spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Crítiques arrow Víctor Alexandre es passa a la ficció
Víctor Alexandre es passa a la ficció Imprimeix Correu-e
Crítiques
per Valèria Gaillard   
dimecres, 09 febrer 2005
El somriure de Burt LancasterEl somriure de Burt Lancaster (Proa) és el títol de la darrera publicació de l'escriptor i periodista Víctor Alexandre (Barcelona, 1950), que per primera vegada es passa de l'assaig politicosocial al món de la narrativa. L'obra recull deu contes que «parlen de la importància de l'atzar en la vida de les persones», afirma l'autor. Mentida, despotisme, fatalitat, impotència, venjança i identitat són temes que desfilen en els relats que exposen diferents aspectes de la naturalesa humana, com la solitud, el desconcert i la por.

Farcits de connotacions cinematogràfiques, els contes exploren diferents formats, com Metro al Clot, que tracta de fets totalment verídics, en aquest cas sobre la immigració. D'altres, com La juguesca, és una «peça teatral de petit format».

El títol del llibre, El somriure de Burt Lancaster, «no té res a veure amb l'actor», adverteix Alexandre. En canvi, fa referència al fet que darrere del seu mític somriure resplendent, s'amaga l'«astúcia, la murrieria i la perillositat, igual que en els contes». N'hi ha que, com el que dóna títol al llibre, «donen un gir brutal i mostren que no són el que semblen». L'autor d'El cas Carod, 50 dies de linxament polític d'una nació (Proa, 2004) manté en els seus contes l'enfocament «irònic» que el caracteritza en les seves creacions. El seu referent és l'autor d'Històries imprevistes, Roald Dahl, de qui aprecia molt l'humor negre.

Alexandre, que ha estat director i presentador de programes de ràdio i televisió, prepara el que serà la seva primera novel·la. Tot i això, assegura que continuarà publicant assaig al mateix temps.

El Punt , 9/2/2005
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB