spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Llibres arrow Abans que pugi el teló
Abans que pugi el teló Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
divendres, 27 maig 2016
Abans que pugi el teló"El protagonista d'Abans que pugi el teló és un actor que es troba en el darrer tram de la seva vida, una mena d'heroi romàntic que veu com el món canvia a una velocitat que ell ja no pot seguir. El teatre, el seu món particular i estimat, també ha canviat i ja només les sales públiques poden assumir els costos de representar obres de Shakespeare, de Molière o de Txèkhov, farcides de personatges, amb actors i actrius professionals. El minimalisme s'imposa i la magnanimitat de l'espectador hi fa la resta. Fill d'un altre temps, per bé que ben aferrat al present, el nostre heroi enyora aquelles grans escenografies que reproduïen una llar familiar o una estació de tren fins al més mínim detall i aquell gran teló que, en alçar-se, ens introduïa en un petit univers de conflictes humans i que una o dues hores després baixava majestuós per rescatar-nos de l'encanteri.

Ara l'heroi està sol al seu camerino esperant que arribi el moment de sortir a escena i viu la nit més difícil de la seva vida, la nit en què s'ha d'acomiadar dels escenaris i dir adéu per sempre als personatges que ha interpretat al llarg de més de seixanta anys. No és, doncs, una nit d'estrena com les altres, és la nit de l'última estrena, és la nit de l'última obra d'un gran actor, una nit de pànic escènic, de nervis a flor de pell, d'emocions intenses, de moments, de records i de sensacions inoblidables... És la nit d'estrena d'una obra que homenatja l'ofici d'actor contra l'estigma social que l'acompanya i és també un cant d'amor apassionat al teatre i a tots els qui el fan possible." (Extret de la introducció de Víctor Alexandre)

El llibre conté els pròlegs del president Artur Mas i de l'escriptor Jordi Coca.

Voliana Edicions · 68 pàgines · ISBN 978-84-944258-5-1 · Preu: 15 €Comprar

Vídeos:
Vídeo sobre l'obra (Cugat.cat, 21/1/2016)
Entrevista a Víctor Alexandre i a Jaume Pla (La Xarxa, 15/6/2015)
Vídeo de presentació de l'obra (Cugat.cat, 9/6/2015)

Notícies:

El parer del lector:

“De tant en tant podem gaudir d’una alenada d’aire fresc, vital, encoratjador, dels que estimulen a viure la vida en positiu. Vaig ser abans d’ahir al Teatre Romea. Era una nit especial. En Jaume Pla, l’actor en actiu de més edat de Catalunya (diumenge passat en va fer 89), ens delectava amb un monòleg, “Abans que pugi el teló”, de noranta minuts!, deliciós i entranyable, de Víctor Alexandre. Des de la memòria a la passió escènica, podríem destacar tant i tant d’en Jaume Pla! En Josep Maria Pou feia palès en la presentació de l’acte el que considero més important de la manera de viure. Deia: “M’avergonyeixo de voler-me retirar, de voler treballar menys i descansar més, després de parlar una hora amb en Jaume Pla i escoltar com a 89 anys, es projecta apassionadament amb tants plans de futur.

Jaume Pla va rebre un reconeixement clamorós, d’aquells que se somnien, mentre agraïa que tanta gent (el Romea era ple de gom a gom) li dediqués 90 minuts de la seva vida. I és que en la ‘capsa’ del teatre, assegut a la butaca, s’hi riu, s’hi somriu, s’hi plora, s’hi reflexiona..., mentre  el món real, el que no hauria de ser, el fosc i agressiu, el deshumanitzat, pot ser oblidat per una estona i fer-nos el servei d’un replà d’una escala que ens posen cada dia més empinada. Gràcies per fer-nos més humans i ajudar-nos a viure les emocions en plenitud."

Xavier Orozco i Delclòs, Barcelona, 24/5/2017

Avui [a Reus] he pogut gaudir d’una gratificant experiència teatral gràcies a aquest homenot del teatre que és en Jaume Pla. Amb vuitanta-vuit anys i amb un text que és una vertadera declaració d’amor al món del teatre, durant gairebé una hora i mitja ens ha fet riure, emocionar... gaudir! Gràcies Jaume Pla, Víctor Alexandre i Salvadors, Fité i Fenollar. He xalat!

Antoni Bonet, Tarragona, 18/12/2016

“Me’n porto un bon record d’aquest dia a Premià de Dalt. I vull fer-ne un apunt per a qui encara no l’hagi vist. Hi ha un moment en el transcurs de la representació que crec que és molt difícil d’interpretar i en el qual Jaume Pla demostra qui és de manera brillant. No diré quin és el moment, s’ha de veure.”

Montse Garcia, Girona, 27/7/2016

Una gran interpretació. Molt bona obra!!!"
Tere Boladeras, Ullastrell, 5/4/2016

"Va ser un èxit enorme. L'amic Jaume Pla ens va fer una gran demostració de les seves facultats com a actor en un monòleg ple de tendresa."
Carles Garcia, 22/1/2016

"Volia que sabessis que ahir vam passar una molt bona estona, per l'obra i per l'ambient que hi havia a la representació. Va ser molt commovedora perquè em va transportar a temps passats, propis i dels pares. Escoltant el text, amb el passeig que fas per la història del teatre català, vaig recordar que, de joveneta, anava primer al Romea i després al Lliure, a la Villarroel o al Regina convençuda que allò que hi veia i descobria m'ajudaria a créixer i a ser una mica millor. El teatre sempre m'ha fascinat, i ahir vas aconseguir posar el públic a prop de l'actor que se'n va i de l'autor que li ret homenatge. Gràcies de tot cor per l'obra que has escrit –una obra que fa que l'espectador se senti una mica actor–, i per voler-la compartir amb nosaltres."
Carme Ramells, 21/1/2016

"Només unes breus paraules per agrair-vos els moments màgics que ens heu fet passar i que em fareu passar avui. Sí!!! Avui torno a veure-us a la gran estrena. Serà la quarta vegada, però encara no me n'he cansat."
Carme Ballesteros, 21/1/2016

"Felicitats!!! Excel·lent text i increïble interpretació. Dos talents que junts han aconseguit emocionar el públic i arribar a tots nosaltres."
Sandra Majoral, 21/1/2016

"Quina meravella de text, d'actuació i de direcció. Quin bon treball d'equip i quina lliçó d'humilitat. Felicitats.
Anna Pou, 21/1/2016

"Realment em trec el barret."
Maria Vancells, 21/1/2016

"No us ho perdeu!"
Cèlia Ros i Gasset, 21/1/201
 
Següent >
spacer.png, 0 kB