spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
TV3 a traïció Imprimeix Correu-e
Llibres (assaig)
per Víctor Alexandre   
dimarts, 12 setembre 2006
TV3 a traïció“La involució experimentada per TV3 d’un temps ençà ha estat espectacular. En donen fe les nombroses queixes que dia a dia apareixen als diaris denunciant la seva progressiva descatalanització i l’abandonament de la idea per la qual va ser creada: disposar d’una televisió pública que reflecteixi els valors que ens configuren com a poble, dotar la llengua catalana d’un espai que garanteixi la seva presència en un àmbit dominat abassegadorament per l’espanyola i crear consciència de pertinença a una comunitat nacional diferenciada. Aquests principis, els mateixos que els de totes les televisions públiques d’arreu del món, han desaparegut. Aquella emissora que el 10 de setembre de 1983 vam veure néixer amb llàgrimes als ulls ja no existeix. El plantejament catalanocèntric inicial ha estat substituït per la seva antítesi, quan és precisament contra ella que TV3 ens havia de protegir. La llengua catalana ha cedit bona part del seu lloc a l’espanyola, que penetra subtilment a través de programes d’aparença inofensiva, i la consciència de pertinença a la nació catalana per part de l’emissora s’ha transmutat en un prepotent sentiment d’espanyolitat.
Aquest llibre, diguem-ho clar, pretén despullar el missatge subliminar que TV3 amaga darrere de noms, paraules, frases, enunciats, conceptes i definicions d’aparença merament informativa i que abasta tots els telenotícies i també diversos programes.”
(de la introducció de Víctor Alexandre)

Edicions Proa · Col·lecció "Debat", núm. 27 · 304 pàgines · ISBN: 84-8437-909-4 Comprar

Vídeos:

Presentació de TV3 a traïció a Perpinyà  (14/2/2007)

Ressenyes:

Entrevistes:

Entrevistes a la ràdio:
Al programa "El suplement" de Catalunya Ràdio (26/11/06)
Al programa "Bon Rotllo" de Ràdio Sant Cugat (30/9/06)
Al programa "Versió RAC1" (21/9/06)
Al programa "No som perfectes" de RAC1 (13/9/06)
Als informatius de Ràdio Sant Cugat (6/9/06)

Articles:


Notícies:

El parer del lector:


"Un bon dia, tot escoltant el programa d'en Xavier Solà, a Catalunya Ràdio, vaig tenir notícia del seu llibre TV3 a traïció. A casa l'hem comprat i l'hem llegit la meva esposa i jo. El seu llibre ens ha estat molt útil per obrir els ulls i adonar-nos de les subtileses espanyolitzadores que, constantment, ens fa empassar TV3 i de les quals, fins ara, no n'érem conscients. Ara, en part gràcies al seu llibre, hem assolit una mena de nou estat de consciència i de percepció".
Germà · 19/2/2007

"El llibre TV3 a traïció conté informació molt valuosa per a entendre els mecanismes de destrucció d'una identitat (i -de passada- d'una llengua) mitjançant un sistema aparentment paradoxal, com és l'ús d'aquesta mateixa llengua. L'autor, amb l'esmolada capacitat d'anàlisi a què ens té habituats, despulla amb eficàcia els paranys i estratègies que utilitza un mitjà pagat amb fons públics catalans, per introduir una visió subordinada i secundària de la identitat i de la mateixa llengua catalana. El subtítol del llibre, Televisió de Catalunya o d'Espanya?, és molt revelador de la línia que l'autor segueix al llarg de les pàgines d'aquesta obra -al meu parer- imprescindible per a les persones que ens preocupem, però que sobretot ens ocupem del benestar de la nostra llengua, i a qui encara no han aconseguit de fer-nos creure que la nostra identitat no és més que un apèndix perfectament prescindible d'una altra identitat. En recomane vivament la lectura."
Ferran Suay · 28/10/2006

"La veritat és que és el primer llibre vostre que llegeixo, i ara em penedeixo de no haver-ne llegit d'altres (sortosament això té remei). De fet, l'he comprat avui al matí i aquest vespre l'he acabat. Al principi pensava "no sé perquè l'he comprat, tot això ja ho sabia" però a mesura que llegia i que veia tot el que amaga la censura l'he anat trobant més i més interessant. A casa, el tema de TVE3 i les qüestions nacionals plantejades al llibre sempre són rebuts amb molta incredulitat, amb bastant de "menfotisme" i, sobretot, són vistes com una exageració tan bèstia que no cal pensar-hi gaire, perquè no és possible que tinguin quelcom de cert. Espero que aquest llibre els ofereixi una percepció diferent."
Jordi · 5/10/2006

"He devorat literalment el seu llibre sobre l'espanyolització de TV3. No puc estar-hi més d'acord en tot. Fa mesos que em queixo d'aquest fet amb la família, amb les amistats, i sempre em diuen que sóc un exagerat, que veig fantasmes a tot arreu... Bé, els arguments de sempre. Ja em pensava que potser tenien raó, i, ves per on, quan veus les teves idees i les teves reflexions posades negre sobre blanc en un llibre et retorna una mica l'autoestima i la confiança. Aquella que vostè diu que no hem de perdre mai. Moltes gràcies pel llibre. Jo el necessitava. Ha guanyat un lector més."
David · 28/9/2006
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB