spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici
La independència explicada al meu fill
"Si Catalunya ha de desaparèixer, serà per culpa dels catalans, no pels de fora" Imprimeix Correu-e
Notícies
per Carolina Mercader   
divendres, 09 maig 2008
Víctor Alexandre i Sam Abrams
Víctor Alexandre i Sam Abrams
El periodista i escriptor santcugatenc Víctor Alexandre va presentar el seu darrer llibre, Nosaltres, els catalans (editorial Pòrtic), al Terra Dolça el 22 d'abril en un acte que va aplegar prop d'un centenar de persones. El també escriptor, d'origen nord-americà, Sam Abrams es va encarregar de presentar el volum. Nosaltres, els catalans recull la visió sobre Catalunya i del català que tenen vint nouvinguts provinents dels cinc continents. Per elaborar el llibre, Alexandre va entrevistar cadascun dels protagonistes, entre els quals n'hi ha de coneguts, com Najat El Hachmi, Asha Miró, Mathew Tree, Patrícia Gabancho o el mateix Sam Abrams. Alexandre va destacar que també li interessava que "parlessin dels seus països", i és per això que el llibre no se centra només en Catalunya, sinó que, a més, explica característiques de llocs tan diferents com Austràlia o el Marroc, entre d'altres. Alexandre va assegurar que "no cal néixer en una terra per estimar-la" i va manifestar que "si Catalunya ha de desaparèixer, serà per culpa dels catalans, no pels de fora". A més, va incidir en la responsabilitat dels nascuts al país de parlar en català als immigrants i va criticar els que conscientment no volen fer-ho. En la mateixa línia, Sam Abrams va mostrar la seva preocupació en assenyalar que "molts guiris són més nacionalistes que molts catalans; ens hem de preguntar què passa".

Diari de Sant Cugat , 2/5/2008
 
La Feria de Abril del PSC Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 07 maig 2008
La Feria de Abril del PSC
Caseta del PSC
L'anomenada Feria de Abril que se celebra cada any a Catalunya és un insult al poble andalús. És escandalós que la FECAC, una federació d'entitats pretesament culturals, en connivència amb el Partit Socialista, rebi cada any subvencions milionàries destinades a perpetuar el tòpic franquista de l'Andalusia flamenca, torera i rociera. És escandalós tenint en compte que es tracta d'un negoci privat controlat per les mateixes persones des de fa vint anys i que ha estat acusat reiteradament de falta de transparència i de pràctiques mafioses. Lluís Cabrera, membre del col·lectiu Els Altres Andalusos i fundador del Taller de Músics, em deia que "a cap entitat social, cultural, esportiva... no se li fa una cessió de metres quadrats públics a preu simbòlic ni se li donen subvencions ni un envelat que paga l'Ajuntament de Barcelona. Fem un parel·lisme i imaginem-nos el Sant Jordi traslladat a Sevilla i que el Casal Català d'allà tingués l'exclusiva de la distribució dels llibres i de les roses i rebés subvencions de l'Ajuntament sevillà, de la Diputació, de la Junta d'Andalusia i de la Generalitat de Catalunya. Al·lucinant, no? Doncs això és el que està passant amb la Feria de Abril que se celebra a Catalunya".

No cal dir que al darrere, més enllà dels interessos econòmics, hi ha uns interessos ideològics i polítics coincidents amb els del PSC. D'aquí que el diputat Joan Ferran, conegut per la seva hispanoaddicció, hagi dit que "si la Feria de Abril no existís caldria inventar-la" perquè "Catalunya és, i vol continuar essent, un país plural". La rèplica de Cabrera és aquesta: "És ridícul pensar que Catalunya és diversa i plural perquè celebra la Feria de Abril. La Feria de Abril és la 'feria' dels sevillans, no dels andalusos, per la senzilla raó que cada poble té la seva pròpia 'feria'. És com si algú pretengués que la Festa de la Mercè fos la festa de tots els catalans. Es tracta de la mateixa política franquista del 'nacionalflamenquismo'. Es volen crear dues comunitats enfrontades. Una de catalana i una d'andalusa-espanyola".

Te raó Cabrera, i és que l'ideari socialista és aquest: dir a l'andalús que "és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya" i, alhora, impedir la seva integració tot fent-li creure que pertany a una ètnia diferent. D'aquesta manera, quan convingui, el PSC podrà utilitzar aquesta ètnia com a contrapès a l'augment de consciència nacional catalana o en contra de la reivindicació dels drets nacionals de Catalunya. Quines ironies que té la vida, no? Com que el PSC es nodreix bàsicament del vot espanyolista de l'àrea metropolitana de Barcelona, està condemnat, per raons de supervivència, a fomentar la mateixa política cultural que Franco. Aquesta és la raó per la qual afavoreix l'existència d'una Delegació de la Junta de Andalusia a Catalunya que, en paraules de Pedro Morón, una altra veu crítica andalusa, president de Catalònia Acord i autor del llibre Historias de la inmigración, s'emmarca en el projecte "de control del vot a Catalunya per tal que no es perdi l'espanyolitat dels oriünds del sud". D'això es tracta, d'evitar la catalanització dels nouvinguts. Els números de la subvenció ho diuen tot: Ajuntament de Barcelona: 85.000 euros; Generalitat de Catalunya: 50.000 euros; Diputació de Barcelona: 90.000 euros. Total: 225.000 euros. És a dir, el programa ideològic socialista finançat amb els diners de tots els catalans del Principat. Això és la Feria de Abril de Catalunya: un negoci privat vestit de multiculturalitat.

e-notícies , 5/5/2008
 
El cas Francesc Argemí "Franki" Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 07 maig 2008
Francesc Argemí, a la presó
Francesc Argemí, a la presó
El nacionalisme espanyol ho impregna tot, a Catalunya, fins al punt que som un país tan subordinat a un altre país que gairebé no reaccionem davant d'actuacions judicials i policíaques més pròpies de règims dictatorials que no pas democràtics. Res d'això, però, no seria possible sense la col·laboració abrandada de molts catalans situats en llocs de poder, especialment a la conselleria d'Interior. El cas de l'empresonament, sense proves, de Núria Pòrtulas, l'any passat, és prou conegut, però ara se n'ha produït un altre de característiques similars. Es tracta de l'empresonament del jove terrassenc Francesc Argemí "Franki", condemnat a una multa i a una pena de dos anys i tres mesos per haver assistit a la despenjada d'una bandera espanyola a l'Ajuntament de Terrassa. Els fets es van produir l'any 2002, durant la Festa Major, i, més enllà de l'acusació de la policia, no hi ha proves que demostrin que Argemí hi va participar. Tot i això, els tres recursos que ha presentat des del 2004, demostrant que aquell dia era en un altre lloc, han estat desestimats i recentment, sense cap notificació prèvia, va ser empresonat a la Model de Barcelona i traslladat posteriorment a Brians 2. Aquest extrem és greu, perquè denota una complicitat inadmissible entre la titular del Jutjat núm. 2 de Terrassa i la conselleria d'Interior en la detenció de l'imputat. En lloc de fer-li arribar una notificació, com ordena la llei, els Mossos d'Esquadra es van presentar per sorpresa al lloc on treballa i, davant de tothom, talment com si fos un delinqüent, se'l van endur emmanillat acusant-lo d'ultratge a la bandera espanyola.

Estem, per tant, davant d'un cas de repressió ideològica -com el de la crema de fotos del rei d'Espanya- destinat a intimidar la societat per mitjà de la coacció i de l'abús de poder. El missatge de la Justícia espanyola i de la conselleria d'Interior és clar: els símbols espanyols són sagrats, els catalans no. Per això no hi ha cap persona a la presó acusada d'ultratge a la bandera catalana. Recordem, en aquest sentit, que van ser els mateixos Mossos els qui van esborrar tota al·lusió a la crema d'una bandera catalana en la denúncia presentada pel restaurant Terra Dolça de Sant Cugat del Vallès el passat 11 de Setembre. Tot i que el propietari va denunciar el fet, així com els desperfectes causats pel foc a la façana, els "retocs sense importància" practicats pels Mossos en una dependència contigua van fer que l'al·lusió a la bandera desaparegués misteriosament del text. És a dir que, desaparegut el mòbil polític, els fets es convertien en una simple bretolada. El missatge és clar: despenjar una bandera espanyola és més greu que cremar una bandera catalana. D'aquí que el Govern català hagi desatès la petició de revisió immediata del cas de Francesc Argemí, sol·licitada pel seu advocat, i que el partit de Joan Saura, tan amoïnat per la repressió ideològica xinesa al Tibet, es mostri tan indiferent amb la repressió ideològica espanyola a Catalunya. Ja se sap, les causes, com més llunyanes, menys compromeses.

El Singular Digital , 6/5/2008
 
Llibres, llibres, llibres... Imprimeix Correu-e
Sant Cugat del Vallès
per Víctor Alexandre   
dilluns, 05 maig 2008
La plaça d'Octavià de Sant Cugat
La plaça d'Octavià de Sant Cugat
Cada any, per Sant Jordi, hi ha algun periodista que em pregunta quina opinió em mereix aquesta diada i cada any responc que, per a mi, és el dia més bonic de l'any. Ho és, lògicament, perquè sóc escriptor i Sant Jordi és el dia de les lletres a Catalunya, però també ho és per l'energia positiva que expandeix. Hi ha, no cal dir-ho, altres dates, com ara Nadal, en què els catalans ens mostrem més sociables que d'habitud, però ho fem en el si de la intimitat familiar. Per Sant Jordi, en canvi, sortim receptius al carrer, sense presses, disposats a badar o a conversar amb els nostres autors favorits o amb desconeguts amb qui coincidim en les parades o en les cues de signatura de llibres. A diferència d'altres dies, en què ens movem per la ciutat blindats contra les ingerències externes, per Sant Jordi es crea un sentiment d'identitat col·lectiva procliu al somriure i al desenuig. És un dia de cares afables i d'una atmosfera de cordialitat humana que mai no ha deixat de meravellar-me. Aquest fenomen adquireix una gran magnitud a la capital catalana, és clar, però també a la resta del país. A Sant Cugat, per exemple, la plaça d'Octavià es transforma en una reproducció en miniatura del centre de Barcelona i milers de persones poc o gens habituals d'aquest espai ciutadà descobreixen que hi ha vida més enllà de les seves cases adossades i dels seus monovolums. I a això hi contribueixen les llibreries de la ciutat, que són l'eix al voltant del qual gira tot en un dia com aquest. Com autor local ha estat un plaer veure el meu nou llibre, Nosaltres, els catalans, als aparadors de les llibreries Alexandria, El Celler de Llibres i Mythos i els dono les gràcies per la seva amabilitat. Són llibreries exquisides i perfectament homologables a les millors de Barcelona i és un orgull saber-les nostres.

Diari de Sant Cugat , 2/5/2008
 
Sentències indignants Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 04 maig 2008
Sentències indignantsHi ha sentències judicials que produeixen vergonya aliena, especialment algunes de les sentències relatives a delictes d'agressió sexual. Aquests dies ens hem assabentat que tres violadors ja poden fer sortides de cap de setmana només cinc mesos després d'haver entrat en un centre penitenciari on compleixen una condemna de dotze anys de presó per haver abusat sexualment d'un noi de 18 anys. En el mateix sentit, no fa gaire, vam saber que el Tribunal Suprem havia reduït a 721 euros de multa els cinc anys de presó inicials imposats a un home que va agredir sexualment una nena deficient mental. La llei és la llei, certament, però la seva interpretació és potestat dels jutges i els jutges, com tothom, tenen idees discutibles sobre el comportament humà. I el mateix podem dir dels fiscals. Va ser un jutge qui va recriminar a un fiscal la seva excessiva tolerància en un cas de maltractaments. Els fets van passar a Cornellà quan la víctima, una dona, sortia d'un bar i es va trobar amb el seu company. L'home la va llançar a terra i, segons diu el sumari, "va començar a donar-li cops de puny pertot el cos, fonamentalment a l'abdomen i a la boca". Després de l'agressió, l'home li va robar una cadena d'or. La dona va trigar nou dies a recuperar-se de les ferides. Doncs bé, el fiscal no només no va tenir en compte les tres denúncies anteriors que la víctima havia presentat contra l'acusat per agressions -en dues de les quals li havia trencat el nas-, sinó que pel robatori de la cadena d'or va demanar tres anys de presó i per l'agressió, en canvi, només una pena mínima de sis caps de setmana d'arrest. Com deia, va haver de ser el mateix jutge qui mostrés la seva preocupació pel fet que el fiscal concedís més importància al robatori que a la pallissa. Aquí, per tant, l'actitud entenimentada del jutge va ser providencial davant la mentalitat retrògrada i masclista del fiscal.
 
Però no sempre és així. Moltes vegades la indefensió de les víctimes de maltractaments es manté fins i tot en l'administració de justícia, la qual cosa ens hauria de dur a preguntar-nos: qui ens protegeix de fiscals com aquest? Qui ens protegeix d'aquests homes de Cromanyó de l'àmbit judicial? És difícil respondre, perquè quan la justícia es troba en mans de gent com aquesta la situació d'inferioritat de les víctimes s'agreuja espectacularment. I no tan sols perquè enforteix l'agressor i propicia la seva reincidència, sinó perquè mina la moral de la víctima, destrueix la seva autoestima i la fa més presonera del botxí. El masclisme en la Justícia és infinitament pitjor que en altres àmbits de la vida, perquè la víctima, a banda de sentir-se impotent, experimenta un sentiment de culpabilitat que li fa creure que mereix les agressions, i que, per tant, qui imparteix justícia no és el jutge sinó l'agressor.

e-notícies , 1/5/2008
 
El masclisme del Gran Zapatero Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 30 abril 2008
El masclisme del Gran ZapateroEl nomenament d'un conjunt de dones com a ministres del nou executiu espanyol, tan lloat per certa premsa catalana i per la seva cort de tertulians afins, no hi ha dubte que té un embolcall feminista. La prova és que han estat diversos els països que han picat l'ham i que s'han sumat a les lloances. Que n'és de meravellós, Zapatero. Quina lliçó de paritat que ha donat posant tantes dones al front dels seus ministeris. Això sí que és un ésser sensible que, a més de ser "l'home que entén Catalunya" és també "l'home que entén les dones". Només un reaccionari com Silvio Berlusconi no ha aplaudit el gest. Tot és fals, però. Zapatero no és res més que un deixeble mediocre del Gran Houdini, un simple venedor de fum com aquells xarlatans que recorrien els pobles del Far West venent ungüents màgics contra l'alopècia i que, més d'un cop, n'havien de sortir per cames. Com ells, el Gran Zapatero també congrega gent a les places públiques i fa discursos plens de paraules cosmètiques i es treu diners de les butxaques i fa promeses que tenen la consistència d'una bombolla de sabó. El Gran Zapatero és el Gran Entabanador, la magarrufa castellana de l'Espanya eterna.

Els miraclers i els seus mètodesCom és lògic, el Gran Zapatero ha llegit el llibre del Gran Houdini Els miraclers i els seus mètodes i sap que, com deia el seu mestre, per tal que el truc sigui efectiu, cal distreure el públic amb un bon cop d'efecte. Això permet dues coses: que el farsant pugui continuar guanyant-se la vida i que el públic se'n vagi a casa content i enganyat. I és que no hi ha màgia sense suggestió. Gràcies a la suggestió, el votant socialista català pot viure convençut que les meravelles del Gran Zapatero que li expliquen El País i El Periódico, en qualitat de programa de mà de l'espectacle, són absolutament certes. Però hi ha gat amagat. El truc consisteix a utilitzar un conjunt de dones per escenificar un progressisme inexistent. I elles, captives agraïdes de la mateixa suggestió, se'n senten part. És a dir, que la pretesa feminització del govern del Gran Zapatero no és res més que una operació masclista destinada a fer que tot continuï exactament igual els propers quatre anys. I la màxima expressió d'aquest masclisme és la foto promoguda per la Moncloa amb les nou ministresses i el Gran Zapatero al centre, copiada, per cert, de les fotos promocionals de les pel·lícules de James Bond.

Això és masclisme, com ho és també la instrumentalització de la imatge d'una dona embarassada passant revista a les tropes no nacionalistes espanyoles. Quina imatge més tendra i més humana. Heus aquí la raó del nomenament de Carme Chacón com a ministre de Defensa: fer un cop d'efecte que amagui la immensa hipocresia del govern del PSOE, un govern que, com denuncia Enrique Figaredo, president de Càritas Cambodja, "no lluita per la pau perquè està fent diners amb les armes" i que, com diu Arcadi Oliveres, té una despesa militar superior a la de Franco. Ara, després d'haver servit la seva pàtria, Chacón ja pot infantar tranquil·la. Crida l'atenció, això sí, el silenci de les conscienciades feministes socialistes que tertuliegen en els mitjans de comunicació catalans. Potser és que, en el fons, a elles també els abelliria ser noia Zapatero. Això explica perquè les nou ministresses somriuen felices sense adonar-se de la descarada instrumentalització de què són objecte perpetuant els esquemes de les generacions que les han precedit: la dona com a element de seducció per vendre prestacions, ja siguin les d'un automòbil o les d'un home.

e-notícies , 28/4/2008
 
Universalistes de saló Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimarts, 29 abril 2008
Universalistes de salóÉs sorprenent la facilitat amb què un conflicte polític llunyà, com el que enfronta el Tibet amb la Xina, pot arribar a desemmascarar els falsos universalistes de Catalunya. Mentre només s'esperen d'ells paraules de bona voluntat, sense compromís, no hi ha problema, però quan hom els demana que expressin oficialment el seu rebuig a la política invasiva i violenta de la Xina al Tibet tot són excuses de mal pagador. Ha estat l'alcalde Jordi Hereu qui, recentment, ha vetat una Declaració Institucional consensuada per tots els grups municipals de l'Ajuntament de Barcelona que apel·lava al Govern xinès "a iniciar negociacions amb el Dalai Lama per trobar una solució justa a una situació de més de cinquanta anys d'ocupació del Tibet". Jordi Hereu es va negar a acceptar el text i el PSC i ICV, retirant-se de l'acord, van impedir que prosperés. Molt trist tot plegat. Jaume Ciurana, el regidor de CiU que havia estat negociant el contingut de la declaració, va dir que "l'alcalde Hereu, el PSC i ICV defensen els poderosos enfront dels febles, les injustícies enfront del dret internacional, la repressió enfront dels drets humans i els delictes davant la llibertat d'expressió".

El PSC i ICV, ja ho sabem, són partits que practiquen un universalisme de saló. Són la hipocresia personificada, perquè parlen de pau i callen davant el negoci espanyol de la venda d'armes que la impossibilita, s'omplen la boca de drets humans i de drets dels pobles però estan visceralment en contra del dret a la independència de Catalunya. Dependentistes de mena, aquestes dues forces polítiques procuren no manifestar-se mai a favor de cap poble oprimit l'autodeterminació del qual pugui tenir la més mínima repercussió favorable en l'autodeterminació del nostre país. Aquesta és també la raó per la qual, no fa gaire, només ERC i CiU van votar a favor d'una moció presentada al ple municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès en reconeixement de Kosovo com a nou Estat europeu. És el nacionalisme dels no nacionalistes, sempre tan bel·ligerant amb els nacionalismes defensius i tan complaent amb els expansius. Déu ens guardi d'aquests catalans antimilitaristes i no nacionalistes que entren en èxtasi cada cop que, davant d'uns batallons d'homes i dones armats, tenen l'oportunitat de cridar: "¡Capitán, mande firmes! ¡Digan conmigo: Viva España, Viva el Rey!".

El Singular Digital , 29/4/2008
 
El futur nacional de Lluís Recoder Imprimeix Correu-e
Sant Cugat del Vallès
per Víctor Alexandre   
dilluns, 28 abril 2008
El futur nacional de Lluís RecoderS'ha confirmat definitivament el salt de Lluís Recoder de la política municipal a la nacional. Ell mateix ho va confirmar quan va dir que presentar-se quatre vegades a la reelecció a l'alcaldia de Sant Cugat "potser seria excessiu". És a dir, que aquests són els darrers anys de Recoder com a alcalde de la ciutat. Cosa que és una bona notícia per a CDC, com a partit, però inquietant per a la seva secció local, que ara mateix no té una figura del mateix carisma. Podria haver-ho estat en Jaume Tubau, persona noble, treballador infatigable, patriota insubornable i estimat per tothom que, si s'hagués presentat, hauria arrasat. Però malauradament ja no es troba entre nosaltres i CiU haurà de treballar molt si vol repetir els èxits electorals de Recoder. En l'àmbit nacional, Recoder té el suport de Carles Campuzano, que és un dels millors valors de CDC tant des del punt de vista humà com polític. Campuzano pertany al sector més sobiranista del partit i estaria bé que els seus membres, després del proper congrés, n'agafessin les regnes i posessin fi a aquesta guerra fratricida amb ERC, que tant beneficia Espanya i que tant perjudica Catalunya. Però no queda gaire clar que les coses puguin anar per aquesta via, atès que Recoder prové del sector més regionalista de CiU, el de Miquel Roca, i ja sabem que l'estat de prostració competencial en què es troba Catalunya és fruit del pactisme submís, genuflex i mancat de visió nacional que va demostrar Miquel Roca com a pare de la Constitució. De moment és agradable sentir dir a Recoder que "no ens hem d'obsessionar a disputar l'espai a ERC, el nostre adversari és el PSC". Si els sobiranistes espanyols, PP i PSOE, estan units en la independència d'Espanya, per què no poden estar-ho els sobiranistes catalans, ERC i CiU, en la independència de Catalunya?

Diari de Sant Cugat , 25/4/2008
 
La satanització de la dissidència Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 27 abril 2008
Joan Carretero i Rut CarandellLes conseqüències de la lluita que s'ha desfermat al si d'Esquerra Republicana no se sabran fins a la celebració del Congrés Nacional del proper mes de juny, però, mentrestant, assistirem a tota mena d'artificis per tal d'afeblir l'adversari. De moment, els sectors oficialistes ja han començat a practicar allò que, amb raó, tant havien criticat de Convergència i Unió arran de la formació del primer tripartit: l'enviament de cartes o comentaris a diaris i portals digitals. En aquell moment, CiU, plena de ressentiment per haver estat descavalcada del Govern, satanitzava ERC per mitjà d'opinions d'aparença espontània però que fins i tot un nen podia veure que eren un calc de les que repetia dia rere dia el gabinet mediàtic de la federació. Ara, des d'ERC, s'està fent el mateix per mitjà de comentaris que no tenen cap més objectiu que desqualificar aquelles veus disconformes amb l'estratègia actual. Les circumstàncies no són les mateixes, per descomptat, però els interessos sí que ho són. CiU va perdre el poder i ERC (la seva executiva) corre el risc de perdre'l.
 
Preocupant situació, doncs, venint de les sigles amb l'ideal més elevat de totes les forces polítiques del ventall parlamentari: la independència de Catalunya i la seva conversió en un nou Estat europeu. Per desgràcia, aquest principi, que només apareix col·loquialment o com una frase en campanya electoral, s'ha convertit en un gerro amb flors i ara sembla que tot s'hi val per tal que els renovadors, especialment Joan Carretero, siguin estigmatitzats. Jo mateix, que no pertanyo al partit, he estat objecte de tota mena d'insults i desqualificacions per part d'alguns suposats militants d'ERC comminant-me a callar. Quins demòcrates! Són els mateixos que, amb la covardia que els caracteritza, es dediquen a mentir o a calumniar emparant-se en la barra lliure que permeten molts fòrums digitals. No cal dir que estem parlant d'impotents intel·lectuals, d'individus negats per al raonament i l'argumentació i obligats, per tant, a expressar-se per mitjà de l'exabrupte i l'estirabot, però és evident que fan la feina bruta a determinades persones d'aparença impol·luda. Aquest és un altre aspecte que homologa ERC amb la resta de forces polítiques: el fet de tenir entre els seus votants una quota de persones d'ideologia totalitària que exigeixen la subordinació de la resta al seu ideari, i si algú no hi està d'acord fan com el reaccionari conseller Francesc Baltasar, d'ICV, que convida a abandonar el partit els discrepants.

No hi ha res com envoltar-se de gent submisa per remenar les cireres. Així, tota veu que gosi qüestionar la suïcida estratègia republicana de convertir-se en l'ombra del PSC és un "convergent", en el millor dels casos, o un "terrorista", en el pitjor. La paranoia ja té aquestes coses, veu enemics a tot arreu. Encara que, en realitat, no es tracta d'enemics del partit ni de ningú en particular, sinó d'enemics de l'immobilisme.

Peter SellersHauria de semblar si més no curiós que la pèrdua de 350.000 vots no fos un argument prou sòlid perquè els responsables de la direcció d'ERC –o no n'hi ha, de responsables?– admetessin públicament l'error que ha suposat l'edició del segon tripartit. Sobretot després que el PSC, en la seva primera legislatura, destituís Carod-Rovira com a conseller en cap i expulsés ERC del Govern. Cal tenir uns índexs molt baixos d'autoestima per lliurar dos cops la Generalitat al mateix partit que t'ha humiliat per partida doble davant de tothom. És clar que això, ben mirat, ja concorda amb la fugida endavant dels oficialistes, que, encara avui, insisteixen en les bondats del pacte amb el PSC i alguns, fins i tot, parlen de fer un tercer tripartit. Si la diàspora de votants que ha patit ERC en les darreres eleccions no ha tingut prou força per provocar el gest sempre elegant de la dimissió en els arquitectes del tripartit, és d'esperar que aquests es comportaran igual que el soldat hindú encarnat per Peter Sellers al començament del film The party, en què, tot i ser travessat per un miler de bales, continua tocant la corneta. No crec, això no obstant, que aquesta sigui una bona actitud de cara a les properes eleccions catalanes. Perdre més de la meitat dels vots en les eleccions espanyoles, tot i ser molt dur, no deixa de ser un mal menor per a la lògica d'un partit independentista, però perdre'ls en les nacionals seria una debacle.

De moment el que hi ha és molta por davant la força que estan adquirint els sectors crítics, els mateixos que, no fa gaire, segons la direcció, eren quatre gats indocumentats. I per frenar aquest increment ja estan començant a arribar les ajudes del PSC. Ja hi ha, en aquests moments, molt socialista disfressat de republicà que defensa les tesis oficials d'ERC perquè sap que la continuïtat del PSC en el poder depèn del fet que aquestes s'imposin. Són les mateixes veus que afirmen que tot votant republicà dissident és algú favorable a un pacte amb CiU. Allò que no diuen aquests missatgers, perquè no els interessa, és que el pacte sense contrapartides ha estat ruïnós per a ERC i rodó per al PSC. ERC ha obeït amb diligència l'ordre de penjar la bandera espanyola al balcó de la conselleria de Governació que Joan Carretero havia retirat, ha cedit als socialistes tot el control dels mitjans de comunicació públics i, entre moltes altres coses, s'ha empassat la flagrant invasió competencial que suposa la llei de la dependència. No hi ha dubte que han fet coses positives, però, on és la seva rendibilitat si no han sabut projectar-les? És a dir, que aquella clau que un dia va exhibir Carod com a metàfora de la capacitat d'ERC per doblegar el PSC s'ha volatilitzat. Ara, si més no, l'única clau veritablement existent la tenen les bases del partit.

Allò que més dol, però, és l'energia i el temps perduts. Després de la seva expulsió del Govern, sempre em va semblar que l'opció més aconsellable per a ERC, si no es veia amb cor d'exigir contrapartides determinants per al país i rendibles per al partit, era romandre a l'oposició. Era el més lògic ja que, com s'ha vist, en cas de no fer-ho seria ella qui esdevindria l'ase dels cops de la política espanyolista del PSC. Això explica per què la defensa més abrandada de la cúpula republicana no prové en aquests moments de la pròpia ERC, sinó del PSC. En altres paraules, digues-me qui et defensa i et diré qui ets.

e-notícies, 21/4/2008 i 24/4/2008 (català)
Berria , 23/4/2008 (euskara)
Nabarralde , 24/4/2008 (español)
 
"Si Catalunya fos independent, estaríem a anys llum de la migradesa que patim" Imprimeix Correu-e
Entrevista a Víctor Alexandre
per directe.cat   
dimecres, 23 abril 2008
Acabes de presentar el llibre Nosaltres, els catalans en el qual converses amb vint nous catalans. Ens pots explicar una mica el llibre?

Entrevista a Víctor AlexandreNosaltres, els catalans és un llibre amb el qual defenso els valors de la immigració i intento fer veure a la societat que la immigració no és cap amenaça per a la nostra identitat. Els immigrants no tenen cap culpa que nosaltres no hàgim estat capaços de resoldre el conflicte polític que tenim amb Espanya. És d'una covardia immensa, després de tres segles d'incompetència i de pusil·lanimitat, carregar els neulers de la desaparició de Catalunya als immigrants. Ells vénen aquí i no hi troben una nació independent, hi troben un territori subordinat a Espanya. És cert que col·loquialment els catalans diem que són una nació, però també ho és que la por i l'acomplexament ens tenalla quan se'ns demana que ho demostrem i que tinguem sentit d'Estat. Portem tants anys en captivitat que hem oblidat que les ales per volar no són un atribut d'alguns pobles privilegiats, sinó de tots els pobles del món. La por catalana a la immigració pot tenir trets xenofòbics, però sobretot té trets infantils. Dic això perquè denota una gran immaduresa traspassar a tercers les nostres responsabilitats. Si Catalunya desapareix no serà per culpa dels immigrants, sinó per la covardia dels propis catalans.

Català, com deia l'ex-president Pujol, és aquell qui viu i treballa a Catalunya o és alguna cosa més?

Nosaltres, els catalansCal diferenciar la identitat administrativa de la identitat cultural. Des del punt de vista administratiu, és evident que totes les persones que viuen als Països Catalans són catalanes, independentment del lloc on hagin nascut, i han de tenir els mateixos drets i deures. La identitat cultural, en canvi, només és possible quan s'és parlant de la llengua d'aquella identitat. Si un espanyol que viu a Alemanya no parla alemany, serà ciutadà alemany a efectes administratius però, culturalment, serà espanyol. Per la mateixa raó, culturalment parlant, només són catalanes les persones que parlen català visquin on visquin. I, per ser catalanes, no cal que deixin de ser res. És a dir, que es tracta de sumar i no de restar. Si la llengua articula el pensament, com es pot entendre un poble sense saber la seva llengua?

Des d'aquell primer llibre que portava per títol un atrevit Jo no sóc espanyol has escrit ja onze llibres amb els quals t'has erigit com un dels ideòlegs del catalanisme. Cap on creus que està caminant Catalunya?

Catalunya es troba immersa en un procés d'emancipació nacional. Ja sé que no ho sembla i que, tenint en compte moltes de les coses que estan passant, la sensació és que anem cap enrere. Però no és així, anem endavant. Tots els processos d'emancipació, ja sigui individual o col·lectiva, són força invisibles en el dia a dia. I això passa perquè aquests processos són molt lents. Tampoc no ens adonem que la Terra gira, però és innegable que cada dia el sol el pon. El desconcert, la desorientació i la decepció que experimenten molts catalans per la situació actual del país és fruit d'aquest procés d'emancipació. Les bases inconsistents sobre les quals es justificava la dependència de Catalunya a Espanya s'han esfondrat i ens hem trobat amb un bany de realitat que ens ha deixat cara de babaus, perquè la llet de la vaca és nostra, però la mà que la muny i la galleda que la recull són espanyoles. En altres paraules, si Catalunya fos un Estat independent, ara mateix estaria a anys llum de la migradesa actual que pateix. El procés, per tant, està en marxa. L'únic problema és el temps. No podem badar, perquè la globalització, que té coses molt bones, serà molt depredadora pel que fa a les nacions i a les llengües sense Estat.

Un dels llibres que va fer més soroll va ser el de TV3 a traïció , que va haver d'esperar-se una bona temporada abans de ser publicat. Ens pots explicar si creus que hi ha hagut canvis substancials a TV3 des d'aleshores? Com creus que hauria de ser la televisió pública catalana?

TV3 a traïcióNo hi ha hagut cap canvi, cap ni un, per la senzilla raó que el partit que la controla, el PSC, continua essent el mateix. El PSC té una ideologia nacionalista espanyola l'objectiu de la qual consisteix a fer-nos creure que Catalunya i Espanya són una mateixa cosa i que els catalans no són ningú si no diuen també que són espanyols. N'hi ha prou de mirar determinats programes, ja siguin informatius, d'entreteniment o d'esports. La visió que transmeten és hispanocèntrica i la catalanitat hi apareix com un subsistema indestriable de l'espanyolitat. El PSC traeix els principis fundacionals de TV3 –que parlen de crear sentiment de pertinença a la nació catalana- i utilitza l'emissora en benefici propi perquè sap que els vots que rep en les eleccions provenen globalment de gent que té consciència nacional espanyola. Cal anar molt perdut per la vida per tenir consciència nacional catalana i votar el PSC. És el mateix que ser independentista català i ser seguidor del Real Madrid. Que aquest cas es pugui donar no treu que sigui una contradicció en si mateixa. Pel que fa a la segona pregunta, la resposta és senzilla. Per fer que TV3 deixi de ser el tercer canal de Televisió Espanyola n'hi ha prou que la primera apliqui els principis de la segona: si aquesta última és la televisió nacional d'Espanya, com és que la primera no és la televisió nacional de Catalunya? I això, entre moltes altres coses, passa per recordar que els pilots espanyols de Fórmula 1 no són els nostres pilots o per subtitular en català tota persona que s'expressi en espanyol com a mesura de respecte als telespectadors catalans del nord que, com és lògic, no entenen la llengua espanyola.

Un altre dels llibres que va tenir un bon ressò mediàtic va ser El cas Carod on explicaves el linxament que va patir Carod-Rovira arran de la reunió que va celebrar amb ETA a Perpinyà. Continues defensant tot el què hi deies?

Sí, és clar, perquè en aquell llibre jo no defenso només Carod del linxament que va patir, sinó Catalunya. Aquell episodi va ser tan convuls perquè, com dic en el llibre, va ser el primer acte de sobirania que Catalunya va fer en molts anys fins al punt que els catalans emocionalment dependents d'Espanya no el van voler admetre. Per una vegada en moltíssims anys, vam fer una cosa sense demanar permís a Espanya. Jo defensava i continuo defensant el dret de Catalunya, a través de les seves autoritats, a parlar de pau amb qui vulgui, quan vulgui i com vulgui, es digui ETA, Hamas o Al-Qaida. Si a Espanya li agrada bé i si no també. Que el nostre país no sigui escenari d'atemptats és fruit d'aquella trobada i si Espanya vol aconseguir el mateix en el seu només ens ha d'imitar. No es pot defensar la democràcia amb mesures antidemocràtiques.

Com a persona que coneix bé Esquerra, com veus la situació que està vivint actualment el partit? Com creus que s'ha arribat a aquesta situació i com creus que es pot desencallar?

El segon tripartit és un error històric d'estratègia política. Ho vaig escriure el mateix dia de la seva reedició i els fets demostren aquest error. Quan un partit independentista no es veu amb cor de demanar contrapartides importants a un partit vocacionalment espanyol, el que ha de fer és mantenir-se a l'oposició i treballar fins a sentir-se més fort. La idea era que Esquerra, entrant al Govern, catalanitzaria el PSC, però la percepció de molts catalans és que el PSC ha espanyolitzat Esquerra. No dic que la intenció inicial, per bé que molt ingènua, no fos bona, però cal tenir la dignitat de reconèixer-ne l'error i cedir el comandament de la nau a unes altres mans com ho faria el directiu d'una empresa mitjana que hagués creat un forat de 350.000 euros. Cal, per tant, una renovació a fons. S'ha acabat un cicle dirigit per persones que han fet una tasca realment brillant i ara en comença un altre. I aquest cicle, lògicament, requereix una altra mena de persones. Cada viatge té les seves necessitats i, de la mateixa manera que no es pot anar a la muntanya sense un calçat adequat tampoc no es pot fer l'Everest amb un guia del bus turístic en lloc d'un xerpa. A nous reptes, nous actors.

Quin paper hi juguen la resta de partits catalans en el projecte independentista?

En un país normalitzat, tots els partits, tant de dretes com d'esquerres, serien independentistes en la mateixa mesura en què tots els partits polítics espanyols o francesos, posem per cas, també ho són. No són independentistes el PSOE, el PP o IU? Això passa perquè, a diferència de la majoria de partits catalans, els partits espanyols no tenen ànima d'esclau i no estan disposats a admetre que ningú decideixi per ells. Els espanyols, a diferència de molts catalans, no tenen dependència emocional de cap altre país i sortirien al carrer si algú pretengués que el seu Parlament estigués subordinat a un altre Parlament. En el cas català, la situació està directament relacionada amb l'infantilisme de què parlava abans. Qui no es veu amb cor de decidir per ell mateix és que és poc madur i qui és poc madur necessita madurar. Quan els partits catalans creixin mentalment i esdevinguin adults s'adonaran de la diferència que hi ha entre ser una llar d'infants o ser un Estat membre de les Nacions Unides.

Estàs preparant algun llibre nou? Tens al cap algun altre projecte fora dels llibres?

Sí, estic tornant a fer ficció. Després d'El somriure de Burt Lancaster, que era un llibre de contes, i de l'obra de teatre Èric i l'Exèrcit del Fènix tenia aturat aquest camp. Ara m'hi torno a posar. Estic treballant en dues coses, una de narrativa i l'altra de teatre.

I ja per acabar, recomana'ns tres llibres per Sant Jordi...

Tres llibres que m'han agradat molt són L'alè del búfal a l'hivern, de Neus Canyelles, La llum dels orfes, de Jaume Ferrer, que és un recull de contes, i L'edifici Iaqubian, d'Alaa Al Aswani, que és un retrat descarnadament divertit de la societat egípcia. Tots tres són exquisits, tres autèntiques delícies.

directe.cat , 16/4/2008
 
Lectors subvencionats Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimarts, 22 abril 2008
Lectors subvencionatsÉs realment curiós que el Gremi d'Editors de Catalunya i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana hagin encarregat a Conecta Research & Consulting -una empresa amb seu central a Madrid- l'elaboració d'un estudi sobre els hàbits de lectura dels catalans. No hi havia cap empresa als Països Catalans que pogués fer aquest estudi? Tan hispanocèntrica és la visió que tenen de la vida aquestes entitats que ni tan sols en temes genuïnament catalans poden estar-se de dependre de Madrid? És clar que, ben mirat, hi ha força concordança entre aquest hispanocentrisme i els baixos índexs de lectura en català: només un 20,4% davant d'un 77,9% en espanyol. Això pel que fa als catalans que llegeixen, perquè els que no llegeixen mai o gairebé mai arriben al 40,6%. Un panorama certament desolador si es compara amb la resta de països de la Unió Europea.

Per combatre aquesta situació, el Departament de Cultura ha dissenyat un pla per fomentar la lectura entre tots aquells joves que l'any 2010 arribaran a la majoria d'edat –uns 170.000– consistent a pagar-los una subscripció a un diari o revista. La idea és molt bona i cal felicitar el conseller Joan Manuel Tresserras per materialitzar-la, perquè hi ha hàbits que si no es creen en aquesta etapa de la vida després costa molt que arrelin. Ara bé, sobta saber que aquestes subscripcions de franc no seran necessàriament de premsa en català. És a dir, que podran ser també diaris i revistes en espanyol. I això per què?, caldria preguntar. Troba normal la Generalitat que només un 20,4% de catalans llegeixin en la llengua del país? Tan òptima és aquesta xifra que no cal fomentar la lectura en català? Doncs jo trobo que la situació és alarmant i palesa el fracàs espectacular de la política lingüística seguida fins ara, perquè, tot i que és cert que els índexs de coneixement del català són força alevats, també ho és que els relatius a l'ús són força baixos. La qual cosa ens recorda l'abismal diferència entre el coneixement de la llengua i l'ús que se'n fa.

Caldria, per tant, que el Departament de Cultura, en lloc d'alimentar aquelles empreses que han optat per la llengua dominant, afavorís obertament les que han optat per la llengua dominada. I no tan sols perquè són aquestes últimes les veritablement necessitades, sinó perquè sense elles el país és impossible. Tota política que fomenti la lectura en espanyol a Catalunya va en detriment de la lectura en català de la mateixa manera que tot tracte igualitari entre una llengua dominant i una llengua dominada va en detriment de la igualtat de drets. Si hi ha unes empreses que han de merèixer el respecte dels catalans són aquelles que entre el negoci i el compromís han escollit el compromís.

El Singular Digital , 22/4/2008
 
L'autovia del carrer de Sant Antoni Imprimeix Correu-e
Sant Cugat del Vallès
per Víctor Alexandre   
dilluns, 21 abril 2008
Carrer de Sant Antoni de Sant Cugat
Carrer de Sant Antoni de Sant Cugat
Ara fa tot just un any que, des d'aquesta mateixa columna, vaig denunciar el pas constant de vehicles a diferents hores del dia per les anomenades zones de vianants de Sant Cugat. Deia en aquell text que "turismes aliens al veïnat, furgonetes i camions hi circulen amb la més absoluta impunitat no sols molestant de manera constant els vianants, sinó posant en perill també la seva integritat física. Jo mateix, no fa gaire, vaig ser testimoni ocular d'un atropellament que, per sort, no va tenir conseqüències". Doncs bé, el desgavell continua. Concretament el carrer de Sant Antoni, un dels més transitats de la ciutat i on hi ha la seu del Diari de Sant Cugat, és una autèntica autovia. El pas de vehicles que no pertanyen al veïnat amb direcció a la plaça de Barcelona és continu, cosa que obliga els vianants a apartar-se diverses vegades per no ser atropellats. Com que això es produeix dia rere dia davant la mirada indolent de la policia local, vaig apropar-me a dos agents situats en la confluència dels carrers de Valldoreix amb Sant Antoni i els vaig preguntar per quin motiu ho permeten i si són conscients del perill que suposa la seva indiferència. La resposta em va deixar astorat. Em van dir que sí que en són conscients, fins al punt que ja ho han advertit a la regidoria de Mobilitat, però que ningú no els escolta. Magnífic. És a dir, que la policia alerta les autoritats municipals d'un risc d'accidents i ningú no els fa cas. Doncs és greu, perquè el riu de cotxes que circula pel carrer de Sant Antoni és incompatible amb el concepte de zona vianantitzada al qual pertany. Cal tenir en compte que les persones -especialment infants i avis- ens movem més confiats quan ens trobem en espais que considerem protegits, i aquesta confiança, en l'esmentat carrer, pot tenir conseqüències molt greus.

Diari de Sant Cugat , 18/4/2008
 
El cinisme del Comitè Olímpic Internacional Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 20 abril 2008
El cinisme del Comitè Olímpic InternacionalEl cinisme és l'estat natural dels poderosos. És com un atribut inherent a l'estatus d'autoritat. No tothom és així, certament, si més no abans d'accedir al poder, però la majoria dels 'afortunats' s'hi tornen. Es diria que exerceixen aquest privilegi tan bon punt són coronats democràticament. S'acostumen amb gran celeritat als afalacs dels pusil·lànimes i, estarrufats com un gall dindi, fan el contrari d'allò que deien abans d'assolir la condició de poderós. Això sí, ho acompanyen amb un gest de profunda convicció ornamentat amb un somriure que s'apaga en el mateix instant en què ho fa el pilot vermell de la càmera que els segueix. La galeria de personatges, en aquest sentit, és molt àmplia. Hi trobem presidents, vicepresidents, consellers, ministres o organismes d'arreu del món. Un d'aquests organismes és el Comitè Olímpic Internacional (COI) els màxims responsables del qual, Jacques Rogge i Hein Verbruggen, president del COI i supervisor dels Jocs de Pequín, respectivament, són uns senyors que es passegen pel món impartint lliçons de neutralitat política.

Amb relació a la invasió xinesa del Tibet, i evitant molestar el règim totalitari de Pequín, els senyors Rogge i Verbruggen diuen que el COI no ha de prendre part en conflictes polítics interns i de drets humans alhora que comprenen que el govern xinès no respecti la llei de llibertat de moviment per tal que la premsa es pugui moure sense limitacions arreu de la Xina. Es pot dir amb més paraules, però no amb més cinisme. Per començar, l'esperit que va infondre Pierre de Coubertin als Jocs Olímpics de l'era moderna, somniant-los com una trobada fraternal de tots els pobles del món, en què l'important no fos guanyar sinó participar, ja fa molt de temps que s'ha esvaït per esdevenir una mascarada d'exaltació nacionalista disfressada de gran festa esportiva. Cada quatre anys assistim a una orgia de banderes i himnes estatals amb els quals s'identifiquen milions de persones d'arreu del món que es defineixen com a no nacionalistes. Les proves les superen homes i dones com nosaltres, però les medalles se les adjudiquen els estats. Cap esportista es representa ell mateix, tots són mers representants de l'Estat que els finança amb l'afany que obtinguin una 'victòria nacional'. I és que les victòries nacionals, ja ho sabem, ajuden força a la cohesió 'nacional' dels ciutadans no nacionalistes.

Devia ser per apoliticisme, que el COI, presidit per Juan Antonio Samaranch, va canviar els estatuts per impedir que les nacions sense Estat poguessin participar en els Jocs Olímpics. Devia ser perquè no té ideologia, que el COI va substituir el concepte de "pobles" pel de "estats participants" tot traint l'ideari humanista de Coubertin. El cinisme és així. El cinisme considera el conflicte del Tibet un "afer intern xinès". És a dir, que, d'acord amb el COI, quan un poble envaeix un altre poble cal restar muts perquè el segon, en deixar de ser poble, passa a convertir-se en un conflicte intern del primer. Excel·lent. Amb aquesta filosofia nacional-totalitària es comprèn que el Comitè Olímpic Internacional no vulgui que se sàpiga el seu pacte amb el govern xinès per tal de retransmetre els Jocs en fals directe i prohibir la instal·lació de càmeres a la plaça de Tian'anmen. Així és com els cínics oculten la realitat i esdevenen còmplices de l'ambició, fent-nos creure que darrere els Jocs Olímpics hi regna allò a què fa referència el nom de Tian'anmen: la pau celestial.

e-notícies , 17/4/2008
 
Per què escric? Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
divendres, 18 abril 2008
Extracte d'un reportatge realitzat per la publicació On? Sant Cugat a partir de la pregunta "Per què escric?" formulada a deu escriptors, entre els quals Imma Monsó, Marta Pessarrodona, Baltasar Porcel i Víctor Alexandre.

Víctor AlexandreJa sé que la pregunta no està formulada amb mala fe, però hi ha en ella un element ofensiu que no ha estat prou ben reflexionat. Per què no es fa aquesta pregunta a un metge, a un advocat, a un lampista o a un pastisser? Per què un escriptor ha d'explicar per què escriu i aquells que han triat altres professions n'estan exempts? Hi ha una raó: la consideració social de la professió. Ser escriptor es considera un hobby, una cosa que hom fa a més a més de guanyar-se la vida en coses serioses. L'escriptor és l'element exòtic de la família, és com el nen que té traça per escriure i per Nadal se'l puja dalt d'una cadira perquè expliqui un conte i la família el pugui aplaudir. Però passen els anys i els escriptors ens veiem obligats a respondre dia rere dia la mateixa pregunta perquè l'opinió que la societat té de nosaltres continua essent la mateixa. Doncs bé, jo escric perquè és la meva feina. No hi veig la notícia. La notícia seria, en tot cas, que essent escriptor fes de lampista. Però, si sóc escriptor, què se suposa què he de fer, si no és escriure? Pel que fa als meus llibres d'assaig puc dir que cadascun té la seva pròpia personalitat, però el discurs de fons és el desacomplexament nacional. Cal tenir en compte que fins i tot els catalans més convençuts necessiten reafirmacions. Som humans i hi ha moments per a tot, fins i tot per al desencís. Aquest és l'objectiu dels meus llibres, fer pensar a les persones i dotar-les d'elements de reflexió per tal que se sentin més fortes i més afirmatives.

On? Sant Cugat , núm. 135, abril 2008
 
70 anys espoliats Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 16 abril 2008
70 anys espoliatsEl cas del no retorn dels més de dos milions de documents catalans que es troben a Salamanca, fruit de l'espoliació de què va ser víctima Catalunya l'any 1938, va adquirint cada dia que passa tons més esperpèntics. De fet, la nocturnitat amb què es va produir el retorn dels primers papers la matinada del 31 de gener de 2006, talment com si ens fessin una concessió gairebé secreta que convingués ocultar a ulls dels espanyols, ja permetia intuir les enormes dificultats que tindria la Comissió de la Dignitat per aconseguir la recuperació de la resta de documents. A hores d'ara, però, ja no hi ha res a discutir. El Govern espanyol s'ha de limitar a complir la llei –i també la interlocutòria de l'Audiència Nacional del 2006, ratificant-ne el retorn– que l'obliga a restituir els papers als seus propietaris legítims. Malgrat això, el retorn no es produeix. I no es produeix perquè hi ha interessos polítics que hi estan visceralment en contra. La prova és que setanta anys després de l'espoli, els diferents governs espanyols s'han negat sistemàticament a retornar a Catalunya allò que li van robar a punta de fusell. No hi ha cap motiu que n'impedeixi la restitució, cap ni un, i, tot i així, el ministre espanyol de Cultura, César Antonio Molina, continua dilatant el temps amb l'esperança que els catalans renunciem a la recuperació d'allò que és nostre.

Ens coneixen poc, però, perquè la Comissió de la Dignitat recorrerà als tribunals de justícia per tal que la llei es compleixi i la restitució finalment es produeixi. Podran, per tant, alentir-ne el procés, però no pas la devolució definitiva. Una altra cosa és que en l'arrel d'aquest comportament espanyol hi hagi la síndrome del colonitzador. És a dir, la sensació que hom li arrenca un dit cada cop que es veu obligat a restituir un bé anteriorment arrabassat al colonitzat. Que això passi quan el partit polític que governa Espanya és el mateix que governa Catalunya demostra fins a quin punt el respecte a la diferència és aliè a la naturalesa de l'anomenada nació espanyola.

e-notícies , 14/4/2008
 
<< Inici < Ant 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Seg > Final >>

Resultats 1831 - 1845 de 1952
spacer.png, 0 kB