spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici arrow Crítiques arrow Qüestions de supervivència d'una llengua i d'un poble
Qüestions de supervivència d'una llengua i d'un poble Imprimeix Correu-e
per Carme Rubio   
dimecres, 31 octubre 2007
Us oferim aquesta crítica del llibre Despullant Espanya apareguda a la revista La Marxa i que fins ara havia romàs inèdita en aquest web:

Despullant EspanyaEl 1999, Víctor Alexandre publicava un llibre que aconseguiria ser un gran èxit de vendes, tot i quedar silenciat per bona part dels mitjans de comunicació, Jo no sóc espanyol. El llibre, amb un títol ben provocatiu, consistia en una sèrie d'entrevistes a personalitats de la cultura catalana sobre el tema de la llengua i la catalanitat. Dos anys més tard apareix aquest Despullant Espanya -també amb un títol d'impacte- que té la voluntat, segons l'autor, de fer un pas endavant: passar de l'opinió a "l'acció que doni versemblança a allò que proclamem".

Al llarg de la lectura, Alexandre va despullant, és a dir, deixant sense arguments, sense raons i sense maquillatge, idees que són conegudes, que ens van arrribant contínuament a través de la paraula o de l'escriptura, però que contenen un parany que l'autor vol descobrir. Un tret eficaç és posar-se en la perspectiva de l'altre, canviar l'enfocament d'un argument i mostrar que allò que s'ha dit que era bo per aplicar en el cas català, seria intolerable des del cantó de qui l'ha defensat. Aquesta mena de prova de comprovació deixa ben evident que l'argumentació no era vàlida. L'estil del llibre és clar i àgil. Hi ha una retòrica que es podria dir didàctica, ja que pretén que al lector no se li escapi res.

Carme Rubio
La Marxa , 2/11/2001
 
< Anterior   Següent >
spacer.png, 0 kB