spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici
La independència explicada al meu fill
Autoestimem-nos!, desacomplexem-nos! Imprimeix Correu-e
per Xavier Ballester   
dimecres, 10 octubre 2007
Despullant EspanyaDesprés de l'extraordinari èxit aconseguit amb el llibre Jo no sóc espanyol, Víctor Alexandre tornava a la càrrega, l'abril de 2001, amb Despullant Espanya, un llibre que és com una continuació lògica de l'anterior i que neix amb l'ambiciosa pretensió "d'enfortir l'autoestima dels catalans". I a fe que ho aconsegueix!

El text, estructurat en tres parts ("La identitat", L'autoestima", "La independència"), es constitueix en una mena de teràpia de xoc en què totes i cadascuna de les "patologies" que patim els catalans (autoodi, complex d'inferioritat, submissió, etc.) són objecte d'una reflexió serena, pausada, però també valenta i, sobretot, desacomplexada, amb què Alexandre pretén alliberar-nos de totes les "velles i infatívoles fal·làcies segons les quals es pot ser català i espanyol alhora, perquè, segons diuen, els catalans tenim dues identitats, dues llengües, dues banderes, dos himnes, dos governs... i qui sap si també dos pares i dues mares". Velles fal·làcies que fa més de tres-cents anys que ens acompanyen i ens condicionen i que cal foragitar del nostre imaginari si és que volem retornar a la normalitat a què, com a poble, tenim dret i que mai no hauríem d'haver perdut.

D'aquesta faiçó, l'autor ens convida a repensar amb ell un seguit de conceptes, com ara "identitat", "nació", "nacionalisme" o "bilingüisme", el veritable significat dels quals sovint se'ns escapa per culpa dels prejudicis que existeixen al voltant d'aquestes qüestions i que són sistemàticament atiats per part dels nostres pitjors enemics: "els catalans provincians que necessiten escriure llibres contra Catalunya en espanyol". Alhora, al llarg de tot el llibre es reflecteixen un seguit de situacions amb què topem sovint els catalans i que no fan més que mantenir-nos en la "rentada de cervell" que es dóna, diu Alexandre, "quan el colonitzat abraça les conviccions del colonitzador, quan coincideix plenament amb els seus arguments i assumeix la seva inferioritat".

Despullant Espanya
és un llibre imprescindible, que posa al descobert el veritable rostre de l'Espanya que ens oprimeix i que, segons alguns, tant ens estima! Despullant Espanya, cosa encara més important, ens ajuda a ser conscients de la nostra pròpia responsabilitat en la delicada situació en què ens trobem com a poble. I aquesta és, sens dubte, la gran virtut del llibre: saber mantenir en tot moment un extraordinari equilibri a l'hora d'atribuir responsabilitats als mals que ens afecten. Així, per exemple, pel que fa a la situació del català, i després de palesar tots els impediments que les estructures més ràncies de l'espanyolisme imposen a la seva plena normalització, Alexandre no s'està de recordar-nos que "no és el nombre de persones que la parlen el que atorga universalitat a una llengua, sinó la voluntat de fer-la rendible per part dels qui la tenen com a pròpia". I és que, malgrat que la situació de la llengua sigui, ara per ara, desoladora, "no hi ha res que ens impedeixi capgirar-la. N'hi ha prou amb autoestima, convicció i fermesa". Tres coses que, sens dubte, la lectura d'aquest esplèndid i incisiu llibre poden ajudar a recuperar. Si més no, haurien de servir perquè els catalans entenguéssim d'una vegada que "ser català no significa ni ser nacionalista ni ser antiespanyol, és tan sols la constatació d'un fet indiscutible".

Xavier Ballester
Llengua Nacional, núm. 39, estiu del 2002
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB