spacer.png, 0 kB
Vctor Alexandre
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Inici
La independència explicada al meu fill
Diada de reflexió Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 12 setembre 2007
Diada de reflexióEn el decurs dels darrers tres segles, la vida dels catalans ha estat marcada per les repressions i els complexos com a conseqüència d'un procés d'infantilització i d'estigmatització de la seva identitat, de la seva llengua i de la seva història. Però si els Països Catalans no repliquen quan el discurs oficial afirma que mai no han existit i que la seva història és indestriable de la història d'Espanya, qui en aquest món es molestarà a negar-ho? Esquarterada la seva llengua i dividits els seus territoris per fronteres polítiques o preceptes constitucionals propis de règims absolutistes, el poble català no sobreviurà sense els atributs propis d'un Estat.

No ens han d'intimidar les amenaces del nacionalisme espanyol dient-nos que mai no veurem realitzades les nostres aspiracions, ja que toparíem amb l'article 8 de la Constitució o amb les Forces Armades com a garants d'una veritat suprema que es diu "unitat d'Espanya". No ens han d'intimidar perquè tot aquell que es veu obligat a recórrer a l'amenaça per imposar la seva voluntat és el viu retrat de l'impotent, és algú que s'ha quedat sense arguments; i Espanya no té arguments democràtics per impedir que el destí dels catalans el decideixin els mateixos catalans. Lluny d'atemorir-nos, per tant, aquesta actitud bel·ligerant hauria d'enfortir les nostres conviccions i empènyer-nos encara més cap a la consecució dels nostres objectius. Espanya no és ningú -ningú- per decidir si podem o no podem ser membres de ple dret de la Unió Europea i de les Nacions Unides. És evident que entrebancarà tant com podrà la nostra normalització internacional, d'això n'estem segurs, però serà durant un brevíssim espai de temps. No pot ser de cap altra manera, ja que la història d'Europa no s'explica sense el poble català de la mateixa manera que un arbre no s'explica sense les seves arrels.

El Singular Digital , Onze de Setembre del 2007
 
La pastanaga de la independència Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dilluns, 10 setembre 2007
PastanagaÉs una llàstima que aquells que han fet seu el discurs que tant criticaven de Convergència i Unió no s'adonin del lloc galdós que els reserva la història. Sentir-los parlar és un viatge al passat, a una mena d'evocació dels discursos patriòtico-regionals de Jordi Pujol, però amb la incorporació d'una paraula nova: independència. Mentre Pujol parlava d'autogovern, que és el mateix que no dir res, perquè l'autogovern que tenim és el mateix que el d'Extremadura, alguns ideòlegs d'ERC parlen d'independència. Deuen pensar que la sola pronúncia d'aquest mot ja és una prova fidedigna d'exemplaritat política. Però és pujolisme pur. És a dir, gestionar el dia a dia i anar passant. Per això, quan hom els demana què hi fan en un govern desacomplexadament espanyolista com el del PSC, la resposta és exactament la mateixa que rebien els sobiranistes de CiU quan esperonaven Pujol: "silenci, el nostre mal no vol soroll".

Pujol, és clar, jugava amb les emocions d'aquells que entenen que el catalanisme és casar-se a Montserrat i tenir el cor blaugrana; en canvi, el conseller Huguet, ideòleg d'ERC, abillat amb el barret de la supèrbia, s'estima més titllar d'infantils els qui no s'empassen l'ham: "Jo també vaig estar en aquesta fase infantil", diu, "és una regressió a la infància". Per això, se'n va de vacances just en el moment en què el país salta pels aires per manca d'infraestructures i quan la magnitud de l'espoliació que patim es fa més evident. "És que no tenia responsabilitats directes", afirma des d'El Punt. I qui les té? Hi ha algú que les hagi assumides? "La màquina de la meva conselleria no ha parat", s'excusa finalment. Perfecte. És com si la tripulació d'un vaixell que fa aigües no parés de treballar mentre el seu capità aprofita per prendre un bany. Ja se sap, les hores del bany, com les vacances, són sagrades. Ves per on, és també la seva conselleria la que sanciona els vehicles dels conductors que, fent una regressió a la infància, gosen portar el CAT a la matrícula quan passen l'ITV. Aquest és el cas força recent del president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. Però que ningú no pateixi, l'independentisme adult del conseller Huguet només ha perdut dos diputats en les darreres eleccions.

Els capsigranys no estem a l'alçada de la seva intel·ligència i no l'hem entès. La tàctica del conseller Huguet beu de les sàvies fonts del futbol segons les quals amb nou es juga millor que amb onze. Per tant, tenir 21 diputats és molt millor que tenir-ne 23.

e-notícies , 6/9/2007
 
La necessària entesa entre CiU i ERC Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
divendres, 07 setembre 2007
SenyeraÉs molt interessant la proposta d'entesa que la denominada Plataforma per la Sobirania, propera a CDC, ha adreçat recentment a CiU i a ERC. És molt interessant, perquè ja s'ha vist que Catalunya, des d'una òptica nacional, no té cap futur governada pel PSC. El projecte d'aquest partit consisteix a reforçar les mesures de seguretat d'aquesta presó de pobles que és Espanya per tal que els interns creguem que no hi ha vida més enllà de les seves quatre parets. Per això tota la política socialista, absolutament tota, és profundament identitària en clau espanyola, ja sigui en l'àmbit simbòlic –vetllant per la presència de la bandera espanyola–, en el lingüístic –vigilant que l'espanyol no reculi ni un mil·límetre com a llengua dominant–, en el fiscal –procurant que l'espoliació que patim persisteixi indefinidament-, en el social –tapant les vergonyes del PSOE en matèria d'infraestructures-, en l'esportiu –fent costat al PSOE i al PP per tal que les seleccions nacionals catalanes no puguin competir internacionalment– i en el mediàtic –utilitzant les emissores de la Generalitat com a difusores de la idea que Espanya és el centre neuràlgic de la vida dels catalans i que Madrid és el seu quilòmetre zero. Si això no és nacionalisme espanyol, algú ens hauria de dir què és.

Em temo, però, que la iniciativa de l'esmentada Plataforma tindrà problemes per avançar, perquè no sembla pas que les cúpules de CiU i d'ERC tinguin la independència com a tema preferent. CiU, llevat d'una part de les seves bases, no l'ha tinguda mai –Jordi Pujol, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida sempre s'hi han mostrat obertament en contra- i ERC, hipnotitzada davant d'ella mateixa en els miralls de la Generalitat, no sembla tenir el més mínim interès per desenvolupar una política d'orientació independentista. Brinda pel 2014, sí, però ho fa com podria brindar pel 2024. Per això s'afanya a afegir, parafrasejant Pujol, que ara no és el moment de parlar-ne. Per altra banda, Artur Mas ja ha dit que la idea "no li agrada gaire" i Joan Ridao ha afirmat que "el PSC dóna més rendiment". Si el rendiment consisteix a perdre escons en cada nova cita electoral, no se li pot negar que té raó.

Amb aquest panorama, per què enganyar-nos, sembla difícil que l'esperat apropament es pugui produir. Arribarà, sens dubte, perquè les necessitats vitals del país ho requeriran, però ara com ara, tant a CiU com a ERC, la sola idea els produeix urticària. Els dirigents de CiU no estan disposats a admetre públicament que el pacte Mas-Zapatero va ser una traïció i els d'ERC no volen reconèixer que lliurar el país a una formació espanyolista per segon cop va ser un error que els perseguirà al llarg de la història. Tot i això, com dic, l'entesa arribarà, perquè les persones passen però de país encara en queda.

El Singular Digital , 4/9/2007
 
Nacionals d'Espanya a Catalunya Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dijous, 06 setembre 2007
Nacionals d'Espanya a CatalunyaLa caiguda en picat de les emissores de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió no pot ser més espectacular. En només tres anys, el projecte espanyolitzador dissenyat pel Partit Socialista ha assolit bona part dels seus objectius: TV3 s'ha convertit en el tercer canal de Televisió Espanyola i Catalunya Ràdio en la versió catalana de la SER. L'únic que diferencia aquestes emissores de les seves germanes espanyoles és la llengua, però només en part, ja que la presència innecessària de personatges hispanoparlants de segona fila (innecessària perquè no aporten res que no pugui aportar un catalanoparlant de la mateixa especialitat) és abassegadora i constitueix un menyspreu constant a l'audiència nord-catalana.

Val a dir, però, que els catalans del nord no n'esperen res del règim de Montilla en matèria de comunicació. Saben que la delegació de TV3 a Perpinyà no és res més que un domicili privat i que l'actualitat informativa d'aquelles contrades no existeix per la senzilla raó que mai no hi passa res. La Catalunya Nord, com és ben sabut, és una mena de paradís terrenal on el temps no compta i la gent passa l'estona collint floretes que després escampen pels carrers per poder-hi caminar descalços. Això, és clar, obliga TV3 i Catalunya Ràdio a cobrir els minuts dels seus informatius amb notícies sobre meduses a Almeria, accidents de trànsit a Burgos o boira baixa a Tomelloso.

També forma part del mateix projecte la misteriosa desaparició de l'himne nacional de Catalunya –himne dels Dragons Catalans- en la transmissió de la final de rugbi que TV3 va oferir el passat 25 d'agost. El dogma deia que calia evitar tota escenificació "nacional" de Catalunya a l'exterior, no fos cas que l'independentisme creixés a l'interior, i carregar els neulers als britànics. Per sort, ja hi ha hagut fonts autoritzades que han desmentit l'excusa donada per l'emissora i sabem que el Canal 33 només va utilitzar cinc dels dotze minuts de què disposava abans del partit. El fet és greu, perquè, encara que la prohibició fos certa, els responsables de TV3 tenien l'obligació de negociar les imatges prèviament per tal d'evitar qualsevol contingència. El problema és que aquesta negociació és impossible en unes emissores que necessiten dir el nom d'Espanya cada deu minuts per sentir-se realitzades i que expressen el seu provincianisme ensumant les flatulències del Real Madrid tot radiant -com ara fa Catalunya Ràdio- els partits que disputa aquest equip. És la seva manera de col·laborar amb la trama radial de l'Estat de convertir Madrid en la capital real dels catalans i Espanya en el centre neuràlgic de la seva vida.

Hi va haver un temps en què Ràdio 4 i Catalunya Ràdio competien en eslògans. La primera deia que era una emissora de Ràdio Nacional d'Espanya a Catalunya mentre que la segona es proclamava la ràdio nacional de Catalunya. Doncs bé, els socialistes les han unificades. Ara, tant l'una com l'altra, són el mateix: les emissores nacionals d'Espanya a Catalunya.

e-notícies , 3/9/2007
 
Noam Chomsky es pronuncia sobre "Èric i l'Exèrcit del Fènix" Imprimeix Correu-e
Notícies
per Víctor Alexandre   
diumenge, 02 setembre 2007
[ Press release in English / Nota de premsa en anglès ]

Noam Chomsky
Noam Chomsky
El prestigiós professor nord-americà Noam Chomsky, conegut pel seu activisme polític i autor de la teoria de gramàtica generativa (considerada la contribució més extraordinària en el camp de la lingüística teòrica del segle XX), s'ha pronunciat sobre el cas d'Èric i l'Exèrcit del Fènix amb aquestes paraules: "És increïble. Espero que els mitjans de comunicació en parlin i que hi hagi organitzada una protesta seriosa. El món hauria de saber-ho".

Chomsky ha fet aquestes declaracions després de veure el documental Èric i l'Exèrcit del Fènix, dirigit per Xevi Mató amb versió internacional de Heather Hayes, que narra el cas del nen de 14 anys que va ser acusat de terrorista per demanar l'etiquetatge en català a Supermercats DIA. Èric, fan fervorós de les aventures de Harry Potter, de J.K. Rowling, va crear una pàgina web anomenada Exèrcit del Fènix, inspirada en el famós personatge, i va signar els seus correus amb el nom de la pàgina. Arran d'això, la Justícia espanyola, tot i saber que es tractava del web d'un nen de 14 anys, va mantenir l'acusació i va associar-lo a un exèrcit terrorista. Actualment, la família de l'Èric està seguint tots els tràmits legals per dur l'Estat espanyol davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg i el Tribunal de Justícia de les Nacions Unides sota l'acusació d'assetjament moral i psicològic a un menor.  

Sobre aquest cas, Víctor Alexandre va escriure la sàtira teatral Èric i l'Exèrcit del Fènix, dirigida per Pere Planella, que es va estrenar oficialment al Teatre Borràs de Barcelona el passat mes d'abril i que aquest setembre començarà a Valls i a Calella una gira pels Països Catalans.  

Per altra banda, Xavier Mir, promotor des del seu bloc de Vilaweb, ara fa un any, de la campanya "Jo també vull un Estat propi" -que va donar lloc a la creació de la Xarxa de Blocs Sobiranistes i el web www.estatpropi.cat-, ha fet una nova proposta: Mir convida tothom a visionar, del 3 al 9 de setembre, el documental de Xevi Mató, per tal que pugi posicions en el rànquing i entri en el circuit dels més vistos. Un dels objectius d'aquesta crida és aconseguir la projecció internacional del cas de l'Èric i difondre la presa de consciència que està experimentant el poble català amb relació als seus drets nacionals.

El documental s'ha penjat a YouTube en cinc parts. El vídeo que cal visionar massivament és la primera part:

 
Ara ens toca a nosaltres (comiat a Xirinacs) Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dijous, 16 agost 2007
Discurs al Fossar de les Moreres en el comiat a Lluís Maria Xirinacs:

Acte a Girona, 13/8/2007
Acte a Girona, 13/8/2007
El passat 13 d'agost, a Girona, unes quantes persones ens vam reunir per fer un acte en record de Lluís Maria Xirinacs. Va ser un acte petit, improvisat en tres hores, però molt emotiu, que es va tancar amb l'himne nacional de Catalunya. En acabar, un senyor va llançar una pregunta a l'aire. Va dir: "Creieu que servirà d'alguna cosa la mort de Xirinacs? Creieu que els polítics reaccionaran i faran que aquest país faci un tomb?". De fet, eren les mateixes preguntes que es fa molta gent. I, ves per on, l'acudit del dia 14 del diari El Punt les responia de manera molt gràfica, com correspon a un acudit. Es veia un polític assegut al seu despatx, presumiblement el president de Catalunya, i, davant seu, un presumible vicepresident que, mostrant-li un text que deia "Xirinacs. Testament polític", li preguntava: "Què fem amb això?" I el presumible president contestava: "Passar pàgina".

Xavi Torrent
Xavi Torrent, El Punt, 14/8/2007

Comiat a Xirinacs al Fossar de les Moreres
Comiat a Xirinacs al Fossar de les Moreres
Explico això perquè em sembla que és un reflex d'allò que pensem molts catalans sobre quin serà el comportament del nostre govern en aquesta qüestió. És la conclusió lògica després de sentir les declaracions de diversos polítics o el que n'han dit determinats mitjans de comunicació. Ara resulta que en Xirinacs només era "un símbol de la lluita antifranquista", un home gran que el pas del temps havia convertit en un foll sense cap connexió amb la realitat. N'hi ha, fins i tot, que aquests dies l'han qualificat de malalt mental, de ser algú que ja no hi tocava i que deia coses mancades de sentit. És una ignomínia, certament. Però, ben mirat, la ignomínia no ens ha d'afectar, perquè és filla de la impotència. La ignomínia no és res més que la constatació pública de les greus limitacions intel·lectuals del denigrador i la demostració explícita de la gegantina superioritat moral de l'ignominiat.

Lectura del discursÉs en aquest sentit que les darreres paraules de Lluís Maria Xirinacs són la resposta a tots aquells que, des del poder o des de les tribunes d'opinió, han fet de la claudicació de Catalunya una norma d'obligat compliment. Tan cec és el seu egoisme, tan cínica és la seva deserció, que són incapaços de percebre el galdós paper que els reserva la història.

Hi ha persones que necessiten desacreditar Xirinacs -ridiculitzar-lo, si cal-, perquè ell era justament la seva antítesi. Són tots aquells que ja fa molt de temps que han trobat en la subordinació a Espanya o a França una manera de satisfer els seus interessos personals o de partit, són tots aquells que diuen que l'autoderminació és una collonada o que troben que el nom d'Espanya es diu massa poc a TV3 o que afirmen que els drets històrics de Catalunya no existeixen o que voten a Madrid al costat del Partit Popular en contra de la unitat de la llengua catalana o que ens demanaven el sí a l'Estatut per convertir-nos en còmplices d'un frau històric. Ves per on, el col·lapse recent de les infraestructures del país ha posat en evidència fins a quin punt som una colònia espoliada per Espanya amb el consentiment, ja sigui per ideologia o per covardia, de la nostra classe política. És la mateixa classe política, amb tota la seva cort de creadors d'opinió, que ens vol amansits, claudicants i sotmesos com ells; és la mateixa classe política que ens diu que ara no és el moment de parlar d'independència perquè hi ha coses més importants. I quines són aquestes coses tan importants que no tenen res a veure amb la independència? Els escons, potser? Els càrrecs, la jerarquia dels partits, la vanitat personal? Ens diran que primer calen els vots, ens diran que primer cal que la gent voti opcions independentistes perquè la plena sobirania del poble català pugui ser una realitat. Però no és veritat. És només una excusa per justificar l'immobilisme. És la classe política la que té l'obligació de conscienciar aquest país de la magnitud de l'espoliació a què es veu sotmès des de fa tres segles, és la classe política la que té l'obligació d'explicar que tots els problemes que té plantejats actualment la nació catalana -tots- són conseqüència directa de la seva subordinació a un altre país. Un polític honest, un polític català que no sigui un espanyolista, té el deure moral de sacsejar la societat del seu país i fer-li saber que ha arribat el moment de dir prou: prou a la submissió, prou a la mediocritat, prou a l'espoli, prou a la mentida, prou a la fatxenderia, prou al racisme contra el poble català.

Lluís Maria Xirinacs parlava de la "traïció dels líders" i, en fer-ho, demostrava la seva generositat. Perquè... de quins líders parlava? On són els líders de Catalunya? Mahatma Gandhi sí que era un líder. L'home que deia "Facis el que facis potser no servirà de res, però és molt important que ho facis" va retornar la llibertat a l'Índia. "Però és un país pobre", pensarà algú. Sí, és veritat. L'Índia és un país pobre, però... i què? Els indis no volien la independència per ser rics, sinó per ser lliures. La llibertat no dóna riquesa, la llibertat dóna dignitat.

És de dignitat que parla Xirinacs quan diu en el seu comiat "Amics, accepteu-me aquest final absolut victoriós de la meva contesa, per contrapuntar la covardia dels nostres líders, massificadors del poble. Avui la meva nació esdevé sobirana absoluta en mi. Ells han perdut un esclau. Ella és una mica més lliure, perquè jo sóc en vosaltres, amics!".

XirinacsSón paraules que ens diuen que ara ens toca a nosaltres, són les darreres paraules d'un home que, com a creient que era, només es va agenollar davant de Déu, mai davant d'Espanya. I és que la independència no és cap privilegi, la independència és un dret. I és perquè hi tenim dret que la volem. La volem per poder-nos realitzar com a poble, la volem per poder-nos representar nosaltres mateixos, amb la nostra veu i amb el nostre vot, en el concert de les nacions, la volem per fer la nostra aportació al progrés de la humanitat. No és, per tant, per egoisme, que volem i necessitem ser independents, és per solidaritat. Perquè no és amb l'aeroport de Barajas ni amb les autovies o amb el metro de Madrid que volem ser solidaris, sinó amb els pobles que tenen una esperança de vida de 40 anys, la meitat de la nostra. Volem i necessitem ser independents per alliberar-nos de reis i de reines i de prínceps dropos que viuen a costa nostra; volem i necessitem ser independents per acabar amb la subordinació del nostre Parlament a la voluntat d'un altre Parlament, un Parlament que ni tan sols ens permet parlar en la nostra llengua.

Ens diran radicals, no hi ha dubte. Però ens diran radicals perquè no poden dir-nos res més. És clar que som radicals. Som radicals perquè el contrari de radical és reaccionari. I són reaccionaris, de dretes o d'esquerres, tots aquells que volen que els Països Catalans estiguin sotmesos pels segles dels segles a la voluntat de les seves nacions veïnes. És, en definitiva, perquè som radicalment desacomplexats en la reivindicació dels nostres drets que exigim als nostres polítics que no ens deixin orfes de sigles, que no dimiteixin de la seva catalanitat, que no oblidin que no és amb el seu partit amb qui tenen un compromís sinó amb el seu país. Amb el seu país i amb els qui van donar la vida per ell. Perquè si no és així, si la història no compta per a res i en nom de l'estabilitat hem d'oblidar que vam ser una nació lliure i sobirana, quina comèdia estem fent avui al Fossar de les Moreres? Quin sentit té el manteniment d'aquest indret? Quin sentit tenen els actes institucionals de l'Onze de Setembre? L'ambició és legítima, però el compromís és noble. I entre la legitimitat i la noblesa, crec honestament que cal triar la noblesa. Per això, cal demanar als nostres polítics que entre l'ambició i el compromís triïn el compromís.

XirinacsS'ha dit que Lluís Maria Xirinacs es va suïcidar. No és cert. Xirinacs no es va llevar la vida, Xirinacs només va escollir el lloc on volia morir, i quan hi va ser va deixar serenament que la vida s'escolés del seu cos. Aquest va ser el seu acte de sobirania, anar a trobar-se amb la mort en lloc d'esperar-la estès a l'asfalt o en un llit d'hospital, i aquest és el seu testament vital: dir-nos que som nosaltres, únicament nosaltres, els amos del nostre destí.

Racó Català , 17/8/2007 (català)
radiocatalunya.ca , 17/8/2007
(català)
El Punt , 24/8/2007 (català)
Berria , 20/9/2007 (euskara)
Nabarralde , 21/9/2007 (español)
 
L'adéu incorruptible de Xirinacs Imprimeix Correu-e
Notícies
per Víctor Alexandre   
dilluns, 13 agost 2007
"Les darreres paraules de Lluís M. Xirinacs són la resposta a tots aquells que, des del poder o des de les tribunes d'opinió, han fet de la claudicació de Catalunya una norma d'obligat compliment. Tan cec és el seu egoisme, tan cínica és la seva deserció, que són incapaços de percebre el galdós paper que els reserva la història." Víctor Alexandre

Xirinacs
 En ple ús de les meves facultats
marxo
perquè vull acabar els meus dies
en la soledat i el silenci.
Si em voleu fer feliç
no em busqueu.
Si algú em troba
li prego que,
estigui jo com estigui,
no vulgui ell pertorbar
la meva soledat
i el meu silenci.
Gràcies!

Acte de sobirania

XirinacsHe viscut esclau setanta-cinc anys
en uns Països Catalans
ocupats per Espanya, per França (i per Itàlia)
des de fa segles.
He viscut lluitant contra aquesta esclavitud
tots els anys de la meva vida adulta.
Una nació esclava, com un individu esclau,
és una vergonya de la humanitat i de l'univers.
Però una nació mai no serà lliure
si els seus fills no volen arriscar
llur vida en el seu alliberament i defensa.
Amics, accepteu-me
aquest final absolut victoriós
de la meva contesa,
per contrapuntar la covardia
dels nostres líders, massificadors del poble.
Avui la meva nació
esdevé sobirana absoluta en mi.
Ells han perdut un esclau.
ella és una mica més lliure,
perquè jo sóc en vosaltres, amics!

Lluís M. Xirinacs i Damians
Barcelona, 6 d'agost de 2007
 
Conselleria d'Indústria: inspecció política de vehicles Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimecres, 01 agost 2007
CAT prohibitEl passat 25 de juliol, el senyor Manuel Sanglas i Muchart, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, va dur el seu cotxe, un Peugeot 607 amb el CAT a la matrícula, a l'estació d'ITV del carrer Motors de Barcelona. Va passar tots els controls pertinents fins que, en acabat, li van fer signar un informe en un dels apartats del qual, concretament el de "descripció dels defectes detectats", es deia el següent:

1) Plaques amb adorns, signes o caràcters no reglamentaris, de forma que no permeti la seva identificació.
 
2) Fre de servei: desequilibri de les forces de frenada entre les rodes d'un mateix eix, superior al 20% i inferior o igual al 30%. (Darrera)

El primer "defecte" estava tipificat com a greu i el segon com a lleu. És a dir, que, d'acord amb la gravetat del primer punt, es dictaminava que el vehicle no podia circular, llevat que fos per desplaçar-se al taller o per tornar a la ITV. Davant d'això, el senyor Sanglas va intentar treure el CAT, però, com que no va poder, li van dir que hauria de tornar en el termini de 15 dies.

Cliqueu sobre l'informe
per a veure'l més gran:
Informe ITV
Sobre aquesta qüestió cal fer diverses consideracions. Una d'elles és la que té a veure amb la qualificació de les faltes: dur el CAT a la matrícula és més greu que tenir els frens en mal estat. Cosa que vol dir que els frens en mal estat no són raó suficient per immobilitzar un vehicle, però sí que ho és dur un CAT a la matrícula. Així la ITV esdevé ITPV: Inspecció Tècnica i Política de Vehicles. També sobta la prepotència amb què la conselleria d'Indústria pot humiliar un català obligant-lo a esborrar les inofensives sigles del seu país en un vehicle de la seva propietat. És humiliant perquè és mentida que el CAT obstaculitzi la identificació del vehicle: una cosa és la matrícula i una altra l'emblema estatal. I en la matrícula esmentada no hi havia res que n'impedís la identificació. És més, no hi ha cap normativa europea relativa a l'emblema estatal. L'únic que hi ha és un suggeriment. Aquesta és la raó per la qual les matrícules europees tenen diferents colors i en alguns estats llueixen emblemes territorials diversos. La imposició de la lletra E, per tant, no és de Brussel·les, sinó del Partit Socialista -PSC inclòs. I és en virtut de l'ideari nacionalista d'aquest partit que s'obliga els ciutadans a posar la E d'Espanya en una propietat privada i se'ls sanciona si la treuen. Mentrestant, estaria bé que CiU i ERC, que no fa gaire feien crides a la desobediència cívica en favor del CAT, hi diguessin alguna cosa. És una patètica paradoxa que sigui la conselleria d'Indústria, la de Josep Huguet, la més prepotent defensora de la E d'Espanya.

Adreça electrònica de la conselleria d'Indústria: Aquesta adreça electrònica està protegida contra el correu brossa, necessiteu Javascript habilitat per veure-la

El Singular Digital , 31/7/2007
radiocatalunya.ca , 1/8/2007
Racó Català , 2/8/2007
 
L'universalista de Benicàssim Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimarts, 24 juliol 2007
José Luis Morán, director del FIB
José Luis Morán,
director del FIB
Les declaracions de José Luis Morán, director del Festival Internacional de Benicàssim, al diari Avui són tan grotesques que no mereixen cap tipus de comentari. Però hi diré algunes coses perquè la impotència intel·lectual no justifica l'estupidesa. Quan la periodista li pregunta si s'ha plantejat portar grups que cantin en català, Morán respon que no i en diu les raons: "no crec en nacionalismes, crec més en la gent que mostra la seva cultura d'una manera més massiva perquè arribi a més gent. [...] Prefereixo donar suport als qui canten en castellà que als qui canten en èuscar, català o gallec. No es tracta de reduir, sinó de tendir a un món en què puguem comunicar-nos millor i no mirar-nos tant nosaltres mateixos".

És tota una declaració de principis, no hi ha dubte. I més tractant-se d'algú proper al PSOE. Morán és un universalista, un home superior, un d'aquests prodigis que la natura crea de tant en tant i que lògicament no tenen pàtria perquè la seva pàtria és el cosmos. Pensa -tot i que amaga aquest pensament- que hi ha llengües i cultures superiors i llengües i cultures inferiors. ¿No li recorda al lector certa ideologia centreuropea, aquest punt de vista? La llengua i la cultura dels catalans, dels bascos i dels gallecs serien inferiors i la llengua i la cultura espanyola, que són les de Morán, serien superiors. Per tant, ¿qui, llevat d'un boig, d'un pagerol o d'un retrògrad, gosaria imposar des d'un escenari unes cançons que són l'expressió musical d'una inferioritat manifesta? Per sort, hi ha nivells. I el nivell el marca la llengua espanyola, que, com sabem, és la llengua que els pobles oberts, simpàtics i comunicatius adopten libèrrimament tot avergonyint-se de la pròpia.

Diu Morán que "no es tracta de reduir, sinó de comunicar-nos millor". I, és clar, per tal de comunicar-nos millor cal reduir el nombre de llengües i cultures i deixar-ne només unes poques entre les quals, ves per on, hi ha la seva. És a dir, que, segons el director del Festival Internacional de Benicàssim, l'involucionista no és el qui vol reduir a mitja dotzena les sis mil llengües del planeta, sinó el qui malda per salvaguardar-les totes. Pobre Morán, se serveix de les paraules per amagar la seva ideologia sense adonar-se que no hi ha delator més inclement que el llenguatge.

El Singular Digital , 24/7/2007 (català)
radiocatalunya.ca , 24/7/2007 (català)
Racó Català, 25/7/2007 (català)
Berria , 31/8/2007 (euskara)
Nabarralde , 1/9/2007 (español)
 
Es publica subtitulat en anglès el documental sobre el cas Èric Bertran Imprimeix Correu-e
Notícies
per Víctor Alexandre   
dilluns, 16 juliol 2007
[ Press release in English: Documentary on the case of Èric Bertran online ]

Harry Potter i l'Orde del FènixCoincidint amb l'estrena de la pel·lícula Harry Potter i l'Orde del Fènix, arriba també a la xarxa la versió internacional subtitulada en anglès d'Èric i l'Exèrcit del Fènix, un documental que narra l'odissea viscuda per Èric Bertran, un noi de 14 anys, conegut com el Harry Potter català, que va ser acusat de terrorisme.


Èric i l'Exèrcit del Fènix és un documental que permet conèixer la veritat i les conseqüències personals i polítiques del cas d'Èric Bertran, un nen de Lloret de Mar (la Selva), que amb només catorze anys va viure la irrupció a casa seva de trenta policies amb un manament de la Justícia espanyola que l'acusava de terrorista per haver enviat un correu electrònic a Supermercats DIA demanant-li que etiquetés els seus productes en català. Èric, fan fervorós de les aventures de Harry Potter, de J.K. Rowling, va crear una pàgina web anomenada Exèrcit del Fènix, inspirada en el famós personatge, i va signar els seus correus amb el nom de la pàgina. Arran d'això, la Justícia espanyola, tot i saber que es tractava del web d'un nen de 14 anys, va mantenir l'acusació i va associar-lo a un exèrcit terrorista. Actualment, la família de l'Èric està seguint tots els tràmits legals per poder dur l'Estat espanyol davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg i el Tribunal de Justícia de les Nacions Unides sota l'acusació d'assetjament moral i psicològic a un menor.

Aquest documental, realitzat per Xevi Mató i subtitulat a l'anglès per Heather Hayes, inclou les declaracions de l'escriptor Víctor Alexandre -que va tutelar el llibre sobre el cas i que n'ha escrit una obra de teatre estrenada el 2007 a Barcelona-, del diputat Joan Puig -que va defensar l'Èric en el Congrés espanyol-, de l'advocat Emili Colmenero -que explica com la Justícia espanyola va vincular el nen amb una cèl·lula d'Al Qaida- i dels germans Èric i Àdam Bertran.

Oficina de premsa als EUA:
U.S. press enquiries:
Emily Moore, tel. (865) 254-5244
Aquesta adreça electrònica està protegida contra el correu brossa, necessiteu Javascript habilitat per veure-la
 
La Vanguardia nacional espanyola Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimarts, 10 juliol 2007
La Vanguardia
17 de juny del 2007
Crec que ha arribat el moment de contraatacar la tradicional hispanoaddicció que destil·len les pàgines de La Vanguardia i d'advertir als seus reaccionaris propietaris i directius que la croada que han desfermat per tal d'espanyolitzar la presència catalana a la Fira de Frankfurt marca el límit. I és que els interessos de La Vanguardia, ja ho sabem, són obertament oposats a la recuperació dels drets nacionals de Catalunya; cosa que subordina les seves vendes a una consciència nacional catalana com més baixa millor. D'aquí que no escatimi esforços a l'hora d'espanyolitzar la projecció exterior del país i de boicotejar la normalització de la seva llengua. És lògic: si a Catalunya la gent compra diaris en català amb la mateixa naturalitat que a Espanya els compren en espanyol o a França en francès, qui comprarà La Vanguardia?

Wolf Daerr
Wolf Daerr,
cònsol alemany
de Barcelona
El drama de La Vanguardia és que els seus lectors van desapareixent dia rere dia per raons biològiques i les seves pàgines no desperten el més mínim interès entre el jovent que llegeix. I si a això hi afegim que la consciència nacional creix justament per la banda dels joves, el futur del vaixell insígnia de l'espanyolisme català conservador té un futur ben magre. Aquell lector de sempre, subscrit a La Vanguardia per tradició -"perquè a casa sempre hem tingut La Vanguardia"-, és ja una espècie en extinció. "És un bon diari", dirà algú. "Bo, en quin sentit?", cal preguntar. És bo professionalment, informativament, ideològicament? De què ens serveix una notícia ben elaborada i redactada si el missatge que ens transmet és ideològicament manipulador com el de Frankfurt 2007? Ha hagut de ser el cònsol alemany de Barcelona, Wolf Daerr, qui desautoritzés públicament La Vanguardia per mentir dient que la convidada a Frankfurt és Catalunya quan en realitat ho són les lletres dels Països Catalans.

La Vanguardia
2 d'abril del 1959
Per altra banda, són millors professionals els periodistes i col·laboradors de La Vanguardia que els de l'Avui o els d'El Punt? Quants cops han comprat l'Avui o El Punt, els qui els menyspreen? No estic fent un panegíric indirecte d'aquests diaris, se'ls podrien fer força retrets, però ningú no els pot acusar de botiflers. Justament allò que sempre ha estat La Vanguardia. L'únic que passa és que ara les coses estan canviant i encara ho faran més. A La Vanguardia se la pot pressionar perquè publiqui en català, però el problema no és la llengua. El problema és el diari. Per tant, el millor que poden fer aquells catalans que s'adonen de la contradicció que suposa comprar La Vanguardia i voler una Catalunya sobirana és deixar de comprar-la.

El Singular Digital , 10/7/2007
Racó Català , 11/7/2007
 
El debat d'Esquerra Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimarts, 03 juliol 2007
El debat d'EsquerraEsquerra Republicana està immersa en un debat intern molt interessant que pot ser determinant per al futur nacional de Catalunya. Si triomfa l'estratègia del possibilisme disfressada de seny que tant s'havia criticat a CiU, la diàspora de votants -especialment de la franja més jove- serà inaturable. Si triomfa el compromís de fer de Catalunya un nou Estat europeu en el termini màxim de quinze anys, la collita de vots -amb els joves al capdavant- pot ser espectacular.

Carod, per tant, parla entenimentadament quan diu que "volem arribar a la sobirania, fixant diverses etapes, encara que cada etapa no pot ser un terratrèmol ni una possibilitat de retrocés". Completament d'acord, sempre, és clar, que aquestes etapes es fixin de debò i tinguin, a més d'un nom, una data concreta. És a dir, sempre que el full de ruta el marqui Esquerra i no el PSOE. Abans d'això, però, caldrà que Esquerra reconegui el fracàs de l'estratègia basada en la confiança dipositada en José Luis Rodríguez Zaparero -l'home que "entén Catalunya"-, i verbalitzi dues evidències: que Zapatero és un dels més grans farsants que ha tingut mai la política espanyola i que l'anomenada "darrera oportunitat" que la formació republicana ha donat al PSOE ha resultat tan improductiva com era d'esperar.

Cal, per tant, que la direcció d'Esquerra escolti sense acritud l'opció liderada per Joan Carretero. Em sembla que, si més no, hi ha quatre bones raons per fer-ho. Una, perquè Catalunya no es pot permetre el trencament d'Esquerra Republicana; dues, perquè el desencís i el sentiment de frustració no paren de créixer a tot el país; tres, perquè no es pot ser tan ingenu de pensar que José Montilla, el delegat del PSOE a Catalunya, s'enfrontarà a Madrid amb ell mateix; i quatre, perquè és Esquerra Republicana qui paga dia rere dia el cost de totes les accions de govern del PSC. Les bones, perquè les capitalitza el PSC; les dolentes, perquè és Esquerra qui li ha lliurat el poder. És injust, però és així. No ho havien previst, això, els estrategs? En tot cas, que aquesta situació sigui injusta, no treu que sigui absolutament real. I és aquesta realitat la que està dient a crits que l'estratègia ha tocat fons.

El Singular Digital , 3/7/2007
 
Es publica en basc el llibre 'La paraula contra el mur' Imprimeix Correu-e
Notícies
per Víctor Alexandre   
diumenge, 01 juliol 2007
Hitza hormaren kontraAquest dimecres 4 de juliol, a la Biblioteca Municipal de Donostia, tindrà lloc la presentació oficial al País Basc del llibre Hitza hormaren kontra, de Víctor Alexandre, que és la versió basca de l'original català La paraula contra el mur, guardonat amb el premi d'assaig Francesc Ferrer i Gironès 2006. Aquest llibre, publicat per l'editorial Pamiela, serà presentat als mitjans de comunicació en un acte que comptarà amb la presència de l'escriptor Joxe Azurmendi, un dels pensadors contemporanis més estimats i influents de les lletres basques, del poeta José Angel Irigaray, del periodista Angel Rekalde, en representació de Nabarralde, l'entitat promotora del llibre, i del pensador navarrès Luis Martínez Gárate, autor del pròleg.  

"Dentro del relativo desconocimiento recíproco que se produce entre las realidades sociales y políticas de fondo catalana y vasca, el escritor y periodista Víctor Alexandre es una persona que, sin ser un político mediático, es conocido en Euskal Herria a través de sus artículos en Berria y en la página web de Nabarralde. Es una buena noticia que 'La paraula contra el mur' haya sido traducida al euskara: 'Hitza hormaren kontra'. Por el prestigio y autoridad de su autor y por el valor de la obra en sí misma.

'Hitza hormaren kontra', de Víctor Alexandre, es un libro didáctico de principio a fin. En el diálogo que expone entre un catalán y un español, Fernando, su contrario español, utiliza todos los tópicos con que nos regala cotidianamente la "intelectualidad" hispana. En Víctor encontramos todas las más elementales razones humanas y democráticas del valor de la autoestima, de la emancipación de las personas y de las sociedades adultas, en resumen: de la independencia."

Image
"Quan la llibertat no es troba en l'argila del maó, sinó a l'altra banda del mur,
l'opció més intel·ligent és saltar-lo."  Víctor Alexandre


Hitza hormaren kontra
Les il·lustracions de la coberta i la contracoberta són de Pere Piquer.
 
Censura franquista a Frankfurt Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimarts, 26 juny 2007
Biel Majoral
El cantautor Biel Majoral
Qui ens havia de dir que 32 anys després de la mort de Franco, amb un govern format per lluitadors antifranquistes i d'esquerres, assistiríem a un fet escandalós només propi d'aquell règim. No ens ho podia dir ningú, és clar, perquè ningú no podia sospitar el grau de baixesa moral a què són capaces d'arribar determinades persones quan tasten una engruna de poder. Ara ja ho hem vist. Ara ja hem vist que els mateixos que es vanten d'haver-se esgargamellat cridant "llibertat d'expressió!" en el concert de Raimon al campus de l'Autònoma, el 30 d'octubre de 1974, són els mateixos que avui tapen les boques dels nostres cantautors a la Fira de Frankfurt.

Joan Ollé
Joan Ollé
Així és com Joan Ollé, responsable de l'espectacle inaugural que tindrà lloc el proper 9 d'octubre, ha gosat censurar dues cançons que havien d'interpretar Biel Majoral i Marina Rossell: Jo sóc català, un poema patriòtic que el mallorquí Pere Capellà va deixar inacabat per tal que fóssim nosaltres els qui ho féssim, i Els Segadors, l'himne nacional de Catalunya. L'argument del censor? Doncs que les cançons escollides per Majoral i Rossell "no s'ajusten al paisatge que volem mostrar". "No volem cançons reivindicatives", ha afegit l'autòcrata. I és que el paisatge que l'espanyolisme català d'esquerres vol mostrar ha de ser glamurós, tan glamurós com els modelets de María Teresa Fernández de la Vega. Per això han dissenyat una imatge de Catalunya que s'assembli al paisatge idíl·lic que el príncep Grigori Potemkin preparava a Caterina de Rússia quan viatjava pel país, la imatge d'una Catalunya cofoia, ufanosa i feliç que no té res a envejar a la d'Adam i Eva al Paradís.

Em sembla que la nostra classe política no s'adona de la gravetat dels fets. Deu ser que els troba normals. Deu trobar normal que el govern digui als cantautors què poden cantar i què no, deu trobar normal que un comissari polític vetlli perquè no es digui que Catalunya és una nació subordinada, deu trobar normal que un govern que es diu "catalanista i d'esquerres" prohibeixi el text d'un poeta i dramaturg represaliat pel franquisme, deu trobar normal que l'himne nacional de Catalunya sigui prohibit com si fóssim al 1960.

Només unes preguntes: No hi té res a dir, Esquerra Republicana com a partit de govern responsable de Cultura? N'és conscient del lloc escandalós en què la deixen aquests fets, si no desautoritza immediatament Joan Ollé? I què hi diuen CiU i ICV? Com pensen justificar el seu silenci còmplice? Ho responia Raimon a l'Autònoma: "de vegades la pau tanca les boques i lliga les mans".

El Singular Digital , 26/6/2007
 
La Fiesta nacional Imprimeix Correu-e
Articles
per Víctor Alexandre   
dimarts, 19 juny 2007
La Amb la celebració d'una nova corrida a la Monumental, Barcelona ha estat escenari d'un espectacle patètic aquest cap de setmana; especialment per la hipocresia política que suposa declarar-se ciutat antitaurina l'any 2004 i organitzar curses de braus el 2007. Hom dirà que una cosa és la declaració oficial feta per l'Ajuntament i una altra la legislació de la Generalitat. És cert. Però també ho és que totes dues institucions estan governades pel mateix partit, el PSC, un partit que, no fa gaire, va tenir un enfrontament amb ERC al govern municipal per aquesta qüestió. I és que el PSC és el garant a Catalunya de la simbologia nacional espanyola, fins i tot de la més execrable: la Fiesta nacional. La hipocresia, per tant, consisteix a tenir una llei aprovada pel Parlament -la Llei de Defensa dels Animals- i permetre, alhora, la celebració d'espectacles en què els animals són torturats fins a la mort. La hipocresia consisteix a tenir competències plenes per prohibir la tortura i no exercir-les. La hipocresia consisteix a fer un redactat que parli de protegir els animals i, alhora, sabent que la Monumental data del 1913, admetre en lletra menuda que podran ser torturats en places construïdes abans del 1988.

El turment d'un ésser viu no ha de ser mai un espectacle plaent per a cap col·lectivitat humana que es consideri evolucionada. Per això no té cap sentit que els defensors de la Fiesta intentin desacreditar la resta del món argumentant que no es pot ser antitaurí i menjador de carn al mateix temps. No té cap sentit perquè -si bé és cert que els vegetarians demostren ser molt més conseqüents amb els seus principis- no és el mateix alimentar-se que torturar. Llevat, és clar, que algú alimenti el seu esperit amb la tortura o que consideri que el menjar no és prou nutritiu sense el patiment previ del menjat.

Tanmateix crida l'atenció que aquells que de les curses de braus en diuen art -així és com justifiquen el plaer visual que experimenten amb el patiment aliè-, parlin sempre de lluita noble i justa entre l'home i la bèstia. Ignoren, segurament, que la bèstia de què parlen té el cervell d'un canari i que, per tant, és una ridiculesa vantar-se de ser més intel·ligent que un brau. En tot cas, estaríem parlant de la mateixa noblesa i de la mateixa justícia que hi hauria en la lluita entre una persona normal i un deficient mental. Espanya s'ho hauria de fer mirar, francament. És bastant patètic tenir com a Fiesta nacional el paradigma de la covardia.

El Singular Digital , 19/6/2007 (català)
Racó Català , 21/6/2007 (català)
eurotribune.eu , 20/8/2007 (català, español, français)
 
<< Inici < Ant 121 122 123 124 125 126 127 128 129 Seg > Final >>

Resultats 1906 - 1920 de 1926
spacer.png, 0 kB