spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Articles arrow Boccaccio i les dones
Boccaccio i les dones Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dissabte, 11 maig 2013
Giovanni Boccaccio (1313-1375)
Giovanni Boccaccio (1313-1375)
Em sembla tot un encert la celebració a Sant Cugat del 700 aniversari del naixement de Giovanni Boccaccio. Sobretot si tenim en compte que Sant Cugat és l'única ciutat de Catalunya que ho farà i que l'ús del Monestir, com a marc de les conferències que ens parlaran de Boccaccio i el seu temps, serà un valor afegit, ja que va ser precisament en aquest Monestir on es va fer la primera traducció al català del Decameró. Concretament l'any 1429.

El Decameró situa l'acció entre la fi de l'Edat Mitjana i la proximitat del Renaixement i gira entorn d'un petit grup de nois i noies florentins que, per fugir de la pesta, passen deu dies al camp explicant-se històries eròtiques i divertides que mostren la societat d'aquella època i els canvis que es van produir en la mentalitat dominant. Boccaccio, per altra banda, pensa més en les dones com a lectores, que no pas en els homes, ja que a elles no els era possible anar a estudiar a Atenes, a París o a Bolonya. Per això ell les empeny a pensar per si mateixes, alliberant-se de certs atavismes, i es recrea en les històries que parlen d'infidelitats matrimonials i de marits banyuts.

Recordem, per exemple, el marit avariciós que, ficant-se dins d'una bóta de vi per netejar-la i seguint les indicacions de la seva dona, des de fora -"ara grata aquí, ara grata allà"-, no veu com aquesta, mentrestant, es lliura a un altre home que li fa l'amor per darrere. També és divertida la història d'un jove hortolà anomenat Masetto de Lamporecchio que, fingint-se mut en un convent de dones casades amb Déu, acaba essent l'amant de totes elles fins que un dia, fatigat de tant frenesí, no es pot aguantar més i parla. Les monges, però, pensen que ha estat un miracle i el convencen perquè es quedi a viure amb elles, de manera que passen els anys i Masetto es mostra cada cop més agraït a Déu, ja que troba que és molt generós amb un home com ell, que li posa les banyes cada dia.

Cugat.cat , 10/5/2013
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB