spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Llibres

"Tots els meus llibres, tant els d'assaig com els de ficció, estan units per un mateix discurs de fons. Un discurs que ens diu que després del dret a ser no hi ha dret més valuós que la llibertat. La llibertat, tanmateix, és més que un dret, és també un deure. Tot ésser humà o col·lectivitat nacional tenen el deure indefugible de ser lliures. Altrament, no han assolit la maduresa."


Abans que pugi el teló Imprimeix Correu-e
Llibres (teatre)
per Víctor Alexandre   
divendres, 27 maig 2016
Abans que pugi el teló"El protagonista d'Abans que pugi el teló és un actor que es troba en el darrer tram de la seva vida, una mena d'heroi romàntic que veu com el món canvia a una velocitat que ell ja no pot seguir. El teatre, el seu món particular i estimat, també ha canviat i ja només les sales públiques poden assumir els costos de representar obres de Shakespeare, de Molière o de Txèkhov, farcides de personatges, amb actors i actrius professionals. El minimalisme s'imposa i la magnanimitat de l'espectador hi fa la resta. Fill d'un altre temps, per bé que ben aferrat al present, el nostre heroi enyora aquelles grans escenografies que reproduïen una llar familiar o una estació de tren fins al més mínim detall i aquell gran teló que, en alçar-se, ens introduïa en un petit univers de conflictes humans i que una o dues hores després baixava majestuós per rescatar-nos de l'encanteri.

Ara l'heroi està sol al seu camerino esperant que arribi el moment de sortir a escena i viu la nit més difícil de la seva vida, la nit en què s'ha d'acomiadar dels escenaris i dir adéu per sempre als personatges que ha interpretat al llarg de més de seixanta anys. No és, doncs, una nit d'estrena com les altres, és la nit de l'última estrena, és la nit de l'última obra d'un gran actor, una nit de pànic escènic, de nervis a flor de pell, d'emocions intenses, de moments, de records i de sensacions inoblidables... És la nit d'estrena d'una obra que homenatja l'ofici d'actor contra l'estigma social que l'acompanya i és també un cant d'amor apassionat al teatre i a tots els qui el fan possible." (Extret de la introducció de Víctor Alexandre)

El llibre conté els pròlegs del president Artur Mas i de l'escriptor Jordi Coca.

Voliana Edicions · 68 pàgines · ISBN 978-84-944258-5-1 · Preu: 15 €Comprar

Vídeos:
Vídeo sobre l'obra (Cugat.cat, 21/1/2016)
Entrevista a Víctor Alexandre i a Jaume Pla (La Xarxa, 15/6/2015)
Vídeo de presentació de l'obra (Cugat.cat, 9/6/2015)

Notícies:
Llegeix més...
 
Taula rodona - La joia de ser catalans Imprimeix Correu-e
Llibres (teatre)
per Víctor Alexandre   
dijous, 21 maig 2015
ImageAquest és un llibre molt especial perquè no sols conté dues obres d'autors diferents que es fusionen en el seu interior, sinó perquè en el cas de la primera es tracta d'un text pràcticament inèdit de Pere Calders que és, alhora, l'única incursió teatral que ens ha llegat. David Vila i Ros, en el pròleg, ho explica així: "Calders ens presenta un seguit de personatges –o potser hauríem de dir persones, ja que la vareta màgica de l'autor ens els fa reals, tangibles– que ens ofereixen el seu punt de vista sobre una societat canviant, en evolució constant, i que sovint no som capaços d'entendre. [...] Taula rodona enllaça amb La joia de ser catalans, i ho fa amb un gir sorprenent, profundament caldersià. [...] Cedint l'autoria del text a Víctor Alexandre, aquest la reprèn i se la fa seva i li dóna una continuïtat i un final que, sense moure's del perfecte equilibri entre realitat i absurd que caracteritza els textos de Calders, ens recorden alhora la visió crítica que Alexandre té de molts aspectes de la catalanitat. Els debats estèrils, les disputes internes o la incapacitat per arribar a acords desfilen per davant de l'espectador i esdevenen un retrat satíric del país. [...] I curiosament, els protagonistes, que representen els nostres pitjors vicis, en lloc de despertar-nos l'animadversió, se'ns fan entranyables, propers i, no cal dir-ho, ens hi sentim plenament identificats. Riure's dels nostres propis defectes, és, sens dubte, la millor manera d'afrontar-los. Hi ha llibres que no necessiten pròleg. I hi ha escriptors que no necessiten cap mena de presentació. El llibre que teniu a les mans n'és un bon exemple."

Voliana Edicions · 106 pàgines · ISBN 978-84-943631-5-3 · Preu: 15 €Comprar

Notícies:
Llegeix més...
 
La independència explicada al meu fill Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
dimarts, 09 setembre 2014
La independència explicada al meu fillPioner en la literatura de debat i divulgació política, Víctor Alexandre ens ofereix un nou gran llibre sobre el procés català: una més que possible conversa sobre la independència entre un pare i el seu fill, un adolescent en aquella edat en què fa tot tipus de preguntes, fins i tot les que els adults no gosem fer: "Per què Espanya no admet que Catalunya és una nació?", "Un senegalès o un marroquí podrien ser presidents de Catalunya?", "Catalunya ha de tenir exèrcit?", "Què passarà amb la resta dels Països Catalans?", "La llengua catalana serà oficial a la Unió Europea?", "Voler ser un estat és provincià?", "Si la independència separa les famílies, ja no veuré mai més els avis?"... Aquestes i d'altres preguntes fan que aquest sigui un llibre ple de respostes.

Editorial Meteora · 184 pàgines · ISBN: 978-84-92874-98-9 · Preu: 15 €Comprar

Ressenyes:

Notícies:
 
Onze.Nou.CATorze (1714) Imprimeix Correu-e
Llibres (teatre)
per Víctor Alexandre   
dimecres, 18 desembre 2013
Onze. Nou. Catorze. (1714)Som a l'any 2080. L'Otger és ara un avi de vuitanta anys, però quan en tenia catorze un conjunt de circumstàncies li van permetre viatjar a través del temps. Exactament fins a la matinada del 10 a l'11 de setembre de 1714, en ple setge de Barcelona, just en el moment que les tropes de Castella i de França inicien l'ofensiva final per anorrear la nació catalana. Ell, però, sap moltes coses que aquells catalans ignoren. Sap, per exemple, el nom dels oficials que seran ferits, empresonats o assassinats; sap que Anglaterra incomplirà la seva aliança amb Catalunya; sap que els anglesos s'hi acabaran repensant, però que ho faran massa tard; sap que la derrota és inevitable, que vindrà el Decret de Nova Planta, que es tancaran les universitats, que la llengua catalana quedarà relegada a l'àmbit familiar, que s'imposarà l'ús oficial de la llengua castellana i que després vindran tres segles de sotmetiment de Catalunya a les lleis de Castella...

L'Otger, però, no és només un nen del segle XXI que coneix perfectament el desenllaç de la guerra del 1714, també és un nen que vesteix, que parla i que es comporta de manera molt diferent de la dels catalans del segle XVIII, la qual cosa, afegida als ginys electrònics que fa servir, esdevé una font permanent d'equívocs i de conflictes. Conflictes, per altra banda, que es veuen agreujats a causa de la seva actitud derrotista davant d'una lluita que considera estèril. Tanmateix, serà allà, en mig d'aquella lluita on s'enamorarà, on es farà adult i on aprendrà a viure d'acord amb aquest principi del seu amic Janot:
"Lluita sempre per allò que creguis just, Otger. Perquè si no ho fas, tard o d'hora t'avergonyiràs de tu mateix."
Editorial Salvatella, col·lecció Fem Teatre · 92 pàgines · ISBN: 978-84-8412-784-0 · Preu: 11 €Comprar

Pròleg de Víctor Alexandre: "El 1714 no vam ser vençuts"

Vídeos:
Onze.Nou.CATorze: un viatge en el temps

Notícies:
 
Cor de brau Imprimeix Correu-e
Llibres (narrativa)
per Víctor Alexandre   
dimarts, 29 març 2011
Cor de brauL'abolició recent de les curses de braus aprovada pel Parlament de Catalunya és un fet d'una transcendència extraordinària. El mateix dia de l'abolició, Catalunya va aparèixer a tots els noticiaris del món i l'endemà se'n van fer ressò les portades de la premsa internacional. Mai abans una acció legislativa interna catalana havia generat una expectació i una admiració tan grans ni tampoc reaccions tan ferotges com les d'alguns mitjans espanyols.

Aquesta novel·la narra en clau d'humor els fets esmentats, a través d'una família ramadera catalana que es veu afectada per l'abolició, alhora que ens mostra el rerefons polític i identitari dels arguments de les dues parts enfrontades, els protaurins i els antitaurins. Per mitjà de personatges, situacions i diàleges que evoquen l'atmosfera de les comèdies teatrals del segle XIX i primers anys del segle XX, Cor de brau parla de valors universals i ens recorda que el grau d'humanitat d'un poble es mesura pel respecte amb què tracta els animals.

Víctor Alexandre s'adreça al lector: "He escrit aquest llibre per fornir d'arguments les persones que defensen els drets dels pobles i els drets dels animals -de tots els pobles i de tots els animals- i per fer reflexionar aquelles que pensen que els animals i alguns humans estan al servei d'altres humans."

Columna Edicions, col·lecció L'arquer · 205 pàgs. · ISBN: 978-84-664-1376-3Comprar
Llegeix més...
 
Una història immoral Imprimeix Correu-e
Llibres (narrativa)
per Víctor Alexandre   
dijous, 09 setembre 2010
Una història immoralPot ser que un home contracti d'amagat els serveis d'un professional del sexe perquè faci recuperar el desig a la seva dona? No és paradoxal que un marit recorri a un tercer per restablir la seva vida sexual dins la parella? És amor o és vanitat ferida, la gelosia? Quins límits seríem capaços de transgredir per amor? Quines revelacions estem disposats a escoltar sobre la persona que estimem? L'Enric sap que juga amb foc, i que ha obert una porta que potser no podrà tancar. Però la temptació de descobrir els secrets de l'Anna és massa poderosa. El que l'Enric sembla ignorar és que, en l'amor, felicitat i veritat no sempre són compatibles.

Editorial Proa, col·lecció A tot vent, núm. 543 · 176 pàgs. · ISBN: 978-84-7588-023-5
Comprar
Llegeix més...
 
Trifulkes de la KatalanaTribu Imprimeix Correu-e
Llibres (teatre)
per Víctor Alexandre   
dijous, 01 octubre 2009
Trifulkes de la KatalanaTribuEls catalans sabem molt poques coses de la nostra història. Tanmateix, tenim una història apassionant que ens parla d'afanys, d'enganys, de paranys, d'aventures, de batalles, de traïcions... És una història plena de personatges i de fets extraordinaris sobre els quals Trifulkes de la KatalanaTribu, de Víctor Alexandre, ens ofereix una visió de vegades irònica, d'altres paròdica, però sempre autocrítica i amb molt sentit de l'humor. Es tracta del primer text que aborda teatralment i de manera global la història de Catalunya i constitueix una eina molt valuosa per a pares i educadors a l'hora d'ensenyar-la als infants en clau divertida, talment com un joc, amb escenes que poden ser representades tant a casa com a l'escola.

Tot parteix d'un personatge central, la Nguéa, una catalana d'origen africà que ha d'estudiar la història de Catalunya per a un examen i que, per repassar-ne el temari de manera més entretinguda, decideix explicar la nostra història a la seva àvia, també africana, acabada d'arribar del Camerun. L'àvia, però, no entén ni un borrall de català i la Nguéa se les haurà d'empescar per fer-li entendre la història del seu país, Catalunya.

El llibre inclou un apèndix de 20 pàgines adreçades a pares, mares i educadors amb un seguit d'activitats, mapes, jocs i endevinalles per tal de facilitar un treball didàctic i plaent amb els infants, tant a casa com a l'escola, i fer que coneguin la història de Catalunya tot jugant.

Editorial: Salvatella · 125 pàgs. · Preu: 10 euros
Comprar
Llegeix més...
 
Set dones i un home sol Imprimeix Correu-e
Llibres (narrativa)
per Víctor Alexandre   
divendres, 27 febrer 2009
Set dones i un home solSet dones i un home sol són set històries interconnectades per un home víctima d'un fet inesperat, que configuren un univers femení integrat per dones de diferents generacions. Sabem què senten, a qui estimen, a qui desitgen, quines són les seves frustracions, les seves pors, les seves mentides, la seva sexualitat, allò que no accepten de si mateixes, allò que no gosen confessar-se... Convertits en voyeurs del seu pensament, hi descobrim la soledat humana com a motor de la recerca incansable de l'amor i la complexitat de les relacions sentimentals entre homes i dones. Aquest, per tant, és un llibre sobre la necessitat que tenim els éssers humans de sentir-nos estimats i de l'immens cabal d'energia que dediquem al llarg de la vida a aconseguir-ho.

Editorial Proa, col·lecció A tot vent, núm. 512 · 192 pàgs. · ISBN: 978-84-8437-559-3
Premi M
ercè Rodoreda 2008
Comprar

Crítiques:

Entrevistes:

Entrevistes a la ràdio:
Entrevista a Catalunya Música (30/05/09)
Entrevista a Ràdio Sant Cugat (22/12/08)

Notícies:

El parer del lector:

“He acabat de llegir ‘Set dones i un home sol’ i m’ha agradat tant com ‘Una història immoral’, també entorn el món de les dones. Comences a llegir i ja no el deixes fins que s’acaba. La raó d’un llibre així és doble: gaudir llegint i anar més enllà fent alguna reflexió... més personal. Felicitats per aconseguir-ho!”

Maria Dolors Sánchez · Barcelona · 12/3/2011

“M’he llegit ‘Set dones i un home sol’ i la veritat és que, amb un parell de sessions de lectura i sense adonar-me’n, ja me l’havia acabat. M’ha agradat molt, és tendre, humà, eròtic i molt provocador.... Et sacseja realment per dins i et fa reflexionar moltíssim sobre un munt de coses. Sí, m’ha agradat molt llegir-lo.”

Carme · Terrassa · 9/3/2011

“T’escric per dir-te que m’he llegit ‘Set dones i un home sol’ i crec que és molt i molt bo. He vist que el jurat del premi Mercè Rodoreda ha tingut molt bon ull escollint-lo. I, a més, m’ha ajudat en un moment important de la meva vida i m’ha fet entendre moltes coses sobre la infidelitat i les relacions humanes. Moltes gràcies”.

Laura Pujol i Molas · Olot · 18/5/2009

 
Nosaltres, els catalans Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
dijous, 27 març 2008
Nosaltres, els catalansVíctor Alexandre conversa amb vint catalans dels cinc continents: Patrícia Gabancho, Najat El Hachmi, Sam Abrams, Matthew Tree, Asha Miró i Txiki Begiristain, entre d'altres.

Procedents dels cinc continents, els vint personatges d'aquest llibre ens demostren que no cal néixer en un país per estimar-lo. Cap d'ells no ha nascut als Països Catalans i, això no obstant, sense renunciar als seus orígens, tots vint hi han fet arrels, ja sigui al Principat, a la Catalunya del Nord, al País Valencià o a les Illes. El cas del senegalès Mbaye Gaye, per exemple, agredit per la policia per mantenir-se ferm parlant català, és corprenedor. A través de l'amor amb què parlen de la seva terra materna i del coneixement que tenen de la nostra, tots ells ens fan comprendre que la limitació no és mai geogràfica, sinó mental. Les pàgines d'aquest llibre parlen del dret a viure a qualsevol lloc del planeta i del deure de respectar la llengua i la cultura de la societat d'acollida.

Editorial Pòrtic, col·lecció Visions, núm. 25 · 495 pàgs. · ISBN: 978-84-9809-042-0Comprar

Personatges
Patrícia Gabancho (Argentina), Najat El Hachmi (Marroc), Sam Abrams (Estats Units), Matthew Tree (Anglaterra), Asha Miró (Índia), Txiki Begiristain (Euskal Herria), Mbaye Gaye (Senegal), Sachimi Sasaki (Japó), Cathy Sweeney (Irlanda), Pius Alibek (Iraq), Klaus-Jürgen Nagel (Alemanya), Adriana Gil (Mèxic), Mia Ramondt (Holanda), Salah Jamal (Palestina), Gabrielle Deakin (Austràlia), Lluís Cabrera (Espanya), Cillie Motzfeldt (Noruega), Raimundo Viejo (Galícia), Saoka Kingolo (Congo) i Michael Greenacre (Sud-àfrica).
Llegeix més...
 
Èric i l'Exèrcit del Fènix, l'obra de teatre Imprimeix Correu-e
Llibres (teatre)
per Víctor Alexandre   
divendres, 18 maig 2007
Èric i l’Exèrcit del Fènix L'obra de teatreAquesta obra, escrita per Víctor Alexandre i dirigida per Pere Planella, narra uns fets reals ocorreguts a Catalunya l'any 2004 i protagonitzats per Èric Bertran, un nen de catorze anys que va enviar un correu electrònic a una cadena de supermercats demanant que etiquetés els seus productes en català. Sis dies després, trenta guàrdies civils vinguts expressament de Madrid van irrompre a casa seva acusant-lo de terrorisme. L'obra recull, també, les amenaces de mort d'un grup feixista, les tensions familiars, els atacs d’angoixa i el rebuig de mestres i alumnes de l'institut, així com els al·lucinants interrogatoris de la fiscal i de la psicòloga de l’Audiència Nacional espanyola. Es tracta, en definitiva, d'una tragicomèdia amb elements de docudrama i altes dosis d'humor i d'ironia que aborda temes inèdits fins ara en la història del teatre català, com la normalització de la llengua, l'etiquetatge, els Països Catalans, el dret a l'autodeterminació i la independència. Un dels aspectes que l'han convertida en una obra polèmica ha estat  la seva desacomplexada catalanitat i el fet de ser una sàtira corrosiva dels símbols nacionals espanyols entre els quals la Constitució, la Corona, la bandera, la "selección", el poder judicial, la Guàrdia Civil, l'Audiència Nacional i la unitat d'Espanya.

Edicions Proa · Col·lecció "Óssa Major" · 117 pàgines · ISBN: 978-84-8437-966-9
Pròlegs d'Isidor Cònsul, Èric Bertran, Pere Planella i Víctor Alexandre.
Comprar
 
TV3 a traïció Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
dimarts, 12 setembre 2006
TV3 a traïció“La involució experimentada per TV3 d’un temps ençà ha estat espectacular. En donen fe les nombroses queixes que dia a dia apareixen als diaris denunciant la seva progressiva descatalanització i l’abandonament de la idea per la qual va ser creada: disposar d’una televisió pública que reflecteixi els valors que ens configuren com a poble, dotar la llengua catalana d’un espai que garanteixi la seva presència en un àmbit dominat abassegadorament per l’espanyola i crear consciència de pertinença a una comunitat nacional diferenciada. Aquests principis, els mateixos que els de totes les televisions públiques d’arreu del món, han desaparegut. Aquella emissora que el 10 de setembre de 1983 vam veure néixer amb llàgrimes als ulls ja no existeix. El plantejament catalanocèntric inicial ha estat substituït per la seva antítesi, quan és precisament contra ella que TV3 ens havia de protegir. La llengua catalana ha cedit bona part del seu lloc a l’espanyola, que penetra subtilment a través de programes d’aparença inofensiva, i la consciència de pertinença a la nació catalana per part de l’emissora s’ha transmutat en un prepotent sentiment d’espanyolitat.
Aquest llibre, diguem-ho clar, pretén despullar el missatge subliminar que TV3 amaga darrere de noms, paraules, frases, enunciats, conceptes i definicions d’aparença merament informativa i que abasta tots els telenotícies i també diversos programes.”
(de la introducció de Víctor Alexandre)

Edicions Proa · Col·lecció "Debat", núm. 27 · 304 pàgines · ISBN: 84-8437-909-4 Comprar
Llegeix més...
 
La paraula contra el mur Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
divendres, 30 juny 2006
La paraula contra el mur“Fa tres segles que la paraula catalana s'estavella sistemàticament contra el mur espanyol. Tres segles en el decurs dels quals homes i dones dels Països Catalans, vinculats a la política, les arts, les ciències o el pensament, han fracassat en l'intent d'explicar a Espanya la irrenunciable voluntat de ser del poble català. Tots els esforços en aquest sentit, plens de bona fe, han resultat fallits i han trobat sempre una única resposta: cerrazón. Cerrazón contra la llengua, la identitat i les llibertats nacionals catalanes; cerrazón per admetre que els drets dels pobles no prescriuen i que Catalunya ja era una nació molt abans que Espanya n'esdevingués. [...] No hi ha nació sense autoconsciència i tota autoconsciència comporta voluntat d'autogovern. La idea és negar l'existència nacional de Catalunya per tal que així, reduïda la identitat catalana a un mer sentiment, no hi hagi cap escletxa jurídica que n'afavoreixi l'autodeterminació.”
(Del pròleg de Víctor Alexandre)

La lectura d'aquest llibre és apassionant perquè Alexandre no sols desmunta un per un tots els tòpics que fan dels Països Catalans un poble subordinat a un altre; amb la seva serena contundència també dóna arguments per rebatre les tesis dels qui, des de la demagògia o l'autoodi, defensen aquesta subordinació. El títol -La paraula contra el mur- ens situa en el conflicte, el subtítol ens dóna la clau per resoldre'l: La independència no és un privilegi.

La Busca Edicions · ISBN: 84-96125-65-3
Comprar
Obra guardonada amb el Premi d'Assaig Francesc Ferrer i Gironès 2006.
Llibre traduït a l'èuscar: Hitza hormaren kontra


Presentacions:

Crítiques:

Entrevistes:

Notícies:

El parer del lector:

"Acabo de llegir La paraula contra el mur i no puc estar-me'n de donar-te les gràcies per ajudar-me a veure amb claredat quin és el problema dels catalans que volem ser-ho i donar-me arguments que alguna vegada he trobat a faltar per expressar els meus sentiments. És ben cert que moltes vegades ens falten arguments per defensar la nostra identitat i la nostra llengua, i el que és pitjor, per convèncer-nos nosaltres mateixos que és una realitat, que no estem sonats ni som uns somiatruites."
M. Eugènia · 1/2/2007
Llegeix més...
 
El somriure de Burt Lancaster Imprimeix Correu-e
Llibres (narrativa)
per Víctor Alexandre   
dissabte, 01 gener 2005
 El somriure de Burt LancasterVíctor Alexandre s'estrena al món de la ficció amb aquest recull de deu contes que es mouen per territoris coneguts de la vida quotidiana. Hi ha relats que encaixen en el joc sempre difícil dels anhels i les frustracions vitals, uns altres s'enfilen per històries d'amor i de desamor, i n'hi ha que assenyalen experiències humanes de solitud, desconcert i por. Entre la ironia i el sentit comú, els personatges de Víctor Alexandre són entendridors i entranyables, les històries on participen llisquen equilibrades per un estil senzill i efectiu, armats amb l'eficàcia de la paraula justa, el toc d'humor més adient i la sorpresa final que acostumen a tenir sempre els contes rodons.

Edicions Proa · Col·lecció "Beta", núm. 154 · ISBN: 84-8437-190-5
Comprar
Llegeix més...
 
El cas Carod 50 dies de linxament polític d'una nació Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
dimecres, 01 setembre 2004
El cas Carod"Els 50 dies que van del 26 de gener al 15 de març del 2004 quedaran marcats amb foc a la història de Catalunya."
Víctor Alexandre fa la crònica dels moviments de Josep-Lluís Carod-Rovira, sense estalviar els detalls de la seva entrevista amb ETA. També hi analitza les reaccions dels mitjans de comunicació i reporta les declaracions i les maniobres de polítics catalans, bascos i espanyols. Un índex onomàstic en facilita el seguiment. Alguns preferirien oblidar-ho, però la campanya de criminalització interessada a què va ser sotmès Carod-Rovira és massa greu, per la virulència i pel missatge inquietant que ha deixat entre nosaltres. Qui té por de Carod-Rovira? Qui té por de la pau i la democràcia?

Edicions Proa · Col·lecció "Debat", núm. 18 · ISBN: 84-8437-692-3
Comprar
Llibre traduït a l'espanyol:
El caso Carod. Los detalles de la entrevista con ETA y sus consecuencias.
Llegeix més...
 
Senyor President Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
dimecres, 01 octubre 2003
Senyor PresidentAquest llibre és una carta oberta a un hipotètic president dels Països Catalans, una figura imaginària construïda amb fragments dels homes que han governat Catalunya en la nostra història recent, dels que podrien fer-ho en un futur immediat i dels que ho faran en un futur més llunyà. Tot i l'absència de noms presidencials, al lector no li serà fàcil deslligar la imatge de Jordi Pujol de moltes de les coses que s’hi diuen -és comprensible tenint en compte que Pujol ha estat, durant gairebé un quart de segle, la màxima autoritat del Principat, la seva cara més visible, la seva figura més destacada-, però no és pas ell el destinatari de la carta. El destinatari és el lector mateix, el lector d'una nació d'identitat i llengua assetjades, sotmesa als designis d'una altra i privada llargament dels seus drets nacionals. El veritable destinatari d'aquestes pàgines, per tant, som tots nosaltres, els catalans. Aquesta és la seva raó de ser, la del seu títol i la del que s'hi diu. I és que Senyor President és, en realitat, una metàfora de nosaltres mateixos.

Edicions Proa · Col·lecció "Debat", núm. 14 · ISBN: 84-8437-641-9
Comprar
Llegeix més...
 
L'autoestima dels catalans Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre, Quim Gibert, Bernat Joan, Francesc Roca, Jacint Ros i Toni Strubell (coord.)   
dimecres, 01 octubre 2003
L'autoestima dels catalansEl concepte de l’autoestima (o el seu antipàtic antònim "autoodi") ha estat cada cop més present en el debat catalanista dels darrers anys. Els observadors actuals de la realitat catalana constaten que uns trenta anys de democràcia espanyola i autonomia regional no han pal·liat la manca d'autoestima (tan peculiar com persistent) en la societat catalana d’avui. Els autors d'aquest llibre diagnostiquen les causes i els efectes d'aquest fenomen en diferents àrees, cadascú des de la seva òptica o especialitat. En un projecte divulgatiu promogut per Òmnium Cultural, el lector tindrà ocasió d'aprofundir en els aspectes psicològics, històrics, pedagògics, lingüístics, culturals, periodístics i econòmics associats amb aquesta inquietant problemàtica.

Editorial Pòrtic · Col·lecció "Visions", núm. 15 · ISBN: 84-7306-885-8
Comprar
Llegeix més...
 
Despullats Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre i Joel Joan   
dissabte, 01 març 2003
DespullatsAquest llibre parla de nosaltres, els catalans. Parla de com creiem que som, de com diuen que som i de com som en realitat. També parla de com ens agradaria ser, de com algú voldria que fóssim i de com el nostre comportament d'avui farà que siguem demà. Per això el seu títol és Despullats, perquè el que ens ha mogut a fer-lo no ha estat només la necessitat de verbalitzar les nostres inquietuds personals, sinó el desig d’alçar la veu per damunt del silenci políticament correcte que ens tenalla. I és que hi ha silencis que ofenen. El silenci de la resignació, per exemple. Aquest silenci és clau per entendre perquè, ultrapassat el primer quart de segle d'ençà de la mort de Franco, el poble català continua essent un poble nacionalment despullat.

Edicions Proa · Col·lecció "Debat", núm. 12 · ISBN: 84-8437-494-7
Comprar
Llegeix més...
 
Despullant Espanya Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
diumenge, 01 abril 2001
Despullant EspanyaQuè ens passa als catalans? Existim com a poble o som tan sols un miratge de la història? Aquestes preguntes se les formula Víctor Alexandre en aquest llibre que s'ha d'entendre com una continuació lògica de Jo no sóc espanyol. Si en aquell esplèndid volum d'entrevistes se'ns encoratjava a ser desacomplexats en la proclamació de la nostra identitat, a Despullant Espanya l'autor vol situar-nos en el pas següent: en el conjunt d'actituds que poden donar versemblança a la identitat que proclamem.

D'això en parlen les pàgines d'aquest llibre: d'agafar les regnes del nostre destí tot despullant Espanya dels arguments amb què ens encadena des de fa tres segles. Velles fal·làcies segons les quals es pot ser català i espanyol perquè, segons diuen, els catalans tenim dues identitats, dues llengües, dues pàtries, dues banderes, dos himnes, dos governs…i qui sap si també dos pares o dues mares. Generosa de mena, Espanya ens ho dóna tot: fins i tot ens cedeix el seu nom per tal que puguem oblidar per sempre qui som i qui hem estat.

Edicions Proa · Col·lecció "Debat", núm. 5 · ISBN: 84-8437-175-1
Comprar
Llegeix més...
 
Jo no sóc espanyol Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
dimecres, 01 setembre 1999
Jo no sóc espanyolUna manera d'afirmar "qui som" és proclamar sense complexos "qui no som". Sota el títol Jo no sóc espanyol, Víctor Alexandre recull el fruit de vint converses sobre qüestions relacionades amb la identitat dels catalans. N'ha parlat amb diferents personatges dels àmbits de la televisió, la literatura, la música, el periodisme, la religió, l'esport... El resultat és un llibre àgil, contundent i d'una franquesa insòlita.

"Ens calen persones que no tinguin por de dir el que pensen, que no s'estiguin d'exercir la seva catalanitat allà on es trobin, persones, en suma, que per la seva projecció professional esdevinguin elements referencials."
(de la introducció de Víctor Alexandre)

Víctor Alexandre conversa amb:
Salvador Cardús, Eliseu Climent, Alfons Quintà, Antoni Deig, J.M. Solé i Sabaté, Enric Masip, Alfred Rodríguez Picó, Joel Joan, Francesc Bellmunt, Lluís Llach, Maria Antònia Oliver, Toni Soler, Lluís Gavaldà, Núria Cadenas, Isabel-Clara Simó, Avel·lí Artís-Gener (Tísner), Joan Rendé, Narcís Comadira, Oriol Bohigas i Joan Brossa.

Pròleg de Til Stegmann, catedràtic de Filologia Romànica de la Universitat de Frankfurt.

Edicions Proa, 1999 · Col·lecció "Debat", núm. 2 · ISBN: 84-8256-821-3
Llibre traduït a l'espanyol: Yo no soy español

Comprar
Llegeix més...
 
spacer.png, 0 kB