Espanya, dos dies després que una manifestació de dos milions de persones ocupés el centre de Barcelona amb un sol crit –"Independència"– i amb un sol lema –"Catalunya, nou Estat d'Europa"– passarà a la història i serà reproduït infinitat de vegades en el futur. I també serà recordada la frase que va pronunciar en el debat de política general per indicar que no sotmetria Catalunya a la mateixa humiliació que va patir el País Basc el dia que Juan José Ibarretxe va presentar el seu pla. La frase va ser aquesta: "Aquest cop no votarà el Congrés espanyol, sinó el poble de Catalunya".

Tanmateix, grinyolen força algunes expressions hispanocèntriques que Mas fa servir sovint, com ara "govern central" –en comptes de "govern espanyol"–, "a la resta d'Espanya" –en comptes de "a Espanya"– o "Catalunya se sent nació" –en comptes de "la nació catalana". És tota una contradicció que el president d'una nació, més enllà de quina sigui la conjuntura política, consideri que el govern central del seu país no és el govern que ell presideix, sinó el govern d'una altra nació. També és un oxímoron que reivindiqui la nació catalana i que alhora parli de "la resta d'Espanya", sense adonar-se que fent això està definint Catalunya com una part d'Espanya. ¿Per què tanta negligència en aquesta qüestió i tanta cura, en canvi, a no dir mai "Països Catalans"? Finalment, també desmereix que apel·li als sentiments per definir nacionalment Catalunya. Sembla que s'estigui justificant. No he sentit mai que Alemanya, Portugal o Noruega hagin dit que "se senten nació". No ho diuen mai perquè senzillament "són nació". Cadascuna amb la seva història, com Catalunya. Qui és té dret a ser. I Catalunya, com a poble adult, sap qui és i vol continuar essent. L'existència de la nació, per tant, és òbvia i no necessita ser justificada apel·lant als sentiments.

Aquestes expressions esmentades són molt més importants del que sembla, perquè mostren no sols el món mental de la persona en qüestió sinó també la manera com aquest món mental inclina les seves accions en un sentit o en un altre. Dit això, cal agrair al president Mas que hagi escoltat el clam del seu país –si no ho hagués fet hauria estat un suïcidi per al seu partit– i que vulgui retornar-li les llibertats nacionals que ara fa tres segles li van ser arrabassades per la força de les armes. És d'una gran honestedat per part seva la renúncia a presidir Catalunya un cop aquesta agafi les regnes del seu destí. Considero que es tracta d'un gest que dignifica encara més el procés que estem vivint i que l'honora com a governant, perquè no sols evitarà que algú pugui acusar-lo de voler rendibilitzar personalment els fets que s'esdevindran, sinó que constitueix un gest de gran intel·ligència política, en el sentit que pot passar a la història com el president que va segar les cadenes que empresonaven Catalunya. I quan això s'esdevingui, moltes de les lloances que rebrà vindran precisament de bona part d'aquells que ara mateix el blasmen. Voldrà dir que la fita assolida s'ha convertit en llegenda.

El Singular Digital , 2/10/2012
 
La mediocritat intel·lectual espanyola Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 01 octubre 2012
CaimanEspanya no és una nació, Espanya és una martingala política. I això li crea un complex d'inferioritat tan gran que intenta compensar-ho amb la prepotència i el despotisme. Sap que mai no ha convençut ningú perquè la paraula enraonar no forma part del seu idioma. Espanya no enraona, Espanya tiranitza; Espanya no escolta, Espanya amenaça; Espanya no respecta, Espanya menysprea. És la seva naturalesa i mai no canviarà perquè es reafirma per mitjà de totes aquestes coses. La seva inseguretat és tan gran, que tota rebel·lia li genera dubtes d'identitat. Sap prou bé que la seva vida és la història d'un fracàs. Volia ser un imperi anorreador de pobles, cultures i llengües i no sols ha fracassat, sinó que aquesta malignitat s'ha girat en contra seva i amenaça destruir-la. Per això, talment com una cacatua astorada, es posa les mans al cap i, presa d'un histerisme esperpèntic, crida: "Catalunya ÉS d'Espanya!", "El poble català NO existeix, només hi ha poble espanyol!".

Som, per tant, davant d'una mediocritat intel·lectual que, a més d'evidenciar una esborronadora manca d'arguments, mostra l'intent desesperat de legalitzar el dret de conquesta. Espanya creia que ho tenia tot ben lligat amb una Constitució militaritzada i amb una majoria absoluta a Madrid, i ara es troba que Catalunya en té prou amb unes eleccions per declarar unilateralment la independència. I com que se sap perdedora, parla de suspendre l'autonomia, d'empresonar el president de Catalunya i d'un munt de barbaritats més. Santa impotència, pobreta! Ha arribat l'hora que els catalans cantem al fracassat imperi espanyol aquella cançó de Robert Charles Guidry: "Adéu-siau, cocodril. No passares de caiman. El teu quac-quac no m'interessa. No m'emprenyis més".

Nació Digital , 29/9/2012
 
Onze de Setembre de 2012: la millor Catalunya Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 28 setembre 2012
Onze de Setembre de 2012: la millor CatalunyaLa grandiosa manifestació independentista de la Diada d'enguany passarà a la història, d'això no hi ha dubte. Ho farà per la seva magnitud, dos milions de persones, i ho farà per la seva transcendència. Però també ho farà pel seu civisme. En les sis hores que va durar no hi va haver cap incident ni tampoc insults contra ningú. Els únics crits que es van sentir van ser d'afirmació col·lectiva. Jo mateix, en tornar a Sant Cugat, vaig poder constatar la placidesa i la serenor que regnava en els trens plens de gom a gom i el comportament exemplar de la gent. Un comportament sense cridòria, sense presses, sense corredisses ni empentes per entrar als vagons i agafar seient.

Per això comparteixo plenament les paraules del president Mas, pronunciades l'endemà mateix de la manifestació, dient que "hem ofert al món la imatge de la millor Catalunya i hem transmès un missatge molt potent d'anhel de llibertat i de voler ser un poble normal entre els pobles i les nacions del món". Certament va ser així. I aquesta imatge i aquest missatge fan tanta ràbia al Partit Popular que no té res d'estrany que Alícia Sánchez-Camacho, sense sentit del ridícul, els hagi negat. Però no cal fer-ne cas, perquè el nacionalisme espanyol no n'ha tingut mai, de sentit del ridícul.

Quan el president Mas parla de "la millor Catalunya" no està parlant de catalans bons i dolents, sinó d'una Catalunya genèrica, una Catalunya enemiga de la violència i amant de la paraula, que és capaç d'aplegar dos milions de persones al carrer sense que hi hagi el més mínim incident. Això és el que el món va veure, la nostra profunda civilitat. I això és el que el Partit Popular no pot suportar, que aquest país fos capaç de reivindicar els seus drets nacionals amb un somriure als llavis. Doncs bé, mal que els pesi, així va ser. Tots els qui hi érem, somrèiem conscients de la nostra força. I entre la multitud hi havia en Lluís Llach, l'autor d'una cançó que ho resumeix tot en una frase: "I amb el somriure, la revolta".

Cugat.cat , 28/9/2012
 
El front nacionalista espanyol Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 26 setembre 2012
El front nacionalista espanyolNo cal remuntar-se gaire enrere per recordar aquella frase que el PP i el PSOE de Catalunya repetien a tort i a dret i que deia així: "En democràcia es poden defensar totes les idees, inclosa la independència de Catalunya". Era la seva manera de dir al món: "Fixeu-vos si n'és de demòcrata, Espanya, que fins i tot permet que hi hagi independentistes catalans". Ara ja no ho diuen, això. Ara que l'independentisme és majoria i que ells són minoria la frase ja ha desaparegut del seu vocabulari. Ara branden la Constitució espanyola com la Inquisició brandava la Santa Creu i, en nom de la Sagrada Unitat d'Espanya, violen el dret més noble i inalienable dels pobles: el dret de decidir per si mateixos el seu destí. Partit Popular, Partit Socialista i Ciudadanos -hi trobo a faltar la Falange, perquè contra les consultes tots quatre feien pinya- són partits d'esperit totalitari -per bé que amb formes diferents-, enemics de la llibertat, capaços de mentir, de manipular i de coses molt pitjors que encara han d'arribar per tal que allò que Franco va deixar ben lligat no ho deslligui la democràcia.

I és que són temps dolents per als partits nacionalistes espanyols. El país ha canviat, ha deixat enrere la pusil·lanimitat i està culminant el seu procés de maduració i de recuperació de l'autoestima. I, és clar, aquells que encara viuen de la subordinació de Catalunya a Espanya, aquells que havien muntat el seu negoci sobre la base de l'Espanya eterna, estan desconcertats davant d'una realitat que no entenen i que els està convertint en fòssils amb un interès merament arqueològic. De fet, és tan gran el seu desconcert, que encara no saben ben bé com reaccionar. Per això Alícia Sánchez Camacho, Pere Navarro i Albert Rivera -els tres nacionales- es miren entre ells i es pregunten com ho poden fer per crear un front nacionalista espanyol sense que es noti que pensen el mateix. De moment, però, es troben en la fase de negació de la realitat. Pensen que negant, amagant o manipulant la realitat aquesta es capgirarà al seu favor. I això és el que estan fent. A part del ridícul, és clar.

Només cal veure com pretenen minimitzar els dos milions de persones que es van manifestar l'Onze de Setembre a Barcelona adduint que a Catalunya hi ha set milions i mig d'habitants. Però no diuen res dels catalans que es van manifestar a la resta del país i dels 800.000 que van seguir la manifestació per TV3. Hom dirà que encara quedarien tres milions que no van fer cap acció relacionada amb la independència de Catalunya. I és cert. Però qui ho diu que aquestes persones que eren a casa seva o de viatge o que treballaven no volen la independència del seu país? Que fàcil que és fer volar coloms mitjançant un judici d'intencions. Posats a comptar, caldrà recordar-los que el nacionalisme espanyol -PSOE, PP i Ciudadanos- va obtenir només un milió de vots l'any 2010 a Catalunya. I al ritme que van les coses, sembla que en les properes eleccions la xifra pot quedar reduïda a la meitat. S'entén, per tant, que estiguin tan neguitosos. Ens volen residuals perquè saben que en una Catalunya independent, els residuals seran ells. D'això se'n diu residualitzadors residualitzats.

El Singular Digital , 25/9/2012
 
Manifestació d'independència Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 25 setembre 2012
Manifestació 11s2012El temps sempre és inclement. Per més que vulguem, mai no s'atura. Però té un avantatge, i és que, a diferència dels qui escriuen la història, que sempre són els guanyadors, no fa distincions i, tard o d'hora, acaba posant tothom al seu lloc. La manifestació de la Diada Nacional de Catalunya del 2012 ha traçat una ratlla inesborrable entre un passat de derrota i un futur de llibertat. A la banda del passat hi resta la Catalunya captiva, emmanillada, espoliada i humiliada i a la banda del futur hi apareix, de manera ben diàfana, la Catalunya lliure i independent que mai no hauria deixat de ser. I els partits polítics, de dretes i d'esquerres, que en virtut dels seus interessos ideològics, econòmics i electorals no s'adonin d'això es veuran fossilitzats per la implacabilitat del temps. La independència de Catalunya ja és imparable i tant els profetes apocalíptics com els venedors d'una Catalunya eternament lligada a Espanya desapareixeran com ho van fer els xarlatans que al segle XIX recorrien l'Oest nord-americà amb un carretó venent remeis miraculosos contra la calbesa. Quan un poble és prou madur per prendre consciència dels seus drets no admet cap altre estadi que la plena llibertat en un pla de solidària igualtat amb la resta de pobles lliures del món. És la conseqüència lògica de saber que la independència d'una nació adulta, a més d'un dret inalienable –remarquem-ho: inalienable– és una obligació ineludible. I això és així perquè tota persona o col·lectivitat nacional amb consciència de ser-ho no sols hi estan legitimades pel sentit comú i pels Drets Humans, també hi estan obligades per raons morals i pel sentit de la responsabilitat. Per tant, els partits refractaris a aquests principis estan condemnats a desaparèixer.

Diari de Sant Cugat , 21/9/2012
 
Campanes al segle XXI Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 25 setembre 2012
Monestir de Sant CugatDarrerament, en alguns mitjans de comunicació de Sant Cugat, hi ha hagut una petita polèmica entre una persona que considerava incívic el fet que les campanes del Monestir toquin de nit i una altra que ho defensava. La primera adduïa que les campanes són cosa del segle X, quan la gent no tenia rellotges ni despertadors, i que ara som al segle XXI i ja no calen. L'altra persona, per contra, afirmava haver nascut al costat d'un campanar sense que això li hagués impedit dormir i convidava a lluitar contra l'autèntic incivisme tot blasmant els motoristes amb tubs d'escapament sorollosos. Jo, personalment, sóc del mateix parer que aquesta segona persona i ja he escrit diversos articles [1, 2] en defensa de les campanes. De fet, també visc al costat del Monestir i les sento perfectament, fins al punt que en les darreres quatre dècades, amb excepció dels quatre anys viscuts a La Floresta i a Valldoreix, les campanes han format part de la meva vida a Sant Cugat. Vull dir que sempre he tingut present que el Monestir ja existia quan jo hi vaig arribar i que si no m'agraden les campanes ningú no m'obliga a viure-hi a la vora. Sóc jo, en definitiva, qui va triar ser veí del Monestir, no pas al contrari. Avui, certament, tothom té rellotge i les campanes han deixat de ser una eina vital, però el seu valor simbòlic està molt per damunt de la seva aparent inutilitat. Crec que mesurar el valor de les coses només des d'un punt de vista pràctic ens degrada com a civilització. Ara tot ha de servir per alguna cosa i si no serveix esdevé una nosa. Quina sort que Antoni Gaudí o Lluís Domènech i Montaner no pensaven igual quan van fer La Pedrera i el Palau de la Música, per exemple, ja que si del que es tractava era d'habitar la primera i d'escoltar música al segon, amb quatre parets llises n'hi havia prou, oi?

Diari de Sant Cugat , 14/9/2012
 
Ara és l'hora de les estelades Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 23 setembre 2012
Ara és l'hora de les esteladesEls dies al voltant de l'Onze de Setembre feia goig mirar els balcons i finestres de Sant Cugat i veure-hi tantíssimes estelades. Mai, en tota la història, no s'havia vist una cosa així, ni a Sant Cugat ni a Catalunya. I la prova no és només que estiguessin exhaurides en molts punts de venda, sinó les llarguíssimes cues que es formaven en els establiments que encara en tenien, com per exemple La Casa de les Boines, de Terrassa, que, atesa la rapidesa amb què els estocs desapareixien, només permetia comprar una estelada per persona.

Catalunya ha madurat i, a més de comprendre que l'única solució a l'asfíxia política, financera, econòmica, cultural i lingüística que pateix passa per la gestió dels seus propis recursos, també ha comprès que aquesta gestió és absolutament impossible sense les estructures pròpies d'un Estat independent. Un Estat independent que, com és lògic, serà solidari amb els pobles del món que es moren de fam, no pas amb una Espanya que gasta el que no té construint autovies de franc, aeroports fantasma i trens d'alta velocitat sense passatgers amb diners catalans i que persegueix la llengua catalana al País Valencià, a les Illes i a la Franja de Ponent.

Les paraules de l'alcaldessa de Sant Cugat Mercè Conesa i del regidor de la CUP Guim Pros, el passat Onze de Setembre, ho van resumir molt bé. Conesa va dir:
"No hem de tenir por de fer un pas endavant com a país. Tampoc no hem de tenir por a decidir per nosaltres mateixos. Qui pot negar-nos aquest dret en ple segle XXI?".
I Guim Pros ho va reblar així:
"La llibertat dels Països Catalans s'aconseguirà el dia que siguem lliures nacionalment i socialment, i, per tant, cal reivindicar la llibertat nacional i la justícia social".
Són paraules que fan de bon escoltar. Ara veurem si el govern té bona oïda.

Cugat.cat , 21/9/2012
 
<< Inici < Ant 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seg > Final >>

Resultats 631 - 700 de 1819
spacer.png, 0 kB