spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Entrevistes arrow "La consulta obliga els partits a pronunciar-se i a posar fi a l'ambigüitat"
"La consulta obliga els partits a pronunciar-se i a posar fi a l'ambigüitat" Imprimeix Correu-e
per Josep Maria Vallès   
dimecres, 09 desembre 2009
Entrevista Sant Cugat 13-DQuè votarem els santcugatencs majors de setze anys el 13 de desembre?

Votarem si estem a favor o en contra que Catalunya sigui un estat independent dins la Unió Europea. És una votació senzilla: sí o no.

Aquesta votació no és vinculant. De què servirà?

No té força jurídica, però sí que té autoritat moral. Aquesta consulta, que el mateix dia es farà a 170 municipis i en un total de 400 entre el febrer i l'abril, situarà el tema de la independència en el debat que afecta tots els àmbits socials. A més, aquesta consulta obliga els partits a pronunciar-se i a posar fi a l'ambigüitat. Revela quines forces polítiques estan a favor que Catalunya exerceixi plenament els seus drets nacionals i quines hi estan en contra. Amb algunes excepcions de tipus personal o particular que s'han produït en alguns ajuntaments, en general hi ha uns partits que se situen en un cantó i d'altres en l'altre.

Posem negre sobre blanc.

Entenc que a alguns els pot incomodar, però cadascú s'alinea voluntàriament on vol. En el cantó positiu hi ha clarament Esquerra Republicana, Convergència i Unió, la CUP i, en alguns casos, Iniciativa per Catalunya, com passa a Sant Cugat. En el cas totalment en contra hi trobem el Partit Popular, el Partit Socialista, Ciudadanos i la Falange. Cadascú s'alinea on vol.

Creus que a aquests darrers partits els fa por que es faci aquesta consulta?

Sí que els fa por, perquè els obliga a pronunciar-se. Per això a Sant Cugat, davant d'aquesta incomoditat, el partit socialista va optar per una cosa insòlita, i que és no votar res, és a dir, es va negar a votar. I en la vida, en fets importants, t'has de posicionar per respecte als teus votants, que tenen dret a saber què pensa la direcció del partit que els representa. Negar-se a votar és menysprear una consulta que és popular i no voler assumir la responsabilitat que significa formar part d'un grup municipal. Ells mateixos.

Sorpresos perquè l'Ajuntament no permet fer la festa de cloenda de la campanya al pavelló municipal?

Sí, sorpresos perquè abans s'ha fet el Connecta't de la JERC o el concert de Lluís Llach organitzat per Maulets. Tota activitat social té un fons ideològic al darrere. Si féssim una festa pro el poble sahrauí, també seria una festa ideològica. A l'acte del pavelló no s'hi havia de fer cap votació, simplement una festa de cloenda que no vulnera cap llei. A més, el pavelló o la resta d'instal·lacions no són de l'Ajuntament. Les gestiona l'Ajuntament i són del poble, de tothom, i tota entitat té dret a sol·licitar-la i pagar per fer-hi una activitat.

Aleshores?

L'Ajuntament està negant l'ús del pavelló en funció del pensament polític de qui el sol·licita. I això vulnera dos articles de la Constitució, el 14 i el 20: ningú no pot ser discriminat en funció de la seva opinió i no es poden perseguir les idees i el pensament ni hi pot haver cap censura prèvia.

Quina creus que serà la participació i quin serà el resultat de la votació de Sant Cugat?

No en tinc ni la més remota idea. M'amoïna la participació, perquè és un repte molt gran, però crec que sortirà el sí. Sant Cugat és complicat territorialment parlant i costa molt arribar a la gent. Hi ha zones on no hi ha botigues, que són més residencials, on viu gent que només ve a dormir i que tampoc té gaire contacte amb els mitjans de comunicació locals. Si només hi participés un 10% del cens (6.000 persones), seria un fracàs. Però tampoc no tenim diners ni ajuts. Si els partits destinen una pila de diners per a les campanyes electorals i tot i això es queixen que hi ha molta abstenció, imagina't nosaltres, que anem amb una sabata i una espardenya. Hem de comprar les urnes, fer prospectes...

Quantes taules electorals hi haurà?

N'hi haurà al Club Muntanyenc, a La Unió, als dos ateneus, a la plaça del Monestir i a l'Escola d'Arquitectura. I també a Can Cadena, a Valldoreix, i a l'entitat El Club, a Mira-sol.

Tot Sant Cugat , 27/11/2009
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB