spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici
La independència explicada al meu fill
La immigració com a excusa Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 17 febrer 2008
La immigració com a excusaLa proximitat de les eleccions espanyoles està afavorint que alguns polítics sense escrúpols utilitzin la immigració per intentar esgarrapar vots entre els sectors més reaccionaris de la societat catalana. El missatge xenòfob de Josep Antoni Duran i Lleida –Respectaran Catalunya, és el seu lema de campanya– està en aquesta línia. Es veu que tot s'hi val per fer realitat els deliris de grandesa d'aquest autoanomenat catalanista la màxima aspiració del qual és ser ministre d'Espanya.

No es tracta pas d'alinear-se amb el discurs dels socialistes, que disfressats de bones paraules, utilitzen la immigració amb objectius electorals. Es tracta de no fer demagògia amb la immigració, i encara menys de satanitzar-la com si ella fos la causa de l'estat de prostració política en què ens trobem. És cert que la immigració pot ser un problema per a Catalunya, i Espanya ho sap com ho saben tots els pobles amb un passat imperial. La immigració sempre s'ha utilitzat per minoritzar els pobles conquerits i subordinar-los a la voluntat del vencedor. Però els problemes que es puguin derivar de la suposada no integració de persones foranes a Catalunya no són culpa seva, sinó nostra. Que fàcil que és carregar els neulers als marroquins, als peruans o als senegalesos. "No hi ha manera que parlin català", diuen alguns. I, ves per on, la majoria dels qui ho diuen són els primers a abandonar el català cada cop que algú els parla en espanyol. És curiós que certs abrandats catalanistes no s'adonin de l'espanyolisme subjacent del seu discurs. Hi ha res més espanyolista que defugir les pròpies responsabilitats com a catalans? Els immigrants que arriben avui a Catalunya no sols no tenen cap animadversió contra nosaltres, sinó que no en saben pràcticament res. I és lògic que sigui així perquè nosaltres, els catalans, no hem estat capaços de segar les cadenes espanyoles i convertir-nos en un Estat independent. Aquesta gent nouvinguda no té cap culpa de la nostra incapacitat per resoldre el conflicte polític que mantenim amb Espanya. És injust –i covard, profundament covard–, per tant, exigir-los uns deures amb el país que tants catalans incompleixen.

És clar que hi ha molta gent de l'antiga immigració espanyola que no s'identifica amb el país, ja ho sabem. Però, per què haurien de creure ells en allò que no creiem nosaltres? Per què haurien de defensar una llengua, una cultura i uns drets que els autòctons no estimen? Els amants de les essències haurien de parar atenció en els cognoms dels independentistes d'avui, se sorprendrien dels López, Martínez i Gutiérrez que defensen allò que els Piqué i Camps, Borrell i Fontelles o Boadella i Oncins menyspreen. Potser així s'adonarien que el debat que cal obrir no és el de la immigració sinó el de la independència, la clau mestra que obre totes les portes, inclosa la del respecte.

e-notícies , 14/2/2008
 
El setge espanyol a les llibertats Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 13 febrer 2008
El setge espanyol a les llibertatsS'acosten dies en què catalans i bascos veurem a quins nivells de prevaricació pot arribar un Estat mancat de cultura democràtica. L'escenari serà -de fet, ja ho és- el País Basc i les accions més destacades tindran a veure amb la il·legalització de dues forces polítiques -PCTB i ANB- i la criminalització del lehendakari Juan José Ibarretxe. Serà la continuació de l'empresonament d'Arnaldo Otegi i de la condemna del Tribunal Suprem a Juan María Atutxa, expresident del Parlament basc, i a Gorka Knörr i Kontxi Bilbao, membres de la mesa, per no haver dissolt el grup Sozialista Abertzaleak. La guerra santa per la sagrada unitat d'Espanya tot s'ho val. Incloent-hi, naturalment, el tancament de diaris, tortures als seus directius i persecució sistemàtica de l'independentisme. Davant aquest estat de coses, no és estrany que, com afirma el vocal del Poder Judicial, Alfons López Tena, "la Justícia espanyola ocupi el 46è lloc en imparcialitat i el 64è en independència, per sota de Botswana, Nepal i Uganda". No pot ser de cap altra manera, atès que estem parlant d'una Justícia que està al servei del govern espanyol, tant si mana el PSOE, com ara, com si ho fa el PP, com abans. L'excusa, és clar, és el terrorisme. Però hi ha coses que no es diuen sobre aquesta qüestió. Una és que el Partit Socialista i el Partit Popular necessiten de l'existència d'un suposat enemic interior per poder retallar les llibertats dels bascos en nom de la seguretat. L'altra és que estan disposats a criminalitzar Ibarretxe fins a les últimes conseqüències per impedir que porti a terme la seva promesa de consultar al poble basc sobre el futur nacional del país. Espanya sap que la fotografia d'unes forces armades impedint que la gent exerceixi pacíficament el seu dret a dipositar una papereta en una urna en un referèndum donaria la volta al món i malmetria la seva imatge d'Estat democràtic. Per això disposa d'una greixada maquinària judicial que es dedica a "fabricar proves" que permetin empresonar totes aquelles persones rellevants que es declaren desafectes a la unitat d'Espanya. Recordem, en aquest sentit, les paraules de l'exministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, quan va confessar la fabricació de proves per mantenir a la presó persones que ja havien complert la seva condemna o les declaracions del seu successor, Mariano Fernández Bermejo, quan també va confessar que les "proves" contra PCTB i ANB són "per garantir allò que volem: que no puguin concórrer a les eleccions". I ho va dir així, sense ruboritzar-se. És el mateix discurs de José Bono, un altre nostàlgic del franquisme que ha afirmat que, "amb evidències o sense", fa temps que ell ja hauria enviat a la presó l'esquerra abertzale.

Doncs bé, si ara plouen pedres és perquè mentre la consciència nacional dels pobles català i basc ha romàs endormiscada no hi ha hagut cap problema a tolerar l'independentisme. Al contrari, l'independentisme ha estat utilitzat com una prova del gruix democràtic espanyol. Però quan l'independentisme, de dretes o d'esquerres, ha deixat de ser testimonial per convertir-se en un perill per a la unitat d'Espanya ha començat la seva estigmatització, persecució i il·legalització. És a dir, que allò que el PSOE i el PP no poden guanyar a les urnes, perquè els vots els deixen en minoria, ho volen obtenir valent-se de la força. D'aquí que no fa gaire el PSOE, apel·lant a "l'interès general d'Espanya", menyspreés la voluntat majoritària dels navarresos i ordenés al PSE un pacte amb UPN, que és la cara navarresa del PP, per impedir que el govern passés a mans de Nafarroa Bai, defensora de la independència per la via parlamentària. En altres paraules, allò de "totes les idees són defensables en política, inclosa la independència, sempre que es faci de manera pacífica i democràtica" és una mentida desmuntada per l'autèntica veritat. I la veritat ens diu que Patxi López, que era el representant socialista a la mesa del Parlament basc i que va fer exactament el mateix que Atutxa, Knörr i Bilbao, no ha estat processat –així és com la Justícia espanyola protegeix els seus-, i ens diu també aquestes altres tres coses: que el PP necessita el PSOE per presentar-se com a salvador de la pàtria espanyola, que el PSOE necessita el PP per poder recollir els vots de la por a la caverna i que tots dos, PP i PSOE, necessiten ETA per quedar-se com a partits únics al País Basc. Dintre de poc, amb l'esquerra abertzale il·legalitzada, començarà el setge al PNB. L'antídot seria una gran coalició de tot el sobiranisme basc contra l'absolutisme espanyolista, però sabrà el sobiranisme basc aparcar les seves diferències i demostrar que els importa més el país que el partit?

e-notícies , 11/2/2008
 
La il·legalització del Partit Popular Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dijous, 23 juny 2005
La il·legalització del Partit PopularAvui dia són molts els joves que es pregunten com és possible que Franco morís octogenari i al llit. Si els carrers espanyols estaven tan plens de demòcrates i de defensors de les llibertats com es diu, com és que el seu règim va durar gairebé 40 anys i va tenir una vida tan còmoda? Són preguntes amb sentit comú, perquè és evident que hi ha alguna cosa que no encaixa. Sempre s'ha justificat la passivitat espanyola amb la por, però no va ser la por allò que va donar longevitat a aquell règim sinó les inconfessades simpaties que despertaven en molts sectors de la societat espanyola alguns dels seus principis. En llegir això, molts espanyols d'esquerres s'escandalitzaran. Al capdavall és cert que hi havia una Espanya antifranquista amb vocació democràtica que anhelava recuperar les llibertats, però no per això era menys nacionalista. La prova és que la sagrada unidad d'Espanya, continua vigent entre aquells que es proclamen demòcrates de tota la vida i ardits lluitadors antifranquistes.

I és que, més enllà de l'afany de recuperar-se de la humiliació soferta per la pèrdua de les colònies d'ultramar i de la necessitat de mantenir els privilegis de l'oligarquia castellana, el famós Alzamiento Nacional va ser una guerra contra les llibertats nacionals de Catalunya i del País Basc. D'aquí que un dels principals objectius del franquisme fos la destrucció de la seva identitat, llengua i cultura. El dictador sabia molt bé que destruint aquestes tres coses destruïa també la personalitat nacional d'aquests països. L'assassinat de Lluís Companys és eloqüent en aquest sentit. El van assassinar per l'enorme càrrega simbòlica que tenia el fet de ser el president de Catalunya. També va ser per això que el van matar a Barcelona i no a Madrid, perquè la humiliació fos encara més gran.

Lluís CompanysProbablement hi haurà qui, intentant eludir responsabilitats, opinarà que no va ser l'Estat espanyol sinó Franco qui va assassinar Companys. A aquestes persones caldria dir-los que el mateix podria haver adduït l'Alemanya actual amb relació als crims de Hitler. Doncs no. Amb sentit de la responsabilitat –responsabilitat no significa culpabilitat- l'Alemanya d'avui ha demanat perdó pels crims de l'Alemanya d'ahir. Va ser precisament gràcies a aquest gest que la vídua de Companys, Carme Ballester, va rebre les disculpes del govern alemany per haver lliurat el seu marit a les autoritats franquistes i li va passar una pensió fins el dia de la seva mort. A Espanya, la negativa dels governs socialista i popular a demanar perdó a Catalunya per l'assassinat del seu president, diu molt de quin és el nivell de cultura democràtica d'aquuestes dues forces polítiques. Això explica coses com ara l'intent d'associar l'independentisme amb el terrorisme o les paraules del filòsof Gustavo Bueno lamentant que la Constitució espanyola no permeti fer un judici sumaríssim a Juan José Ibarretxe i afusellar-lo. Com veiem, l'esperit de Franco continua viu i si ell va morir matant també volen fer-ho els seus fills ideològics. Es va veure amb les amenaces de mort a Josep-Lluís Carod-Rovira en aquella manifestació celebrada a Salamanca l'any 2005.

La il·legalització de partits és escandalosament antidemocràtica, però atès que la llei existeix, ningú no ha de ser més escrupolós amb el seu compliment que aquells que l'han creada, PP i PSOE. És per coherència, per tant, que el govern espanyol -ja que té la Justícia al seu servei-, hauria de procedir a la il·legalització del Partit Popular. S'imagina el lector què hauria succeït si en una manifestació convocada per l'esquerra abertzale s'haguessin exhibit pancartes dient "Rajoy al paredón" o "Zapatero ésta es tu caja"? Doncs bé, amb la llei espanyola a la mà, el Partit Popular, convocador d'aquella manifestació, és un partit terrorista que no sols no va retirar les pancartes sinó que les va mantenir fins el final. Per tant, d'acord amb la llei, la seva il·legalització hauria de ser immediata. Ho faran Zapatero, el jutge Garzón i el Tribunal Suprem? No, no ho faran, perquè la Llei de Partits no és una llei contra ells, és una llei contra nosaltres.

Carod, esta es tu caja
Manifestació del PP a Salamanca, 11/6/2005

El Singular Digital , 13/2/2008 (català)
 
La neteja lingüística del Partit Popular Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 10 febrer 2008
La neteja lingüística del Partit PopularL'ofensiva del Partit Popular per tal d'imposar l'espanyol a Catalunya i al País Basc continua endavant. La seva idea és poder fer una llei que, segons diuen, "garanteixi que els pares puguin triar la llengua en la qual educaran els fills" perquè "sota la pretensió d'una suposada normalització lingüística, s'està produint un fenomen de neteja lingüística tendent a eradicar el castellà de les escoles i a conculcar els drets dels pares a educar els fills en la seva llengua materna". De la neteja lingüística que sota la pretensió d'espanyolitzar Catalunya i el País Basc va practicar Espanya en aquests dos països, a fi d'eradicar-hi el català i l'èuscar, no en diuen res. Però el cert és que si el sotmetiment del poble català i del poble basc no s'hagués produït ara no caldria normalitzar res, perquè la normalitat consistiria precisament en el fet que la llengua catalana i la llengua basca serien tan vehiculars a Catalunya i al País Basc com l'espanyol és vehicular a Espanya o el francès ho és a França.

Però allò que dol de debò al Partit Popular és que els segles de persecució lingüística sistemàtica del català i de l'èuscar no hagin estat prou efectius per eradicar aquestes llengües o reduir-les a l'àmbit col·loquial dels més grans de 90 anys. El Partit Popular sap molt bé que mai no podrà negar l'existència de les nacions catalana i basca mentre el català i l'èuscar siguin vius. Per això concentra tota la seva energia en la represa del frustrat lingüicidi perpetrat pels seus pares ideològics, perquè la consciència nacional d'aquests pobles creix per moments i amb ella creixen també les seves conviccions independentistes.

La trampa consisteix a dir que "els pares tenen dret a educar els seus fills en la seva llengua materna en tot el territori de l'Estat", però no diuen que els catalans i els bascos també tenen aquest dret. És elemental: els catalans i els bascos són espanyols, sí o no? El Partit Popular afirma que sí, no? Molt bé. I no és cert que, segons diuen, tots els espanyols són iguals davant la llei? Perfecte. Aleshores com és que un espanyol de Madrid té drets a Catalunya que un català de Barcelona no té a Madrid? Com és que uns pares hispanoparlants tenen dret a escolaritzar els seus fills en espanyol a Barcelona i uns pares catalanoparlants no poden escolaritzar els seus fills en català a Madrid? Ja sé que la resposta consisteix a dir que el català només és oficial a Catalunya, no pas a Madrid, però aquest és justament el parany. No parlàvem de drets? No dèiem que cap espanyol pot tenir més drets que un altre? No havíem quedat que l'educació en la llengua materna és un dret inqüestionable? Aleshores, per què hi ha espanyols que tenen els mateixos drets materns a tot arreu i uns altres espanyols que només els tenen al seu territori? La resposta és molt senzilla: perquè els catalans i els bascos no són espanyols. Si ho fossin, tindrien els mateixos drets que els espanyols.

e-notícies , 8/2/2008
 
No és catalana, Najat El Hachmi? Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimarts, 05 febrer 2008
Najat El HachmiNo em sembla encertada la definició que un diari en llengua catalana ha fet de l'escriptora Najat El Hachmi, guanyadora del premi Ramon Llull d'enguany. El titular era aquest: "L'escriptora marroquina establerta a Vic Najat El Hachmi, premi Ramon Llull amb la novel·la L'últim patriarca". Què vol dir "escriptora marroquina"? No és prou catalana una dona que va arribar a Catalunya a l'edat de vuit anys i que ara en té vint-i-vuit? Quants anys han de passar perquè els mitjans de comunicació deixin de considerar-la una immigrant? És realment vergonyós que una autora que l'any 2004 va escriure un llibre titulat Jo també sóc catalana, reivindicant que se la reconegui com a tal, continuï veient-se'n exclosa per catalans obsedits a conceptuar la gent en funció del seu lloc de naixement. Sap greu que la reivindicació d'aquesta noia hagi servit de tan poc, sobretot tenint en compte que ja en aquell llibre es mostrava dolguda pel titular que li va dedicar un diari comarcal el dia que va guanyar un petit premi literari. El titular d'aleshores deia: "Jove marroquina guanya un premi en català". I ella va replicar: "El titular em va decebre, volia que m'afalaguessin, és clar, un massatge a l'ego sempre va bé, però no per ser marroquina, sinó per ser escriptora. Si tot plegat hagués sigut normal, jo hauria passat desapercebuda de la mateixa manera que havien passat desapercebuts tots els guanyadors anteriors i posteriors; [...] el que menys importava era que jo escrivia, ser d'on era passava per davant de si tenia talent o no". Una senyora fins i tot li va dir: "s'hi devien presentar molt pocs a aquell concurs, oi?"

Jo també sóc catalanaSi tan excloents ens mostrem amb persones com la Najat, què no farem amb d'altres molt més anònimes. A la Fira de Frankfurt va passar el mateix. En lloc d'anar-hi com a autors catalans –com n'hem de dir dels autors que escriuen en català, si no?– Najat El Hachmi, Matthew Tree o Salah Jamal ho van fer com a "Veus d'aquí, veus de fora". És a dir, en qualitat de marroquina, d'anglès i de palestí. Tots tres s'hi van sentir molt ben tractats, però no hi ha dubte que s'haurien estimat més anar amb la resta d'autors catalans que no pas fer-ho com a elements exòtics o com a membres d'un suposat col·lectiu d'estrangers residents a Catalunya. La Najat fa vint anys que és aquí, en Matthew Tree en fa trenta i en Salah Jamal quaranta. Quants anys més han de viure a Catalunya per ser considerats catalans sense pecat original? Potser a algú li dolgui, però el cert és que la Najat és més catalana que tots els catalans de dinou anys, en Matthew Tree és més català que tots els catalans de vint-i-nou anys i Salah Jamal és més català que tots els catalans de trenta-nou anys. Ja sé que hi ha gent molt amant de la sang que estarà en contra d'això que dic, fan com els vampirs: cada nit en prenen una terrina abans d'anar a dormir.

El Singular Digital , 5/2/2008
 
Els amants de la Rambla del Celler Imprimeix Correu-e
Sant Cugat del Vallès
per Víctor Alexandre   
dilluns, 04 febrer 2008
Els amants de la Rambla del CellerCada tarda a les cinc els veig passar per davant de casa meva, a Sant Cugat del Vallès. Ell s'abriga el cap amb una gorra i el coll amb una bufanda, ella, potser menys fredolica, en té prou amb una faldilla, una jaqueta i unes mitges. Caminen a poc a poc, amb el pes dels seus vuitanta anys. Ella ho fa amb el cos vinclat cap endavant i el braç dret recolzat en una crossa, ell, mentrestant, li agafa el braç esquerre i li parla i li explica coses. Cada dia fan el mateix passeig, segurament sota la recomanació del metge. Passen tres cops per la Rambla del Celler recorrent l'espai que hi ha entre la Baixada de l'Alba i el carrer de Sant Medir i tornen cap a casa. Són baixets, menuts, i observats amb els ulls insolents de la joventut es diria que mai no han estat joves, que sempre han estat vells. Però no és cert, els amants que veig cada tarda davant el meu finestral han tingut cossos joves que han treballat, que han estimat i que han estat estimats. Encara deuen conservar les fotografies en blanc i negre del seu casament i deuen dur en el record les moltes vegades que van estar a punt de dir-se adéu. Ells, però, són d'una època en què les parelles eren per sempre, en la riquesa i en la pobresa, en la felicitat i en la dissort, i no hi entenen gaire d'aquestes coses. "El món ha canviat molt, oi?", es diuen l'un a l'altre sentint-se fills d'un altre temps. Intueixen que si ara fossin joves tot seria diferent, però són vells i tenen al darrere tota una vida junts. N'hi ha prou de veure com s'agafen i s'ajuden per adonar-se que s'estimen, que s'han estimat sempre i que el pensament que més els trasbalsa és la certesa que un dels dos es quedarà sol. Per això tenen tanta cura l'un de l'altre, perquè saben que en l'amor que es donen hi ha l'esperança d'un dia més de vida i un dia més de vida és un dia més de felicitat.

Diari de Sant Cugat , 1/2/2008
 
La imposició del TGV per la Sagrada Família Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 30 gener 2008
TGV per la Sagrada FamíliaLa decisió de fer passar el TGV fregant la Sagrada Família és una cacicada típica del Partit Socialista de la qual l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, n'és l'abanderat. Ja ho tenen, això, els jacobins; la seva concepció del món es fonamenta en un poder que s'imposa per la força a una púrria que obeeix a ulls clucs. El problema dels jacobins catalans és que, a més, estan amarats d'autoodi i experimenten un plaer morbós malmetent tot allò que constitueix un símbol de la identitat catalana. Per a ells no hi ha més identitat que la identitat espanyola, per això les seves guies turístiques amaguen als visitants estrangers que van ser els espanyols i els francesos els qui van destruir el Born –només els falta dir que van entrar al país repartint caramels– i per això amaguen amb zel la filiació independentista d'Antoni Gaudí. És d'esperar, això no obstant, que CiU i ERC no afluixin en la qüestió del TGV i que la resposta ciutadana, comandada per la Junta Constructora del temple, sigui prou forta per posar en evidència a quins extrems pot arribar la cerrazón socialista amb el suport dels escolanets d'ICV. Per sort, són coses com aquesta les que fan que la gent prengui consciència que no hi ha cap diferència, cap ni una, entre votar PSC i votar ICV. És el mateix que triar entre un Seat Toledo i un Seat Ibiza.

PSCEls jacobins de l'Ajuntament barceloní, ben coordinats amb els seus germans jacobins de Madrid, tenen el desvergonyiment de dir que la seguretat del traçat està garantida perquè coneixen perfectament el subsòl. Sort que el coneixen. Què hauria passat amb l'esvoranc de l'estació de Gornal de la línia Llobregat-Anoia del FGC, si no l'arriben a conèixer? I què n'hem de dir dels 26 morts que fins ara hi ha hagut en la construcció del tram Madrid-Barcelona? Els socialistes ja tenien previstos aquests 26 morts? Entrava en el seu càlcul de probabilitats, la pèrdua d'aquestes vides humanes? Si la resposta és no, haurien de plegar per incompetents; i, si és que sí, deixo que el lector hi posi el qualificatiu. En tot cas, només algú que menyspreï profundament el patrimoni cultural del seu país pot escollir per al TGV el traçat més perjudicial de tots, només algú ebri de poder pot entestar-se a fer passar el tren per un sòl fràgil i llardós que posi en perill la Sagrada Família, patrimoni de la humanitat i símbol per excel·lència de Barcelona i de Catalunya. És el tarannà del jacobí: no dialoga, imposa.

e-notícies , 28/1/2008
 
On eren el PSC i ICV el dia d'Ibarretxe? Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 27 gener 2008
IbarretxeL'acte que el lehendakari Juan José Ibarretxe va dur a terme el passat 17 de gener a Barcelona va tenir un doble interès. L'interès de saber quines són les passes que pensa seguir el poble basc per exercir el seu dret a l'autodeterminació i l'interès de constatar determinades absències que, no per esperades, deixen de ser lamentables. Hi eren CiU i ERC i no hi eren PSC i ICV. Això ja ho diu tot. Es comprèn que PSC i ICV es posin tan neguitosos quan senten parlar d'autodeterminació -per més que la votin al Parlament quan saben que és paper mullat-, però crida l'atenció que ni tan sols fessin el gest de cortesia d'anar a escoltar el lehendakari. Deu ser que el rebuig visceral que experimenten davant l'exercici d'un dret humà fonamental, com és el dret de decidir, els fa al·lèrgics a tot allò que hi faci referència. Sobte, però, que uns partits que diuen defensar uns valors humanistes estiguin en contra d'aquests arguments exposats per Ibarretxe: "Europa ha de reconèixer que existeixen altres realitats a banda dels estats actuals, i ha d'acceptar-les com a nous països dins la Unió, com a prova de la seva modernitat", "hi ha vies democràtiques perquè els pobles basc i català s'expressin a les urnes", "com es pot mantenir una relació positiva amb un Estat que no respecta el dret de decidir dels nostres pobles, un principi que és la base d'una convivència moderna i plenament democràtica?", "el segle XXI, a Europa, és el segle de la lliure adhesió, no el de la imposició".

És això el que no volien escoltar el PSC i ICV? Significa, per tant, que estan en contra d'aquests principis? Pensen aquests dos partits que no hi ha més realitats nacionals a Europa que els estats ja coneguts? Pensen, potser, que els pobles basc i català no tenen dret a decidir el seu futur a les urnes i que el segle XXI, com els anteriors, ha de ser un segle d'imposició? Caldria, aleshores, que tots dos expliquessin quins són els seus principis democràtics, si més no perquè puguem veure si són més a prop dels drets humans o de l'autoritarisme, si creuen que els mapes polítics són fruit de la voluntat democràtica dels pobles o responen a un designi diví. La seva absència en l'acte d'Ibarretxe, malauradament, els acosta a les opcions més inquietants, les d'aquells que opinen que Espanya és una creació personal de Déu. Tanmateix, no deixa de ser una contradicció que proclamant-se laics, com es proclamen, defensin tan abrandadament que allò que Déu ha lligat al cel no ho podem deslligar els homes i les dones a la terra. Realment curiós.

e-notícies , 24/1/2008
 
Entre catalanofòbics i autofòbics Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dilluns, 21 gener 2008
Entre catalanofòbics i autofòbicsUn dels aspectes més hilarants del fitxatge del nacionalista espanyol Manuel Pizarro per part del Partit Popular ha estat la reacció del PSC, especialment la de Carme Chacón, afirmant que el senyor Pizarro és un catalanofòbic. És "la cirereta al pastís de la catalanofòbia i l'odi contra Catalunya", ha dit Chacón tot demanant que el dia 9 de març els catalans votem el Partit Socialista "perquè ja no es tracta només d'escollir entre un govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero o per Mariano Rajoy", es tracta de lluitar contra la catalanofòbia. D'això se'n diu desvergonyiment. Més que res perquè no és per culpa de la catalanofòbia del PP que l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya s'ha convertit en una pelleringa escardalenca, sinó per la catalanofòbia del Partit Socialista que primer el va retallar tant com va poder per mitjà de Miquel Iceta i després va passar-hi el ribot d'Alfonso Guerra.

Algú creu de debò que Manuel Pizarro és més espanyolista que Alfonso Guerra, Miquel Iceta o Carme Chacón? Algú creu que hi ha alguna cosa que importi més a tota aquesta gent que la unitat d'Espanya? És un error confondre la ideologia amb les formes. Perquè les formes del Partit Socialista, certament, són més amables que les del Partit Popular, però la ideologia és exactament la mateixa. I si algú ha tingut oportunitat de comprovar-ho dia rere dia des de la mort de Franco, ha estat precisament Catalunya. Jo, sincerament, prefereixo mil vegades més els Pizarro i els Guerra que els Iceta i els Chacón. Els primers són catalanofòbics, és cert, però són espanyols. Els segons, en canvi, són autofòbics, perquè són catalans. L'odi a un altre poble és una patologia lamentable, no hi ha dubte, però l'odi a un mateix és un dels més terribles trastorns de la personalitat.

El Singular Digital , 22/1/2008
 
La llengua basca Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 20 gener 2008
La llengua bascaNo fa gaire, Manuel Fraga Iribarne va fer unes declaracions en contra de la normalització de l'èuscar i va titllar aquest idioma de "llengua prehistòrica" i "de museu". Amb aquestes paraules, és clar, Fraga pretenia ridiculitzar la política de normalització lingüística del País Basc tot ridiculitzant, de passada, aquelles persones i entitats que intenten que la llengua pròpia d'aquell país no s'acabi convertint justament en allò que volia el règim en el qual el senyor Fraga era ministre: que l'èuscar esdevingués una llengua tan venerable que només la parlessin els més grans de 90 anys. Fraga, a més, va reblar les seves declaracions afirmant que no van ser els castellans sinó els bascos els inventors del castellà i que, per tant, el castellà és l'autèntica llengua pròpia d'Euskal Herria. D'això, en català, se'n diu embolica que fa fort.

En el seu llibre Gens, pobles i llengües, el professor de genètica i director del programa de recerca sobre la diversitat del genoma humà, Luigi Luca Cavalli-Sforza, V Premi Internacional Catalunya, diu que "el terrritori on avui dia es parla basc és molt reduït, sobretot a França, on actualment només parlen aquesta llengua uns quants milers de persones, cosa que sens dubte és a causa de la pressió del govern a favor de la llengua francesa. Antigament -al Paleolític superior-, la regió basca s'estenia per gairebé tota la zona de les grans pintures i escultures rupestres". I conclou: "em sembla molt versemblant la hipòtesi que la llengua basca provingui de les llengües parlades pels primers humans moderns de Cromanyó fa 35.000 o 40.000 anys".

Ves per on, uns arguments que no fan altra cosa que reforçar el profund respecte que el món hauria de sentir per la llengua basca són utilitzats per l'absolutisme per negar-li el dret a ser allò que sempre ha estat: la llengua pròpia del País Basc. No és estrany, per tant, que el senyor Fraga i els qui pensen com ell -que són molts-, estiguin en contra del suport oficial que rep l'èuscar en el seu propi territori, no és estrany perquè saben que això significa a la llarga la fi dels privilegis que fins ara s'havia autoconcedit la llengua castellana. I és que, com diu Àngela Cotano en el seu llibre Les llengües minoritzades d'Europa, Premi de Sociolingüística de la Generalitat de Catalunya, "qualsevol llengua amb voluntat de pervivència necessita el suport de les autoritats corresponents. Per regla general els estats no s'oposen a l'ús familiar o col·loquial d'una llengua. Aquest principi de tolerància és, en el fons, una condemna a l'extinció perquè la llengua és de per si un element de comunicació social i si queda reduïda a l'àmbit familiar deixarà en algun moment de ser emprada. Una llengua ha de tenir ús social i presència pública. Si no es porta a terme una política lingüística que aconsegueixi prestigiar-la, difondre'n l'ús i fer-la sentir als parlants com a útil, l'oficialitat de la llengua té ben poca validesa perquè resta sense aplicació pràctica".

Als enemics de la llengua catalana i de la llengua basca els encanta dir que una llengua no té cap valor, que una llengua és només una eina per comunicar-se. Gran, això no obstant, deu ser la importància de la llengua en la definició idiosincràtica d'un poble, i inquietant el matís de la seva diferència, quan d'altres de més poderoses volen sacrificar-la en nom de la uniformitat.

e-notícies , 17/1/2008
 
La paraula contra el mur (Hitza hormaren kontra) Imprimeix Correu-e
Presentacions
per Víctor Alexandre   
dijous, 10 gener 2008
Hitza hormaren kontraNabarralde, l'entitat cultural que ha promogut la traducció del meu llibre La paraula contra el mur -Hitza hormaren kontra (Pamiela, 2007)- del català a l'èuscar, m'ha demanat que escrigui un text que expliqui les raons per les quals l'he escrit, així com els elements de connexió amb la realitat basca que conté. Doncs bé, el títol és una metàfora del conflicte que catalans i bascos mantenim amb Espanya. Fa segles que les nostres paraules s'estavellen sistemàticament contra el mur espanyol i que la pedagogia d'explicar qui som i d'expressar el nostre irrenunciable dret a decidir topa de ple amb la cerrazón espanyola. Hem creuat oceans de temps i, malgrat tot, continuem encadenats a un país que només ens vol com a una possessió: desnaturalitzats, espanyolitzats i subordinats. La nostra identitat ha de ser subsidiària de l'espanyola, la nostra llengua una peculiaritat regional i els nostres drets nacionals la il·lusió òptica d'una insolació. Així ho ha determinat la cerrazón.

La paraula contra el mur és un llibre contra aquesta cerrazón. La paraula cerrazón, que és genuïnament espanyola, no té equivalent en català i crec que tampoc en basc. Podem traduir-la mitjançant sinònims com ara obstinació, tossuderia o entestament, però no és el mateix. La cerrazón és una altra cosa. Parlar de la cerrazón és parlar d'una incapacitat gairebé genètica per comprendre una existència diferent de la pròpia, és parlar del domini del despotisme i de la ignorància sobre el respecte i la saviesa. La cerrazón és enemiga de la llum i de la comunicació. No hi ha lloc per a l'enteniment on regna la cerrazón.

La paraula contra el murConcebut com un diàleg electrònic entre dos personatges reals -Fernando Campos, un espanyol de Madrid, traductor del Parlament europeu i votant del PSOE, i jo mateix-, el llibre aborda totes aquelles qüestions relacionades amb el conflicte polític que patim: la identitat, la cultura, la llengua, els mitjans de comunicació, el tancament de diaris, la il·legalització de partits, la satanització de l'independentisme, la violència verbal, les forces armades, el terrorisme d'Estat, el nacionalisme espanyol, l'autoodi, el col·laboracionisme, el franquisme subvencionat, les fronteres, els referèndums, el dret a l'autodeterminació... No cal dir que l'interlocutor espanyol se serveix de tòpics per enfocar aquests temes i obliga l'autor a fer un exercici pedagògic que, una vegada i una altra, topa amb la cerrazón. Vegem-ne alguns exemples.

"A los catalanes les prohibieron usar su lengua y a los no catalanes y no fascistas les prohibieron usar la suya como querían", diu Fernando Campos. Però fa trampa. És cert que els espanyols no feixistes van patir el franquisme tant com el patírem els catalans i els bascos, però nosaltres el vam patir doblement per la nostra condició nacional. Campos confon interessadament la falta de llibertat d'expressió amb la prohibició d'usar una llengua. Els espanyols republicans també van patir la guerra, però a ells no els va perseguir mai ningú pel fet de ser espanyols. A cap d'ells se'l va prohibir mai parlar espanyol. A tots els catalans i bascos –a tots- se'ns va prohibir parlar català o èuscar. A Espanya, per tant, es va prohibir la llibertat d'expressió. A Catalunya i a Euskal Herria es va prohibir la llibertat d'expressió i les llengües catalana i basca. En definitiva, se'ns va prohibir ser senzillament catalans o bascos.

Parlant del dret del País Basc o de Catalunya a decidir el seu estatus polític, Fernando Campos diu el següent: "Víctor, yo te cambiaría mi estatuto jurídico nacional determinado por el tuyo sin determinar para que vieras qué orgasmo es". La veritat és que si no conegués el meu interlocutor, pensaria que practica el sarcasme. Però no, ho diu seriosament, cosa que prova el gruix del mur. Ara resulta que tenir un estatus jurídic indeterminat, és a dir, ser català o basc, és un orgasme. I com sap un espanyol que ser català és un orgasme? Això em recorda aquells rics que desaconsellen el benestar als pobres. "No vulguis ser ric", diuen, "tindràs molts problemes". L'argumentació de Campos, si se'n pot dir així, és tan esnob que provoca el somriure perquè enllaça amb el discurs dels falsos universalistes que diuen estar en contra dels estats i de les fronteres, però són incapaços de cremar el DNI que els defineix com a espanyols. Si la seva pàtria és el cosmos i veritablement són ciutadans del món, per què no proven d'anar-hi amb un carnet que els defineixi com a ciutadans còsmics? Una metàfora d'aquest comportament ens l'ofereix la pel·ícula Los soñadores (The Dreamers), de Bernardo Bertolucci, emmarcada en el maig francès del 68. Isabelle, una atractiva filla de papà, que manté un triangle amb dos homes, afirma que les possessions no tenen cap sentit i per demostrar que és conseqüent decideix viure en una tenda de campanya. I certament ho fa. Passa, però, que la tenda la munta en una cambra d'una de les cases del seu pare. És aquest, en definitiva, qui, mitjançant un xec mensual, paga la seva manutenció, els seus vestits i els seus capricis. Amb el xec del DNI espanyol a la butxaca també és fàcil afirmar "la meva pàtria és el cosmos". Al final, això no obstant, sempre trobem l'individu atrapat en les seves contradiccions.

La paraula contra el mur parla d'aquestes coses a fi de proveir-nos d'arguments contra els tòpics tradicionals de l'espanyolisme "amable". El tema sorgeix tan sovint, ja sigui en família, a la feina o amb amics i genera en nosaltres un neguit tan gran pel grau d'implicació emocional que hi posem, que molts cops ens costa trobar la manera de rebatre el tòpic. Per això la idea brillant ens ve massa tard, quan el debat s'ha acabat i ja anem camí de casa. Aleshores descobrim amb amargor que el debat només ens ha aportat frustració. És el moment de pensar que quan la solució no es troba dins el mur, sinó a l'altra banda, l'opció més intel·ligent és saltar-lo.

Berria , 23/12/2007 (euskara)
Nabarralde , 23/12/2007 (
español, euskara)
 
El catanyol Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dijous, 17 gener 2008
GuaposHi ha veus que diuen que la llengua catalana dels mitjans de comunicació ha de ser d'un nivell molt 'de planta baixa', molt planer, tan planer que el lector, l'oient o el telespectador gairebé no s'adoni que la llengua en què li parlen és català. Així s'arriba a més gent, diuen. Està bé. No he sentit dir-ho mai de cap altra llengua, això, però està bé. De fet, aquest és un sistema tan brillant per captar nous parlants que m'estranya que cap escola d'idiomes no hi hagi pensat. Imaginem-nos-ho per un moment: "llegeixi rus com si no fos rus", "aprengui anglès com si fos francès", "parli espanyol com si parlés català".

Jo, arribat el cas, em preguntaria quina mena de rus deu ser, si en llegir-ho no sembla que ho sigui? Quina mena d'anglès es pot aprendre, si sona com francès? Quin nivell d'espanyol es pot tenir, utilitzant els sinònims més propers al català? Potser sóc un capsigrany, però no hi veig el què, francament. No entenc com es pot escriure o parlar en català sense que sembli català. Significa això que dir "vivenda" en comptes d'"habitatge" enriqueix la llengua catalana? Vol dir això que la llengua anglesa seria més rica si els anglesos, enlloc de "spoon", diguessin "cullera" o, en lloc d'"street", diguessin "carrer"? Hi ha algun problema amb la paraula "spoon"? Fa mal a l'oïda, potser, la paraula "street"? És clar que no. Cada llengua té la seva manera de dir les coses i els manlleus només tenen raó de ser quan són necessaris. Les úniques paraules que veritablement té sentit manllevar d'altres idiomes són aquelles que expressen un concepte que no té definició en la nostra llengua. És legítim, per exemple, dir "remake" per referir-se a la nova versió d'una pel·lícula antiga, però és absurd dir "escaparat" podent-ne dir "aparador".

Sembla, però, que aquesta curiosa teoria sobre l'enriquiment lingüístic, només afecta el català. Les altres llengües n'estan exemptes. Per això, mentre Televisió de Catalunya i El Periódico eradiquen "habitatge" i institucionalitzen "vivenda", Televisió Espanyola i La Vanguardia no eradiquen "vivienda" ni institucionalitzen "habitaje". La idea és que com més castellanismes diguem més universals serem. O, dit d'una altra manera, la nostra universalitat està en perill quan ens esmercem a parlar bé el català. D'aquí que els catanyolistes -que rima amb espanyolistes- no demanin mai una llengua castellana 'de planta baixa' per facilitar les coses als nouvinguts o, posats a fer, una peruanització del castellà com a deferència als peruans que viuen entre nosaltres. Els catanyolistes necessiten l'espanyolització del català per emmascarar tot allò que ignoren d'aquesta llengua. Ja sabem que la ignorància cofoia és incapaç de progressar. La ignorància traça una ratlla just allà on arriba el seu nivell i menysprea tot allò que el supera.

Destins
"Destí" en comptes de "destinació". En cap altra llengua, llevat de l'espanyol ("destino"), és la mateixa paraula: anglès (destiny/destination), italià (destino/destinazione)...

e-notícies , 14/1/2008
 
La llei antiterrorista Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 13 gener 2008
Viure en una societat políticament correcta té els seus avantatges i inconvenients. El principal avantatge és que els ciutadans tenen la sensació de viure en una mena d'oasi on mai no passa res, on mai no es diu una paraula més alta que les altres, on no hi ha gairebé res que denunciar perquè tot funciona meravellosament. L'inconvenient és que tot això és mentida perquè l'oasi és un somni, i, com sabem, per poder tenir un somni primer cal estar adormit. I és certament difícil que esclati cap conflicte si tots estem adormits. Ben mirat, no hi ha millor desarmador que la son; el problema és que aquesta son no és natural sinó induïda. Hi ha gent que ens vol adormits, obedients, callats, i, si pot ser, una mica atemorits. Això els dóna llibertat de moviments per fer i desfer a la seva manera.

L'obligació de pensar i d'expressar-se de manera políticament correcta no és res més que una subtil i moderna modalitat de censura. Hi ha censura més subtil que aquella que provoca l’autocensura? La por a dir, la por a ser amonestat, la por a desfermar les ires d’una col·lectivitat endormiscadament correcta ens manté a tots en silenci. Però el silenci no canvia la realitat, només l'amaga.

Conspiració de silenci
Conspiració de silenci
L'any 1954 Spencer Tracy va protagonitzar una magnífica pel·lícula titulada Conspiració de silenci. Narrava l'arribada d'un home a un poble de l'Oest americà, just després de la Segona Guerra Mundial, disposat a esbrinar la misteriosa mort d'un japonès. Les seves investigacions, però, topaven amb el silenci de la comunitat. En aquell poble, com a casa nostra, tothom tenia molta son i, també com nosaltres, havien fet una màxima d’aquella dita segons la qual "d'allò que els ulls no veuen, el cor no se'n dol".

Per això no és políticament correcte denunciar que la llei antiterrorista espanyola vulnera els drets fonamentals de les persones i que és èticament inhumana, però el cert és que els vulnera, i denunciar-ho és, a més d'un principi deontològic periodístic, un deure moral en el si d'una col·lectivitat democràtica.

Els ciutadans tenim dret a saber que aquesta llei atorga total impunitat per violar la integritat física i psíquica de les persones gràcies a la incomunicació total a què son sotmeses durant 5 dies; que durant aquest temps se'ls nega l'assistència d'un advocat i que, en la majoria de casos, l'ordre d'empresonament es basa en proves inculpatòries arrencades per mitjà de la tortura. També tenim dret a saber que la llei antiterrorista vulnera el dret constitucional de la presumpció d'innocència; que obliga a una declaració judicial davant els jutges de l'Audiència Nacional (hereva directa del Tribunal de Orden Público franquista) ubicada a Madrid; que durant el trasllat els detinguts pateixen tota mena de vexacions i que, en arribar, són reconeguts per metges forenses de dubtosa independència que neguen, sistemàticament, els maltractaments, fins i tot quan són evidents.

Les conspiracions de silenci són humanament comprensibles, però democràticament inadmissibles. Un Estat que practica mesures antidemocràtiques emparant-se en la raó d'Estat no només perverteix el sistema, també queda automàticament deslegitimat com a Estat de dret. Tenia raó Max Weber: la raó d'Estat és la raó que dóna l'Estat quan no té raó.

e-notícies , 10/1/2008
 
La via morta de Duran i Lleida Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 09 gener 2008
La via morta de Duran i LleidaCal felicitar Unió Democràtica per la immensa capacitat que té d'aparèixer en els mitjans de comunicació sense que ningú no pugui atribuir-li ni un sol vot cada cop que se celebren eleccions. Unió Democràtica és el partit ectoplàsmic de Catalunya, un partit que viu com un ectozou en el cos de Convergència Democràtica i que es caracteritza per una extraordinària capacitat de persuasió, fins al punt de fer-li creure que si la foragités hi perdria bous i esquelles. I el més curiós és que Convergència s'ho creu; Convergència escolta embadalida els contes a la vora del foc de Josep Antoni Duran i Lleida i està convençuda que una bona part dels escons que treu provenen dels 'milers i milers' de vots que Unió li aporta. Mentre hi hagi rucs anirem a cavall, pensa Duran. I no li falta raó. Perquè una mentida faci efecte, cal que un altre se la cregui. No és aquesta la llegenda del timbaler del Bruc? El timbaler Duran, però, no necessita el ressò que provoca la muntanya de Montserrat per fer-se sentir, en té prou amb els micròfons que li posen al davant cada cop que apareix.

Però Unió Democràtica és un bluf, UDC és una de les enganyifes polítiques més espectaculars dels darrers trenta anys. Altrament, no es comprèn que un partit amb un nombre de votants que cabria en un autobús, i que justament per això no es presenta mai sol a cap contesa electoral, gaudeixi d'una presència mediàtica tan elevada. Això explica que hagi tingut tant de ressò el redoblament del timbal del senyor Duran, amplificat per Europa Press, contra la independència de Catalunya. Duran ha dit que "la independència no és el camí". Molt bé, on és la notícia? On és el valor periodístic d'aquestes paraules? Què té de noticiable que un fervent espanyolista com Duran i Lleida digui que el camí de Catalunya és la seva subordinació a Espanya? No és això el que ha de dir algú que no té més horitzó que ser ministre espanyol amb despatx a Madrid?

El senyor Duran, però, no està sol. Des del PSC, Miquel Iceta l'ha aplaudit a través de Catalunya Ràdio. Cosa que es comprèn, perquè, amb l'augment de l'independentisme, la hispanoaddicció no passa per un bon moment. Ells tenien un programa de via morta per a una Catalunya sotmesa i ara es troben que la consciència nacional del país es desperta. I estan preocupats, és clar. Ves quina contrarietat. Ja és ben cert que l'addicció cega el senderi. La veritat és que cal ser molt hispanoaddicte per no adonar-se que el camí que ha de portar Escòcia, Flandes, Catalunya i el País Basc a esdevenir nous estats de la Unió Europea no té retorn.

e-notícies , 7/1/2008
 
Catalunya i Euskal Herria, un camí junts Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
diumenge, 06 gener 2008
Euskal Herria-CatalunyaEl partit que van disputar el passat 29 de desembre les seleccions nacionals d'Euskal Herria i Catalunya a l'estadi de San Mamés ha estat més important del que sembla. És cert que els presidents de les dues federacions, Jordi Roche i Iñaki Dobaran, no van parar de repetir que "nosaltres només organitzem un partit de futbol" i "hem de fugir de la politització", però la polítització hi era i hi serà sempre, amb partits amistosos i amb partits oficials, perquè no són els catalans i els bascos els qui han polititzat l'esport, sinó els estats nació. Van ser els estats els qui van crear les seleccions 'nacionals' per tal de cohesionar els seus territoris per mitjà de l'èpica esportiva. Són ells els qui han polititzat les competicions internacionals i han convertit els Jocs Olímpics en una exaltació de banderes i himnes nacionals; són ells els qui han dividit el món entre pobles amb drets i pobles sense drets. L'exaltació patròtica de la figura de Fernando Alonso, amb la col·laboració entusiasta de la crosta socialista de TV3, per exemple, és filla d'aquest fervor patriòtic. No en tenen prou de tenir la seva selección, necessiten, a més, omplir-la 'd'espanyols a la força' per poder guanyar alguna medalla de tant en tant i imaginar-se que 'Déu és espanyol'.

Catalunya i Euskal Herria, un camí junts

Però arribarà el dia en què tots aquests impediments cauran empesos per la força dels drets i Espanya, si el seu orgull li ho permet, es veurà obligada a enfrontar-se a Catalunya o a Euskal Herria en competició oficial i a assumir la probabilitat d'una derrota. Mentrestant, José Montilla continuarà sense assistir als partits amistosos de la selecció del país que presideix, perquè seria grotesc, a més d'incoherent, que el secretari general d'un partit polític contrari a les seleccions catalana i basca s'assegués en una llotja per presidir-los tot escoltant l'espectacular xiulada d'un estadi a la seva persona. En tot cas, la importància del partit esmentat, no té res a veure amb Montilla, sinó amb la unió de dos pobles que s'estimen, que s'admiren i que es respecten. Dos pobles que l'altre dia van donar una lliçó magistral als seus governs respectius en la consecució d'un objectiu comú. I és que no cal ser cap llumenera per adonar-se de la força que pot tenir el trasllat d'aquesta unitat esportiva al terreny de joc de la política. El dia que els governs de Catalunya i del País Basc comprenguin que junts són molt més forts que separats, estaran a un pas de la consecució d'un Estat propi.

Manifestació per l'oficialitat de les seleccions catalana i basca
Manifestació a Bilbao per l'oficialitat de les seleccions basca i catalana

e-notícies , 3/1/2008 (català)
Berria , 16/1/2008 (euskara)
Nabarralde , 16/1/2008 (español)
 
<< Inici < Ant 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Seg > Final >>

Resultats 1876 - 1890 de 1952
spacer.png, 0 kB