spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Articles
Articles
L'independentisme submís Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 25 març 2012
L'independentisme submísQuan alguns catalans es pregunten per què estem com estem, és a dir, per quina raó Catalunya sembla avui més a prop de la seva desaparició nacional que no pas quaranta anys enrere, no els cal cap esforç titànic per trobar-ne la resposta. En tenen prou de veure tot el que ha hagut de fer la societat civil catalana, sense ajuda de ningú, per contrarestar la bena que la classe política i els mitjans de comunicació els han posat als ulls. L'ocultació, minimització o banalització de les agressions que patim forma part d'aquesta estratègia política que pretén fer-nos creure que la insubmissió no és bona perquè pot empipar l'amo espanyol. I ja se sap que si l'amo espanyol s'empipa podria arribar a l'extrem, Déu no ho vulgui, de titllar-nos de radicals. Oh, quin horror! A mi mateix m'agafen calfreds, només de pensar-hi. Es tracta, per tant, de practicar l'independentisme submís. Aquella cosa tan bonica d'Esquerra anomenada "pluja fina".

Heus aquí tres petites mostres ben recents d'aquesta praxi tan entenimentada:

  • Joana Ortega, vicepresidenta del govern, en resposta a la petició del diputat Toni Strubell, de Solidaritat, de fer costat als ajuntaments davant la imposició de la bandera espanyola: "No volem generar problemes on no n'hi ha. No volem una guerra de banderes. [...] Si la llei no agrada el que cal fer és treballar per canviar-la en comptes de treballar per incomplir-la".

  • Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, demanant a l'alcaldessa de Sant Pol de Mar que faci onejar la bandera espanyola a l'Ajuntament, no fos cas que l'acusessin de "radical": "La provocació que ens fan els contraris a la bandera catalana serveix perquè nosaltres quedem com uns radicals. I nosaltres hem de ser gent radicalment catalana, que volem que el nostre país sigui un Estat, però som moderats i volem a tothom".

  • Anna Simó, portaveu d'Esquerra: "L'únic antídot a l'espoli fiscal és el concert econòmic, i el govern disposa de majoria parlamentària per avançar en aquesta direcció".

D'entrada, caldria que la senyora Ortega ens expliqués com es capgira una realitat adversa defugint el conflicte generat per aquesta mateixa realitat. Sobta, francament, que la senyora Ortega no s'hagi adonat que un dels trets que identifiquen més diàfanament el submís és que tendeix a considerar conflictiu tot esclau rebel i a mostrar-se força obedient davant les lleis que l'esclavitzen. Deu ser per això que la vicepresidenta pensa que allò que provoca conflicte és el rebuig a la bandera espanyola i no pas la seva imposició. El que no diu, tanmateix, és de quina manera treballa ella per capgirar aquesta imposició.

Amb relació a les paraules del senyor Vila d'Abadal, hi ha alguns aspectes de caràcter semàntic força sorprenents. Per una banda, ens diu que hem d'evitar quedar "com uns radicals", i, per l'altra, ens demana que siguem "gent radicalment catalana", atès que "som moderats". Quin embolic. En què quedem, hem de ser "radicals" o hem de ser "moderats"? Costa d'entendre, perquè, si som moderats en la defensa de la catalanitat, com podem ser radicalment catalans? El moderat sempre compleix les normes de la presó, per això no sols no se n'evadeix -evadir-se està prohibit- sinó que s'hi acomoda. Això sí, ningú no li pot negar que treballa força per aconseguir que la seva cel·la sigui una cel·la diferencial. La pregunta és: pot arribar a tenir un Estat un poble que ni tan sols és capaç de plantar-se davant la imposició d'un tros de roba?

Finalment, pel que fa a les declaracions d'Anna Simó, en qualitat de portaveu d'Esquerra, són el viu retrat de l'autonomisme. Que un partit que es vanta de ser independentista arribi a l'extrem de dir que l'únic antídot contra l'espoliació fiscal és el concert econòmic, en lloc de la independència, demostra fins a quin punt constitueix un frau electoral per si mateix i un instrument al servei de l'immobilisme més patètic. Tanmateix, si veritablement creu que el concert econòmic és a les mans de CiU, atesa la seva actual majoria parlamentària, per què no va assolir-lo Esquerra, aquest concert, en els set anys de majoria parlamentària de govern tripartit "catalanista i d'esquerres"? Què se n'ha fet, d'aquella famosa clau que el 17 d'octubre de 2006 Carod-Rovira esmentava cofoi tot dient: "la tinc a la butxaca"?

Davant d'aquest panorama, és comprensible que sigui la societat qui s'organitzi pel seu compte i que, després de l'èxit i de la projecció internacional de les consultes, estigui ara treballant en el projecte de l'Assemblea Nacional Catalana, que es va constituir el passat 10 de març al Palau Sant Jordi de Barcelona. Quan els gestors polítics d'un poble sotmès defugen les seves responsabilitats en la consecució d'un Estat propi, és la societat civil qui n'ha d'agafar les regnes.

e-notícies , 22/3/2012
 
El setge a la llengua catalana també és violència Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 24 març 2012
El setge a la llengua catalana també és violènciaEl violent psicològic, que és infinitament més pervers que el violent físic, té dues coses al seu favor per garantir-se la impunitat. La primera és que els seus cops no fan sang, ni soroll, ni deixen marca; la segona és que compta amb el suport d'aquells que s'escandalitzen quan algú trenca un vidre aliè, però que guarden un silenci còmplice davant d'agressions molt més sibil·lines o en homenatges del seu partit a antics dirigents feixistes. Val a dir, tanmateix, que l'aspecte més perniciós d'aquesta violència no rau únicament en la seva invisibilitat, sinó en la manera com manipula la víctima per tal d'empènyer-la a una reacció de violència física que permeti mostrar-la com a botxí davant la societat. Es tracta, per tant, que la societat, coneixedora només de la reacció, no pas de les maniobres que han alimentat aquesta reacció, emeti un judici merament epidèrmic dels fets. És a dir, que en lloc de considerar l'agressió una reacció a un cúmul d'agressions prepotents anteriors, cosa que no seria un eximent però sí un atenuant, la consideri una acció inicial en tota regla.

El Partit Popular és un mestre en aquesta praxi. Primer exerceix una violència psicològica repulsiva a través de tot l'aparell de l'Estat contra la nació catalana i la seva llengua -a Mallorca fins i tot hi ha persones jubilades fent vaga de fam contra els atacs del PP a la llengua-, i després espera que quatre eixelebrats piquin l'ham i li llancin una pedra per poder rendibilitzar mediàticament l'agressió i presentar-se com a víctima. Sense anar més lluny, l'operació per acabar amb la immersió lingüística a Catalunya és violència en el sentit més literal del terme. Com ho és també l'intent d'extingir la llengua catalana al País Valencià, a les Illes i a la Franja de Ponent. És la violència repulsiva del Partit Popular, que demana cínicament que la societat condemni el trencament d'un vidre a la seva seu de Sant Cugat mentre continua negant-se a condemnar el règim franquista, un règim sanguinari que va cometre milers de crims contra la humanitat.

Per això deia jo mateix en un article anterior que, com diu la saviesa popular catalana, "qui sembra vents, cull tempestats". Aquesta frase, mal que pesi a l'espanyolisme -que en la seva ignorància arribava a considerar-la una traducció de la seva equivalent espanyola-, forma part dels vint-i-cinc mil refranys i proverbis catalans més antics en la mateixa mesura que també forma part de la saviesa popular francesa. A França la diuen així: "Qui sème le vent récolte la tempête".

Cugat.cat , 23/3/2012
 
Nacionalisme espanyol i complex d'inferioritat Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 21 març 2012
Nacionalisme espanyol i complex d'inferioritatNacionalisme espanyol i intel·ligència són termes contradictoris. El nacionalisme espanyol, especialment l'ultranacionalisme que avui dia encarnen el Partit Popular i Ciudadanos, és l'antítesi de la intel·ligència. Té arrogància i agressivitat, sí, però intel·ligència no. De fet, la seva sola existència ja és un insult a la intel·ligència. Una altra cosa és que hi hagi catalans que es deixin intimidar per aquesta arrogància i per aquesta agressivitat fins al punt de confondre-les amb un cervell maquiavèl·lic que barrina i barrina les vint-i-quatre hores del dia contra Catalunya. Però els enemics de Catalunya no són intel·ligents. Tenen un Estat agressiu al darrere, això és obvi. Però no són intel·ligents. Si ho fossin, encara que només fos una mica, no farien res del que fan. No ofegarien econòmicament Catalunya, ni prohibirien les seleccions nacionals, ni imposarien la bandera espanyola als ajuntaments catalans. Al contrari. Si fossin intel·ligents donarien el màxim peixet a la societat catalana per tal de tenir-la contenta i enganyada amb un sistema de finançament com el d'Euskal Herria, deixarien que Catalunya competís internacionalment com ho fa Escòcia i es mostrarien indiferents a l'absència del símbol nacional espanyol al balcó dels nostres consistoris.

El problema és que no ho poden fer, això. No ho poden fer perquè no són intel·ligents i perquè la cerrazón -paraula sortosament intraduïble al català- és part inherent de la naturalesa espanyola, una naturalesa que abans es deixaria matar que no pas s'empassaria el seu esperpèntic orgull imperial. L'orgull els pot i serà la seva destrucció. I és que en realitat Espanya és un bluf, un tigre de paper amb un complex d'inferioritat tan immens que tot el que fa no és res més que una mostra escandalosa de la seva inseguretat. La imposició de la bandera espanyola n'és una prova. Si Espanya se sentís forta i segura de si mateixa no necessitaria imposar cap símbol. Però se sent feble i fracassada i els seus únics recursos són la ràbia i l'ús de la violència psicològica estatal per dir-se a si mateixa, no pas a nosaltres, que no és un tigre de paper. Però sí que ho és, i per comprovar-ho només cal llançar-li una galleda d'aigua a sobre. El dia que els catalans ho facin, descobriran l'engany. Llavors se sentiran tan avergonyits com l'au que descobreix que l'home que la intimidava era en realitat un espantaocells.

e-notícies , 19/3/2012
 
En vaga de fam per la llengua Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 21 març 2012
Jaume Bonet
Jaume Bonet
És molt greu el que està passant al País Valencià, a les Illes i a la Franja de Ponent amb la llengua catalana. Molt greu. Però a mi encara em sembla més greu la indiferència amb què s'ho agafen les autoritats del Principat. Deuen pensar el mateix que pensa Europa quan anem a Brussel·les a exclamar-nos de les agressions espanyoles que patim, que es tracta d'un afer intern de l'Estat espanyol. Deuen considerar que l'operació del Partit Popular, d'esborrar definitivament la llengua catalana del País Valencià, de les Illes i de la Franja, és un afer intern d'aquelles terres i que no ens hi hem d'immiscir. En ambdós casos és un greu error, tanmateix. S'equivoca Europa i s'equivoquen els nostres governants amb aquesta indiferència, perquè el desistiment de responsabilitats davant d'una agressió no n'evita els efectes. I l'intent, per part d'Espanya, d'aconseguir al segle XXI allò que no va poder aconseguir al segle XVIII, afectarà Europa sigui quin sigui el resultat. Negativament, en cas que Espanya aconsegueixi anorrear Catalunya, perquè desapareixerà un patrimoni cultural mil•lenari, i positivament, en cas que Catalunya se'n surti, perquè la consecució d'un Estat català voldrà dir que hi ha hagut un poble europeu que ha recuperat la seva llibertat.

En aquests moments, Espanya esmola les seves eines per consumar el genocidi de la llengua catalana. Ho fa al País Valencià, eliminant escoles de línia en llengua catalana –a Alacant, per exemple, ara fa tres cursos, ja només deu dels cinquanta-set centres públics i només un dels trenta-tres concertats tenien línies en aquesta llengua. A la Franja de Ponent, per decisió del govern aragonès, la llengua catalana deixa de dir-se "català i passa a dir-se "modalitat lingüística", es fixa la titularitat de l'espanyol com a única llengua oficial, s'eliminen les acadèmies de català i s'impossibilita que els ciutadans puguin adreçar-se en català a l'administració, ja sigui oralment o per escrit. I pel que fa a les Illes, per decisió del govern balear, el català deixa de ser un requisit per treballar a la funció pública i passa a ser un simple "mèrit". Diu el seu president, José Ramón Bauzà, que ho fan perquè el català "no sigui un obstacle que impedeixi l'accés de persones que superin les proves amb més nivell". Quin cinisme. Primer van arribar a les Illes i van imposar-hi la llengua espanyola, després van perseguir la llengua catalana i els qui la defensaven i, finalment, ara que ja li tenen el peu al coll, la satanitzen qualificant-la d'"obstacle". La llengua catalana, per tant, no és una llengua, és un "obstacle". I qui vol obstacles en el camí de la vida, oi?

Davant d'aquesta violència ferotge, uns jubilats de Mallorca –Jaume Bonet i Moll, Bartomeu Amengual i Josep Company– estan fent vaga de fam. Jo no sé si se'n sortiran, perquè la seva mort per aquesta causa no crec que amoïni gaire el nacionalisme espanyol. Però cal que tinguin el suport del Principat no sols com a defensors de la nostra llengua, sinó, sobretot, com a defensors de la nostra dignitat col·lectiva. La pregunta és: el nostre govern no té res a dir sobre el fet que en ple segle XXI, gairebé quaranta anys després de la mort d'en Franco, la llengua catalana hagi de ser defensada amb vagues de fam? No l'amoïna gens, això? No hi té res a dir? No hi té res a fer? Jo crec que sí. Jo crec que aquest odi i aquesta violència contra el nostre poble són motiu més que suficient per aïllar el Partit Popular. I perquè això sigui possible cal que el govern de Convergència i Unió no formalitzi cap més pacte amb una formació política l'objectiu prioritari de la qual és l'anorreament de la nació catalana i el genocidi de la seva llengua. Tenim territoris o espais vitals diferents, és cert, però som un sol cos. Pensar que Catalunya pot viure al marge del que passa a les Illes, al País Valencià i a la Franja de Ponent és tan ingenu com considerar que els habitants d'una casa poden viure al marge del que passa a les seves habitacions.

El Singular Digital , 20/3/2012
 
Set dones assassinades Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 20 març 2012
Cartell Dia Internacional de la DonaCrec que el veritable Dia Internacional de la Dona serà el dia que no calgui celebrar el Dia Internacional de la Dona. Dic això perquè aquesta diada que acabem de celebrar a Sant Cugat, amb un munt d'activitats i que és absolutament necessària, és també, en si mateixa, l'expressió d'un desequilibri social, un desequilibri que gairebé sembla normal de tan arrelat com està. Però no n'és, de normal. De fet, és una aberració. La prova la tenim en les set dones que han mort a Catalunya en aquests primers mesos del 2012 víctimes de la violència masclista. Potser algú consideri que aquesta xifra és insignificant, però, si és així, caldrà dir-li que en menys de tres mesos el nombre de víctimes del 2012 ja ha superat la meitat del total de víctimes dels anys 2011 o 2010. A mi, en tot cas, la xifra em sembla escandalosa. Però encara em sembla més escandalosa la naturalitat amb què tots plegats l'acceptem. Set dones han estat assassinades enguany per la seva condició de dones i no passa res. Absolutament res. Si la situació fos a l'inrevés i estiguéssim parlant de set homes assassinats per les seves dones l'alarma social i el ressò mediàtic serien radicalment diferents. "Què està passant?", ens preguntaríem. "Com pot ser que hi hagi tantes dones que assassinen els seus marits o exmarits?". I és que en el fons, en la nostra jerarquia social, ser dona encara és una categoria inferior. Per això, de la mateixa manera que l'assassinat de cinquanta africans és menys notícia que l'assassinat d'un occidental a l'Àfrica, també l'assassinat de set dones a mans de sis homes és menys notícia que l'assassinat de set homes a mans de set dones. No ho voldrem reconèixer i direm que l'assassinat d'una dona té el mateix interès informatiu que el d'un home. Però no és pas veritat. La nostra aquiescència ens delata.

Diari de Sant Cugat , 16/3/2012
 
La bandera espanyola, símbol d'opressió de pobles Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 18 març 2012
Bandera espanyola retirada a Sant PolObservem les recents declaracions de dos representants de l'ultranacionalisme espanyol amb relació a la imposició totalitària de la bandera espanyola en els ajuntaments catalans:
6/3/2012. María de los Llanos de Luna, delegada d'Espanya a Catalunya: "No es tracta d'una qüestió ideològica, sinó legal."

4/3/2012. Diego Sánchez, president del PP del Maresme: "La tensió la va començar un grup d'independentistes [de Sant Pol] que ha volgut crear problemes allà on no n'hi havia. [...] No s'hi val a dir que al balcó de l'Ajuntament no hi penja cap bandera, perquè la llei és prou explícita en el sentit que el símbol ha d'ocupar un lloc preferent als edificis públics."
6/3/2012. Albert Rivera, president de Ciudadanos: "Un alcalde ha de complir les lleis; complir la llei no pot ser una excepció, una anomalia, si no la volen complir que no es presentin per a alcaldes ni per a regidors. [...] No penjar la bandera és de neocacics; un alcalde no pot decidir que no penja una bandera o que penja una bandera pirata."
I ara observem què deien algunes d'aquestes persones o altres veus dels seus partits abans de l'afer de Sant Pol de Mar:
7/5/2010. Alícia Sánchez-Camacho: "Cal sortir de la crisi i no preocupar-se per un debat identitari que no preocupa a la Catalunya real ni és la seva prioritat."

15/10/2010. Pere Calbo, diputat del PP al Parlament: "Volem prescindir del debat identitari perquè volem resoldre els problemes reals que ocupen i preocupen la gent."
1/5/2010. Albert Rivera: "Amb presidents que només es preocupen per la identitat, la bandera, la nació i l'Estatut, no sortirem de la crisi. [...] Menys banderes i més feina."
Diu la vella dita que abans s'agafa un mentider que un coix, però sembla que encara es fa més via si el mentider, a més a més, és nacionalista espanyol. Revisem el seu discurs i veurem fins a on arriba la seva obsessió per imposar-nos una identitat, una bandera, unes lleis i uns costums que no són nostres, però que ells necessiten que ho siguin per deixar de quedar retratats com el que són: col·laboracionistes al servei d'un Estat que no té cap altra dèria que l'anorreament nacional de Catalunya.

Diu la senyora De Luna que "és una qüestió legal, no ideològica". Talment com si darrere d'una llei no hi hagués ideologia i no fos precisament una ideologia nacionalista espanyola la que imposés per llei l'exhibició de la bandera espanyola als ajuntaments catalans. Com és, aleshores, que als edificis dels Mossos d'Esquadra hi onegen les banderes catalana i espanyola mentre que als dels cossos policials espanyols només ho fa l'espanyola?

Diu Diego Sánchez, del PP, que "un grup d'independentistes de Sant Pol ha provocat problemes on no n'hi havia". Una altra mentida, ja que ha estat justament el seu partit nacionalista espanyol qui els ha creat. La crispació a Sant Pol ha començat just a partir del moment que el PP ha volgut imposar la bandera espanyola. Cap llei, si és justa, no pot imposar un símbol contra la voluntat majoritària, pacifica i democràtica d'una població.

Diu Albert Rivera que "un alcalde no pot decidir que no penja una bandera". Nova mentida, perquè no hi ha cap alcalde o alcaldessa que ho decideixi unilateralment. Ho decideixen les majories o els plens dels ajuntaments que, com tothom sap, estan formats per partits polítics que representen els vots i el sentiment de la ciutadania. I a la immensa majoria dels consistoris de Catalunya, la ideologia nacionalista espanyola representada pel PP, i encara més per Ciudadanos, té el pes específic d'un pèsol.

Diuen Sánchez-Camacho, Calbo i Rivera que "amb la crisi el debat identitari no ha de ser prioritari", que "volen prescindir d'aquest debat" i que "menys banderes i més feina". Molt bé, aleshores per què esmercen tanta energia volent imposar els símbols identitaris espanyols a poblacions catalanes que no en volen saber res? Si del que es tracta, com diu el ciudadano neocacic Rivera, és que hi hagi com menys banderes millor, de què es queixa? No és precisament això, reduir el nombre de banderes, el que fan els ajuntaments catalans quan prescindeixen de la bandera espanyola al seu balcó?

Magnífica, finalment, la decisió d'Arenys de Munt de celebrar una consulta per tal que sigui la ciutadania qui decideixi si vol o no vol la bandera espanyola al balcó del Consistori. Ara, per donar encara més legitimitat als governs municipals en aquesta qüestió, només cal que la iniciativa s'estengui arreu de Catalunya. La Casa de la Vila és la casa de la ciutadania, i és la ciutadania, només la ciutadania, qui ha de decidir quins símbols exhibeix al balcó de casa seva.

e-notícies , 15/3/2012
 
El Consell General de Dentistes contra Vitaldent Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 18 març 2012
VitaldentHi ha una multinacional dental amb presència a Sant Cugat que darrerament ha estat notícia per la seva política publicitària mancada d'escrúpols a l'hora d'anunciar-se en programes de televisió que converteixen els platós en autèntics podrimeners i que s'aprofiten de l'afany de lucre d'algunes persones per fer espectacle de les misèries humanes. Aquesta empresa es diu Vitaldent i l'escàndol es va produir arran de l'aparició de la mare d'un home condemnat per encobrir l'assassinat d'una noia de disset anys anomenada Marta del Castillo. Per aconseguir la presència d'aquella dona en el programa La noria, la cadena Tele-5 va pagar 9.000 euros que ara la fiscalia, en assabentar-se'n, ha decidit intervenir per eixugar els més de 400.000 euros que va costar la recerca del cos de la víctima al riu Gaudalquivir.

De tota manera, la conseqüència més important de l'entrevista a la mare de l'encobridor va ser el rebuig social que va provocar, fins al punt que les firmes comercials que patrocinaven La noria, com ara Nestlé, Campofrío, Puleva o Panrico, van decidir retirar els seus anuncis del programa. Vitaldent, en un principi, davant el rebombori que es va crear, va emetre un comunicat dient que també els retirava perquè és "una empresa socialment responsable", però només dotze dies després ja tornava a anunciar-s'hi dient just tot el contrari i remarcant que "desconeix, a priori, el contingut dels programes en què s'emet la seva publicitat".

Doncs bé, no fa gaire, el Consell General de Col·legis de Dentistes ha denunciat Vitaldent perquè la seva publicitat suposa un "menyspreu vers tots els dentistes que treballen a la resta de clíniques i centres sanitaris dentals" i perquè "estaria enganyant la població, en el sentit d'oferir implants dentals que es col·loquen en un dia". Cal dir, per altra banda, que la campanya de Vitaldent no és només televisiva, també té forma de correu comercial i de propaganda domiciliària. Una propaganda que, ves per on, viola l'article 32 de la Llei de Política Lingüística segons el qual "els documents d'oferta de serveis han d'ésser redactats, almenys, en català". Vitaldent, en canvi, començant per la seva pàgina web, menysprea la llengua catalana i fa aquests papers en espanyol.

Per sort, però, a Catalunya hi ha moltes altres clíniques dentals que, a diferència de Vitaldent, sí que tenen en consideració la nostra llengua. Es tracta, per tant, que les tinguem en compte i que actuem en conseqüència. És a dir, que siguem despectius amb les empreses que ens menyspreen i receptius amb aquelles que ens respecten.

Cugat.cat , 16/3/2012
 
Quan el racista diu "racista" a la víctima Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 13 març 2012
NacionalistasLa majoria de les persones, quan decideixen abandonar la seva terra per anar a viure a un altre lloc, són conscients que el canvi els suposarà un esforç d'adaptació a una nova realitat cultural. Saben que a partir d'aquell moment ja res no serà igual, però, tot i així, ho assumeixen perquè també saben que l'adéu a una terra no significa pas l'adéu a un mateix. Per tant, siguin d'on siguin, no deixen de ser qui són pel fet de viure a Catalunya, França o Alemanya. Al contrari, són infinitament més rics, ja que aprenen una nova llengua i incorporen una cultura i una visió del món que fins aleshores desconeixien. Són, en definitiva, persones que sumen, no pas persones que resten, perquè la incorporació a una nova col·lectivitat nacional, lluny de ser una renúncia o una pèrdua, constitueix un meravellós enriquiment que els fa més cultes i més savis en la mateixa mesura que la societat d'acollida es fa més culta i més sàvia quan incorpora els seus valors. Catalunya, com diu una cançó, és "fruit d'un mestissatge que ve de segles enllà", i aquesta evidència inqüestionable és justament la que ha configurat la nostra personalitat i ens ha fet acollidors i respectuosos amb altres maneres de ser i de pensar. Acollidors i respectuosos, però no idiotes.

Aquesta és la raó per la qual a un català que decidís viure al País Basc, a França o a Alemanya mai no se li acudiria exigir que el seu fill fos escolaritzat en català en nom de la seva condició d'europeu i d'un pretès dret a la llengua materna. Cada poble té la seva llengua pròpia i ha de ser aquesta, lògicament, la llengua vehicular de les seves escoles. Una altra cosa és que algú, autòcton o forà, vulgui escolaritzar els seus fills privadament en un centre la llengua vehicular del qual sigui una altra. El Liceu Francès o l'Escola Alemanya, per exemple. En aquest cas, serà una opció legítima i no hi ha res a dir. Ara bé, les línies d'ensenyament d'un poble és obvi que les han de marcar els governs nacionals d'acord amb la voluntat democràtica dels seus Parlaments i cap govern de cap altre poble no té dret a immiscir-se en aquesta qüestió. De llengües maternes, a Catalunya, com a tots els pobles del món, n'hi ha moltes, moltíssimes. Però cap d'aquestes llengües, totes respectables, no pot, en virtut del caprici o de la ideologia d'algú, passar per damunt dels drets de la llengua pròpia i nacional i dels acords del Parlament en aquest sentit.

A Catalunya, malauradament, hi viuen algunes persones, molt poques per sort, que odien profundament el país. No, no és que n'odiïn la geografia o el clima, odien la nació. Odien la seva llengua, la seva història i la seva identitat, perquè encarnen la prova del fracàs imperial espanyol. En realitat, són fills ideològics d'aquell Santiago Bernabeu que l'any 1968 va dir: "Me gusta Cataluña a pesar de los catalanes". Quaranta-quatre anys després, la senyora Consuelo Santos, candidata del Partit Popular per Sabadell i una de les tres persones que estan en contra de la immersió lingüística, ha anat encara més lluny i ha titllat de racista el Parlament de Catalunya tot comparant-lo amb els blancs que prohibien que els negres s'asseguessin al seu costat als autobusos nord-americans a començament del segle XX. La catalanofòbia és capaç de dir aquestes barbaritats i moltes altres sense el més mínim sentit de ridícul. El seu problema, com el de l'esperpèntica entitat Convivencia Cívica Catalana -esperpèntica fins i tot en el nom, ja que persegueix just el contrari-, és que pretenen viure a Catalunya com si visquessin a Valladolid, a Salamanca o a Toledo. És a dir, com si no s'haguessin mogut de la seva terra. I perquè això sigui possible necessiten que sigui Catalunya qui s'adapti a ells i no pas ells a Catalunya. Ja se sap, és el colonitzat qui ha de parlar la llengua del colonitzador i no pas el colonitzador la llengua del colonitzat.

Arribats aquí, però, serà bo preguntar-los si creuen que els parlants de les 283 llengües maternes que hi ha a Catalunya també haurien de tenir un ensenyament lingüístic personalitzat. Més que res perquè quan ens responguin que naturalment que no, atès que no són llengües oficials, els haurem d'enfrontar amb les seves contradiccions i preguntar-los si no havíem quedat que, segons ells, el dret a l'ensenyament en la llengua materna és un dret humà individual? Ho és o no ho és? O potser és una norma que només regeix en cas que la llengua materna sigui l'espanyol? Si és així, ens hauran d'explicar per quina raó l'italià, l'alemany, l'amazic, l'aimara, l'urdú, el wòlof, el quítxua, el portuguès o el panjabí no poden gaudir del mateix dret que l'espanyol. "Porque estamos en España", potser? Però que no diuen que no són nacionalistes? Que no diuen que no es pot discriminar ningú per raons de llengua i que no hi ha drets nacionals, només drets individuals?

En tot cas, el que sí que hi ha són tres raons bàsiques per les quals el català ha de ser la llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya. Una, perquè és la llengua pròpia del país; dues perquè és una llengua amenaçada de mort; i tres, perquè si el català no és llengua vehicular a les escoles de Catalunya, a quin lloc del món ho ha de ser? Per altra banda, fóra bo que aquesta gent ens digués per quin motiu uns pares de Valladolid poden exigir que el seu fill sigui escolaritzat en espanyol a Lleida i, en canvi, uns pares catalans no poden exigir que el seu fill sigui escolaritzat en català a Valladolid? No compten, aquí, els famosos drets individuals de la llengua materna? Sembla que no, perquè a Valladolid l'única llengua oficial és l'espanyol, que és la llengua pròpia de Valladolid, mentre que a Lleida, tot i que la llengua pròpia és el català, hi ha dues llengües oficials, el català i l'espanyol. I aquí és on rau el parany, un parany que consisteix no sols a prohibir l'oficialitat del català a Espanya -cosa que el faria oficial a Europa- i a imposar l'espanyol com a idioma hegemònic a tot l'Estat, sinó a imposar-lo també com a idioma oficial a Catalunya. D'aquesta manera, com que el català no és oficial a Valladolid, els pares catalans que hi visquin, tot i ser considerats espanyols, no tenen els mateixos drets lingüístics que els val·lisoletans a Catalunya, la qual cosa fa que hi hagi espanyols de primera i espanyols de segona. I aquests espanyols de segona, naturalment, són els espanyols a la força. És a dir, els espanyols que en realitat no són espanyols. Qui és, aleshores, el discriminador? Qui és, en conclusió, el racista?

El Singular Digital , 13/3/2012
 
Trifulkes de la KatalanaTribu Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 13 març 2012
Trifulkes de la KatalanaTribuAvui, des d'aquí, vull donar les gràcies a tots els santcugatencs, inclosa l'alcaldessa Mercè Conesa, que aquests dies van al Teatre Nacional de Catalunya a veure l'obra Trifulkes de la KatalanaTribu, escrita per un servidor i dirigida per Pere Planella amb música i lletra de cançons de Toni Xuclà i Joan Vilamala. Aquesta obra, programada fins al 18 de març, és un musical que explica la història de Catalunya a un públic familiar, a partir de 8 anys. Una història mil·lenària que ens ha estat amagada -hi ha qui diu que no en tenim-, i que ens recorda que conèixer-ne els capítols més importants és bàsic per a la nostra autoestima col·lectiva. Un poble que no sap qui ha estat, és un poble que no sap qui és. I un poble que no sap qui és, està condemnat a viure subordinat a la voluntat d'un altre poble.

He de dir, tanmateix, que la resposta del públic és meravellosa, tant en les funcions escolars com en les familiars, i que la Sala Gran del Teatre Nacional s'omple cada dia. A més, cal remarcar que l'obra està interpretada per actrius. Només per actrius. La nostra història, com la de la majoria de nacions, està tan farcida d'homes que hem volgut que els personatges masculins -Guifré el Pelós, Jaume I, Roger de Flor, Pau Claris...- fossin interpretats per dones. I ho fan tan bé que aquest detall passa desapercebut. En definitiva, es tracta de conèixer el nostre passat de manera didàctica i plaent amb una obra integradora que ens diu que la Catalunya del futur estarà formada per catalans amb arrels en els cinc continents i que pot ser que la Nguéa, la nena protagonista d'origen africà, vegi fet realitat el seu somni de ser presidenta de Catalunya. Si això s'esdevé, serà la primera dona presidenta i la primera persona negra que ho aconsegueixi. Aneu-hi, porteu-hi els infants i divertiu-vos.

Diari de Sant Cugat , 9/3/2012
 
L'assassinat de TV3 i Catalunya Ràdio Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 12 març 2012
L'assassinat de TV3 i Catalunya RàdioLa decisió d'eliminar gradualment la publicitat -"para que se consiga el efecto sin que se note el cuidado"- de Catalunya Ràdio i TV3 és un atac frontal a una de les eines bàsiques de cohesió nacional que ha de tenir tot país amb consciència de ser-ho. Ja sabem que podríem abordar el tema de l'hispanocentrisme dels serveis informatius d'aquestes emissores i veure fins a quin punt es pot espanyolitzar en català sense que el teleespectador en sigui conscient, però aquest, ara com ara, no és el debat. D'aquesta qüestió, jo mateix ja en parlo en profunditat en el llibre TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d'Espanya? El problema se centra en la reducció d'ingressos que suposarà per a Catalunya Ràdio i TV3 l'eliminació de la publicitat, cosa que constitueix l'atac més greu que han patit mai aquestes emissores en els seus gairebé trenta anys d'existència. Si això es materialitza, ni que sigui parcialment, la seva continuïtat es veurà gravíssimament amenaçada i el declivi serà inevitable.

Allò que fa de Catalunya Ràdio i TV3 dues emissores homologables amb les principals emissores dels cinc continents és la qualitat dels seus professionals i el pressupost per cobrir totes les àrees de la informació en qualsevol punt de planeta. Sense pressupost, tot això deixa de ser possible i, en no ser-ho, l'oferta s'encongeix, la programació perd nivell i els continguts del país, llevat de Barcelona, gairebé desapareixen, perquè les delegacions i corresponsalies comarcals esdevenen insostenibles. Bàsicament perquè sempre resulta molt més barat desplaçar una unitat mòbil per cobrir la vida cultural barcelonina que no pas la comarcal.

Sé de què parlo, perquè vaig ser un dels pares de Ràdio 4 i recordo la il·lusió amb què va néixer el 1976 així com l'entusiasme de tots els qui vam tenir el privilegi de materialitzar-la. La direcció hi creia tant, en aquella emissora, que la programació en sortia afavorida, els continguts tenien un gran nivell i l'esperit de superació era elevadíssim. Tot d'una, però, allò es va acabar. No va ser de la nit al dia, és clar que no, però sí paulatinament. Els pressupostos van començar a davallar any rere any i Ràdio 4 va entrar en fase de raquitisme, els seus professionals van ser reduïts a la mínima expressió, els programes es van encongir i l'audiència es va volatilitzar. La gent que ara hi treballa fa el que pot, però sap molt bé que l'única raó per la qual el poder no li ha retirat la respiració assistida és perquè la foto del tancament és massa lletja i incòmoda per ser assumida.

La intenció del Partit Popular amb Catalunya Ràdio i TV3 és exactament la mateixa. Es tracta de convertir la primera en una emissora residual i la segona en aquella televisió antropològica que demanava el director general de RTVE, José María Calviño, l'any 1985. I és que una televisió nacional que arriba a l'extrem de no poder fer ni tan sols un programa de debat com Banda Ampla ja no és una televisió nacional, és una televisió local. A partir d'aquí, tot va de mal borràs: els programes veuen minvades les seves possibilitats, els continguts deixen de tenir gruix, desapareix el canal internacional per satèl·lit, es crea una atmosfera de desencís, es produeix una desincentivació professional, tothom es limita a cobrir l'expedient i es deixa de donar cobertura a conflictes armats i actes, activitats, esdeveniments o certàmens de primer ordre. I en no poder entrevistar personatges internacionals, es fa passar per producció pròpia el que no són res més que entrevistes promocionals enllaunades. És a dir, publicitat encoberta. Llavors, com és lògic, l'audiència abandona, l'emissora perd la seva raó de ser i entra en una fase d'inanició en què ja no cal tancar-la perquè en realitat fa temps que és clínicament morta.

Fixem-nos que un dels arguments que es fan servir per desmantellar TV3 és que fa competència deslleial a les emissores privades, és a dir, a 8TV del Grup Godó. Però no és cert. De fet, això no sols és rotundament fals, sinó que és just al contrari. Només cal mirar la programació de 8TV per veure el seu profund menyspreu per la nostra llengua, amb una programació farcida d'espais en espanyol -com si els hispanoparlants, pobrets, no tinguessin canals i canals per escollir- fins al punt que ni tan sols es digna doblar al català moltes de les pel·lícules que projecta. Al Grup Godó no li interessa el país -"país, quin país?"- ni vol tenir-hi cap compromís. Només li interessa el negoci, encara que sigui a costa del país. Recordem, de passada, que han hagut de transcórrer gairebé 40 anys, d'ençà de la mort de Franco, perquè La Vanguardia -òrgan vocacionalment espanyol del pensament més conservador i immobilista- tingui una traducció -una simple traducció- al català. Qui és, per tant, el deslleial? Qui és que actua com a cavall de Troia del nacionalisme espanyol a casa nostra i que, en aliança amb els poders que oprimeixen secularment aquesta terra, s'ha confessat un enemic declarat de l'independentisme i de les llibertats nacionals de Catalunya? Hi pot haver més deslleialtat que aquesta per part d'un grup empresarial català?

Diguem finalment que l'assassinat de Catalunya Ràdio i TV3, a banda de provincianitzar el país, té l'objectiu d'afavorir diverses cadenes espanyoles, com ara la SER, Tele-5 i Antena 3, que fins ara treien foc pels queixals en veure frenada la seva penetració en el mercat català i que en aquest moment s'estan fregant les mans només de veure el tall de pastís que la mateixa Catalunya, amb un somriure babau als llavis, ha decidit lliurar-los amb genuflexió inclosa. Només Convergència i Unió pot evitar que això s'esdevingui. Només CiU pot mantenir la publicitat de les esmentades emissores i les estructures pròpies de la seva dimensió institucional. Per això, davant d'una amenaça tan gran, cal demanar a les bases més catalanistes de Convergència Democràtica que s'apleguin i pressionin contra aquesta barbaritat. Eliminar la publicitat de Catalunya Ràdio i TV3 no seria només, com deia al començament, una agressió inadmissible a la nació catalana, seria també un error polític d'extraordinària magnitud amb conseqüències d'una gravetat extrema per al país.

e-notícies , 8/3/2012
 
L'atac a la seu del PP de Sant Cugat Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 10 març 2012
Seu del PP a Sant Cugat
Seu del PP a Sant Cugat
Sóc enemic de la violència i estic en contra del seu ús com a vehicle per resoldre els conflictes, ja siguin personals o col·lectius. Crec que la violència no és més que una mostra d'impotència. La impotència d'algú que se sent superat per l'adversari o d'algú que es veu desbordat pel domini absolutista d'un tercer. En ambdós casos, per bé que el segon pugui tenir una justificació moral, el resultat sempre és negatiu. Per tant, no sóc enemic de la violència per raons romàntiques, sinó pragmàtiques. La violència, per gegantina que sigui la raó que l'empeny, sempre és destructiva. Sempre. I no parlo només de la violència física. Parlo també de la violència psicològica, que és infinitament més perversa.

Aquesta violència, per exemple, és la que exerceix Espanya contra Catalunya i que el Partit Popular, amb la seva catalanofòbia, porta al paroxisme. I una prova que la violència genera violència la veiem en l'atac que van patir els vidres de la seu del PP de Sant Cugat, el passat 21 de febrer, quan unes quaranta persones van llançar-hi un parell de pedres tot escridassant aquest partit per la seva ideologia totalitària, nacionalista espanyola i franquista. Recordem que el PP encara no ha condemnat el franquisme.

Jo, com dic, no aprovo aquesta violència. No l'aprovo per les raons esmentades i tampoc no l'aprovo perquè crec que hi ha maneres més intel·lectuals, més edificants i més efectives de rebutjar socialment una ideologia reaccionària com la del PP. Llançar pedres a algú és un comportament primitiu i impropi d'una societat civilitzada. Tanmateix, el PP hauria de reflexionar. Si ho fes, trobaria en la saviesa popular catalana una explicació als atacs que rep. És la saviesa que diu que qui sembra vents, cull tempestats. O, dit d'una altra manera: qui no vulgui pols que no vagi a l'era.

Cugat.cat , 9/3/2012
 
La xacra dels animals abandonats Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 08 març 2012
La xacra dels animals abandonatsSegons els darrers informes, la crisi actual ha provocat un augment de l'abandonament d'animals a Catalunya. Concretament, les protectores catalanes han acollit uns 22.000 gats i gossos al llarg de l'any i, pel que sabem, el refugi El Cau Amic, de Sant Cugat, que rep suport econòmic de l'Ajuntament i de l'EMD de Valldoreix, es troba gairebé al límit de les seves possibilitats.

Aquesta, però, només és la part més visible del problema, ja que no tots els animals que s'abandonen tenen la sort d'anar a parar a una protectora. N'hi ha molts altres que tenen un destí força menys afortunat, i les voreres de les carreteres i autopistes, per exemple, ens ho mostren tot sovint. Per altra banda, no tots els animals abandonats són gats i gossos, també n'hi ha d'altres espècies, com ara cavalls, canaris, periquitos o tortugues. I si a això hi afegim un mercat il·legal d'animals exòtics, ja ens podem fer una idea de les dimensions que adquireix aquesta situació.

La tendència, quan s'aborda aquest tema, és intentar conscienciar la gent fent-li veure el cost econòmic que té per a la societat el comportament incívic d'algunes persones. Tanmateix, per bé que és cert que genera unes despeses cada cop més voluminoses, el problema econòmic només és la conseqüència de tot plegat. Les causes són més lamentables encara, perquè provenen de la ignorància, de l'egoisme i de la despreocupació així com de la falta d'humanitat de totes aquelles persones que veuen els animals domèstics com una joguina de la qual te'n desprens quan veus que et dóna més feina de la que et pensaves o senzillament te n'has cansat. Vull dir amb això que serà difícil no ja reduir, sinó frenar l'augment imparable d'animals abandonats mentre no canviï la mentalitat de tota aquesta gent capriciosa i indolent que és incapaç d'entendre que un animal és un ésser viu que té un sistema nerviós central i una memòria i també la facultat d'aprendre i de comunicar-se, la qual cosa significa que té uns drets que han de ser respectats. Uns drets legals i uns drets morals. Qui no respecta aquests drets ha de ser fortament sancionat per la seva incivilitat.

Cugat.cat , 2/3/2012
 
Quan de la impunitat se'n diu justícia Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 07 març 2012
Mossos d'Esquadra indultatsRealment vergonyós l'indult als cinc Mossos d'Esquadra que l'any 2008 van ser condemnats per l'Audiència de Barcelona per haver torturat un home, Lucian Padurau, de nacionalitat romanesa, a qui havien detingut erròniament i de manera violenta el 27 de juliol de 2006 a la porta de casa seva acusant-lo de robatori. El detingut, malgrat que insistia que era hemofílic, va ser colpejat davant dels vianants, que retreien als policies aquest comportament, i posteriorment, ja dins d'un vehicle policial va ser torturat i amenaçat amb el canó d'una pistola a la boca per tal que confessés un delicte que no havia comès. Li van dir: "Més val que t'ho empassis tot. Si la jutgessa et deixa anar, et matem nosaltres". Tot seguit, en arribar a la tristament famosa comissaria de Les Corts, un agent va advertir als seus companys: "No el pegueu més, que aquí hi ha càmeres".

L'any 2009, un any després del judici dels fets, el Tribunal Suprem va ratificar la sentència de l'Audiència de Barcelona i va reafirmar les penes d'inhabilitació professional, presó i multa per delicte de lesions, tortura, maltractaments i detenció il·legal. A partir d'aleshores, però, es va desfermar una campanya corporativa, mediàtica, sindical i institucional a favor dels policies fins al punt que Joan Saura, aleshores conseller d'Interior, va pagar amb diners públics la defensa jurídica dels condemnats contractant un luxós gabinet d'advocats entre els quals el lletrat de la Generalitat Josep Lluís Florensa, que el 2006, com ha recordat el setmanari La Directa, havia estat condecorat amb la medalla al mèrit policial i que el 2009 va defensar la fractura d'un braç d'un home de nacionalitat guineana detingut per la policia amb l'argument que el trencament s'havia produït per culpa de la descalcificació de la víctima durant una "infantesa entre la fam i la guerra" i per "un problema vitamínic".

La campanya contraria a la sentència va comptar no sols amb el suport de tots els sindicats policials, del director de la policia, Rafael Olmos, i de polítics com Montserrat Tura o Joan Delort, sinó també amb el de la UGT, amb Josep Maria Álvarez al capdavant. Per a totes aquestes persones, colpejar brutalment algú i posar-li el canó d'una pistola a la boca amenaçant-lo de mort no són tortures. Són coses que passen. Ja se sap, la vida és així. Hi ha gent amb dret a maltractar en virtut d'un uniforme i gent condemnada a ser criminalitzada en cas que denunciï aquests maltractaments. Deu ser per això que encara és l'hora que els sindicats policials, la UGT, la senyora Tura o els senyors Olmos, Delort i Álvarez es dignin alçar la veu contra les tortures practicades a presos polítics per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil i denunciades pel relator de les Nacions Unides. Es nota que tants anys d'impunitat policial franquista com els que hem patit han aconseguit banalitzar la violació dels drets humans.

Per sort, Amnistia Internacional ha inclòs el cas del romanès Lucian Padurau com a mostra de la impunitat amb què actuen els cossos policials de l'Estat espanyol, fins i tot quan hi ha testimonis oculars, informes mèdics i hospitalitzacions. Però què es pot esperar d'una justícia totalment polititzada que arriba a l'extrem de vantar-se públicament de les seves barbaritats? Recordem, en aquet sentit, les recents declaracions del ministre espanyol d'Interior, Jorge Fernández Díaz, a Catalunya Ràdio, dient que l'indult d'uns Mossos a petició de la conselleria catalana d'Interior era una mostra de bona col·laboració entre governs. Arribats aquí, em sembla interessantíssima la reflexió que l'advocat Jaume Asens fa sobre aquesta qüestió: "Què passaria si no hagués estat una detenció per error? Fa tota la impressió que s'està justificant que, si no hagués estat un error, l'actuació hauria estat correcta. La lògica és perversa".

Quan alguns Mossos honestos -que n'hi ha moltíssims- es pregunten de manera fonamentada per quin motiu han perdut l'estima de la societat, no s'adonen que la resposta es troba dintre seu. Si en lloc de fer corporativisme, protegint els agents que denigren el cos, els aïllessin i els rebutgessin per embrutar-ne la imatge, tot seria diferent. Però que es pot esperar d'un col·lectiu que fa les seves reivindicacions laborals satanitzant la llengua catalana i cridant "¡Viva España!"?

e-notícies , 5/3/2012
 
La bandera espanyola de Sant Pol Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 07 març 2012
La bandera espanyola de Sant PolBen lamentable el desenllaç que ha tingut l'afer de la bandera espanyola a l'Ajuntament de Sant Pol de Mar, arran del recurs interposat per l'exregidor Enrique Abad Fernández, actual membre de la direcció d'Ágora Socialista. Aquest personatge, exmilitant d'Esquerra i manifest nacionalista espanyol que es negava a parlar en català en els plens, ha remogut cel i terra perquè la bandera espanyola onegi al balcó del consistori santpolenc en considerar "asombroso" que s'arribi al "incumplimiento de la propia Constitución en un artículo de gran trascendencia como es el del respeto a uno de los principales símbolos identitarios de España". En el seu deliri, a més, Abad Fernández arriba a qualificar de vergonyosa i esborronadora la "insultante complicidad" de la Generalitat -ell escriu "Generalidad"-, de la Diputació de Barcelona i fins i tot de la Delegació del Govern espanyol perquè la seva "pasiva actitud puso de manifesto la falta de respeto y la falta de sentir patrio".

Com sabem, l'alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido, de CiU, ha complert la sentència i ha penjat la bandera espanyola, però això no ha servit per tancar l'afer. Ara, enfurismada per l'acte de rebel·lia d'aquest municipi, l'Advocacia de l'Estat continua recollint informació per "si hi ha proves suficients per confirmar que hi va haver ultratge a la bandera i actuar en conseqüència", malgrat que, com diu la senyora Garrido, "la bandera no va ser ultratjada perquè no hi havia cap bandera espanyola penjada" ni tampoc no es pot parlar de restitució ja que "ningú no recorda que s'hagi penjat mai al balcó de l'Ajuntament". I és que del que es tracta és d'intimidar la societat i de dissuadir els governs municipals proclius a fer el mateix. El nacionalisme espanyol és així d'esperpèntic i té raó l'alcaldessa quan afirma que "aquestes decisions en ple segle XXI són molt greus" per la senzilla raó que "un símbol mai no es pot imposar a un poble". La prova és que la bandera espanyola imposada ha estat cremada recentment i que, pel que sembla, se'n cremaran més.

Espanya imposa els seus símbols a Catalunya perquè no en té prou d'imposar-nos la nacionalitat que indica el DNI. Sap que la força d'aquest document és merament administrativa, no pas simbòlica, ja que ningú no experimenta cap emoció davant d'un carnet. Davant d'una bandera potser sí, però davant d'un carnet no. I del que es tracta és de guardar les aparences per tal que sembli que Catalunya ha estat definitivament sotmesa i espanyolitzada. Però només són aparences, i Espanya ho sap. Sap que el ple sotmetiment i la plena espanyolització de Catalunya són impossibles i que l'única manera de compensar aquesta veritat tan dolorosa i indigerible és creant un escenari de ficció. Talment com si fos un decorat. És a dir, no hi fa res que els catalans no siguin espanyols. L'important és que ho semblin davant del món. La presència de la bandera espanyola en els ajuntaments catalans, per tant, no té pas la missió d'espanyolitzar-nos -això ja ho donen per perdut-, sinó de recordar-nos qui mana i d'apaivagar la frustració que els produeix el seu fracàs. Fa tres segles que van imposar-nos els mai no derogats Decrets de Nova Planta i no se n'han sortit. I això els cou. Els cou moltíssim.

Per aquest motiu és important no deixar sol l'Ajuntament de Sant Pol i d'altres que es mantenen ferms, perquè la victòria -victòria rotunda i absoluta- vindrà de la unió de com més ajuntaments millor per plantar cara a les ridícules amenaces de l'Advocacia de l'Estat i de Maria de los Llanos de Luna, delegada del govern espanyol a Catalunya. Recordem la immensa derrota que vam infligir a l'Advocacia de l'Estat amb les consultes per la independència quan amenaçava amb penes de l'infern i inhabilitacions tot consistori que cedís dependències i urnes municipals per a la seva celebració. Es pensava que l'aleshores batlle d'Arenys de Munt, Carles Móra, es quedaria sol. Però el nombre de municipis va créixer ràpidament i la inhabilitació d'un únic alcalde s'hauria convertit en la inhabilitació dictatorial de centenars d'alcaldes, cosa que Espanya no pot assumir perquè la mostraria no sols com el que realment és, una democràcia totalitària, sinó perquè projectaria -un altre cop- el nom de Catalunya arreu del món. L'operació, en conclusió, és senzilla. Sumem ajuntaments refractaris a penjar la bandera espanyola i vegem si s'atreveixen a organitzar un escàndol d'aitals dimensions.

Cap govern municipal no s'ha de sentir intimidat per les paraules de la senyora Llanos de Luna quan diu que "la Llei de banderes del 1981 s'incompleix de manera sistemàtica per part d'alguns ajuntaments i hem de ser inflexibles perquè es compleixi". Digui el que digui, nosaltres hem de ser inflexibles a l'hora d'incomplir-la, perquè ningú, absolutament ningú, no pot imposar-nos arbitràriament cap símbol que el ple d'un Ajuntament hagi rebutjat democràticament. Tota llei que pretengui passar per damunt d'aquests principis és una llei injusta i antidemocràtica i, com a tal, ha de ser transgredida. Els símbols no s'imposen.

El Singular Digital , 6/3/2012
 
Un 'Verdi' a Sant Cugat Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 06 març 2012
Cinemes VerdiHem d'acollir amb entusiasme la iniciativa "Volem un Verdi a Sant Cugat", promoguda per un col·lectiu de santcugatencs que, evocant els cinemes Verdi de Barcelona, demana l'existència d'una sala que projecti estrenes en versió original. Tenen moltíssima raó quan diuen que "Sant Cugat és una ciutat amb prou nivell cultural per permetre's aquesta mena de cinema". Ho prova, a més, l'èxit del cicle de cinema d'autor dels dijous, en conveni amb Cinesa, però que no cobreix la mancança, perquè no projecta estrenes i es redueix a dues úniques funcions. Del que es tracta és que arribin els films de la cartellera i que s'acabi amb l'obligació dels santcugatencs d'anar a Barcelona en vehicle privat a causa d'uns horaris nocturns de tren, de diumenge a dijous, que no guarden cap concordança amb els horaris cinematogràfics. Em consta que hi ha receptivitat per part de l'Ajuntament a la iniciativa, però, tenint en compte la idiosincràsia del món de l'exhibició a Catalunya, em temo que difícilment reeixirà. Ho dic per experiència. Jo, personalment, ho vaig intentar anys enrere amb l'empresari Josep Serra, que regentava la Sala Res -actual Be-bop-, i no ens en vam sortir. I no pas per culpa de l'Ajuntament, sinó per l'hostilitat de les empreses establertes que hi veien una competència. Hom dirà: "Competència? Quina competència, si no projecten films en versió original!" Doncs sí, és cert. Però ells ni fan ni deixen fer. Això, és clar, no treu que el col·lectiu hagi de seguir lluitant. I tant que sí! Però cal ser conscients que la situació només es pot capgirar amb diners. Prou diners per poder ser immunes a les pressions. Certament, és lamentable que Sant Cugat estigui subordinada al cinema més descaradament comercial i no tingui ni una sola pantalla destinada a films d'un nivell superior i més adult.

Diari de Sant Cugat , 2/3/2012
 
Ciudadanos no és un partit, és una operació Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 04 març 2012
CiudadanosCada dia que passa és fa més palès el caràcter parasitari d'aquesta formació nacionalista espanyola i catalanofòbica que es fa dir Ciudadanos l'única funció de la qual consisteix a ser la veu dels nostàlgics del franquisme -amb aquells tancs que tant enyora Albert Boadella- i a fer que el Partit Popular, al costat seu, sembli menys extrema dreta del que és. I mira que és difícil, això. Però Ciudadanos ho aconsegueix. El seu caràcter parasitari, tanmateix, no es manifesta només amb això, sinó amb la distància que els separa de la resta de formacions polítiques catalanes. Només cal veure la gestualitat i el llenguatge que fan servir els seus membres en els plens del Parlament, especialment el seu president, Albert Rivera, que es dedica a fer gestos injuriosos a diputats que no pensen com ell quan tenen el torn de paraula, i també el seu portaveu, Jordi Cañas, que utilitza frases d'un altíssim nivell intel·lectual, com ara "Vés-te'n a cagar". A més, naturalment, d'exhibir sistemàticament, tant l'un com l'altre, una violència anímica que és totalment aliena al tarannà català i que s'explica pel caràcter parasitari de què parlàvem. Ciudadanos saben que són paràsits, saben que són percebuts pel gros de la societat catalana com a elements repulsius al servei de tot allò que vagi en contra de les llibertats nacionals del país, i aquestes coses, inevitablement, travessen la màscara i queden a la vista de tothom.

Val a dir, per altra banda, que l'operació Ciudadanos -Ciudadanos, en realitat, no és un partit, és una operació- aspira a ser una versió actualitzada del lerrouxisme. Un lerrouxisme que trenqui la cohesió social i que enfronti les persones en funció de la seva llengua materna. Per això no tenen escrúpols i menteixen fastigosament dient que a Catalunya es multa els comerços que retolen en espanyol, quan, com és prou sabut, la llei no prohibeix retolar en espanyol ni en cap llengua. Simplement exigeix que els rètols estiguin escrits, com a mínim, en la llengua pròpia de Catalunya. Una normativa, per cert, que incompleixen infinitat de comerços sense que la llei els digui res.

En matèria lingüística, un exemple que seria l'antítesi de tot allò que pretén Ciudadanos el trobem en els cantons suïssos. Sabem que la llengua vehicular de l'ensenyament a Zuric és l'alemany i a Ginebra el francès, i sabem que el ciutadà de Zuric que escolaritza els seus fills a Ginebra o el de Ginebra que ho fa a Zuric tenen l'obligació d'acceptar aquestes regles independentment que tots dos tinguin passaport suís. Aquí, en canvi, les coses no van així. A Catalunya un ciutadà de Toledo pot demanar que la llengua vehicular de l'ensenyament dels seus fills sigui l'espanyol, mentre que un català no pot demanar a Toledo que la llengua vehicular de l'ensenyament dels seus fills sigui el català. És la diferència que hi ha entre un Estat suís que respecta la llengua de cada territori, sigui quina sigui la procedència dels seus habitants, i un Estat espanyol totalitari que necessita imposar per la força allò que la raó no li admet. I Ciudadanos, òbviament, és el representant a Catalunya d'aquest complex d'inferioritat patològic d'Espanya. Un complex que li recorda que totes les seves colònies d'ultramar li han dit adéu al llarg de la història i que s'esglaia només de pensar en la independència de la nació catalana. Aquest final tan patètic de l'imperi espanyol és més del que Ciudadanos pot suportar. Bàsicament, perquè significa la fi de la espoliació espanyola a Catalunya i un encongiment de la imatge d'Espanya en els mapes. Dues coses sense les quals se'ls fa insuportable la vida.

e-notícies , 1/3/2012
 
Cal un títol, per ser bibliotecari? Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 29 febrer 2012
Biblioteca de CatalunyaEn aquest moment hi ha un gran neguit en el món bibliotecari de Catalunya arran de les greus conseqüències que poden tenir les retallades en el seu àmbit. De fet, d'aquí a pocs dies, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes presentarà un argumentari adreçat als polítics per explicar-los fil per randa quins són els valors socials i econòmics de les biblioteques, ja que hi detecten un menysteniment de la seva professió i de la tasca que desenvolupen. La cultura, prou que ho sabem, és l'àrea de la qual es fan grans lloances en època de bonança però també la primera que rep quan van mal dades. En el fons és comprensible que sigui així, ja que tendim a mesurar el valor de les coses en funció de la seva utilitat pràctica i de l'impacte immediat que tenen en la societat. I la cultura, no cal dir-ho, és força menys tangible que les cues de la Seguretat Social, per exemple. Això fa que es desconegui la seva importància i els requisits que es necessiten per treballar-hi.

Ara com ara, és obvi que encara perdura l'estereotip de la bibliotecària lletja, cendrosa, esblaimada, amb ulleres, cabells recollits i invisible a ulls masculins. El cinema ha universalitzat força aquesta imatge i no sembla que avui dia les coses hagin canviat gaire de com ens les presentaven Frank Capra o George Cukor en els anys trenta i quaranta del segle passat. Recordem, per exemple, el canvi que experimentava la Lulu encarnada per Barbara Stanwyck a Forbidden, en sentir la crida de la primavera en el seu cos, o el personatge de Hilda Plowright, la bibliotecària mongívola que deixava astorat James Stewart pel seu anglès fossilitzat a Històries de Filadèlfia. Aquest descrèdit, per bé que actualitzat, el trobem en un episodi de la sèrie "La Riera", de TV3, en què un dels personatges, la Núria Flaquer, s'ofereix per treballar a la biblioteca municipal i se sorprèn del que li demanen: "El problema és que demanen el títol universitari. Tu sabies que hi havia una carrera universitària de bibliotecària? Doncs sí! Perquè a la botiga de mobles d'aquí baix també demanen gent, i no cal cap títol".

És lògic que el Col·legi de Bibliotecaris s'hagi sentit ofès per aquest menysteniment. Tanmateix, jo no hi veig pas ignorància sinó ironia i voluntat didàctica en els guionistes, ja que la Núria Flaquer, al capdavall, representa els milions de persones que pensen que ser bibliotecari és el mateix que treballar en un hipermercat, avui a la secció de fruits secs i demà a la de mitjons. El problema, per tant, és l'arrelament social d'aquesta idea, no pas la sèrie, cosa encara més greu. Això explica que hi hagi gent que utilitzi les biblioteques com a llars d'infants o que, menyspreant els altres usuaris, es comporti com si estigués al bar de la cantonada.

Quan una professió pateix un descrèdit generalitzat, la ignorància queda emmascarada i adquireix rang de normalitat. Per això l'opinió d'una mestressa de casa com la Núria Flaquer, sobre la professió de bibliotecari, pot coincidir amb la d'un catedràtic de la Universitat de Barcelona sense que cap dels dos senti el més mínim rubor. Era precisament el Col·legi de Bibliotecaris qui es quedava perplex per l'intrusisme que exhibia el catedràtic Norbert Bilbeny, el passat 23 de gener, en una entrevista universitària, quan proposava que els titulats en Filosofia cerquin feina en la gestió d'arxius i biblioteques. Talment com si, en paraules del Col·legi, "el coneixement filosòfic, la història del pensament i de les idees, aportés les eines que permeten el tractament documental, tècnic i pràctic de la informació". Amb tot, encara hi ha qui va més lluny a fi de demostrar-nos on acaba el desconeixement i comença la ignorància. Parlo d'un polític del país veí. Es diu Fernando Villalonga, és regidor de Cultura de l'Ajuntament de Madrid, Espanya, i diu que té un pla per abaratir costos municipals. Es tracta que bona part dels llocs de treball de les biblioteques estiguin ocupats per voluntaris veïnals que treballarien de franc. Ni més ni menys. De tota manera, s'entén que el senyor Villalonga estigui a favor de l'intrusisme. Ell mateix és la prova que qualsevol individu, absolutament qualsevol, pot ser regidor de Cultura de Madrid.

Esperem que una barbaritat com aquesta no arribi mai a Catalunya. Però és preocupant que el nostre país no hagi rebut els recursos del 2011 per a adquisicions bibliogràfiques per culpa del bloqueig que el ministeri espanyol d'Hisenda ha fet dels convenis amb territoris que no han complert els seus límits d'endeutament –què més pot fer un país espoliat com Catalunya?–, la qual cosa comportarà tecnologies obsoletes, reducció d'horaris, tancaments parcials, interrupció de cicles i d'activitats, retallades en inversions i en adquisició de llibres i mobiliari i, entre altres qüestions, la no renovació dels contractes temporals.

Una biblioteca és un lloc de cultura, certament, però és molt més que això. Una biblioteca és també un servei social, educatiu i de formació permanent de capital importància que, a banda d'escolars, usuaris diversos, estudiants de tota mena i gent sense possibilitats d'accedir a Internet, assisteix les persones més necessitades. Unes persones al llindar de l'exclusió social que a Catalunya, amb 775.000 aturats, representen una taxa del 20,5%. Respectem les nostres biblioteques i respectem els professionals titulats que les han convertides en models d'eficiència. El nostre nivell cultural com a poble no el diu el nombre de biblioteques que tenim, sinó l'ús que en fem.

El Singular Digital , 28/2/2012
 
El manual triler de Ciudadanos Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 28 febrer 2012
CiudadanosAra fa unes setmanes, en aquestes pàgines, Sergio Blázquez Aguirre, de Ciudadanos, un partit polític sense cap representació municipal a Sant Cugat, donava lliçons sobre què ha de fer i què no ha de fer l'Ajuntament. En concret, s'escandalitzava perquè el consistori hagi inclòs la nostra ciutat en la llista de Municipis per la Independència i el titllava de "triler" tot acusant-lo de voler "desviar l'atenció" dels "problemes diaris i reals" de la gent, com ara les dificultats "per arribar a fi de mes".

En primer lloc, es nota que el senyor Blázquez domina el manual del triler, ja que justament, com a secretari d'un partit nacionalista espanyol que és, utilitza la crisi per desviar l'atenció del problema real de les famílies catalanes, les principals víctimes de l'espoliació que pateix Catalunya per part d'Espanya amb un cost mitjà de 12.000 euros anuals per família. Aquesta és la clau de tot plegat i que afecta la sanitat, l'educació, les infraestructures i els serveis socials més bàsics. Sense aquest robatori, els estudis demostren que ara mateix Catalunya tindria un nivell de riquesa similar al d'Holanda i que seria el quart Estat de la Unió Europea. El quart Estat.

Sota el jou espanyol, en canvi, la caiguda en picat de la nostra renda ja ens situava l'any 2008 per darrere de Melilla. Quant al menyspreu de Ciudadanos a les consultes per la independència, aquest partit es desacredita sol. I no només perquè el triomf del SÍ va ser aclaparador arreu, sinó perquè a Sant Cugat va obtenir més vots que els que havia obtingut mai cap partit en unes eleccions. Ara mateix, tot i el seu èxit esclatant, CiU governa amb menys vots (13.954) que els que va obtenir el SÍ (14.002). Això ja ho diu tot, però és bo recordar que en les darreres eleccions municipals Ciudadanos només va obtenir 681 vots.

Diari de Sant Cugat , 24/2/2012
 
Som febles, perquè no sabem que som forts Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 26 febrer 2012
Les Quatre Columnes"Els catalans som febles, perquè no sabem que som forts". Aquesta frase la vaig escriure en un dels meus llibres i no he deixat mai de repetir-la en bona part dels actes públics que he fet al llarg dels anys. Ho he fet i ho continuaré fent no sols perquè sintetitza el que penso del meu país, sinó perquè m'agradaria que prenguéssim consciència que la sensació de vulnerabilitat, d'impotència i d'indefensió que sentim és induïda, no pas real. I la moral de derrota que ens caracteritza és conseqüència d'aquesta inducció. Vull dir amb això que el nostre comportament, lluny de reflectir allò que som, reflecteix allò que creiem ser. I com que ens han dit que no som ningú i ens ho hem cregut, tot el que fem o diem està mancat de força i de convicció i ens sentim menyspreats, la qual cosa, com un peix que es mossega la cua, ens genera més frustració.

Ningú no respecta qui no es respecta a si mateix. Ningú no tem que es pugui escapar l'au que desconeix el poder de les seves ales. Hem de tenir present que les queixes d'algú que se sent feble sempre són rebudes com a simples espeternecs per part de qui l'agredeix. Fixem-nos que fins i tot som incapaços d'actuar davant els atacs més insignificants, tant en el pla individual com en el col·lectiu. Carod-Rovira va córrer a demanar perdó per haver suggerit el boicot a la candidatura olímpica de Madrid, Cesc Fàbregas va córrer a demanar perdó per haver dut una estelada a l'esquena en guanyar la Supercopa d'Europa i Raül Romeva va córrer a demanar perdó per haver portat a la Comissió Europea la impunitat amb què el Comitè de Competició espanyol protegeix la violència. I per acabar-ho d'adobar, Tarragona, sense la més mínima autoestima, acaba d'anunciar que dóna suport a Madrid 2020 (!).

Som febles, perquè no sabem que som forts. Estem tan habituats a la resignació que gairebé es diria que ens hi hem acomodat. Ens espanta la bilis espanyola. En el fons som com infants que tremolen quan un adult els retreu alguna cosa: "No ho faré més", diuen, "prometo que no ho faré més". L'última mostra d'aquest comportament l'hem tinguda en el cas de la bandera catalana retirada de la pàgina web en espanyol dels Minnesota Timberwolves, l'equip de Ricky Rubio. Hi apareixien Rubio i el porto-riqueny Barea i, a cada costat, la bandera del seu país d'origen. Ara, arran de les pressions espanyoles, la bandera catalana ha estat substituïda per l'espanyola. Rubio, tanmateix, podia haver dit: "La bandera catalana no es toca, perquè, de la mateixa manera que Barea és porto-riqueny amb passaport americà, jo sóc català amb passaport espanyol". Però no ho ha fet, ha ajupit el cap i ha fet el mateix que Joan Puigcercós quan José Montilla li va dir que pengés la bandera espanyola a Governació. Per tant, una nova claudicació. Fins i tot en un altre continent i en l'àmbit personal.

És una llàstima que tants anys de sotmetiment hagin esborrat les paraules fermesa i dignitat del nostre vocabulari. Si no fos així, ens adonaríem de la immensa feblesa que demostra algú que no suporta la més mínima expressió de la nostra identitat. Algú que viu pendent de nosaltres i que no descansa ensumant com un gos tot allò que fem o deixem de fer. Hi ha home més feble en aquest món que aquell que necessita tancar la dona a casa perquè no deixi de ser seva? Hi ha poble més feble en aquest món que aquell que necessita amagar la identitat d'un altre per reafirmar la seva? Espanya és un poble extremament feble que té pànic a la llibertat de Catalunya. Per això li tanca totes les portes i finestres, perquè sense ella està convençut que no és ningú. Absolutament ningú. Mentre no ens adonem d'això, mentre no ens fixem aquesta idea al cap, els febles serem nosaltres i ells seran els forts. Som febles, perquè no sabem que som forts.

e-notícies , 23/2/2012
 
El Futbol, eina de combat polític i social Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 25 febrer 2012
Futbol per la llibertatA tot els qui pensen que el futbol és l'opi del poble i un instrument al servei del poder per tal de distreure la gent dels problemes del dia a dia, els recomano la lectura del llibre Futbol per la llibertat, de Ramon Usall, que el passat 18 de febrer va ser presentat a l'espai Terra Dolça de Sant Cugat.

És cert que els estats utilitzen el futbol en benefici dels seus interessos, especialment com a eines d'autoafirmació política, de prestigi internacional o de combat contra les consciències nacionals dissidents dins de les seves fronteres administratives, i també és cert que les copes i els mundials serveixen per apaivagar certes ansietats o restar protagonisme a determinades reivindicacions socials. Tot això és innegable. Però també ho és que el futbol ha estat, de sempre i de manera paral·lela, una extraordinària plataforma de reivindicació de la llibertat i del dret dels pobles a decidir per si mateixos.

El llibre de què parlo explica amb tota mena de detalls fins a quin punt el futbol ha projectat la veu d'identitats oprimides, ha defensat causes nobles i ha denunciat règims dictatorials. A Catalunya, concretament, vam viure en primera persona l'enorme càrrega simbòlica d'aquest esport en l'assassinat de Josep Sunyol, l'any 1936, a Madrid, pel sol fet de ser president del FC Barcelona i president de la Federació Catalana de Futbol. El futbol, és clar, com tot en aquest món, té una cara fosca, una cara masclista en què la violència és vista tot sovint com una mostra de virilitat i, per tant, tolerada amb un somriure als llavis. Però també té un rostre ple de valors enriquidors com els que encarna el Barça de Pep Guardiola, valors que parlen d'honestedat, de treball en equip, d'esperit de sacrifici, de superació personal, de respecte per l'adversari, d'humilitat en la victòria i de rebuig al totalitarisme i al racisme. Aquests valors no són l'opi del poble, són valors que dignifiquen una societat.

Cugat.cat , 24/2/2012
 
PSOE de Catalunya, escola de cinisme Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 23 febrer 2012
PSOE de CatalunyaEls estudiosos del cinisme tenen en el PSOE de Catalunya una mina d'or com la que va trobar John Sutter el 1848 en la seva serradora de Califòrnia, quan proporcionava fusta als nous colons. Només cal parar atenció en les coses que diuen les veus socialistes més representatives amb relació a Catalunya. Aquí en tenim un petit recull:
Pere Navarro, primer secretari: "Ens preocupa que la política catalana estigui tan supeditada a la política espanyola. [...] La política ha de fer front a la situació real del país; no creiem en la política d'enlairar banderes. Tots estem d'acord que volem més diners per al país, doncs treballem-hi i anem plegats a buscar-los a Madrid. [...] Sempre estarem a favor de la llengua catalana. Som un partit catalanista. [...] Zapatero va parlar d'una Espanya plural, va fer un discurs valent i va donar suport a l'Estatut."

Jaume Collboni, portaveu: "Primer de tot, el concert, com a tal, no es pot dur a terme perquè la legislació vigent no ho permet. Està plantejat com el model característic d'Euskadi i no és extrapolable. Si la via és l'independentisme, no hi donarem suport. [...] El nostre objectiu és defensar els valors i els interessos dels catalans."
Ho sento, però només des del cinisme es poden fer declaracions com aquestes. Deuen pensar que la gent és ximple de mena i que no recorda fins a quin punt Catalunya ha estat supeditada a la política espanyola en les dues legislatures del tripartit. Dues legislatures que van començar amb Zapatero saludant des del balcó de la plaça de Sant Jaume -Esquerra l'acabava de nomenar president de la Generalitat- i que van estar subordinades a Madrid fins al darrer dia. Per això, vistes les flagrants contradiccions de Navarro i de Collboni, s'escau fer-los algunes preguntes:

  • Si és cert que estan d'acord que Catalunya necessita més diners i que cal anar a Madrid a buscar-los, com és que no van capgirar la situació quan governaven?

  • Si és cert que no creuen en la política d'enlairar banderes, com és que no van retirar la bandera espanyola de 290 metres quadrats i 25 quilos de pes que oneja en un pal de 19 tones d'acer i 50 metres d'alçada a la plaça de Colón de Madrid?

  • Si estan a favor de la llengua catalana, com és que van votar en contra de la seva unitat l'any 2006 i no sols n'han impedit l'oficialitat al Parlament Europeu, sinó que han convertit el Parlament espanyol en l'únic de la Unió Europea que no permet l'ús d'una llengua tan parlada com el català?

  • Si el concert econòmic d'Euskal Herria no és fruit d'una voluntat divina, com és que no és extrapolable?

Arribats aquí, només puntualitzar una cosa: a Madrid, els catalans, no hi hem d'anar a cercar-hi els nostres diners. El que hem de fer és impedir que hi arribin.

El problema més greu del PSOE de Catalunya no és que sigui un vaixell a la deriva, el problema més greu és que no vol saber-ne les causes. Aquesta és la raó per la qual els seus dirigents fan el mateix discurs que feia el capità del Costa Concordia, Francesco Schettino, des de l'escullera de l'illa de Giglio, mentre el vaixell s'enfonsava: "Ho estic coordinant tot". A Schettino no li importava el vaixell ni la gent que hi viatjava, en tenia prou salvant-se ell. I al PSOE de Catalunya no li importa el país ni la seva espoliació, en té prou salvant un cert estatus que li permeti continuar vivint de la nostra subordinació a Espanya. Fixem-nos que està en contra del concert econòmic, està en contra del pacte fiscal, està en contra de la llei de consultes, està en contra que torni a Catalunya la totalitat dels diners que els catalans donem a finalitats socials en la declaració de la renda, està en contra que torni a Catalunya la totalitat dels documents emmagatzemats a Salamanca, està en contra que els jutges tinguin l'obligació de saber català per exercir a Catalunya, està en contra que se'ns paguin els fons de competitivitat, està en contra que se'ns paguin els milions de l'addicional tercera de l'Estatut, està en contra que Catalunya tingui seleccions nacionals pròpies, està en contra que Catalunya tingui el control absolut dels seus ports, aeroports i trens de rodalia... Fins i tot estava en contra del Corredor del Mediterrani, però el va haver d'acceptar per decisió europea. Cal continuar?

És pur cinisme que un partit nacionalista espanyol, un partit que imposa Espanya com la nació dels catalans, gosi dir-se catalanista. Cal molta barra, francament. Moltíssima. Cap veritable catalanista, per una elemental qüestió de principis, no pot estar en contra de les llibertats nacionals del seu país; cap veritable catalanista, per una elemental qüestió de dignitat, no pot dir que defensa els interessos dels catalans i estar en contra de la independència de Catalunya.

e-notícies , 20/2/2012
 
Carmen Chacón, entre l'autoodi i l'esperpent Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 22 febrer 2012
Carmen Chacón, entre l'autoodi i l'esperpentCarmen Chacón recorda aquella faula en què una fada ofereix a un home de cinquanta anys la concessió d'un desig. "Demana'm el que vulguis i t'ho concediré", li diu. I l'home demana: "M'agradaria que la meva dona tingués trenta anys menys que jo". "Fet", respon la fada. I l'home, tot d'una, es converteix en un avi de vuitanta anys. A Carmen Chacón –la Carmen de España que España no quiso– se li va aparèixer un dia una fada a Esplugues de Llobregat que li va dir: "Demana'm el que vulguis i t'ho concediré". I Carmen va demanar: "M'agradaria fer història i arribar al cim més alt". "Fet", va respondre la fada. I el desig s'ha fet realitat, perquè Carmen està fent història com a model del nivell de degradació a què pot arribar un polític per satisfer les seves ambicions personals.

De primer, Carmen deixa el seu país per convertir-se en ministra de les armes de foc del país veí i estarrufar-se com a capitana d'un univers de testosterona i de desfilades on els homenets mostren el seu potencial destructiu en la mateixa mesura que els adolescents mostren i comparen la grandària del seu penis. Després, Carmen, es disfressa de Carme per donar suport a la delegació territorial del PSOE en les eleccions catalanes, perquè, com ella diu, "a Catalunya, si vols militar en el socialisme, ho has de fer en el PSC, que és el PSC-PSOE. Si hagués viscut una mica més al sud ho hauria fet al PSPV-PSOE". Però el PSOE de Catalunya s'enfonsa i Carmen –Carmen de nou–, sense perdre el somriure espuri que la caracteritza, se'n torna a Espanya i es presenta com a candidata a la secretaria general del partit. Una secretaria general que, lluny de ser un fi en si mateixa, es pot convertir en una nova plataforma que li permeti presidir un govern nacional-no-nacionalista espanyol. I és que, per paradoxal que sembli, no hi ha res que faci més il·lusió a un nacional-no-nacionalista que ser president nacional.

Ara, és clar, tot això ja és passat i sabem que les ànsies de poder i de notorietat de Carmen Chacón s'han estavellat contra la realitat, però no es pot dir que la fada que se li va aparèixer a Esplugues no li hagi concedit el desig de fer història. Sí que n'ha fet, d'història. L'ha fet en el camp de l'autoodi català i en el de l'esperpent espanyol. Fixem-nos que no sols desenvolupa una campanya destinada a fer-se perdonar els orígens, sinó que es pronuncia en contra de l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, blasma l'independentisme, blasma el concert econòmic, blasma el pacte fiscal, defensa l'espoliació espanyola a Catalunya anomenant-la "solidaritat", afirma que lluitarà "amb les ungles i amb les dents" perquè es mantingui aquesta espoliació, no dubta a utilitzar el seu gènere per atacar Alfredo Pérez Rubalcaba en la cursa per la secretaria general del PSOE, no dubta a utilitzar l'edat per desqualificar el seu adversari i tampoc no dubta a demanar disculpes als socialistes espanyols pel comportament dels seus companys catalans tot acusant-los d'haver caigut en una "deriva pseudonacionalista" i d'haver fet "molt de mal al PSOE". Sembla que per a aquesta dona tot s'hi val, inclosa la mentida i la desqualificació dels seus mateixos companys de partit.

Deu ser per això que no s'adona de la hilaritat que provoca quan titlla de nacionalista català el PSOE de Catalunya, un partit que les urnes han castigat precisament pel seu espanyolisme. I deu ser per això també que no és conscient de la flagrant contradicció en què incorre quan fa aquesta afirmació: "Tot el PSC, i Carmen Chacón al capdavant, està en contra del concert econòmic per a Catalunya". En què quedem, Carmen? Si el concert és cosa de nacionalistes catalans, i el seu partit hi està en contra, com pot ser que el seu partit sigui nacionalista català? Per altra banda, caldria també que expliqués si és potser per deliris de grandesa que parla de si mateixa en tercera persona, com els monarques.

Tanmateix, per si no fos prou, Carmen, mitjançant José Montilla, ens fa saber que no descarta presentar-se com a candidata del PSOE de Catalunya a la presidència de la Generalitat, la qual cosa ens demostra que aquesta dona, encegada per l'ambició, ha perdut el sentit del ridícul. Amb tot, jo dubto que emprengui aquest camí perquè per a ella ser president de Catalunya té el mateix valor que ser president d'escala. Ella vol ser Carmen de España. El problema és que necessitarà temps, potser tota la vida, per comprendre que el seu fracàs a Espanya és hereu del fracàs dels tres lusitans que, posant-se al servei de Roma, van trair Viriat i el van matar. Quan, finalment, van passar el platet als romans, aquests van respondre que "Roma no paga traïdors", i els executats van ser ells. I és que España, com Roma, sí que utilitza els traïdors, però no els paga fins al punt de convertir-los en caps de l'imperi. Saben que una persona que és capaç de lluitar amb les ungles i amb les dents contra els drets nacionals del seu poble, afavorint-ne l'espoliació i el sotmetiment, és algú sense codi ètic. És a dir, algú de qui convé mantenir-se'n allunyat. Bàsicament, perquè és que és capaç de tot, absolutament de tot, per satisfer la seva il·limitada vanitat.

El Singular Digital , 21/2/2012
 
Els bancs que no arriben Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimarts, 21 febrer 2012
Rambla del Celler amb les cadires anteriors
La rambla amb les cadires anteriors
Aquesta columna d'avui va adreçada especialment a Cristina Paraira, responsable de Serveis Urbans de l'Ajuntament de Sant Cugat, i és una continuació de la que vaig escriure el passat 28 d'octubre titulada "A l'Ajuntament, amb afecte". En aquell article explicava la manca de bancs públics que pateixen les persones grans a la rambla del Celler, entre l'Ajuntament i el carrer de Francesc Moragas, i demanava que les cadires encarades al sol, que es van retirar a causa de la perillositat dels seus angles, fossin substituïdes per bancs de fusta. Com que no hi ha hagut cap novetat en aquest sentit, hi torno a insistir. Les persones grans necessiten aquests bancs, ja que les cadires actuals són totes a l'ombra i, si s'hi asseuen, es moren de fred. Això, és clar, els obliga a asseure's en els marges de l'assolellat i elevat escocell de l'arbre que hi ha al davant del restaurant l'Art, cosa que els resulta molt incòmoda. Ja sé que no gaudim de bonança econòmica i que són moltes les necessitats que Serveis Urbans ha d'atendre, això és ben palès. Però tant de bo totes les necessitats tinguessin un cost tan petit com la instal·lació de mitja dotzena de bancs al carrer.

Les persones, en general, acostumem a ignorar les problemàtiques específiques dels col·lectius minoritaris, i així com desconeixem les dificultats que comporta moure's en cadira de rodes, si no és que un malaurat atzar ens hi obliga, també desconeixem què significa ser vell fins que hi arribem. Ser vell, entre altres coses, significa no poder sortir de casa quan el fred és intens o haver d'aprofitar les hores del migdia per airejar-se i fer-la petar sota la benedicció solar. Només es tracta de posar bancs de fusta encarats al sol per a persones grans en un tram de carrer on abans hi havia fredes cadires per a adolescents. Només això.

Diari de Sant Cugat , 17/2/2012
 
"Diem prou!", un crit de dignitat Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 20 febrer 2012
Diem prou!Cada dia que passa està agafant més força la iniciativa d'Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, propietaris d'un restaurant de Siurana, Priorat, amb deu treballadors, de negar-se a acceptar l'espoliació que pateix Catalunya per part d'Espanya. Farts d'aquesta situació i de la covardia de la classe política, van decidir que a partir d'enguany iniciarien una insubmissió fiscal consistent a pagar els seus impostos de l'IVA i de Societats a un compte corrent de la Generalitat de Catalunya. Ho han expressat amb aquestes paraules:

"La situació personal -els nostres tres fills en plena infantesa- i la professional -tenim diferents fronts oberts en uns moments ben difícils per al sector, en què no s'hi val a badar- ens ha frenat durant molts mesos. Primer esperàvem que els nostres polítics anessin tots a l'una -miracles a Lorda!-, després vam esperar que fos algú altre qui encengués la metxa. Però res, cada cop pitjor -sanitat, educació, cultura...-, ja no podem acotar més el cap. I aquí no passa res."

"Ha arribat el moment en què ens adonem que no tenim excusa. Massa avantpassats nostres van jugar-s'hi molt més del que se'ns demana que ens hi juguem nosaltres. Ara tenen més sentit que mai les paraules d'Heribert Barrera: 'Tenim pressa, molta pressa!' Ens hi juguem el ser o no ser."

"Al nostre país tenim molta feina a fer, molt a millorar, però abans ens hem de treure aquest llast que duem des de la transició. La relació amb Espanya ens empobreix, ens desmotiva, ens divideix, ens fa perdre el temps... S'han acabat les reivindicacions folklòriques!"

"No us demanem un copet a l'espatlla. Us demanem que escolteu què sentiu pel vostre país, i com voleu que sigui el seu futur. I que actueu i que ens ajudeu segons la vostra consciència i valentia. [...] La nostra decisió no té marxa enrere."
Com ha explicat diàfanament el Cercle Català de Negocis, els catalans patim un robatori escandalós de 22.000 milions d'euros anuals que suposa la desaparició del 40% dels impostos recaptats a casa nostra, i això no hi ha cap país que ho pugui resistir. De fet, no es tracta només de no poder-ho resistir, sinó de tenir prou dignitat per no voler-ho consentir. Aquesta és la raó per la qual convé que no pari de créixer el nombre d'empresaris i d'ajuntaments catalans -com ara els de Berga i Arenys de Munt- decidits a fer que els impostos que paguen es quedin a Catalunya en lloc de deixar que se'ls emporti un altre país. I perquè això s'agilitzi, més enllà de l'estimulant i documentada pàgina de diemprou.cat amb milers d'adherits, cal que la Generalitat faciliti les coses a l'empresariat. És molt important que els empresaris insubmisos sàpiguen que poden comptar amb la receptivitat del govern del seu país en aquest sentit. Tal com estan les coses, hauria de ser precisament el govern el més interessat a acabar amb el saqueig espanyol de Catalunya. Al capdavall, les retallades que estem patint són la terrible conseqüència de tot plegat.

I és que estem parlant d'un robatori sense parangó a Europa. Un robatori que està abocant Catalunya al caire de l'abisme amb infraestructures obsoletes i amb una degradació letal en àmbits bàsics, com ara la sanitat, l'ensenyament i tota mena de serveis socials, a més de l'anorreament de la nostra identitat i cultura i de la persecució sistemàtica de la nostra llengua amb la intenció de convertir-la en una andròmina inútil i residual. Espanya, mitjançant l'ús de la força, ens ha fet administrativament espanyols. Però sap que amb aquest extrem no en té prou. Li serveix per espoliar-nos i per enriquir-se amb els nostres recursos, però no li serveix per convertir-nos veritablement en espanyols. Per això s'enfurisma insatisfeta i es converteix en el viu retrat del subjugador que observa desolat com, per més cops que violi la víctima, només en podrà posseir el cos, mai la ment.

e-notícies , 16/2/2012
 
Un any de la nova llei del tabac Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 18 febrer 2012
Un any de la nova llei del tabacAra que ja fa més d'un any que va entrar en vigor la nova llei del tabac, que impedeix fumar en establiments públics, com ara bars, restaurants o discoteques, sembla un moment adient per fer-ne balanç a través de l'opinió que en tenen els propietaris d'aquests locals. Això, concretament, és el que ha fet el Diari de Sant Cugat, en l'àmbit dels restauradors de la ciutat, i el resultat ha estat força il·lustratiu i clarificador.

D'entrada, tots coincideixen en el fet que la nova llei no ha minvat la clientela. Afirmen que, tot i que al començament van experimentar una certa davallada, aquesta tendència es va invertir molt aviat i ara ja ningú no discuteix que cap client no té dret a imposar la respiració del seu fum a les persones del voltant en un espai tancat. "La gent s'hi ha acostumat i no deixen d'anar al bar perquè no s'hi pugui fumar", diu un restaurador. I és lògic. La prova és que tots estan d'acord en què les terrasses de bars i restaurants han adquirit un protagonisme al llarg de l'any que abans no tenien. Abans, les terrasses, apareixien a la primavera i desapareixien a la tardor. Ara, en canvi, sempre tenen gent que, per tal de poder fumar, no els importa passar fred. De fet, l'acte de fumar al carrer, no només a les terrasses dels bars sinó a l'entrada de les botigues, s'ha convertit en una imatge quotidiana a totes les ciutats.

La conclusió de tot plegat, per tant, és que el panorama apocalíptic que el gremi de restauradors presentava, ara fa dos anys, dient que la majoria de locals es veurien obligats a plegar per culpa de la nova llei no tenia cap fonament. Es feien mals averanys i s'amenaçava amb la desaparició de milers de llocs de treball amb la intenció que la llei no entrés en vigor, però ja s'ha vist que el catastrofisme mai no ha estat sinònim de rigor. Aquesta actitud recorda força la reacció que van tenir alguns botiguers del centre històric de Sant Cugat quan l'Ajuntament va decidir convertir-lo en illa de vianants. "No vindrà ningú. Els carrers quedaran buits. Haurem de plegar", deien certes veus. Ara, però, no crec que els comerciants dels carrers Valldoreix, Santa Maria i Santiago Rusiñol vulguin tornar a l'època anterior. L'ésser humà és conservador de mena i és poc amic dels canvis, però si ha sobreviscut és també per la seva capacitat adaptativa. Per això, quan veu que la seva reticència no servirà de res, calla discretament i fa de la necessitat virtut. Al capdavall, posats a parlar de milers de llocs de treball amenaçats, és innegable que la nova llei del tabac ha servit per alliberar milers de cambrers de l'amenaça de convertir-se en fumadors passius.

Cugat.cat , 17/2/2012
 
El PP considera la tortura un bé cultural Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dijous, 16 febrer 2012
José Ignacio WertLes paraules del ministre espanyol d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, del Partit Popular, dient que fomentarà "les curses de braus con a producte i bé cultural", que ampliarà les subvencions "d'acció i promoció cultural a les associacions sense afany de lucre del món del brau" i que impulsarà una campanya mediàtica "per posar en relleu els valors culturals, socioeconòmics i mediambientals de la tauromàquia en el seu conjunt", són d'aquelles que provoquen vergonya aliena. No pot provocar res més un ministre de Cultura que defensa uns principis tan retrògrads i involutius com aquests, propis d'un nacionalisme cavernós que es reafirma per mitjà de valors masclistes i sanguinaris.

Per altra banda, té gràcia que els qui acusen d'identitaris els catalans que defensen els drets nacionals de Catalunya i la seva llengua estiguin tan obsedits a imposar per decret els elements més primitius i bàrbars de la identitat espanyola. Si tan arrelada està la tauromàquia, per què necessiten imposar-la, fomentar-la i subvencionar-la? Com és que el Partit Popular no para de dir que Catalunya ha de tancar la seva mitja dotzena d'ambaixades culturals, a fi d'estalviar-se els 2,5 milions d'euros que costen i, en canvi, no tanca cap ni una de les sumptuoses ambaixades espanyoles malgrat tenir un cost de 500 milions d'euros anuals? Si el PP vol estalviar-nos despeses, als catalans, per què s'amoïna tant per una cosa que ens la paguem nosaltres i no ens allibera de la despesa que ens suposa haver de finançar les ambaixades espanyoles? Com s'explica que en un moment de profunda recessió econòmica, que podria portar l'Estat espanyol a haver de ser rescatat per la Unió Europea, el govern del Partit Popular afirmi que destinarà una partida de diners a la subvenció i promoció de simbologia nacionalista espanyola representada per les curses de braus?

Francament, crida l'atenció que el senyor Wert, per justificar la imposició de les curses de braus, decideixi el que decideixi el Parlament de Catalunya, s'empari en el fet que França les va declarar Patrimoni Cultural Immaterial francès el 22 d'abril de l'any passat. D'entrada, cal aclarir que França ho va fer esperonada pels col·lectius protaurins francesos que es van espantar quan van veure que Catalunya les prohibia i que això estimulava i enfortia els moviments animalistes del seu país. Però cal afegir també que són molts més els països que, al llarg del temps, han abolit aquesta barbàrie. De manera que si Espanya cerca referents internacionals no ha de fer res més que ampliar la seva mirada. Veurà que hi ha països, d'aquells que defineix com a fills de la madre patria, que fa molts anys que han abolit les curses de braus en considerar-les impròpies d'un poble civilitzat. Argentina, Cuba, Uruguai, Xile o Nicaragua, per exemple. I en aquests moments a Colòmbia i a Mèxic, hi ha un debat sobre el tema arran de la prohibició a Catalunya.

S'ha de reconèixer, això no obstant, que la Fiesta Nacional espanyola té arguments intel·lectualment molt elevats al seu favor. Potser amb un punt excessiu de testosterona, però molt elevats. Les declaracions del músic argentí Andrés Calamaro, per exemple, són incontestables: "Renuncio a la progressia perquè vull curses de braus a Catalunya. Em vull escórrer en una festa d'art i mort, vull veure com t'escorres de bona sort, vull que torni José Tomás a Barcelona".

La tortura d'un ésser viu no és un art, és un fet execrable. Encara que es faci a toc de trompeta, a ritme de pas-doble o en companyia d'un públic assedegat de sang. Un poble que té aquest espectacle com a festa nacional es degrada a si mateix i degrada la humanitat.

e-notícies , 13/2/2012
 
El català a Europa, un favor personal Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 15 febrer 2012
Martin Schulz
Martin Schulz
Qui diu que no hi ha bones notícies? Sí que n'hi ha. De tant en tant, si més no. El problema és que n'hi ha tantes, de negatives, que les bones queden amagades i gairebé no es veuen. La decisió personal de Martin Schulz, president del Parlament Europeu, relativa a l'ús de la llengua catalana, és una notícia magnífica, per bé que ja veurem si pot reeixir. Schulz, responent a les preguntes dels eurodiputats catalans, Ramon Tremosa (CiU) i Raül Romeva (ICV), ha dit que li semblava inexplicable que a hores d'ara encara no s'hagi normalitzat l'ús de la llengua catalana a l'eurocambra, tenint en compte els seus nou milions de parlants. "Com s'entén que es reconegui el danès, el finès, l'eslovac, el lituà, l'eslovè, el letó, l'estonià i el maltès, que tenen menys parlants, i en canvi el català no?" es preguntava ell. A partir d'ara, per tant, és possible que els diputats catalans puguin defensar els interessos de Catalunya en la seva llengua amb la mateixa naturalitat amb què ho fan els danesos en danès o els finlandesos en finès. Sembla mentida que una qüestió tan senzilla i elemental hagi trigat tants anys a plantejar-se. I si, a més, recordem que José Borrell va ser president del Parlament Europeu, veurem que allò que prohibia amb menyspreu i principis totalitaris un català, ho capgira ara amb respecte i principis democràtics un alemany.

La realitat, tanmateix, té moltes cares, i la del senyor Schulz és la cara amable. Però què passarà d'aquí a dos anys i mig, quan el senyor Schulz plegui? Què passarà quan el seu lloc l'ocupi un polític que no tingui la mateixa actitud? Hem tingut la sort que Martin Schulz és una persona afeccionada a la lectura i que coneix la literatura catalana, però el rang de la nostra llengua a les institucions europees ha de dependre d'una particularitat com aquesta? Com és que el danès, el finès, el maltès o l'eslovè no necessiten que ningú conegui la seva literatura per ser oficials a la Unió Europea? La resposta a aquestes preguntes, tot i que també se les feia el senyor Schulz, és òbvia: perquè Europa no és una unió fraternal de pobles, Europa és un club privat d'estats. Aquest petit detall, òbviament, és un problema terrible per al poble català, però també és un error de base per part de la Unió Europea, perquè una Unió que es fonamenta en europeus de primera i en europeus de segona, en funció del seu origen, no té futur i està abocada al fracàs o, si més no, al conflicte i a la incohesió.

Val a dir, però, que el tema de la marginalitat de la llengua catalana a les institucions europees no és culpa d'Europa, sinó d'Espanya. Espanya, a través dels diferents governs del Partit Socialista i del Partit Popular, sempre ha negat al català el rang de llengua oficial de l'Estat a fi que tampoc no pogués ser llengua oficial a Europa. "Estem molt oberts al multilingüisme", deia Jerzy Buzek, l'antecessor de Schulz, "però com ens podeu demanar poder fer servir a Brussel·les una llengua que ni tan sols us deixen parlar al vostre Congrés dels Diputats?"

Amb tot, el més greu no és això. El més greu és que aquesta política ha comptat sempre amb suport català a Madrid. Els diputats que la delegació catalana del PSOE ha tingut al Congrés espanyol en totes les legislatures no han fet absolutament res per la dignificació de la seva llengua. Al contrari, talment com robots –aquest és el paper dels socialistes catalans en aquella cambra– s'han limitat a votar d'acord amb les ordres de la cúpula de Madrid. Madrid ordena i ells premen el botonet. El 9 de febrer de 2006, fent costat al Partit Popular, fins i tot van arribar a l'extrem de votar en contra de la unitat de la llengua (!). I si a això hi afegim les constants maniobres d'un altre eurodiputat català carregat d'autoodi com Alejo Vidal-Quadras, un dels catorze vicepresidents de l'eurocambra, la situació encara s'entén millor. Vidal-Quadras, titllant Tremosa i Romeva de "provincians" i de "fanàtics incompetents" per voler emprar el català a Europa, ha boicotejat tant com ha pogut allò que l'alemany Martin Schulz, per sort, ha decidit ara per si mateix.

Aquestes coses ens haurien de fer reflexionar, perquè no hi ha dubte que totes les batalles que lliurem per la llengua ens les podríem estalviar si concentréssim la nostra energia en la consecució d'un Estat propi. Malta, amb quatre-cents mil habitants, no ha hagut de lliurar cap batalla per la seva llengua a Brussel·les. Hi va entrar l'1 de maig de 2004 per la porta principal i, des d'aleshores, el maltès és llengua de ple dret a les institucions europees. El maltès, per tant, és llengua d'autoritat. La llengua catalana, en canvi, és només llengua de voluntat. Depèn, ves per on, de la bona voluntat d'un ciutadà alemany.

El Singular Digital , 14/2/2012
 
La importància de llegir el diari Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 12 febrer 2012
La importància de llegir el diariDies enrere, mentre dinava en un restaurant de Sant Cugat, una clienta es va aixecar de la taula, va anar a la barra i va dir: "Que teniu un diari que tingui la cartellera?". L'amo del restaurant li'n va donar un i ella va tornar a la taula. El fet em va cridar l'atenció, perquè era ben palès que es tractava d'una persona que no deu llegir mai cap diari. Altrament, hauria formulat la pregunta d'una altra manera. Vull dir que hauria sabut que els quatre diaris que s'editen a Catalunya inclouen sempre la cartellera. No n'hi ha cap que no la tingui. I això és així perquè es tracta d'una de les seccions més consultades de les seves pàgines.

Hom dirà que la poca lectura de diaris rau en l'existència d'Internet, cosa que és certa. Però aquesta veritat innegable no ho explica pas tot. Més aviat defuig el problema de fons. I la prova és que abans que Internet existís l'índex de vendes de diaris a Catalunya ja era lamentablement baix. Ja sabem que la immensa majoria de catalans s'informa pels Telenotícies. Un Telenotícies, al capdavall, també és un diari. Però la naturalesa d'un diari televisiu no té res a veure amb la d'un diari escrit. Un Telenotícies és una macedònia de la realitat. Una macedònia que ens arriba servida en càpsules de seixanta segons bona part dels quals, seguint un règim de quotes, no són res més que simples declaracions sobredimensionades de polítics. Per altra banda, la necessitat de retenir el teleespectador durant tres quarts d'hora, com si es tractés d'una pel·lícula d'acció, fa que tot plegat sigui superficial i que es redueixi a un periodisme de titulars. I una societat que s'informa per mitjà de titulars, sense aprofundir en tot allò que l'envolta, és una societat fàcilment manipulable. Per tenir criteri cal estar informat. Sense informació no hi pot haver reflexió.

Diari de Sant Cugat , 10/2/2012
 
La guàrdia incivil espanyola Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 12 febrer 2012
Advocat agredit per la Guàrdia Civil espanyolaEncara que d'un gran mal en surt un gran bé i que, per tant, Espanya, amb les seves contínues vexacions a Catalunya i a la seva llengua, és en si mateixa una factoria d'independentistes catalans, no hem de guardar silenci cada cop que es produeix una agressió. Qui calla consent i el consentiment sempre és covardia i submissió. "Cal protestar encara que no serveixi de res", deia Manuel de Pedrolo. I les feministes militants hi afegien: "Cap agressió sense resposta". Això és molt important perquè l'agressor sàpiga que mai no se n'anirà de franc. Catalunya, dissortadament, és un país tan mancat d'autoestima que no acostuma a defensar la seva dignitat. Més aviat al contrari. Se'n lamenta en família i, un cop surt de casa, camina amb el cap cot.

Ho hem vist aquests dies en la directiva del Barça, encapçalada per Sandro Rosell, després que Pepe, del Real Madrid, clavés els tacs de la seva bota de manera violenta i intencionada en la mà de Messi quan aquest era al terra. Com si fossin capellans, Rosell i els seus han parat l'altra galta i s'han dit a si mateixos: "El Comitè de Competició no ha actuat d'ofici, però Déu ho ha vist i amb això ja en tenim prou". Per sort, l'autoestima que ells no han tingut -l'amistat que uneix Sandro Rosell amb Florentino Pérez i el Madrid arriba a aquests extrems- sí que l'ha tinguda l'eurodiputat Ramon Tremosa elevant una pregunta sobre els fets a la Comissió Europea. Si el Barça no representés Catalunya i fos com el Nàstic, el Sabadell o el Girona, la ràbia i la impotència que senten els jugadors del Madrid davant el Barça no existiria. Però els blancs, com nosaltres, saben molt bé que un partit entre aquests dos equips és també una confrontació política entre dues identitats antagòniques: l'espanyola -imperialista, agressiva i despòtica- i la catalana -respectuosa, civilitzada i dialogant.

Tanmateix, el cas més escandalós que hem viscut darrerament ha estat el del caporal de la Guàrdia Civil espanyola que el passat 27 de gener va agredir un advocat a l'aeroport del Prat perquè parlava en català. "No entiendo, hábleme usted en español", "Este vuelo ya no lo coges", "Polaco de mierda" van ser algunes de les coses que li van dir, a banda de portar-lo a una cambra i d'agredir-lo. Posteriorment, l'advocat va presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra, acompanyada del número d'identificació dels agents -U-80801-T i W18153-L- i d'un certificat mèdic que especificava les lesions que havia sofert a la cara i al coll, però el mal ja estava fet. I encara bo que som al segle XXI. En l'època de Franco l'haurien dut al Camp de la Bota.

Recordem que no és pas la primera vegada que la Guàrdia Civil agredeix una persona per parlar en català. L'any 2009, concretament, uns agents d'aquell cos ja van agredir el senyor Ivan Cortés a l'aeroport de Palma per la mateixa raó. I ho van justificar amb aquestes paraules: "Es un insulto que nos hablen en catalán". Per altra banda, en el cas de l'agressió de la Guàrdia Civil aquest 2012, hi ha un detall molt eloqüent, i és que l'advocat agredit a l'aeroport barceloní va acabar claudicant i parlant en espanyol: "Jo els parlava en castellà perquè veia que el tema s'havia complicat i volia rebaixar la tensió. [...] Quan saps que t'ho fan només perquè ets català et vénen ganes de plorar".

És a dir, que ni tan sols autohumiliant-se, canviant de llengua, no va poder evitar que l'atonyinessin. Al contrari, l'odi racial creix i s'estarrufa quan veu que la víctima s'estova i claudica. Cal que ho tinguem ben present, això, els catalans, quan ens trobem en circumstàncies similars. Parlar en espanyol a algú que t'ordena que ho facis és percebut com una victòria per part d'aquest últim. Per això es rabeja encara més en les vexacions. Sap molt bé que quan tot s'acabi t'avergonyiràs de tu mateix i et sentiràs una merda per no haver tingut el coratge de mantenir-te ferm parlant en català fins al final. Hem de tenir ben present que allò que produeix un plaer morbós al catalanofòbic no és agredir-nos, sinó veure'ns vençuts, humiliats, claudicants i patèticament conciliadors. Així és com s'excita sexualment, veient-nos renunciar a la nostra llengua i parlant-li la seva.

e-notícies , 9/2/2012
 
Gefaell i Zabala, dues pèrdues irreparables Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
diumenge, 12 febrer 2012
Pilar Gefaell i Núria Zabala
Pilar Gefaell i Núria Zabala
En pocs dies de diferència, a Sant Cugat hem perdut dues dones vinculades al món de la comunicació. Dues dones que han mort a una edat en què la vida encara els podia haver donat infinitat de coses bones. Em refereixo a Pilar Gefaell, de 48 anys, i a Núria Zabala, de 58. La primera era col·laboradora de Cugat.cat i la segona dirigia el departament de Comunicació i Relacions Institucionals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Ja no les veurem mai més, i això costa d'acceptar. Però el sentiment que deixa la seva pèrdua no rau només en el fet d'haver mort prematurament, sinó en les qualitats humanes que reunien i per les quals eren estimades. I la prova, en el cas de Núria Zabala -que va lluitar durant quinze anys contra un càncer-, la tenim en la particularitat que va ocupar càrrecs públics sota les ordres de directors generals de signe polític diferent.

Pel que fa a Pilar Gefaell, era una dona implicada amb la seva ciutat a través de diverses entitats, com ara l'Associació de Veïns del barri del Monestir, els caparrots de Sant Cugat o l'AMPA de l'escola Collserola. No és estrany que un grup de persones, mitjançant el Facebook, demani que se li atorgui un Premi Ciutat de Sant Cugat a títol pòstum.

Jo, personalment, desconec les bases d'aquests premis i no sé si això serà possible, però crec que, si més no, tant Pilar Gefaell com Núria Zabala haurien de ser mereixedores d'una menció especial pels valors que defensaven i que representaven.

Cugat.cat , 10/2/2012
 
<< Inici < Ant 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seg > Final >>

Resultats 631 - 700 de 1704
spacer.png, 0 kB