spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Articles arrow El català, una llengua inútil
El català, una llengua inútil Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dilluns, 10 juny 2013
Víctor ValdésNo hi ha al món cap llengua que sigui inútil, cap ni una. Tota llengua és una meravellosa creació humana que els seus parlants haurien de preservar com un patrimoni universal, i encara més si es tracta d'una llengua assetjada políticament per un altre país. Aquest és el cas de la llengua catalana, que, a més de no tenir un estat que la defensi, té dos estats en contra, l'espanyol i el francès, que mai no han renunciat a fer-la desaparèixer definitivament. Per això és tan important que tots contribuïm en la mesura de les nostres possibilitats a la seva normalització o, si més no, a impedir que reculi. Cap persona nouvinguda no la voldrà aprendre si no la necessita per viure. Nosaltres, en un altre país, tampoc no aprendríem una llengua que no servís per a res.

Per desgràcia, el català no és útil ni imprescindible per viure a Catalunya. L'italià sí que ho és per viure a Itàlia i l'alemany també ho és per viure a Alemanya, però el català, al nostre país, només és una llengua ornamental, una llengua folklòrica, que fa bonic, però que desapareix tan bon punt s'ha de fer alguna cosa mínimament important. Una roda de premsa, per exemple. Quan es fa una roda de premsa, són molts els catalans que l'esborren perquè, és clar, es tracta de ser "pràctic", es tracta d'"optimitzar", i el fet de parlar en una merda de llengua anomenada català, en lloc de fer-ho en una llengua "grandiosa" com l'espanyol, els faria quedar com a provincians. Ho hem vist recentment en l'acte que el porter del Barça Víctor Valdés va dur a terme per explicar les raons per les quals no renovarà el seu contracte amb el club. Valdés va fer tota la conferència en espanyol i només es va dignar parlar en català al final, en el torn de preguntes, quan els periodistes se li adreçaven en català.

Sortosament, aquest no va ser el cas de les rodes de premsa de Carles Puyol i Tito Vilanova –deuen ser provincians, pobrets–, que les van fer en català. Però sí el de Valdés. Valdès, per tant, va transmetre a tothom el missatge que la llengua catalana és una llengua inútil, una llengua que s'autoesborra, una llengua que no es pot equiparar a la resta de llengües, perquè no serveix per a res. Què ha de pensar, si no, algú que s'ho miri de fora estant i vegi que som els mateixos catalans els qui anul·lem la llengua del nostre país. Per quina raó Messi, Iniesta o Neymar haurien de parlar català si els mateixos catalans la considerem una llengua inútil? Gràcies, Víctor Valdés.

Nació Digital , 8/6/2013
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB