spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Crítiques arrow Reafirmant la nostra identitat
Reafirmant la nostra identitat Imprimeix Correu-e
per Agnès Toda i Bonet   
dimarts, 05 desembre 2006
Despullant EspanyaDespullant Espanya és un llibre dividit en tres capítols: identitat, autoestima i independència, els tres elements indispensables per tal que un poble pugui valdre's per ell mateix. A partir d'aquí, ens fa adonar de totes aquelles actituds que reafirmen la nostra identitat i a partir de de les quals nosaltres mateixos hem de reaccionar d'una manera o altra. Ens formula les seves idees i deixa constància de com al llarg de la història ens han dominat, però també com al llarg de la història ens hem deixat dominar. Tot allò que teníem i tenim a l'abast i que no hem fet i que no fem. D'aquesta manera podem posar-nos en coneixement de causa. Després, cadascú que respongui a la seva manera.

Tracta qüestions que, en principi, tots els catalans hauríem de saber, d'evidents com són, però que malgrat tot cal que ens les recordin per tenir-les ben presents, perquè de vegades la memòria ens falla i l'oblit ens traeix. A més, ens ho sap explicar d'una forma completament amena, introduint exemples i paraules d'altri per tal de fer-nos entendre perfectament allò que pretén dir-nos. I això no és tot, perquè cal reconèixer que Víctor Alexandre se'ns adreça d'una manera molt estratègica ja que sovint no és ell qui respon, sinó que ens llança la pregunta perquè siguem nosaltres mateixos els qui la responguem, perquè siguem nosaltres mateixos els qui raonem i arribem a la conclusió.

Despullant Espanya és un llibre que ens fa pensar molt en la nostra identitat i en com la posem a prova. Ens fa adonar d'allò que ens pertoca defensar per tal de recuperar la normalitat d'una llengua, una cultura i una societat que massa sovint ha restat sotmesa a les imposicions d'uns poders forans que han intentat, deliberadament, eliminar-nos com a poble. Aquesta gosadia i aquest atreviment, avui en dia, en què tanta gent es deixa endur per les masses sense preocupar-se per res més que per l'anar fent, és realment d'agrair.

Revista del Centre de Lectura de Reus , primer trimestre 2002
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB