spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Articles arrow Estat de setge
Estat de setge Imprimeix Correu-e
per Víctor Alexandre   
dimecres, 17 octubre 2007
Estat de setgeEl que la Justícia i el govern espanyols estan fent al País Basc és realment escandalós. La persecució que s'ha desfermat contra l'esquerra abertzale, només per satisfer els interessos electorals del PSOE, tindrà greus conseqüències en les societats basca i espanyola. És indubtable que l'únic culpable d'un atemptat és qui el comet, però els escenaris de violència política tenen responsables polítics. I els quaranta anys d'existència d'ETA demostren que no hi ha voluntat política d'acabar amb aquest conflicte. Al contrari, tant el PP com el PSOE en treuen tota la rendibilitat electoral que poden. És immoral, és clar, però, ¿quan han demostrat que els importi més la pau que el poder?

La Llei Antiterrorista i la Llei de Partits són clarament antidemocràtiques i pròpies de règims totalitaris i, a més, com sabem, del tot inoperants per resoldre el problema. La primera és la coartada per impedir la representació parlamentària de l'esquerra independentista -si no hi ha vots, no hi ha escons- i la segona és la via per criminalitzar la premsa desafecta a Espanya -encara que, com s'ha vist, això impliqui empresonar persones innocents i torturar directors de diari.

Per això l'esquerra abertzale faria bé de no menystenir el PSOE. ¿Caldrà recordar-li que va ser sota el règim d'aquest partit que l'Estat espanyol va viure els casos més escandalosos de corrupció política, de tortura policial i de terrorisme d'Estat? ¿Caldrà recordar-li que es tracta del mateix partit que ha elaborat una Llei de la Memòria Històrica que no anul·la els judicis sumaríssims del franquisme i que, amb els vots del PSC i d'ICV, continua considerant legal l'afusellament del president Lluís Companys? Doncs bé, ara ha arribat a l'extrem d'imposar un estat de setge a la població guipuscoana de Segura, amb identificació constant dels seus habitants i control absolut dels seus moviments. Reunir-se quatre persones per parlar de política és, a Segura, delicte de terrorisme. Exactament igual que en l'època de Franco.

És clar que també podria arribar la suspensió de l'autonomia basca, com demanen Alfonso Guerra i Juan Carlos Rodríguez Ibarra, però no caldrà perquè el lehendakari Juan José Ibarretxe no celebrarà cap referèndum sense un acord amb el PSOE. Ibarretxe domina bé la gestualitat, però és incapaç de plantar cara al govern espanyol i posar-lo en evidència davant de tothom. Cosa que és una llàstima, perquè la millor manera de mostrar la baixa cultura democràtica d'algú és que se'l vegi revoltat contra un referèndum. No hi ha imatge més patètica, en política, que la de la confrontació entre urnes i armes, entre demòcrates i totalitaris. És a dir, les urnes segrestades per la força de les armes. I pensar que d'això hi ha qui en diu Estat de dret...

e-notícies , 15/10/2007 (català)
Berria , 18/11/2007 (euskara)
Nabarralde , 18/11/2007 (español)
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB